Slovenija

SAB je DeSUS-u 'ukradel' nezadovoljne člane, pa tudi tradicionalni štab

Ljubljana, 09. 09. 2021 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranki SAB se je pridružilo 250 novih ljudi, od tega največ članov DeSUS-a iz odborov Velenje, Kočevje, Šoštanj, Brezovica in Logatec, je povedala predsednica SAB-a Alenka Bratušek. V DeSUS-u odstopne izjave pregledujejo in ugotavljajo, ali so jih člani res podpisali ali so "zadaj kakšne druge zgodbe", kot je dejal predsednik Ljubo Jasnič. DeSUS se bo v petek sicer sestal na klavzuri, na kateri bodo med drugim razpravljali o položaju stranke, pa tudi o odnosu vodstva s poslansko skupino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: DeSUS pred razpadom?
    08:25
    Iz 24UR ZVEČER: DeSUS pred razpadom?
  • Iz 24UR: Bitka za upokojence
    03:01
    Iz 24UR: Bitka za upokojence
  • Iz SVETA: Iz DeSUSa v SAB
    03:02
    Iz SVETA: Iz DeSUSa v SAB
Nekdanji člani DeSUS-a so zdaj člani SAB-a.
Nekdanji člani DeSUS-a so zdaj člani SAB-a. FOTO: Bobo

Kot je na novinarski konferenci ob sprejemu novih članic in članov ter ob ustanovitvi novih lokalnih odborov poudarila Bratuškova, so v stranki ponosni in veseli, da so pridruženi člani med vsemi strankami demokratične opozicije izbrali prav njih. Z novimi člani so pogovori že stekli, njihova edina zahteva pa je, po besedah Bratuškove, bila, da stranka ne pozabi na upokojence in starejše. V SAB-u bodo tej zahtevi ugodili, v ta namen pa so se odločili, da v okviru stranke ustanovijo najmočnejšo in najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji.

"Stranka SAB je z močnimi in številčnimi novimi odbori okrepila terensko mrežo. Naši načrti in cilji so, da se prebijemo in to v kratkem, med pet političnih strank z najmočnejšo mrežo na terenu in z jasnim socialnoliberalnim programom," je še dejala ob tem.

Kot je poročal naš novinar Anže Božič, so v stranki SAB prevzeli približno 250 nezadovoljnih članov DeSUS-a, prestopilo je pet odborov – Velenje, Kočevje, Logatec, Brezovica in Šoštanj. Poleg članstva pa so jim "ukradli" še tradicionalni štab, dodaja. Znano ljubljansko gostišče je namreč dolga leta veljalo za DeSUS-ovo trdnjavo – tam so gostili najvišja strankarska srečanja, predvolilne shode, pričakali volilne rezultate ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'V DeSUS-u zdaj zagovarjajo interese, ki niso izraz volje volivcev'

Socialnoliberalni program so sicer kot enega od glavnih razlogov za prehod navedli tudi predstavniki mestnih odborov, izpostavili pa so tudi skrb in zastopanje pravic starejših, invalidov in drugih ranljivih skupin. "Stranka v parlamentu odkrito in dosledno zasleduje cilje upokojencev. Kljub temu, da ima obsežen program, je zastopanje interesov upokojencev, invalidov in ostalih ranljivih skupin tudi njihova prioriteta. Pripravljeni so poslušati in sodelovati, v preteklosti pa je predsednica pokazala svoje kvalitete in sposobnosti pri vodenju vlade v izjemno težkih časih za Slovenijo," je izpostavila predsednica mestnega odbora SAB-a Velenje Darinka Mravljak.

Kot je zadovoljno dejala predsednica Alenka Bratušek, je to priznanje za stranko SAB, da dela dobro.
Kot je zadovoljno dejala predsednica Alenka Bratušek, je to priznanje za stranko SAB, da dela dobro. FOTO: Bobo

Ob tem je Mravljakova še izpostavila, da je razlog za prestop tudi ta, da stranka DeSUS "že dolgo ni več predstavnica upokojencev in ne zastopa njihovih interesov". "V zadnjih dveh letih smo bili priča propadu stranke in to na vseh nivojih. V tem obdobju so se zamenjali štirje predsedniki in vršilci dolžnosti," je še dodala Mravljakova. Največja napaka vodstva DeSUS-a pa je bila po njeni oceni ta, da se niso posvečali članstvu, terenu, odborom in ljudem.

Z njo se je strinjal tudi predsednik novo pridruženega občinskega odbora Kočevje Zlatko Ficko, ki je poudaril, da se z vstopom članov DeSUS-u v stranko SAB za DeSUS zaključuje "obdobje negotovosti in turbulentnega stanja". Pojasnil je tudi, da so iskali sogovornike znotraj levo usmerjenih strank, a da so največ zavzetosti za pristop z možnostjo za enakopravno sodelovanje pri delu in uresničevanju interesov upokojenske populacije pokazali v SAB. "Odločitev za SAB je bila enostavna, Alenka Bratušek kot političarka predstavlja osebo, predsednico z izkušnjami in rezultati," je dejal.

V stranko SAB sta sicer prestopili tudi nekdanji poslanki državnega zbora iz vrst DeSUS-a Antonija Marija Kovačič in Marinka Levičar. Levičarjeva, ki je kot poslanka delovala v mandatnem obdobju med letoma 2014 in 2018, je ob tem poudarila, da so takrat v stranki DeSUS delovali usklajeno v dogovoru z vodstvom. A ker v stranki po njenih besedah zdaj zagovarjajo interese, ki niso izraz volje volivcev, se je odločila za izstop.

Po besedah Ficka se bo proces širjenja SAB še nadaljeval. Prav tako je Bratuškov prepričana, da se bo v prihodnosti stranka povečala za vsaj še 250 članov.

O možnostih sodelovanja z drugimi strankami in nadaljnjih prestopih posameznih članov strank v SAB je bila Bratuškova jasna, da se v stranki ne gredo "kupčkanja in trgovanja". Kot je še dejala, se sicer o možnostih za sodelovanje pogovarjajo z nepovezanimi poslanci, a se morajo ti najprej "odločiti, kaj si sami želijo".

Novi člani do kot enega od razlogov za prestop navedli posluh za problematike upokojencev.
Novi člani do kot enega od razlogov za prestop navedli posluh za problematike upokojencev. FOTO: Bobo

 

Jasnič potrdil odstopne izjave celotnega kočevskega odbora

Glede množičnih odhodov članov iz DeSUS-a je predsednik stranke Ljubo Jasnič poudaril, da kolektivnih odstopov iz stranke ne more biti, saj mora vsak član samostojno podati izstopno izjavo, tako kot je tudi vstopno, skladno s pravili in statutom stranke. Je pa potrdil, da so dobili odstopne izjave celotnega kočevskega odbora, okoli 50. Sedaj jih pregledujejo in ugotavljajo, ali so jih člani res podpisali ali so "od zadaj kakšne druge zgodbe".

Poslanska skupina sicer iz opozicije večkrat podpre predloge aktualne vlade Janeza Janše, do česar je bilo zaradi česar je bilo v nekaterih primerih kritično vodstvo stranke, ki se je v v zadnjem letu in pol že trikrat zamenjalo. Jasnič je že kmalu po prevzemu vodenja stranke poslanski skupini predlagal dogovor o sodelovanju v petih točkah, a odgovora in podpisov še ni prejel.

Jasnič, ki je vodenje DeSUS prevzel konec junija, v klavzuri vidi priložnost za "analizo trenutka" in oblikovanje nadaljnjih korakov.
Jasnič, ki je vodenje DeSUS prevzel konec junija, v klavzuri vidi priložnost za "analizo trenutka" in oblikovanje nadaljnjih korakov. FOTO: Bobo

Klavzura pred vrati

Odnosi in sodelovanje s poslansko skupino bodo tako ena od glavnih petkovih tem, je napovedal predsednik DeSUS. Okoli 100 članov DeSUS-a se bo namreč v petek sestalo na klavzuri, na kateri bodo med drugim razpravljali o položaju stranke.

Jasnič je opomnil, da stranka v preteklosti do nekaterih, tudi za DeSUS pomembnejših vprašanj, kot so upokojenske teme, ni zavzela političnih stališč, kar pa je treba spremeniti. Stališča stranke pa bi po njegovih besedah v DZ nato morali zastopati tudi poslanci.

Na klavzuri, ki bo potekala v Festivalni dvorani ljubljanskega Pionirskega doma, sicer ni pričakovati vodje poslanske skupine Franca Jurše, ki je svojo udeležbo opravičil zaradi osebnih razlogov. Bosta pa po Jasničevih informacijah prisotna poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak, da pojasnita stališče poslanske skupine. "Pričakujem, da bomo s klavzure odšli enotni," je poudaril. V petek sicer ne bodo sprejemali nobenih sklepov, bodo pa oblikovali zaključke, ki jih bo naslednji četrtek obravnaval svet stranke.

V soboto, dan po klavzuri pa bo DeSUS obeležila 30. obletnico stranke. Na njej želijo vsem tistim, ki so DeSUS že odpisali, sporočiti, da ta stranka ni odpisana, ampak na terenu dokaj močna, je napovedal Jasnič.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (502)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
11. 09. 2021 10.41
+0
Za upokojence, bi borila se Alenkarca, ojojojoj ne nasedaj ji narod moj. Rada bi še pa še cvenka, saj "šiviljska" res je težka, in z malo cvenka
pravičnež
12. 09. 2021 18.36
+0
Uboga Alenčica.Še v parlament ne bi prišla,če nebi umrl poslanec Kramar.Ona ni sposobna voditi niti šiviljski tečaj.
InaB
10. 09. 2021 21.52
+0
SAB ni nič boljša stranka od DeSUS-a
zlati70
10. 09. 2021 17.24
+1
Jasničeva posmehljivost do Bratuškove ni brez temeljev !! Finančni podatki o zbranih članarinah političnih strank kažejo, da je imela stranka SAB do prestopa 250 članov DeSUS-a zelo malo članov. Na to je včeraj opozoril tudi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, ki je prestope pospremil z besedami, da je vesel, da imajo v SAB vsaj 250 članov in tudi kakšen občinski odbor. Medtem ko je DeSUS v lanskem letu s članarinami zbral 22 tisoč evrov, jih je SAB zbral štirikrat manj. Prihodnje leto bomo poleg predsedniških in lokalnih odšli tudi na parlamentarne volitve. Politične stranke se v tem obdobju pripravljajo na predvolilne kampanje, poleg tega pa v svoje vrste vabijo nove člane. Večje število, okrog 250 članov, je v zadnjem času prestopilo iz stranke DeSUS v SAB. Desus se je sicer danes sestal na klavzuri, na kateri bodo med drugim obravnavali položaj stranke in njena stališča do aktualnih zakonodajnih predlogov. Jasnič pričakuje poglobljeno in odkrito razpravo, v kateri se najverjetneje ne bo bodo mogli izogniti razpravi o odhodu večjega števila članov. Klavzura DeSUS je svetu stranke predlagala, naj poslance DeSUS pozove k odstopu. Pregled prihodkov iz članarin strank pokaže na velika nihanja pred in po volitvah Na Ajpesu so objavljena letna poročila parlamentarnih strank, na podlagi katerih lahko približno izračunamo, koliko članov naj bi imela posamezna stranka. Kot je razvidno iz poročil, je med parlamentarnimi strankami "najbogatejša" SDS, ki ima daleč najvišje prihodke in tudi največ finančnih sredstev na svojem računu. Po navedbah z njihove spletne strani je v SDS vpisanih nekaj več kot trideset tisoč članov. Po podatkih o članarinah lahko tudi razberemo, kako niha število članov v strankah. Največje število se strankam pridruži v volilnih letih, tako je na primer LMŠ v letu 2018 pridobila velik priliv iz naslova članarin. Članarine so pomemben del dohodkov predvsem v novoustanovljenih strankah Običajno so članarin oproščeni socialno šibki, za študente in upokojence pa je članarina nižja od priporočene letne članarine. Višine v posameznih strankah se razlikujejo, večinoma pa niso javno objavljene. Se pa v povprečju gibljejo okoli 20 evrov. Članstvo in prihodek iz članarin v strankah je pomemben podatek, a v parlamentu štejejo sedeži Moč in velikost stranke se meri tudi v številu članov in razvejanosti v lokalnem okolju, strankam pa manjši del prihodkov prinašajo članarine. Največ med strankami s članarinami pridobi SDS, dobrih 122 tisoč evrov, najmanj med parlamentarnimi strankami pa stranka SNS. Stranka Bratuškove je v letu 2019 iz naslova članarin prejela okoli 5.500 evrov, v lanskem letu pa dobrih sto evrov več. Višine članarine in števila članov nam niso želeli razkriti. A če predpostavimo, da članarina znaša 20 evrov, bi to pomenilo, da so imeli 275 članov. Vsi člani strank članarine sicer ne plačujejo, se pa presežek posameznika, če ta donira več, šteje med donacije.
tirolec
10. 09. 2021 10.28
-1
Le kaj se ta SAB gre??? Igra na karto "kaj so ONI naredili za upokojence". IN kaj so naredili? NIČ, tako kot vse ostale politične stranke do danes - NIČ. Ona in njena stranka, če se že igra z ognjem, bi morala že davno postaviti neodvisen organ za raziskavo "pokradenega, odtujenega pokojninskega sklada izpred 30 let" ! Zato le namig, da mojega glasu nikoli ne bo za stranko SAB!
Mother Russia
09. 09. 2021 21.49
-3
Sledi Alenkin napad na dom upokojencev v Kranju... Čistilke in negovalno osebje že 14.dni poskušajo pomagati stanovalcem da naj se spomnijo, kdo sploh Alenka Bratušek je...
Maki3322
09. 09. 2021 21.45
+5
Poslanci DESUSA naj vrnejo denar za stik z volivci 600 EUR vsak mesec, stikov pa nobenega SRAMOTA ZA VODSTVO DESUSA.
Maki3322
09. 09. 2021 21.42
+4
Za propad in prestop članov v drugo stranko so krivi poslanci DESUSa, saj so izigrali obljube volivcev. Sramota za izjave predsednika DESUSA. Bravo Alenka.
rb63
09. 09. 2021 21.47
+6
Se strinjam, kaj se zdaj ta Jasnič nekaj repenči, reda v svojih poslanskih vrstah pa ni mogel narediti.
User416781
09. 09. 2021 21.41
+0
Ne vem zakaj mi admin ves čas briše, ko zapišem eno najbolj legendarnih izjav slovenskih politikov, ki jo je izrekla Alenka ob kandidaturi za evropsko poslanko. Tista izjava je del naše zgodovine.
sinhron
09. 09. 2021 21.34
+4
To , kar je bilo neizogibno se je zgodilo , nezadovoljni člani stranke DESUS , so stranko zapustili ! Nobeno vodstvo stranke ni razumelo ali hotelo razumeti opozorila občinskih odborov , naj nekaj ukrenejo zoper poslance , ki so obrnili hrbet lastnim volivcem in njihovi volji ! Poslanci Jurša , Simonović in Hršak solirajo in se igrajo igro nedotakljivosti pod pretvezo lastne vesti in s tem dajejo v nič celotno stranko , ki pa je neodzivna ! Zato so nekateri člani DESUS zapustili stranko in se pridružili stranki SAB , ki pa je delovala v duhu zaščite in dobrobiti upokojencev !
User416781
09. 09. 2021 21.35
+2
Zakaj se mi zdi, da sem ta komentar že prebral danes...?
rb63
09. 09. 2021 21.49
+2
Pa četudi si ga, Trstenjakova nas neprestano bombandira z istimi komentarji.
User416781
09. 09. 2021 21.56
+0
Andrejs
09. 09. 2021 21.32
+3
Pa bosta dve stranki ostali pred parlamentom. Hvala za to!
User416781
09. 09. 2021 21.37
-1
modelx
09. 09. 2021 21.31
+2
preostanek desusa bo lahko na klavzuri le še kozl…. svoje zapitke preteklosti
ZIPPO
09. 09. 2021 21.30
-1
Ahahaha tragi-komedija 😂😂 še dobro da se niso priključili SDS-u. Predlagam članom SDS-a, da se tudi priključijo kakšni drugi stranki, pa magari Piratom 😂
patogen
09. 09. 2021 21.28
+1
250 volilcev, ha, ha, ha. Bistveno premalo za prag parlamenta, pa če si mediji "zdravih sil" še tako prizadevajo...
rb63
09. 09. 2021 21.50
+3
Gesta je sicer simbolična, a nedvomno pravilna.
User416781
09. 09. 2021 21.25
+1
...izgleda pa da so se imeli dedki in babice fajn v Livadi. Lepo.
User416781
09. 09. 2021 21.28
+0
...babi je hotela biti duhovita in je začela nekaj o ta zadnji in žepih na desni, pa se je zaplezala. Simpatično.
Mother Russia
09. 09. 2021 21.23
+4
Gasilci, policija, Zoran Stevanović, Saša Kristan, Boštjan Trilar, gorski reševalci....vsi so na nogah: po neuradnih podatkih se proti vznožju Šmarjetne vijejo kolone utrujenih, na oko starejših romarjev! Ko zagledajo Njo, so blaženi, padajo v trans.....mnogim se orosijo oči ! Tam jih čaka ONA, ODREŠITELJICA VSEH TEŽAV NEZADOVOLJNIH, OBUPANIH IN NESREČNIH ČLANOV STRANKE DESUS! Pobeg iz te odmirajoče stranke k SAB je nekaj podobnega kot se je zgodilo, ko je Mojzes povedel ljudstvo in delal čudeže...Tu čudežev ni: gre za političarko iskrene usmeritve k starejšim, neizprosno borko za ideale tretjega življenjskega obdobja, predano in plemenito rešiteljico vseh, ki pripadajo največji populaciji pri nas - upokojencem! Govori se, da tam pod Šmarjetno boginja sama po sebi ustvarila romarsko središče, sliši se celo o prikazovanju, ki je ravno Lurdu*Fatimi*Mdjugorju...: romarjem, prej zasleplejnim od Erjavca in Jasniča in Pivčeve se zdaj prikazujejo - bančni izpiski in nakazila!? Zakaj to, zakaj tako videnje pod Šmarjetno goro? VSE JE JASNO, BOGINJA POLITIČNE SCENE JE KONČNO NAŠLA SVOJE IZGUBLJENE OVČICE, POKOJNINE BODO POLETELE V NEBO....Edino v neposrednem okolju se najdejo nazadnjaki in hudobe, ki ob tej njeni samo promociji rečejo: "Na tuj travnik je šla teptat travo, da bi se slikala!" Ampak, kaj bi to: iz vse Slovenije prihajajoči bodoči volivci Alenke Bratušek dokazujejo, da je Ona izbrana....PREDLOG ZA SVETNIŠKO IME JE ŽE ZNAN: SV. MOJŠKRA ŠMARJEŠKA.... Podpiramo!!!!!!
ibro2
10. 09. 2021 18.34
+1
zdrava.pamet
09. 09. 2021 21.22
+0
lepo so jih plačali...
kojnusar
09. 09. 2021 21.21
+4
alenka je le prepricala par revezev. slednji bodo kmalu bezali od nje, kot nori!
nebel
09. 09. 2021 21.18
+3
Dobro, da je objavljeno kateri odbori so toliko obuti, da so šli na slabše k Alenčici. Verjetno je to jedro starih komunističnih penzionistov, ki se ne spreobrnejo, tudi če se ne spomnijo več zakaj.
Gsmm
09. 09. 2021 21.16
+5
Z dežja pod kap!
User416781
09. 09. 2021 21.15
+5
Ne vem, ampak očitno res pri nas upokojenci odločajo o vsem. SDS volilna baza temelji na upokojencih, SAB si prizadeva za pridobitev upokojencev in je cela veselica, ko je nekaj starčkov prestopilo, vse vlade v preteklosti so bile talec Desusa, v ozadju pa so itak neki Zemljariči in še kdo, ki so že globoko v 80ih.