Slovenija

S potrditvijo programa opredelitev SAB kot levosredinske socialno-liberalne stranke

Ljubljana, 09. 10. 2021 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na petem kongresu je okoli 300 članov SAB potrdilo temeljni program stranke z naslovom Prihodnost Slovenije. Po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek so s tem jasno povedali, kakšne so vrednote stranke, ki jih ne bodo nikoli izdali. Hkrati so SAB tudi na papirju opredelili kot levosredinsko socialno-liberalno stranko, je prepričana.

V SAB so dolgoročna programska izhodišča za vodenje države v prihodnjih mandatih v programu Prihodnost Slovenije strnili v 15 točkah. Z njim si prizadevajo za demokratično in gospodarsko uspešno Slovenijo, ki bo zagotavljala močno socialno državo, so zapisali. Delegati so v razpravi med drugim izpostavili prizadevanja za depolitizacijo policije in medijev, še posebej so izpostavili pomen javnih servisov RTV Slovenija in STA. "Pomagajmo rešiti medije, da nam bodo pomagali rešiti in vzdrževati demokracijo," je bil eden od poudarkov.

Zavzeli so se tudi za manj revščine, dobre odnose z zamejci in Slovenci po svetu, za varstvo okolja, promocijo športa ter večjo prisotnost stranke na terenu.

Prav tako so ugotavljali, da je država dosegla dno in da je treba na volitve čim prej. Ta stranka bo naredila vse, da vrne državo v normalo, da stroka odloča, ko gre za strokovna vprašanja, in politika, ko gre za politična, je ob tem dejal predsednik sveta stranke Roman Jakič.

Kot je poudarila predsednica stranke Alenka Bratušek, pa ena od prednostnih nalog stranke tako kot na zadnjih državnozborskih volitvah ostajajo upokojenci. Zato si prizadevajo ustanoviti najmočnejšo in najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji, so pojasnili. V zadnjih dveh mesecih se je namreč SAB pridružilo več nekdanjih članov DeSUS. Kot je po današnjem kongresu dejala predsednica mestnega odbora SAB Velenje Darinka Mravljak, bodo s programom naslavljali tudi upokojence in ranljive skupine. Poudarila je, da želijo na demokratičen način zagotoviti dostojne pokojnine in dolgotrajno oskrbo za vse.

Kot je ocenil poslanec SAB Marko Bandelli, pa so z nekdanjimi člani DeSUS okrepili predvsem lokalno mrežo in so zdaj pred volitvami kadrovsko in programsko okrepljeni.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Kongres je namreč bil pomemben uvod v aktivne priprave na prihajajoče državnozborske volitve, socialno-liberalni program pa po oceni SAB jasno definira, kaj stranka predstavlja in kakšne so njene vrednote in identiteta. Ob koncu kongresa je Bratuškova ocenila, da je stranka pripravljena na volitve. Kot je dejala, računajo na glasove tistih volivcev, ki jim je mar za prihodnost Slovenije. "Imamo program in ponujamo rešitve za vsa področja in za vse kategorije naše družbe," je dejala.

Poudarila je, da si želi, da bi bile volitve čim prej, a dvomi, da lahko pride do predčasnih volitev. V stranki bodo storili vse, da se zgodijo, saj je le z njimi mogoče umiriti ljudi, ki so besni in jezni zaradi vsega, kar se dogaja, je dejala. Po prepričanju Bratuškove stranko na volitvah čaka odličen rezultat.

Bratuškova je ocenila, da razlike med strankami LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so sicer že sklenile sporazum o povolilnem sodelovanju, niso takšne, da bi bile usodne za prihodnost Slovenije. "Prepričana sem, da bomo po volitvah, ko zmagamo, sestavili trdno levosredinsko vlado, ki bo Slovenijo postavila nazaj na pravo pot, da ne bo treba ljudem na ulici iskati pravice in kazati svojega ogorčenja nad delovanjem vlade," je dejala.

Kot temeljno vrednoto solidarne družbe izpostavljajo kakovostno javno zdravstvo, dostopno vsem pod enakimi pogoji in brez nedopustnih čakalnih vrst. Zavzemajo se za jasno ločnico med delovanjem zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter za krepitev preventive.

Ob tem pa so v dosedanjih predstavitvah govorci med drugim poudarili zavzemanje za pravno državo, za demokracijo in kulturo dialoga. "Politika naj postane resna, načelna odgovorna, le tako bo ponovno dobila spoštovanje ljudi," je denimo izpostavil poslanec Andrej Rajh.

"Smo proti revoluciji in anarhiji, smo pa za demokracijo," pa je dejala vodja poslancev SAB Maša Kociper.

Pozdravili nove člane, ki so v stranko prišli iz Desusa

Slišati je bilo tudi pozdrave novim članom, ki so v stranko prišli iz Desusa. Tudi z njimi stranka raste, mreža stranke na lokalni ravni se širi, po besedah člana sveta stranke Simon Grleca pa so se odločili tudi, da ustanovijo najštevilčnejšo seniorsko organizacijo med političnimi strankami v Sloveniji.

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je sicer zbralo 306 delegatk in delegatov, zbrane bo po predstavitvi programskih izhodišč nagovorila tudi predsednica stranke Alenka Bratušek.

Zbrane so prek videa nagovorili tudi nekateri tuji predstavniki sorodnih strank, med njimi sopredsednik Zavezništva evropskih liberalcev in demokratov (Alde) Timmy Dooley, predsednik luksemburške vlade Xavier Bettel, predsednica estonske vlade Kaja Kallas in nekdanji predsednik italijanske vlade Enrico Letta. Slednji je med drugim poudaril, da sta Slovenija in Italija državi, ki morata v Evropi ostati skupaj in delati za močnejšo Unijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (603)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
19. 10. 2021 15.18
A samo 300 jih je skupaj z njihovimi volivci, ja pa Pavličeva mama in teta. Počasi se jih bo nabralo okrog 450,več jih itak ni.
marker1
12. 10. 2021 08.16
+2
Ko je bila izvoljena za predsednico, je takoj letela k papežu v Vatikan, zdaj pa bi obdavčila cerkev. Kakšna dvoličnost. Tisti, ki ste verniki, dobro premislite, preden boste obkrožili program te stranke, ki ga že izvaja trenutna vlada.
ds-65
11. 10. 2021 19.26
za katedrom ji prihaja...heheheheh
ds-65
11. 10. 2021 19.25
glavna točka je, obdavčil bomo cerkev...huraaaaaa
marker1
11. 10. 2021 11.57
+1
Šivilja bi morala na kongresu svoje stranke zapeti Bandiero Rosso. Uspeh bi bil večji, kot bo na volitvah.
cool1
11. 10. 2021 09.37
+0
SMC in Desus , ki sta prodali svoje vrednote z prikritimi prestopi svojih poslancev na nasprotno politično opcijo, ti dve stranki pa sta že sedaj skoraj izginili na barometru za volitvene rezultate.
pravičnež
11. 10. 2021 09.29
+3
Uboga sirota kaj si domišlja in izmišlja.Na volitvah je dobila manj glasov kot predsednik majhne krajevne skupnosti.Da je prišla v parlament je moral je umreti poslanec Franc Kramar.Tudi krajo varčevalcev ljudje ne bodo pozabili.Lahko bo vesela,če bo sploh prišla v parlament.
Kristjan Rebec
11. 10. 2021 08.37
+0
Že same pojave SABa kao si želijo za krmilo bodo vse obljubili samo da pridejo do tam.
robespierre16
11. 10. 2021 08.31
+1
Kje so tile nabrali 306 delegatov.......hahaha..
puspan
19. 10. 2021 15.20
Z varnostniki vred mogoče. No pa čistilk ne smeš pozabiti.
tone078
10. 10. 2021 20.49
+3
Banda rdeča😂😂😂
marker1
10. 10. 2021 18.23
+8
Šivilja se spet visoko ceni. Zdaj SAB primerja s stranko LDS in sebe z pokojnim predsednikom LDS Drnovškom. Na zadnjih volitvah še v parlament ni prišla. Domišljavost pa taka.
puspan
10. 10. 2021 18.50
+6
Marker1, torej naj bi ona sedaj bila kao IVANA ORLEANSKA. Samo še fanfare naj zatrobijo in......narod bo vzklikali hvalnice...., do prve penzije, nato pa pokop.
TolstojV
10. 10. 2021 17.54
+1
Vse lepo in prav vendar leve falange vedno istih obrazov skorumpirane Bratoškove, ideološko obremenjene Fajonke zaplankanega bedaka Šarca, neizkušenega Meseca ne bom volil! Volilna ponudba v Sloveniji ni bila nikoli slabša. To kar je političnega na trgu je grozljivka za prihodnost Slovenije. In spet bodo volitve, kjer bodo ljudje volili tistega ker onega ne marajo ni važna moralnost, sposobnost, poštenje, izobraženost in znanje glavno je, da je naš! Klinc pa taka slovenska politična demokracija! V Avstriji odstopi kancler zaradi suma korupcije v stranki pri nas pa so vsi zavozili in pokradli državo pa so še vedno edini kandidati na volitvah!
bonkintos
10. 10. 2021 17.28
+7
Protest vseh opeharjenih delničarjev pred državnem zborom ....STRANKA SAB JE POKRADLA 100.000 DELNIČARJEV V BANKI NKBM.
marker1
10. 10. 2021 18.24
+2
bovin
10. 10. 2021 17.17
+5
Evropski parlament je šiviljo ,ko se je vsiljevala spoznal za nesposobno..
marker1
10. 10. 2021 15.16
+5
Ne razumem zakaj se nam šivilja ponuja. V evropskemu parlamentu je niso marali. Če za tja ni dobra, potem tudi ni dobra za nas. Pa nas upokojence naj pusti pri miru. Nihče je ni prosil za pomoč. Upokojenci imamo z zakonom določene pokojnine in nam jih nobena stranka ne more zvišati. Imamo slabe izkušnje že z Erjavcem. Ko se je boril za nas, smo vedno izgubili kak % pokojnine. Šivilji ni mar za upokojence, temveč samo za glasove na volitvah. Ne nasedajte ji. Če je oskubla razlaščence bo tudi nas.
JanezNovakJohn
10. 10. 2021 14.39
+1
Upokojenci moramo imeti zaščito v močni stranki. Zavedati se je, da DESUSa že dolgo ni več in da upokojenci v tej greznici tonemo.
JanezNovakJohn
10. 10. 2021 14.36
-4
Današnja opozicija mora biti pripravljena na vladanje in pospravljanje kaosa, ki ga je Janša povzročil. Po namestitvi, mora vlada v enem tednu izvršiti prav vse menjave z verodostojnimi in sposobnimi ljudmi. Je to blok KUL sposoben in ima že izbran kader. Upam da!
pravičnež
10. 10. 2021 13.09
+4
Šivilja je pokradla Slovence,sedaj pa še DESUS.
marker1
10. 10. 2021 12.43
+7
Primite se za denarnice. Šivilja bo spet reševala našo domovino.
marker1
10. 10. 2021 11.31
+6
Alenka prodaja kožo medveda, ki hodi še po gozdu. Počakajmo pritožbe in na sodni epilog kršenja človekovih pravic 120.000 razlaščencem obveznic in delnic, ki jih je potrdilo ESČP. Po tem stranke SAB ne bo več videti v parlamentu.