Slovenija

SAB predlaga referendum: 'Kdor želi za otroka več, naj za to tudi nekaj plača'

Ljubljana, 18. 09. 2019 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V SAB želijo zagato o financiranju zasebnih šol rešiti s pomočjo referenduma. Na njem bi volivce vprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. Podpise v podporo odločitvi za referendum bodo v Ljubljani po načrtu začeli zbirati konec meseca, zatem pa tudi drugje po državi.

"Če se DZ ne more dogovoriti za rešitev, naj gordijski vozel presekajo volivci," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala poslanka SAB Maša Kociper. Po njenih besedah je zdaj osnovna dilema, ali se ustavna odločba glede financiranja zasebnih osnovnih šol z javnoveljavnim programom nanaša na to, da mora država 100-odstotno financirati obvezni ali razširjeni program, ki ga nudijo zasebne osnovne šole. V SAB menijo, da razširjeni program, ki vključuje denimo jutranje varstvo, ni obvezen in tudi ne pomeni izobraževanja.

Spomnila je, da lahko državni zbor glede na zakon o referendumu in o ljudski iniciativi razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane.
Spomnila je, da lahko državni zbor glede na zakon o referendumu in o ljudski iniciativi razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. FOTO: Dreamstime

'Kdor želi za svojega otroka nekaj več, naj za to tudi nekaj plača'

"Z zbiranjem podpisov državljanov želimo dati poslancem usmeritev pri odločanju o vprašanju financiranja osnovnih šol, hkrati pa tudi izvajati politični pritisk z namenom, da se vprašanje uredi," je povedala. Po njenih besedah gre za vprašanje usmeritve države na področju financiranja šolstva. V SAB se zavzemajo za to, da ne bi bilo šol za bogate in revne.

Spomnila je, da lahko državni zbor glede na zakon o referendumu in o ljudski iniciativi razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Država vsem otrokom omogoča šolanje v javni šoli, kdor pa želi za svojega otroka nekaj več, naj za to tudi nekaj plača, je dejala.

''Država vsem otrokom omogoča šolanje v javni šoli, kdor pa želi za svojega otroka nekaj več, naj za to tudi nekaj plača.''
''Država vsem otrokom omogoča šolanje v javni šoli, kdor pa želi za svojega otroka nekaj več, naj za to tudi nekaj plača.'' FOTO: Dreamstime

V SAB so ministru za izobraževanje, znanost in šport Jerneju Pikalu, ki želi po več neuspelih poskusih uresničevanja ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol poskusiti z oblikovanjem delovne skupine za pripravo konsenza, v katero vabijo tudi vse parlamentarne stranke, že sporočili, da se bodo povabilu odzvali.

Poskusov, da bi uredili financiranje zasebnega šolstva v skladu z odločbo ustavnega sodišča, je bilo v preteklosti več, zadnji pa je bil predlog ministrstva za izobraževanje, po katerem bi država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Novela je bila v DZ sicer sprejeta, a ob ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta julija letos ni dobila zadostne podpore. Za novelo so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 09. 2019 18.03
+3
Kako to mislite, podpise bodo začeli zbirati v Ljubljani, potem pa še drugod?? Kaj se banda, lopovska delate norca - živim v drugem mestu, manjšem mestu, pa nimamo privatne šole. Pa tudi ni verjetnosti, da bi jo imeli glede na občinski dohodek in dohodek prebivalstva, kjer prebivajo tudi Romi. Če hočete na vsak način imeti privatno šolo, potem jo imejte, vse plačate sami, kar se pa programa tiče, mi je čisto vseeno, če vzgajate kakšne ideološke bedake - če imate pametne učence, bodo kasneje že sami ločili zrno od plevela. Nikar nas ne posiljujte še s tem, da davkoplačevalci plačujejo vaš očitno pomanjkljiv standard.
žlikrofi
19. 09. 2019 17.58
+5
problem je kjer rkc na vse pretvege hoče se vriniti in nadvladati državnim šolam stem pa kljub miljardam eur noče prispevat rkc saj značilno je da je rak njihove zavesti ne pomagati temveč izčrpavati finančno državo oni pa do zmage obogateti
slo_veter
19. 09. 2019 17.21
-3
nekaj pa je narobe s našim šolstvom .. če se imajo SABovci za pametne . drugače pa naj izračunajo koliko stane 1 leto šolanja otroka v 1. , 2. in 3. triletju in toliko kot ima šola otrok, toliko naj dobi denarja .. pa še malce naj se zaokroži navzgor za drobne interesne dejavnosti . Ostalo pa po uspehih. Pa naj ta znesek dobi potem zasebna, javna, OŠ Josipa Broza ali OŠ SAB . Otrok je enak otroku še posebej, če se zahteva enako na državni ravni.
vinogradnik33
19. 09. 2019 17.50
+4
Otroci pri tem nimajo nič , pač pa starši so tisti , ki silijo otroke v neke privatne liceje , kjer jim prejo možgane z miti in pravljicami o stvarjenju sveta in vsemogočnemu . Državne šole pri nas dajejo veliko uporabnega znanja , zato imamo tudi doma in po svetu veliko priznanih strokovnjakov .
vinogradnik33
19. 09. 2019 17.03
+7
Če bo referendum , bodo imeli farji zopet veliko za povedati vernikom v cerkvah , da bi le podprli tudi 100% šolanje v privatnih šolah , ki so po večini usmerjena versko . Pravilno bi bilo , da naj privatne šole financirajo ustanovitelji in starši , ki želijo svoje otroke šolati v zasebni h šolah . Vso to šlamastiko s šolstvom so zakuhali itsti ustavni sodniki , ki so iz zapora izpustili Janšo !
žlikrofi
19. 09. 2019 17.59
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ina5785
19. 09. 2019 16.26
+5
Česa se pa bojite??? Če mislite, da ste upravičeni do vseh finančnih transferjev za PRIVAT šolstvo, potem pojdimo na referendum in bomo videli koliko vas to podpira, ali pa NE podpira. Jaz sem odločno PROTI delitvi otrok!!!!!
žlikrofi
19. 09. 2019 18.00
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
mali.mato
19. 09. 2019 13.52
-2
Draga politična poteza.
srebrnibreg
19. 09. 2019 13.55
+3
Vendar s strani elite katerim javna šola ni dobra ali pa imajo rajši cerkveno.
JApajaDAja
19. 09. 2019 14.30
+4
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.28
-9
Javni program naj se plača, tudi v Mohamed bin Salmanovi šoli, ki bo nastala v industrijski coni, dodatne dejavnosti naj se pa plačujejo tudi v javnih šolah.
HorstWiesel
19. 09. 2019 12.55
+11
Javni program že tako ali tako izvajajo javne šole, ki imajo dovolj kapacitet za čisto vse slovenske šoloobveznike tako, da ni potreb po privatnih šolah.
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.09
-1
Stran vržen denar za referendum. Referendum bo veliko dražji kot šolnine tiste pesti holštapljarskih pamžev.
srebrnibreg
19. 09. 2019 12.25
+14
Rajši pozabim denar za referendum kot pa, da bi nekim elitam in filozofom plačeval šolnino njihovim otrokom. Naj si dajo dopovedat, da narod tega šolanja njihovih otrok v privat šolah noče plačevati pa ne bo referenduma.
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.25
-3
Potem se bo pa referenduma udeležilo bore malo ljudi. Stranke bi morale same plačati svoje neuspešne referendume, to velja tudi za SDS in Vilija Kovačiča. Tole z Alenko bo enaka polomija, kot tisto z Vilijem Kovačičem. Poslance pa ven iz DZ, če rabijo referendum že zaradi tistih sto učencev zasebnih šol.
srebrnibreg
19. 09. 2019 12.53
+9
Še enkrat. NOČEMO plačevati šolanje otrok v privat šolah. Na dolgi rok je to več denarja kot stane referendum. Naj odstopijo od zahtev po plačilu šolanja otrok v privat šolah pa ne bo referenduma.
Sušc
19. 09. 2019 11.50
+2
Z referendumom se načeloma strinjam, saj je ta navišja oblika demokracije. Me pa motijo preference; hitro nekdo predlaga referendum za na videz nepomembno vprašanje, tako glede na delež otrok v zasebnem šolstvu, kakor tudi po finančnem učinku, ki ni velik neglede na to, ali ga pokrije država ali pa starši. Moti me, da odpiramo referendum na temo političnega vprašanja, ki poskuša Slovence načrtno deliti na leve in desne. Moti me vprašanje, ki vsaj deloma posega v sfero zasebnega!, podobno kot sov sfero zasebnega (sicer mnogo močneje) posegli referendumi, vezani na spolno usmerjenost in družinska razmerja. Kar me moti pri iskrenosti uporabe referendumskega orodja je to, da niti ena politična stranka ni pripravljena predlagati referenduma o volilni zakonodaji z direktnim vprašanjem, ki bi volilcem lahko podelilo obvezni preferenčni glas. To pa bi bilo prvovrstno referendumsko vprašanje, saj bi volilcem omogočilo osebno izbiro, kdo naj nas zastopa v parlamentu. Trenutno imajo celoten vpliv vodstva strank, z vrstnim redom kandidatov na listi.
JApajaDAja
19. 09. 2019 12.07
+7
pred preferenčnim glasom trepetajo ravno tisti, ki danes odločajo o naši usodi! vedo, da jih slo narod nikoli več ne bo izvolil-vsak ogromno večino ne!
JApajaDAja
19. 09. 2019 11.37
+3
referendum stane in nikogar ne obvezuje....namen in razlog poznam...učinek pa bo...kakšen?
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.12
+0
Še en drag neuspešen referendum. Ta nas je zadolžila za vrsto let, čeprav bi bila pomoč trojke precej ugodnejša. Spet leti davkoplačevalski denar skozi okno. Koliko ljudi pa mislite, da bo prišlo na referendum? Več kot na neuspešne Kovačičeve?
Marjeta ?epin
19. 09. 2019 10.35
+7
Samo naprej Alenka! To je že absurd, kako desničarji in RKC želijo vladat. Seveda, začne se v otroštvu, tam se začne s pranjem možganov. Mi vsi pa naj jim bi še to financirali. So premeteni. Ker ne morejo prodret z veroukom v šole, so začeli hinavsko na zadnja vrata.
borigi
19. 09. 2019 11.30
+4
++++ tako je! Nič nimam proti vernikom, naj bo to povsem jasno. Imam pa veliko proti RKC ki že zgodovinsko dokazano škoduje vsem in skrbi samo za svoj profit.
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.20
-4
Verne šole? Zakaj v njih skoraj ni vernikov? Verno šolo bi jim prvi dan zaprli, zato pa izvajajo navaden javni program. Tudi bin Salmanova šola bo izvajala javni program. Stala bo v industrijski coni in sprejemala vse ne glede na barvo, raso, versko ali politično prepričanje. Vaš referendum s pet odstotno udeležbo ne bo pohodil ustave RS.
žlikrofi
19. 09. 2019 18.03
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
žlikrofi
19. 09. 2019 18.04
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
borigi
19. 09. 2019 10.34
+7
HALO! Privatne šole! Kaj ne pomeni že samo ime "Privatno", da nima država nič s tem!? Torej tudi ne plačuje nič za PRIVATNE šole! Saj potem če sofinancira tudi soodloča in potem ni več privatno... ali bo država sofinancirala tudi Privatno zdravstvo, pa privatno podjetništvo nasploh!? Če je nekaj privatno, potem mora biti financirano privatno in od poslovanja mora državi plačati davek! Absolutno, za to ne rabimo referenduma, tako mora bit! Če pa že recimo kristjani hočejo sofinanciranje cerkvenih šol pa se naj jasno pove da je ta in ta šola sofinancirana in da bo v šoli najbolj pomembna verska vzgoja in strokovnost ne bo merilo za uspeh!
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.14
-3
Niso vse krščanske. Kmalu bo Mohamed bin Salman postavil civilni izobraževalni center.
borigi
19. 09. 2019 12.40
+5
plotter123
19. 09. 2019 10.26
+12
PRAVILNO zasebne šole naj si plačujejo sami in tudi sami sebi naj starši pripišejo posledice pranja možganov v teh JANŠEVISTIČNIH ŠOLAH
Zdravka Joker
19. 09. 2019 12.15
-10
Niso vse Janševe. Kmalu bodo postavili tudi Saudijsko. Tako, da ne sodi vseh po Janši.
vinogradnik33
19. 09. 2019 10.03
+21
Če bo referendum , bodo imeli farji zopet veliko za povedati vernikom v cerkvah , da bi le podprli tudi 100% šolanje v privatnih šolah , ki so po večini usmerjena versko . Pravilno bi bilo , da naj privatne šole financirajo ustanovitelji in starši , ki želijo svoje otroke šolati v zasebni h šolah .
bik730
19. 09. 2019 09.57
+5
Kateri sindikat bi pa potem te priviligirance zagovarjal... :) :) :)
laycan
19. 09. 2019 09.51
+16
Očitno se tudi čudeži dogajajo, da podpiram lencico.
Vojko Šarman
19. 09. 2019 09.34
+23
Sicer nisem pristaš Alenkine stranke, saj je v svoji karieri naredila kar nekaj sranja. Samo spomnimo se insolvenčne zakonodaje in sporazuma z EU komisijo glede prodaje bank. V tem primeru pa jo podpiram, Če se ustavno sodišče odloča politično t.j. odvisno od trenutne sestave, če Cmerar podpira cerkev v šolah, pa naj narod na referendumu pove kaj si želi. Cerkev in država morata biti ločeni tudi v šolah. Država naj financira javno šolo, ki bo dostopna vsem , tisti ki pa hoče več in nekaj drugega pa naj plača!
En procent
19. 09. 2019 09.32
+11
Kaj pa tole! 1. mesečno referendumi in sprejemamo malce hitreje te zakone. Parlament pa ukinemo! Denarja je tam, tam.
MojsterSplinter
19. 09. 2019 10.10
+3
ASCII
19. 09. 2019 08.58
-21
Alenka in tisti, ki ji ploskate. Tale paranoja pred RKC je zrela za profesionalno pomoč.
komarec
19. 09. 2019 09.18
+29
Ni paranoje, ampak, če ste vi ploskali Vilitu, za kaj ne bi smeli mi Alenki? Kar se pa profesionalne pomoči tiče večja paranoja grabi vas zagovornike privat šole pod vodstvom RKC.
plotter123
19. 09. 2019 10.28
+6
paranoičen si ASCII in to zaradi tega ker se bojiš da bo referendum uspel in boš moral sam plačati šolanje svojih opranoglavcev
amoteamo
19. 09. 2019 08.53
+24
Osnovna sola bi morala biti za vse otroke popolnoma brezplacna, tudi malica in kosilo. Tudi drzavne sole na visjem nivoju ne bi smele biti prevelik strosek za starse. Se popolnom strinjam z idejo, da se razpise referendum.
Janez_53
19. 09. 2019 09.49
+8
Referendum je NEZAVEZUJOČ, kar pomeni, da se razultat lahko upošteva ali pa ne! Zaradi tega se mi zdi stran vržen denar, kajti do podobnega rezultata se da priti z malce obsežnejšo anketo.