Slovenija

Šabeder: Aneks številka ena pokazatelj mladim, da želimo razmere izboljšati

Ljubljana, 15. 05. 2019 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
11

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ob robu srečanja z mladimi zdravniki izpostavil, da je aneks k splošnemu dogovoru glede obremenitve zdravnikov pomemben pokazatelj, da si želijo razmere v prihodnosti, ko bodo mladi začeli samostojno delo, izboljšati. Predstavniki mladih ob tem opozarjajo, da je treba zagotoviti predvsem stabilnost sistema.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmišljajo o tujini
    03:40
    Iz 24UR ZVEČER: Razmišljajo o tujini
  • Iz 24UR ZVEČER: Mladi zdravniki o stanju v zdravstvu
    05:44
    Iz 24UR ZVEČER: Mladi zdravniki o stanju v zdravstvu

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes mladim zdravnikov v nagovoru izpostavil aktivnosti, ki jih ministrstvo za zdravje pripravlja za izboljšanje razmer na področju primarnega zdravstva. Eden od ključnih je sprejem aneksa številka ena, ki bi na novo opredelil mejo obremenitve za odklanjanje bolnikov pri 1895 glavarinskih količnikih.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes srečal z mladimi zdravniki.
Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes srečal z mladimi zdravniki. FOTO: Bobo

"Ukrepi, ki jih v aneksu predlagamo, ne bodo takoj prinesli izboljšanja, ampak zagotovo so za mlade generacije oziroma za zdravnike, ki bodo danes v dvorani, pozitiven signal, da gredo zadeve v pravo smer," je v izjavi za medije dejal minister.

Priprava aneksa številka ena k splošnemu dogovoru se po njegovih besedah ta trenutek še zaključuje, a je zagotovil, da ga bo vlada imela v četrtek na mizi. "Je eden od tistih nujnih ukrepov in pozitivnih korakov v pravo smer," je dejal Šabeder, ki je prepričan, da bo vlada aneks potrdila.

Ključna težava je pomanjkanje kadra

Ponovno je poudaril, da določitev novega normativa ne pomeni, da bi zdravniki odklanjali že opredeljene bolnike. Del populacije, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, pa bo začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi, za katera so sredstva zagotovljena, je pojasnil Šabeder.

A ključna težava ostaja predvsem pomanjkanje kadra. Zanimanja za specializacijo iz družinske medicine med mladimi namreč ni veliko. Na zadnji razpis, ki je bil tudi eden od ukrepov za reševanje primarnega zdravstva, je namreč prispelo le 12 prijav na 62 razpisanih mest.

Razlogov, zakaj specializacije iz družinske medicine niso priljubljene med študenti, je po besedah predsednika študentskega sveta ljubljanske medicinske fakultete Klemna Petka gotovo več, vse pa se začne pri delovnih pogojih.

Tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik je izpostavila nujnost temeljnih premikov v pogojih dela za zdravnike, v katerih ne bodo siljeni k površnemu in hitremu delu ter v katerih bodo lahko uporabljali preiskave, ki so sicer na voljo, pa jih zaradi čakalnih vrst ne morejo.

'Vsi moramo vedeti, na kaj lahko računamo čez pet, deset ali 15 let'

Po oceni Tine Bregant iz iniciative Mladi zdravniki Slovenije so nezasedena mesta za specializacijo iz družinske medicine posledica zelo restriktivne zakonodaje, sprejete v mandatu prejšnje vlade, in škodljivih ukrepov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Upa, da bo rezultat današnjega srečanja eden od prvih korakov k pravi reformi zdravstva, med katerimi bi poleg manjših obremenitev zdravnikov morali uvesti tudi instituta kakovosti in varnosti ter nekrivdne odgovornosti.

Petek, ki sicer kot pozitivno ocenjuje, da je Šabeder k mladim pristopil že drugič v svojem kratkem mandatu, je še opozoril, da zdravstveni sistem potrebuje predvsem dolgoročne ukrepe. Ti pa, kot je poudaril, ne zahtevajo samo odločitev ministra, ampak celotne politike.

Današnje ministrovo sporočilo o ukrepih in aktivnostih je Petek ocenil kot korak v pozitivno smer, a hkrati bo po njegovi oceni treba še ogromno dela.

"Za začetek je zdravstveni sistem treba narediti stabilen, in čisto vsi moramo vedeti, na kaj lahko računamo čez pet, deset ali 15 let," je dejal. Po njegovih besedah trenutno namreč noben študent ali mladi zdravnik ne ve, pod kakšnimi pogoji se bo čez dve leti prijavljal na specializacijo, katere specializacije bodo na voljo in pod kakšnimi pogoji se bo lahko zaposlil.

Poleg tega po Petkovih besedah niso zanemarljivi niti ostali dejavniki v delovnem okolju, kot so informacijski sistem, odnos do dela zdravnikov in medicinskih sester, število medicinskega osebja, ki je nujno za kakovostno zdravstveno oskrbo bolnika, in plače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1035444
16. 05. 2019 12.14
+2
Z aneksi, ki jih je že cela država polna, od gradbeniških pogodb, da ne naštevam ostalo, ne bomo nič spremenili. Najprej po parkljih lopovom, pa bo dovolj za vse, za zdravnike denar za paciente preiskave in zdravljenje, tako pa nas svojat že 70 let krade
Bullschevik
16. 05. 2019 09.54
+3
Sejalec misli , da ima posla s kmeti...…….dohtarji mislijo resno.
MountainVibes
16. 05. 2019 09.44
+6
Šabeder pravi, da imamo pomanjkanja kadra.., a zato pustimo vsem tem tujcem, da se neomejeno gibljejo in prehajajo v SLO? Ker upamo, da bo en iz med njih imel kupljeno diplomo in ga bomo lahko zaposlili? Al kako? Ne razumem...
ina5785
16. 05. 2019 09.15
+9
Dragi komentatorji; PROSIM vsaj 1 x bodimo realni!, PUSTIMO levo-desno! Vendar se spomnim, da so pametni ljudje že pred mnogimi leti opozarjali, da bo nekega dne v SLO kolaps v zdravstvu. EVO, IMAMO GA! Pa ne le pri zdravnikih, huje je pri med.sr.! In namesto, da bi delali, se zavedali - politiki, so PISALI birokrati standarde, o katerih pa približno NISO imeli pojma, bilo je TREBA SAMO KRČIT OSEBJE V ZDRAVSTVU! Denar sveta vladar! In prosim vas, NE pišite kako JE!, ali BI danes neki politik, ki vedri v politiki že celih 27 let - celo ZNAL DANES REŠITI ZDRAVSTVO! NE, pomagal ga je zafurat. In danes ko nekdo poskuša, se trudi nekje vsaj ZAČETI, prosim NE pljuvajte po tistih, KI NIKOLI PREJ NISO BILI V PARLAMENTU!!!! Pljuvajte po tistih, ki SO BILI, SO ŠE, a naredili NISO NIČ, danes le šinfajo!!!!!!
Bullschevik
16. 05. 2019 09.52
-1
lakala28
16. 05. 2019 10.29
+3
Dodal bi le to, da je vodstvo zdravstvenega ceha (Koštrini in podobni mandlci) ves čas zaviralo šolanje zdravnikov. V nekem obdobju (nekaj let nazaj) smo imeli nekaj 100 mladih zdravnikov na zavodu, ki niso imeli možnosti stažiranja. BHolj ali man jso vsi odšli v tujino. Taisti požrešneži seda bijejo plat zvona. Se jim ne bi dalo izstaviti računa ali pa spisati kakšno KO skupaj s politiko, ki je to požegnala?
batom@pinkponk.com
16. 05. 2019 09.06
+8
se mi želodec obrača ob temle... celotno "reševanje" zdravstva se vrti okol tega, da so zaposleni nezadovoljni in kako jih zadovoljiti... A se kdo kdaj vpraša, kaj je z bolniki??? zdravstvu ni pomoči, dokler bo pri zaposlenih tak egoistični in nonšalanten odnos. Velika večina zaposlenih deluje v okviru birokratskih zapovedi in služi neumnemu sistemu namesto ljudem. vsepovsod so bolnikom postavljene omejitve in ovire, neskončno je pošiljanja od vrat do vrat, nikjer pa ni celovite obravnave za nekoga, ki ima več težav hkrati in se te doplnjujejo oziroma vplivajo ena na drugo. Tile zdravniki želijo biti avtomehaniki, vsak bi popravil svoj del in te poslal dalje. Redkokdo te pogleda v oči in te vpraša, kako v resnici si in kako ti lahko pomaga. Dokler se to ne obrne, jim lahko date 9000 EUR plače, pa sistem še zmeraj ne bo deloval.
kmet_z_dežele
16. 05. 2019 08.50
+10
ko takole poslušaš in gledaš vse vrste poklicev, se vprašaš kje je resnica. tole meji na norost. vsi imajo premalo in premalo in še enkrat premalo. in vsi delajo preveč in preveč in preveč. pa je res tako? mislim da bi mogli skoraj vsi(zdravniki, učitelji itd..) ki danes tako jamrajo iti pred ogledalo se dol usesti in si rečti, mogoče nam je še pa fajn.. ne se samo zgovarjat na zahtevnost študija in druge koristi za družbo (vsekakor so vsi zelo pomembni za družbo), ampak pogledat koliko je določeno delo res zahtevno, koliko je bilo res realno opravljenih ur, kakšna je stabilnost delovnega mesta, koliko imaš na leto mogočega dopusta in koliko imaš prostega ob praznikih in v najboljši sezoni za dopuste... e vidite, mnogo je reči ki pripomorejo k urejanju nekega sistema. Če bo šlo tako naprej, ne bo več nikogar ki bi hotel še kaj delat, pa ne mislim na zdravnike, mislim da je bolj problem pri navadnih ljudeh. A mislite da bodo nam samo kitajci delali, pa albanci, pa ostali z juga. Motite se. Mogoče sem malo zašel, vendar bo treba zavihati rokave tako na državnem vodstvu, kot na spodnji stopnici in biti pripravljen kakšno stvar tudi v korist širše skupnosti narediti in ne samo zahtevati in zahtevati.
lakala28
16. 05. 2019 10.32
+1
Se strinjam. Koneckoncev tudi delavci, ki vse to financirajo, najbrž ne delajo premalo, mar ne? Velecenjene zdravnike, učitelje... so najprej z mizernimi plačami izšolali, ko pa bi bilo treba kaj dobiti nazaj v obliki kvalitetnih in pravočasnih storitev, pa se naenkrat srečujejo z bogovi. Res manjka eno veliko ogledalo vsem skupaj. Tako z ravnim steklom.
anakondabox
16. 05. 2019 08.27
+2
Aneks številka ena je pokazatelj, da se bodo razmere za mlade zdravnike izboljšale. Kljub temu pokazatelju (še) ne vemo v katero smer veter piha. Na Z nič novega. #smer
Hrenko
16. 05. 2019 08.19
+5
Temu se je čisto odpeljalo? Zdravstvo je na čistem dnu, kaj šele da bi skrbeli za mlade, zdaj ko so stari itak prioriteta, ker so čakalne vrste pač tako dolge, da jih prej pobere, preden kdo naredi kakšno raziskavo, kaj šele kak poseg. Pa ta je čisto smešen.