Slovenija

Šabeder: družinskih zdravnikov premalo, kakorkoli prelagamo številke

Ljubljana, 25. 03. 2019 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
48

Odbor DZ za zdravstvo še ni odločil o primernosti Aleša Šabedra za funkcijo ministra za zdravje. V predstavitvi se je razprava največ sicer vrtela okrog ukinitve dopolnilnega zavarovanja in težav v primarnem zdravstvu. Več poslancev pa je ob tem poudarilo, da je bila njegova predstavitev slišati le kot "povzetek stanja v zdravstvu", brez konkretnih rešitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šabeder na zaslišanju
    02:54
    Iz 24UR: Šabeder na zaslišanju
  • Iz SVETA: Predstavitev kandidatov
    04:00
    Iz SVETA: Predstavitev kandidatov

Ker poslanci do začetka seje DZ niso izčrpali vseh vprašanj za kandidata, bodo zaslišanje kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra nadaljevali v torek zjutraj.

Slišati je bilo tudi več kritik glede Šabedrove predstavitve, češ da gre bolj za "povzetek stanja v zdravstvu" kot predstavitev konkretnih ukrepov in rešitev.

Več poslancev, tako opozicijskih kot koalicijskih, je zato ministrskega kandidata pozvalo, naj se konkretneje opredeli do morebitne ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je dejal, gre za to, da je treba najti vzdržen in dolgoročen model financiranja, zato je to stvar poglobljenega pristopa in uskladitve na nacionalni ravni. "To ni volja in osebna odločitev resornega ministra," je poudaril in dodal, da gre za vprašanje koalicijskega usklajevanja.

Na dodatna vprašanja poslancev o svojem stališču pa je priznal, da "ta trenutek ne ve, kaj je najboljša rešitev". Zagotovil pa je, da ni povezan s kakšno od zavarovalnic in torej ni v koliziji interesov, pač pa se "vedno lahko odloči po najboljši in svobodni volji".

Zadovoljen bolnik potrebuje čim krajše čakalne dobe, ki se jih je po oceni Šabedra treba lotiti nemudoma.
Zadovoljen bolnik potrebuje čim krajše čakalne dobe, ki se jih je po oceni Šabedra treba lotiti nemudoma. FOTO: Damjan Žibert

Šabeder je spregovoril tudi o problematiki mreže bolnišnic. Osebno meni, da bi bilo treba skoncentrirati storitve in specializirati določene manjše bolnišnice. V nekaterih je namreč obseg dela včasih na meji ali celo pod mejo, ki še zagotavlja varno oskrbo. A pri tem ne gre zgolj za odločitev ministra, pač pa je potreben dogovor z lokalno skupnostjo, je opozoril Šabeder. Dosedanji takšni poskusi so namreč naleteli na velik revolt lokalne skupnosti, je dodal.

Ministrski kandidat je v luči napovedane zakonodaje glede upravljanja zdravstvenih zavodov poudaril, da bi vodstvo javnih zavodov morali imeti več instrumentov za bolj fleksibilno odločanje, predvsem glede načina nagrajevanja. "Nimamo korenčka, nimamo palice," je orisal stanje in ob tem poudaril, da zdravstvo ne sme biti gospodarska dejavnost, katere cilj je samo en - maksimizacija dobička.

Po prvem delu predstavitve se je Šabeder ustavil tudi pred predstavniki medijev. Poudaril je, da bosta njegovi prioriteti ob prevzemu resorja reševanje težav primarnega zdravstva in odhodov primarnih zdravnikov ter skrajševanje čakalnih vrst.

Ob tem se je dotaknil tudi problematike popoldanskega dela zdravnikov v zasebnih ambulantah. Ocenil je, da bi zdravnikom specialistom zagotovo morali omogočiti in najti način nagrajevanja na vsaj približno podoben način, kot je pri zasebnikih, da bi ostali v javni bolnišnici, ki tudi imajo najboljšo možnost oskrbe bolnikov. Hkrati je opozoril, da mora direktor javnega zdravstvenega zavoda zdravniku, če ta izpolnjuje vse zakonske pogoje, izdati soglasje za delo pri drugem delodajalcu.

V odgovorih na vprašanja poslancev se je dotaknil tudi pričakovane vloge Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Sam njihovo proaktivno vlogo vidi v povečani opredelitvi prospektivnih programov ter usmerjanju denarja v skladu s potrebami in demografijo. Kot možnost je omenil tudi prenos bremena administracije na strokovne službe ZZZS.

Šabeder je poslancem zagotovil, da bo kot minister poskušal delovat strokovno, in ne politično. Na ministrstvu pa bodo po njegovih beseda dobrodošli vsi strokovnjaki, ki so pripravljeni pomagati, "ne glede na politično barvo".

Šabeder bo moral oblikovati tudi svojo najožjo ekipo, saj je z odstopom Sama Fakina mandat prenehal tudi državni sekretarki Pii Vračko. Kot je dejal Šabeder, se pogovarja s kar nekaj kandidati, a o imenih zaenkrat še ni želel govoriti.

Kandidat za ministra za zdravje Aleš Šabeder je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo.
Kandidat za ministra za zdravje Aleš Šabeder je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. FOTO: Damjan Žibert

Šabeder je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ uvodoma sicer poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. Napovedal je sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Kot je dejal, je povabilo za ministrsko kandidaturo sprejel z veliko odgovornostjo. "Odločitev ni bila lahka. Ne zato, ker bi se bal prevzeti enega najtežjih resorjev v državi, temveč zato ker z ekipo v UKC še nismo zaključili dela," je pojasnil. Ob vodenju ljubljanskega kliničnega centra, na čelu katerega je bil dobro leto, je spoznal kompleksnost slovenskega zdravstvenega sistema in uvidel ukrepe, ki jih ta rabi.

"Zdravje je vrednota vseh, zdravstvo pa mora biti prioriteta vseh," je poudaril in dodal, da zdravstvo ne sme biti ne levo ne desno. "Ne sme biti interesno, mora biti strokovno, transparentno in razvojno naravnano," je še izpostavil Šabeder. Svojo vlogo ministra za zdravje bo razumel kot strokovno in ne kot politično.

Napovedal je, da bodo zagrizli v trdo uveljavljene prakse, ki jih je treba prekiniti. Za spremembe pa bo, kot je poudaril, nujno sodelovanje. Na strani ministrstva in vlade je, da pripravita normativne podlage in sistemske spremembe, a brez podpore DZ jih ne morejo sprejeti.

Prebivalcem je treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo, je poudaril Šabeder. Zavzemal se bo za zadovoljstvo bolnikov in zdravstvenega osebja, kakovost in varnost v zdravstvu ter zagotavljanje finančne stabilnosti zdravstvenega sistema.

Zadovoljen bolnik potrebuje čim krajše čakalne dobe, ki se jih je po njegovi oceni treba lotiti nemudoma. Nujno je pristopiti k čiščenju čakalnih seznamov, znova zbrati podatke na nacionalni ravni in na podlagi tega pripraviti ukrepe, kot so načrtovanje dodatnih programov in proaktivno usmerjanje v področja, kjer narašča število bolnikov. Prav tako je po Šabedrovih besedah treba izvesti strokovni in poslovni nadzor sistema naročanja.

'Treba je najti razloge za pomanjkanje kadrov in zmanjšati administrativne obremenitve'

Spregovoril je tudi o težavah v primarnem zdravstvu. Kot je dejal, je družinskih zdravnikov, "kakorkoli prelagamo številke", v Sloveniji premalo, zato primarno zdravstvo potrebuje strukturne spremembe. Po njegovih besedah je treba narediti analizo in najti razloge za pomanjkanje kadrov, pripraviti načrt izobraževanja, razpisovati specializacije glede na potrebe, dogovoriti standarde in normative, učinkovito povezati specialiste na vseh treh ravneh ter zadržati šolan kader v Sloveniji.

Dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Šabeder bo v primeru potrditve v DZ na položaju ministra za zdravje zamenjal Sama Fakina, ki je odstopil zaradi zdravstvenega stanja.

"S tem, ko imamo premalo družinskih zdravnikov, nam manjka 'gate keeperjev', zato je tudi priliv na sekundarno in terciarno raven vsako leto večji," je še opozoril Šabeder. Po njegovih besedah bo zato treba določiti ustrezne uteži glavarinskih količnikov, zgornje meje obremenitev pa zniževati za pet odstotnih točk do ciljnega normativa, ki je bil dogovorjen z zdravniškim sindikatom. Kot je dodal, bo treba tudi zmanjšati število aneksov in sprememb splošnega dogovora.

Kot enega ključnih ciljev je izpostavil tudi zmanjšanje administrativnih obremenitev v zdravstvu, saj zdravstveni kader, ki je že tako preobremenjen, izgublja čas z administrativnim delom. Zato je treba uvesti ustrezno informacijsko podporo, je poudaril kandidat za ministra.

Obstoječi informacijski sistem po njegovem mnenju ne daje dovolj kakovostnih podatkov za odločanje, sistem e-zdravja pa po njegovem mnenju ponuja dobro infrastrukturo, ki pa jo premalo izkoriščajo. Kot je poudaril, je nujna standardizacija poslovnih rešitev in programske opreme. Opozoril je še, da Slovenija nima strategije e-zdravja ter da bi bolniki morali imeti dostop do svojih podatkov in cen zdravstvenih storitev.

Aleš Šabeder je največjo slovensko bolnišnico vodil dobro leto.
Aleš Šabeder je največjo slovensko bolnišnico vodil dobro leto. FOTO: Aljoša Kravanja

Med cilji je Šabeder navedel tudi posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer je treba zagotoviti dostopnost pravic in uravnotežiti financiranje zdravstva. Če bo postal minister, namerava spremeniti tudi zakon o upravljanju zdravstvenih zavodov, ki bi morali biti vodeni bolj fleksibilno, kot so danes.

Kandidat za ministra namerava "narediti red" tudi na področju nabave medicinske opreme. Treba je namreč urediti sistem javnih naročil, ki ni dovolj fleksibilen in ne omogoča učinkovite cenovne politike. Naloga naročnika bi morala biti razkritje nabavnih poti in s tem izključevanje posrednikov, je dodal. Prav tako je po njegovem mnenju treba vzpostaviti nacionalne standarde in normative za medicinsko tehnični material.

Če bomo ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bo treba zagotoviti stabilni in dolgoročni vir financiranja, je poudaril Šabeder in med možnimi predlogi navedel dvig prispevne stopnje po načelu solidarnosti, davek na zdravstvo ter davek na alkohol, tobak in sladke pijače.

Med ključnimi nalogami, ki so pred Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa je Šabeder izpostavil izračun dejanskih storitev zdravstvenih storitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
26. 03. 2019 18.19
Če bo naredil toliko kot vsi ministri v 30 letih skupaj, ne bo naredil nič. Dokler sodišče ne bo osodilo in zahtevalo vrnitev prvega ukradenega miljona v zdravstvu in odgovoren ne bo šel sedet. Nimamo niti ni 1% možnosti, da se lahko kaj spremeni. Kvečjemu zavleče in podraži na škodo zaposlenih in pacjentov.
mali grizli
26. 03. 2019 12.14
Dokler ne boste ukinili zdravstveno zavarovalnico ter birokracijo papirnato ne bo bolje
anakondabox
26. 03. 2019 10.06
+2
Rezultati so jasni. Glede na vpliv in moč denarja, menim, da bodo Šabederja, tudi brez zaslišanja, sprejeli. Ako pa bi gledali odpravo ključnih dilem v zdravstvu: preprodajo materiala, plače, kjer je meja nebo, dodatno, dopolnilno in praktično delo, ki ga do kraja izčrpani opravljajo 26 ur dnevno (relativnost prostor-časa po A. Einsteinu). Ko jih nujno potrebuješ poniknejo in pošljejo v ambulanto svoj 'nadomestek', da se nekoliko odpočijejo od mukotrpnega dela. Ko bo Šabeder spregovoril o teh dilemah in naredil plan njihovega izvrševanja za leto dni v naprej, šele tedaj ga lahko ustoličijo kot ministra. Takšen, kot je njegov nagovor, pa bi znal frazariti vsak osnovnošolec: zmanjšali bomo čakalne vrste, pridobili nove družinske zdravnike, uredili sistemske odnose v zdravstvu... Kaj je delal do sedaj, ko je bil vrhovni šef UKC, da je zdravstvena institucija zabredla v rdeče številke? Kaj je naredil, da bi preprečil spor med NIZSK in UKC, kjer ni bilo dovolj zdravnikov in so srčki najbolj ranljive populacije umirali v disonanci? Kako je ukrepal za dvig plač medicinskega osebja, ki ni pri 'vrhu'? Kako si sploh upa, brez človeškega dostojanstva in etike kandidirati za ministra. Ne, ti ljudje imajo tako debelo kožo, da sramu sploh ne poznajo. #Hipokratova prisega
Lado Lopati?
26. 03. 2019 10.00
dobro jutro , "mafijska -komunistična država !!! ANE ,SODIŠČA, POLICAJČKI ,POLITIKI...!!!!????
brezveze13
26. 03. 2019 08.25
+1
ta je na zaslišanju jasno izrazil kako je že dejal AAA,če aaa bi imel aaaaa proste aaaa roke aaaa bi to in ono aaaaaa oziroma je že v naprej povedal da se bo pustil vplivom,človek ki nima lastne karizme in autoritete nima v politiki kaj iskati Zemljarič ,Palček je svojo karizmo ustvarjal v komunizmu in se še danes zemlja trese pred njima na tej strani alp
leond1
25. 03. 2019 18.23
+3
ta je ritoliznik
srebrnibreg
25. 03. 2019 17.06
+8
V tem zdravstvu s temi zdavniki ni vse tako kot zdravniki trdijo. Naj nekateri ne bodo požrešni pa opravljajo delo direktorjev zdravstvenih domov za najmanj 10 tisočakov na mesec, zraven še ambulantnih zdravnikov pa še za dežurstva se grebejo. Potem pa ni čudno. če jim zmanjkuje čas.
Bojan-F
25. 03. 2019 16.50
+11
"Po njegovih besedah je treba narediti analizo in najti razloge za pomanjkanje kadrov" ... haloooo ... a tudi to se ni narejeno?
tron3
25. 03. 2019 16.18
+8
Da bi lahk uredil razmere v zdravstvu, bi mogla poklicat na pomoč Nato, Ruse, Kitajce, pa za vsak primer bi še mogl met v rezervi Kimija in njegove, pa še prej navedeni, niso garant, da bi Vam uspelo.
srebrnibreg
25. 03. 2019 17.03
+0
vsevid
25. 03. 2019 16.17
+8
Kaj so pa storili vsi dosedanji zdravstveni ministri do sedaj ...to se da povedat z eno besedo---NIĆ ??Če pa šabeder ukine dodatno Z, zav--bo že storil več kot vsi njegovi predhodniki !!Saj to so gnezda ki že smrdijo do neba !!
Mungos2
25. 03. 2019 15.58
+0
Gospod Aleš je še eden redkih poštenjakarjev !
roten
25. 03. 2019 15.17
-3
naše zdravstvo v totalnem rasulu ker pač bogovi v belem so bogovi mogoče celo na belem kakor se obnašajo
janez Kovač 1
25. 03. 2019 14.28
+4
Ja če ni mogel spraviti UKC na zeleno vejo ,kako bo potemn celo zdravstvo.
resslovenka
25. 03. 2019 14.03
+26
In še to. Zdravstvene zavarovalnice bodo šle nad idejo ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z vsemi možnimi topovi. Se preveč denarja steče vanje in tisti ki jih upravljajo, zlate jame ne bodo nikoli dovolili ukiniti. Edina rešitev? Referendum. Naj ljudje odločijo.
resslovenka
25. 03. 2019 13.58
+26
Ljubi slovenceljni 🤔. Kateri zdravstveni minister je do sedaj nakazal kako to branžo spraviti v red? Mnogooooo o tem kaj moramo, kaj bomo in kaj bi bilo potrebno... je bilo vse kar smo doživeli. A sedaj naj bi se pa našel čarovnik, ki bo vse zdavnaj zafurano spravil čez noč v red? Ne bodite smešni. Denarja je v zdravstvu dovolj in še več je znana resnica. Samo po napačnih kanalih se porazgubi na vse vetrove. Kdor bo rešil ta problem zasluži red zaslug za narod. Dobesedno. Pri imenovanju tega ministra so se vklopili vsi lobiji, tako od zadaj. Da jim slučajno nebi presahnil vir.
Transformerji
25. 03. 2019 14.02
+13
Bom tvoj tekst zelo pomanjšal - odpraviti korupcijo! Pa ne bo šlo, je vse do vrha!
ina5785
25. 03. 2019 13.56
+10
Tale gospod izdgleda zelo resno, zato upam da se NE bo gugal pred UKC z Zidarjem, kot se je ministrica Mazej-Kukovičeva!!!!, korupcija pa se je še bolj dogajala in veselo nadaljevala
brabusednet
25. 03. 2019 13.54
+10
Bi pa ja bivšo ministrico kolarjevo nazaj privlekli.Nje sa ni prijela nobena interpelacija.Sposobna,kot sam satan so vpili levičarji.
Primula1
25. 03. 2019 13.46
+21
Glede na to, da je kazensko ovadil Zemljariča, vprašanje če bo šlo čez
tron3
25. 03. 2019 13.51
+13
primula, Zemota je ovadu sam zato, da bi javnosti sporočil, da pač ni njihov, jasn je, da je njihov, glede ovadbe pa itak vsak ve, da se bo že nekje izgubila, oziroma, da jo bo kakšn nižji uradnik nekam založu, ampak kam se pa ne bo spomnu.
tron3
25. 03. 2019 13.45
+7
Tale Šabedra, je isti mešalec megle kot Šarkolin, se spomnte, kako je na predvolilnih soočenjih obljubljal, da če bo izvoljen, takoj nenudam zmanjšal čakalne vrste v ordinacijah. Že 10 mescov je na ablasti največji sin in sinov Kamnka, pa se je sam to spremenil, da so vrste in čakalne dobe še dalješ kot pred njegovim prihodom na ablast. Iz zapisanga sledi da se ne bo nč spremenil, kvečjemu še slabš bo!!!!!
FC Chelsea2
25. 03. 2019 13.36
+13
Brez konkretnih rešitev? Oh on ima rešitve, ki se imenujejo nadaljujmo z izčrpavanjem zdravstva na plečih pacientov kot smo to počeli do sedaj to je edina rešitev, ki mu je bila tudi dana kot naloga.