Slovenija

Šabeder podpisal dokument o poklicnih kompetencah v zdravstveni negi

Ljubljana, 17. 05. 2019 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstveni minister je podpisal soglasje k dokumentu o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi. S tem bodo po besedah Monike Ažman odpravljene nekatere krivice, dokument pa daje podlago pripravi nove sistematizacije delovnih mest.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes po nekaj zapletih in usklajevanjih podpisal soglasje k dokumentu o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi, ki daje tudi podlago za pripravo standardov in normativov v zdravstveni negi. Z današnjim sprejetjem dokumenta je minister ujel rok, ki mu ga je naložil odbor DZ za zdravstvo.

Sprejetje tega dokumenta je po ministrovih besedah zelo pomembno dejanje pri opredelitvi kompetenc za eno največjih poklicnih skupin v zdravstvu. Spomnil je, da so dokument usklajevali kar nekaj časa.

Ministrstvo bi moralo v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument namreč potrditi že do sredine lanskega leta. Znova se je zapletlo marca, ker so zbornica zdravstvene nege ter sindikati vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravila stroka, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv.

Konec aprila pa je ministrstvo vendarle ocenilo, da je dokument, ki ga je pripravila stroka, lahko izhodišče, h kateremu bi lahko dalo soglasje. V zadnjih tednih so nato v intenzivnih usklajevanjih pripravili končno različico dokumenta.

Šabeder se je strinjal, da dokument daje podlago za pripravo standardov in normativov v zdravstveni negi.
Šabeder se je strinjal, da dokument daje podlago za pripravo standardov in normativov v zdravstveni negi. FOTO: Aljoša Kravanja

Odpravljene bodo nekatere krivice 

"Verjamem, da bomo s poklicno skupino zdravstvene in babiške nege tudi v nadaljevanju v odprtem dialogu reševali vse probleme in skupaj pripravljali najboljše možne rešitve," je ob podpisu soglasja dejal Šabeder. Predsednica zbornice Monika Ažman pa je izrazila obžalovanje, da so zapravili eno leto, a hkrati ocenila, da volja za sodelovanje na ministrstvu v tem trenutku je.

"Na podlagi tega dokumenta bodo lahko odpravljene nekatere krivice, ki so bile storjene v preteklosti, za vse tiste, ki delajo več, kot jim to v tem trenutku omogoča zakonodaja, na nek način tudi izobrazba," je dejala Ažmanova.

Gre predvsem za delovna mesta v intenzivni terapiji, patronažnem varstvu, operativni dejavnosti, tudi v socialno varstvenih zavodih. Po oceni zbornice gre za od 1000 do 2000 delovnih mest, na katerih so zaposleni, ki delajo že več kot tri desetletja in so se izobraževali po starem sistemu, še pred usmerjenim izobraževanjem, imajo pa bogate strokovne izkušnje.

"Ti zapolnjujejo najbolj pomembno vrzel na teh delovnih mestih in tudi uvajajo vse nove zaposlene, ki pridejo v neposredni proces iz izobraževalnega sistema. Brez njih sistem ne more funkcionirati," je poudarila.

Po oceni zbornice gre za od 1000 do 2000 delovnih mest, na katerih so zaposleni, ki delajo že več kot tri desetletja in so se izobraževali po starem sistemu.
Po oceni zbornice gre za od 1000 do 2000 delovnih mest, na katerih so zaposleni, ki delajo že več kot tri desetletja in so se izobraževali po starem sistemu. FOTO: Shutterstock

Daje podlago pripravi nove sistematizacije delovnih mest 

Dokument v tem trenutku ne prinaša finančnih posledic, je dodala Ažmanova, zagotavlja pa vzdržnost in odpravlja krivice. Za zgoraj navedene zaposlene to pomeni, da bodo ostali na delovnem mestu do svoje upokojitve v naslednjih 10 letih, nato pa se bo na to delovno mesto zaposlila diplomirana medicinska sestra.

Dokument sicer opredeljuje posamezne aktivnosti, ki jih izvajalec na posameznem področju lahko izvaja, prav tako pa daje podlago pripravi nove sistematizacije delovnih mest, je še pojasnila Ažmanova.

Tako Ažmanova kot Šabeder sta izpostavila, da dokument daje podlago za pripravo standardov in normativov v zdravstveni negi. "To poletje bo vroče," je napovedala predsednica zbornice. Vlada in sindikati so v stavkovnem sporazumu kot rok za sprejetje predvideli konec septembra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teofil
18. 05. 2019 16.39
+1
V zdravstvu ne bo nihče nič premaknil,tako kot ni v KC,Torej gospod bo za dobro plačilo stresal stare oguljene fraze nato pa kot vsi ostali brez rezultatov utonil v pozabo
RibicTine
18. 05. 2019 15.31
+1
A se da še bolj uničit zdravstvo kot so ga leve vlade?? Nekateri jim še kar nasedajo.........
prolek
18. 05. 2019 11.40
-1
Šabeder je že kot direktor UKC pokazal, da zna delati..upamo, da se bo na ministrstvu še bolj pokazal, iz kakšnega testa je. Seveda to ne bo takoj, ker mu bodo razni lobiji nagajali, ampak, pustimo se presenetiti.
prolek
18. 05. 2019 11.37
+2
Končno nekdo na čelu ministrstva, ki bo nekaj premaknil..do sedaj je bilo samo kup govorjenja in blefiranja.
Kruh+sol!
17. 05. 2019 21.58
-5
Ta vlada sploh ne zna razmisljati s svojo glavo. Naredi, kar recejo sindikati. Samo vojski in policiji ne ugodi. Zakaj je temu tako!!!???
batom@pinkponk.com
17. 05. 2019 15.35
+7
In kaj pise? Vsi nekompetentni?
MountainVibes
17. 05. 2019 15.03
+5
Šabeder?! Hmm ne vem nekako mi tip ne deluje najbolj suvereno.., trenutno je to dobro iztržil.., ampak imam občutek da to ne bo trajalo