Slovenija

Šabeder pred preiskovalno komisijo: Naletel sem na alarmantno stanje otroške kardiologije

Ljubljana, 04. 10. 2019 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
18

Preiskovalna komisija državnega zbora je v zvezi z ugotavljanjem odgovornosti na programu otroške kardiologije zaslišala ministra za zdravje Aleša Šabedra. Ta je zanikal kakršnokoli odgovornost za slabo stanje programa, ker da so se težave kopičile že desetletje. Dotaknil se je tudi neuspeha NIOSB in dejal, da so njihovi predstavniki s kredo označevali "kaj bo naše in kaj njihovo".

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes pred preiskovalno komisijo DZ povzel dogajanje v zvezi z otroško kardiologijo v času, ko je bil generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Poudaril je, da je bilo januarja 2018, ko je prišel na čelo UKC, stanje programa "alarmantno", v dobrem letu dni njegovega vodenja pa so se razmere izboljšale.

Aleš Šabeder je UKC Ljubljana vodil dobro leto.
Aleš Šabeder je UKC Ljubljana vodil dobro leto. FOTO: Damjan Žibert

Šabeder je vodil UKC Ljubljana od 3. januarja 2018 do 28. marca 2019. Med današnjim pričanjem pred parlamentarno komisijo je zanikal kakršnokoli odgovornost za slabo stanje otroške kardiologije. Opozoril je, da je ob prihodu v UKC Ljubljana naletel na težave, ki so se kopičile že celo desetletje.

Zanikal je, da bi bil kakor koli odgovoren za neuspeh Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). Po njegovi oceni ideja projekta ni bila tako slaba, je pa v celoti zatajila izvedbena plat. Spomnil je, da je stalno prestavljanje začetka delovanja NIOSB povzročilo napetosti v odnosih med UKC Ljubljana in ministrstvom za zdravje.

Nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc zaradi bolniške odsotnosti preiskovalna komisija DZ danes ni zaslišala.

Enako se je dogajalo v odnosih med bolnišnico in NIOSB. Slednji je namreč po Šabedrovih besedah UKC Ljubljana postavil nerealne zahteve: "Pobrali bi nam najlepše prostore, najboljšo opremo in najsposobnejše kadre." Dejal je, da so bile na seznamu zahtev tudi vse medicinske sestre kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Poudaril je, da se je zato uprl prenosu dejavnosti na NIOSB, "saj bi s tem ogrozil človeška življenja". Spomnil je, da so enako stališče zavzeli vsi strokovni deležniki v slovenskem zdravstvu in ne le stroka v UKC Ljubljana. Kritičen je bil tudi do načina, kako je NIOSB poleti 2018 v UKC Ljubljana pošiljal tuje kardiokirurge.

'Predstavniki NIOSB s kredo označevali, kaj bo naše in kaj njihovo'

Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec (SDS) je potrdil, da so predstavniki NIOSB med prihodi v UKC Ljubljana s kredo označevali, "kaj bo naše in kaj njihovo". Po njegovih besedah je takšno početje preseglo mejo še dopustnega, zato jih je kot generalni direktor, ki je odgovoren za zavod, "nagnal iz kliničnega centra".

Kot glavna razloga za neuspeh NIOSB je navedel slabo vodenje projekta in predvsem nezmožnost zagotoviti strokovni kader, ki so ga vehementno obljubili akterji. Pojasnil je, da so strokovne službe UKC vseskozi nudile pomoč pri ustanavljanju NIOSB, dokler se ni zapletlo zaradi prenosa prostorov, opreme in kadrov.

Slabo stanje otroške kardiologije naj bi se po Šabedrovih besedah pričelo pred desetletjem.
Slabo stanje otroške kardiologije naj bi se po Šabedrovih besedah pričelo pred desetletjem. FOTO: POP TV

Razloge za dolgoletne težave otroške kardiologije Šabeder vidi v obsegu programa, ki je zaradi majhnosti na spodnji meji varnosti, veliki kompleksnosti ne glede na obseg, pa tudi v slabih medosebnih odnosih v kolektivu. Težava je po njegovih besedah tudi v tem, da program pri takšnem obsegu ni finančno vzdržen.

Zadnji del Šabedrovega pričanja pred preiskovalno komisijo je potekal za zaprtimi vrati. Godčeva je dejala, da mu želi postaviti tudi nekaj vprašanje o nabavi medicinske opreme, ki bi bila lahko povezana z zaupnimi poslovnimi podatki.

Komisija je danes pričakovala še nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in nekdanjo strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer, a sta se obe opravičili. Kolar Celarčevo je zadržala nenadna bolezen, Pfeiferjevo pa službena obveznost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
05. 10. 2019 10.43
+0
mödendorfer je zelo aktiven v tem odboru-sedaj vemo vzrok...bil je v nadzornem odboru ukc ravno v času, ki ga komisija preiskuje-temu se reče konflikt interesov! kje so rezultati njegove komisije pri preiskavi nkb mb , financiranje političnih strank,katerih prcednik je?!
wolfterier
05. 10. 2019 09.38
+2
Ali se semenar zaveda,da je kot minister odgovoren za celotno slovensko zdravstvo...
puspan
05. 10. 2019 11.29
+2
A tebi gre pa semenar v nos? Meni pa prav nič. Meni so najbolj sumljivi tisti, ki mu iz ozadja fizično grozijo in prav iz tistega konca se povzroča največja smrad KC-ja.
wolfterier
05. 10. 2019 16.11
+1
Meni semenar dol visi. Naj poskrbi za red in pošteno delo !!! Samo to !
anakondabox
05. 10. 2019 08.11
-3
Ta je pa lepa. Osemenjevalec, ter minister za zdravstvo, naj bi podal končno oceno stanja, ko pa dobro ve, da je slogan vodilnih "nič videti, nič slišati, nič vedeti!" Temu primerno se tudi obnaša in bo tajil kar vse kar se bo zatajiti dalo, četudi je katasrofalno stanje znano že desetletje. Za vaša neumorno delo pri "reševanju zdravstva" vam čestitam iz vsega srca, ki bo tudi kmalu nehalo biti. #tik-tak-tik-tak...
Teofil
04. 10. 2019 21.49
+5
Tu ni opravičil, pripelite Manjolko na postelji,ono drugo pa za lase in denar za nedelo nazaj za vsa štiri leta
najboljšisosed
04. 10. 2019 21.15
+11
Sramota. Kako so lahko nekateri še zdravniki, pa kjerkoli so v tujini, če se jim sedaj očita, da so krivi za smrti otrok in povzročanje slabega stanja ničkrivim otrokom. Tukaj Mislim na kardiologi, pediatere, intenziviste. Sramota.
Sunshine73
04. 10. 2019 19.52
+8
To ti je to ko ti nekdo, ki je nekoč police filal v Mercatorju postane minister za zdravje ...
Moj?ica123
04. 10. 2019 19.37
+8
Tlele bo treba vse od začetka, pa avstrijc naj pomaga. Celo državo mislim. Na žalost.
ina5785
04. 10. 2019 19.46
-6
Mojčica - O čem pa ti govoriš??? Saj SLO je samostojna država, pa tudi Avstrija je ena od mnogih samostojnih držav! A naj bi šli sedaj v Avstrijo reči. . . . . . . . . . . Kaj pa MOJČICA??? Pomagaj mi pri odgovoru, ker tega pa približno NE razumem!!!! Mogoče je bolje, da se kar SAMA ODSELIŠ v Avstrijo!!!!!
Kruh+sol!
04. 10. 2019 19.17
+5
Brez komisij, ki jih vodijo desnicarji, bi se gromozanske pokvarjenosti levakov izgubile. Tako je, ce si ateist in ti niti zivljenje ni sveto.
boris c
04. 10. 2019 19.16
+31
Teoretično imajo vsi najvišje etične in moralne vrednote, praktično pa so vsi po vrsti organizacijsko nesposobni, razen za polnjenje žepov in nakladanje javnosti.
bikoborec69
04. 10. 2019 19.16
+4
Jaz bi na njegovem mestu dal rep med noge in bežal. Tu pri nas v tej branži v slovenistanu ni možno narediti popolnoma nič.
misterbin
04. 10. 2019 19.12
-7
Šebeder še ne ve,da se več ne nosijo takšne debele kravate .
grikos
04. 10. 2019 18.38
+26
Kaj pa dr.Kenda,mislim da je bil kot predstojnik odgovoren za vse,sedaj pa se je potuhnil in nič ne ve.
ina5785
04. 10. 2019 18.47
+19
Mislim, da je zraven Kende bil NAJvečji rušitelj in avoritarec dr.Klokučovnik
grikos
04. 10. 2019 20.33
+5
wolfterier
05. 10. 2019 09.40
+2