Slovenija

Šabeder prosil ZZZS za izračune glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Ljubljana, 12. 12. 2019 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
9

Minister Aleš Šabeder je zavod za zdravstveno zavarovanje pisno zaprosil za izračune, s katerimi so glede predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po njegovih besedah "šli pet pred dvanajsto v javnost". Kot je po seji vlade dejal minister, je seveda treba najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem.

Do predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v parlamentarni postopek vložila Levica, odbor DZ pa ga je bistveno preoblikoval z dopolnili koalicije, je namreč kritičen tudi upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Prispevek 29 evrov bi povzročil 70-milijonski primanjkljaj

Pred nekaj dnevi je opozoril na to, da je pavšalni prispevek, ki bi ga uvedli ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, v predlagani višini 29 evrov prenizek za zagotavljanje vzdržnosti zdravstvene blagajne, povzročil naj bi celo primanjkljaj v višini okoli 70 milijonov evrov letno.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ponovil, da morajo "dobiti te izračune, vse pomisleke dati na mizo in seveda najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem".
Minister za zdravje Aleš Šabeder je ponovil, da morajo "dobiti te izračune, vse pomisleke dati na mizo in seveda najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem". FOTO: POP TV

Do predloga novele pa je kritično tudi ministrstvo za finance. Kot so v torek v pisnem sporočilu spomnili za STA, so že v okviru delovne skupine, ki se je opredeljevala do prvotnega predloga Levice, opozarjali, da "bi imela razgradnja delujočega robustnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nepredvidljive finančne učinke".

Prav tako so ves čas nasprotovali predlogu, da bi financiranje primanjkljaja pokril proračun. "Ta namreč občutno vpliva na vzdržnost javnih financ, saj omogoča neomejen transfer iz državnega proračuna v zdravstveno blagajno in ne postavlja nobene zgornje omejitve potreb v zdravstvu ter s tem izdatkov," so opomnili.

'Najti moramo rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem'

Minister za zdravje Aleš Šabeder je glede teh opozoril ponovil, da morajo "dobiti te izračune, vse pomisleke dati na mizo in seveda najti rešitev, ki bo finančno vzdržna za zdravstveni sistem".

Na predlog zakona, ki ga bo DZ obravnaval na seji prihodnji teden, je sicer vložena vrsta dopolnil. Med njimi je tudi dopolnilo LMŠ, SMC in SAB, s katerim določajo, da se obvezni pavšalni prispevek uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v preteklem letu po podatkih Statističnega urada RS. Znesek obveznega prispevka po predlogu določi minister za zdravje, najkasneje februarju.

Medtem je vprašljiva podpora koalicijske DeSUS predlogu zakona, saj se zavzemajo za umik te točke z dnevnega reda seje. Po njihovem mnenju bi morali počakati na Šabedrov zakonski predlog za celovito prenovo sistema, vključno z ureditvijo dolgotrajne oskrbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1727405
13. 12. 2019 12.49
+3
Minister Šabeder očitno paktira z zdravniškim in zavarovalniškim lobijem.Lahko bi s svojim številčnim moštvom opravil vse izračune v roku enega tedna ,toda za spremembe očitno ni niti strokovne niti politične volje.Ljudstvo mora dvigniti glas zoper takšno zdravstvo,zlasti zoper nemogoče čakalne vrste.Če se naročiš v javno zdravstvo z napotnico družinskega zdravnika,moraš čakati na pregled do smrti ,če plačaš iz lastnega žepa,pa prideš na vrsto v roku enega tedna,seveda pri istem zdravniku-strokovnjaku ,ki ,kot dvoživka dela pri zasebniku.To je povsem nesprejemljivi,Minister pa glede teh problemov ni naredil praktično nič.Edino je zdravnikom dal dodatna finančna sredstva.Smem staviti,da ne bo ukinjeno dodatno zdravstveno zavarovanje,ali uvedena kakršnakoli zdravstvena reforma.
puspan
13. 12. 2019 07.34
+0
Sabeder naj se najprej loti tistih, ki mu mečejo polena pod noge, vse drugo je zastonj. Naloga ne bo lahka in če v tem ne uspe, je njegovega ministrovanja že dolgo konec.
Uporabnik113189
12. 12. 2019 21.38
+1
Bi prosil da prenehamo s sprenevedanjem. Kakšen izračun???? V ribniku kjer ni ščuke, se vse usmradi. To zdravstvo nima nikakršne konkurence, ni boja za službo, boja za kvaliteto, boja za nizko ceno, ni vrst pred tistimi, ki delajo dobro in ni praznih čakalnic pri nesposobnih. Naše zdravstvo je cehovska združba, ki si lasti monopol, pobira NEOMEJEN davek na glavo državljana. Komunističen mastodont s planskim gospodarjenjem, trideset let po tranziciji v kapitalizem. Nima usmiljenja za množico revnih in bolnih čeprav plačajo, ima pa polna usta o humanosti, ki je vse prej kot resnična. Tu uhajajo milijarde, lahko vsem slovencem pokradete vse plače, pa bo za to skorumpirano gnezdo še vedno premalo. Ni važno ali je privatno ali državno.. Denar v roke iz zavarovalnic bolniku, tisti ki bo delali dobro, bodo imeli takoj polne čakalnice, če bodo cenejši pa še vrsta do Trsta. Sicer pa zavarovalnica obvlada tudi plačilo preko meje, če ni rešitve pri nas. Potem pa še država postavlja normativ, množice gredo preko čakalnic, za posameznika nekaj minut, zdravnik pa svojega dela sploh opraviti ne more. Saj niso zdravniki zaposleni v kolhozu? Ostali pa če niso za takšen poklic ( nekaj jih je vedno), prosim, zavod za zaposlovanje je za vse, nekaj se bo že našlo.
Krainerland
12. 12. 2019 18.01
-1
Šabeder ne pusti da te Levica vozi, oni bi samo delili javni denar.
ahim1225
12. 12. 2019 17.42
-3
Šabeder je do sedaj sladko spal, že zdavnaj bi moral zahtevati izračune, o dopolnilnem zavarovanju se pogovarjajo že dolgo.
korintos23
12. 12. 2019 17.44
+4
On ne, komaj par mesecev to vodi. Siromak.
Domendo
12. 12. 2019 17.24
-2
Prave je zaprosil za izračune.
korintos23
12. 12. 2019 17.45
+2
Gregi82
12. 12. 2019 17.14
-1
Pri nas ne vedno primanjkljaj, obup