Slovenija

Šabeder obžaluje, da se ni srečal z zdravniki

Ljubljana, 29. 03. 2019 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novi minister za zdravje Šabeder se s sodelavci mudi v zdravstvenih domovih v Celju, Nazarjah in Kranju. Kot so pojasnili na ministrstvu, so sestanki delovne narave. Medtem so v sindikatih Praktikum in Fides presenečeni, saj so jim z ministrstva sporočili, da jih na sestankih ne želijo. Medtem naj bi s kolektivno odpovedjo zagrozili tudi mariborski družinski zdravniki.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je že dan po primopredaji poslov zavihal rokave in se odpravil na teren – k predstavnikom Zdravstvenih domov Celje, Nazarje in Kranj. Namen sestankov je natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja, so pojasnili na ministrstvu. Na sestanke je povabil tudi zdravnike, a je nato sestanek z njimi odpovedal.

Družinski zdravniki v mariborskem zdravstvenem domu naj bi prvega junija, v kolikor ne bo prišlo do izboljšanja razmer, pristopili h kolektivni odpovedi, poroča Radio Slovenija. Povzeli so tudi izjavo mariborske zdravnice Maje Arzenšek, da so zdravniki že zdaj preobremenjeni, letošnji splošni dogovor pa je obremenitve še povečal. Arzenškova je za radio povedala, da je "v tem trenutku ta poziv podpisalo 39 zdravnikov", kar je "približno 80 odstotkov vseh družinskih zdravnikov, ki dela v našem zdravstvenem domu".

Razlog? Ker so želeli zdravniki na sestanku imeti prisotne sindikaliste. Kaj se je zgodilo, je pojasnil Igor Muževič iz Sindikata družinskih zdravnikov Praktikum. "Minister se je ob obisku zdravstvenih domov želel sestati še z zaposlenimi zdravniki, ki pa so odgovorili, da želijo na sestanku uveljaviti svojo ustavno pravico, da so zraven prisotni sindikati kot njihovi uradni zastopniki. Ministrstvo je po poskusu uveljavitve te pravice odpovedalo sestanek," pravi Muževič. Dodal je, da so presenečeni nad to potezo, saj je pravica do sindikalnega zastopanja pravica vsakega delavca, "ki mu je nihče ne sme odreči"

Muževič je zavrnitev dialoga s sindikati označil kot neverjeten scenarij. "Pravzaprav smo kar malo šokirani in se ne znam niti opredeliti, kako je mogoče, da se je kaj takega zgodilo," je dejal. Sam sicer razume, da sestanka z zdravniki, ki tudi ne morejo verjeti, da se je to zgodilo, ne bo. Take prve poteze od novega ministra, tako Muževič, ni pričakoval nihče.

Tudi v zdravniškem sindikatu Fides so bili pripravljeni priti na sestanke. Ker je zdravniški sindikat Fides podpisnik aneksa in kolektivne pogodbe, v kateri so dogovorjene povprečne obremenitve zdravnikov, so zdravnike "opozorili, da minister nima kaj obljubljati in zdravniki kaj podpisati, saj morajo steči uradna pogajanja", je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in cinično dodal, da je "zadovoljen, da je minister pokazal občutek za socialni dialog, da je takoj pokazal svoj pravi obraz, da si ne bomo delali kakšnih utvar glede novega ministra".

'Šabeder obžaluje, da ni bilo sestanka z zdravniki'

Minister Šabeder je nato po obisku ZD Celje dejal, da obžaluje, da ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki o njihovi preobremenjenosti. Sešel se je namreč le z vodstvom ZD Celje in predstavniki občine. Kot so sporočili z ministrstva, se je Šabeder sicer želel takoj seznaniti z razmerami na terenu, da bi lahko čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve.

"Minister socialni dialog in socialne partnerje spoštuje, kar je dokazal v preteklem delovanju. V prihodnjem tednu bo znova podal pobudo za srečanje z zdravniki. Socialnega dialoga ne izključuje," so še zapisali v sporočilu za javnost ministrstva.

Kot je opozoril Šabeder, ministrstvo ni edini deležnik, ključni je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in tudi ustanovitelji zavodov. Današnjih srečanj se sicer udeležujejo samo predstavniki ministrstva, skupino pa bodo skušali čim prej skoordinirati in čim prej pristopiti k reševanju problema.

"Težko ta trenutek komentiram, se bom pa detajlno seznanil. Številke so nekaj, dejanska situacija je lahko nekaj drugega, tako da bom poslušal najprej zaposlene. Moja želja je bila tudi, da se seznanimo tudi z zdravniki in izvemo, kakšne so pravzaprav težave," je v Celju dejal Šabeder.

Minister za zdravje Aleš Šabeder
Minister za zdravje Aleš Šabeder FOTO: Aljoša Kravanja

ZD Celje: Zdravnikom ne bomo nalagali dodatnega opredeljevanja

Strokovni direktor ZD Celje Marko Drešček je v nedavnem sporočilu za javnost podprl zahteve družinskih zdravnikov, saj da je bilo njihovo strokovno delo že decembra lani kot tudi prej ogroženo. Zato so decembra zdravniki primarnega zdravstva ZD Celje tudi poslali apel pristojnim organom glede preobremenitve v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in medicine dela. Odziva niso dobili, razen od ZZZS, ki je podal stališče, da ga ta problematika ne zadeva.

"Žal nov splošni dogovor strokovno delo zdravnikov samo še dodatno ogroža. Delo bi bilo v teh pogojih nestrokovno, bolnikom in zdravnikom nevarno ter v popolnem nasprotju s strokovnimi smernicami obravnave naših bolnikov. Zato zdravnikom, tudi če bodo prisotni pritiski ZZZS, ne bom nalagal dodatnega opredeljevanja, ampak se bom držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1895 količnikov," je opozoril Drešček.

Ob tem je izrazil upanje, da bo za zdravnike ZD Celje, ki so s 1. majem pripravljeni podpisati kolektivno odpoved, to dovolj in da si bodo glede odpovedi premislijo. Drešček je še ocenil, da se brez sodelovanja ZZZS, ministrstva za zdravje in ostalih deležnikov razmere ne bodo izboljšale.

V ZD Nazarje trije družinski zdravniki dali odpoved

V ZD Nazarje, kamor je Šabeder odpotoval iz Celja, so medtem trije družinski zdravniki, ki so dali odpoved zaradi preobremenjenosti in dvojnega delovišča, že v odpovednem roku. Brez zdravnika bo tako ostalo 2500 bolnikov, v ZD Nazarje pa je zaposlen le še en zdravnik. Kot je povedala direktorice ZD Nazarje Darja Es, rešitve že išče, in sicer v povezavah s sosednjimi zdravstvenimi domovi.

Popoldne se bo novi minister v Kranju sestal še s predstavniki ZD Kranj in Osnovnega zdravstva Gorenjske. Kot je povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v ZD Kranj Tatjana Kitić Jaklič, so zdravniki družinske medicine jasno izrazili svoje zahteve in zato po 1. aprilu ne bodo več na voljo za izjave novinarjem.

Pojasnila pa je, da so se v sredo v kranjskem zdravstvenem domu na delovnem sestanku srečali z najvišjimi predstavniki sindikatov Fides in Praktikum, ki so se seznanili z razmerami v zdravstvenem domu, kjer je odpoved delovnega razmerja napovedalo več kot 20 zdravnikov družinske medicine.

"Do tega dne je bil sicer opravljen v zvezi s to problematiko le en sestanek na lokalni ravni, medtem ko s strani predstavnikov ministrstva za zdravje ni bilo podane nobene pobude za sklic sestanka, kjer bi se ministrstvo vsaj seznanilo s problematiko in izkazalo interes, da bi k razrešitvi situacije aktivno pristopilo," je sporočila Kitić Jakličeva.

Dodala je, da zdravniki družinske medicine pri svoji odločitvi vztrajajo in še vedno od odločevalcev zahtevajo ureditev razmer, v katerih bi lahko svoje delo za bolnike opravljali kakovostno in varno. Natančno število odpovedi bo znano v naslednjem tednu, po pregledu vse prispele pošte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BelaMiša
30. 03. 2019 09.16
+0
Hahaha ze same zdrave, pa se še začelo no
kure bedne
29. 03. 2019 20.40
+2
Zakaj imam občutek, da tudi Šabeder ne bo dolgo zdravstveni minister.
RupniK
29. 03. 2019 20.09
+3
Šabeder, ti samo pometi s sektaši, pa bomo vsi zdravi!
Teofil
29. 03. 2019 18.33
-1
Možakar se je precenil,plove a ne vidi obzorja,katastrofa je neizbežna
Krajnc22
29. 03. 2019 16.14
+0
Socialisticni raj..kjer se za javno zdravstvo vec placa kot za zasebno
korintos23
29. 03. 2019 19.29
+3
IQanja
29. 03. 2019 16.04
+4
v ZD Nazarje niso dali zaradi preobremenjenosti ampak zaradi direktorice in šefov v senci...mobing...itd...
BenQurer24
29. 03. 2019 15.58
+10
to da paraziti obstajojo mi je jasno že po komentarjih. če mislite da ne more biti še slabše se motite. tak sistem lahko lavfa in lavfa. tuki ima sindikat krivdo da do sestanka ni prišlo. ker dogovor je bil samo z zdravniki. a sindikat je takoj zravn pristopil. seveda to spremeni situacijo. in prepričan sem da minister ni imel dovolj časa za sestanek še z sindikati. njihova stališča so že vsem jasna. in logično je da brez njih ne bo šlo. kdaj je kakšen sindikalist zaščitil kakšnega delavca? mislim na delavca ne na parazita.
BenQurer24
29. 03. 2019 16.03
+3
morate vedeti da 60 % zdravstvenih delavcev pokadi pol škatle cigaret in ene 3 do 4 kave. nc ne rečem te vsaj delajo so pa eni kičakajo da pride sodelavec z bolniške da gre lahko on na bolniško. a doktrji so pa sploh razred zase. 50% nimajo blage veze z zdravstvom. če nisi naročen lahko med delovnim časom tudi 2. urr presediš pred prazno ambulanto. realne razmere so žal take. policija bi morala uvesti tajno zbiranje takih podatkov.
tron3
29. 03. 2019 15.57
+6
Spet se bo povečala premija za dodatno zavarovanje, ker bomo moral vsakodnevno plačevat turistične izlete po Sloveniji, kajti dnevnice potni stroški in futer so pač v izbranih gostilnah dragi.
01xxy
29. 03. 2019 15.55
+4
Tudi Mužević bi odstavljal in postavljal vlade. Kaj bi bilo, če bi taki ljudje razpolagali z zdravstvenim denarjem! Do normalnega dialoga pa bo moralo priti.
wolfterier
29. 03. 2019 15.42
+6
Samo za dnevnice in potne stroške mu gre.
tron3
29. 03. 2019 15.39
+1
Verjamem, da bo obžaloval, ker se je že takoj na začetku začel šopirit!!!
Kollerik
29. 03. 2019 15.35
+10
Vse kaže, da so omrežja parazitov, prisesanih na javna naročila že dodobra razraščena in izvežbana. In verjetno sodelujejo tudi z določenimi DR-ji....v korist vseh in na škodo države. nekaj let to zajedalstvo še gre, potem pa preraste v akutem problem. Sem za (določene procente) zasebnikov-koncesionarjev v zdravstvu in to takoj.
blazter
29. 03. 2019 15.31
+8
Zdravniki tarnajo, da je premalo denarja za kvalitetno zdravljenje. In zahtevajo višje plače. Kaj ima pacient od tega?
User300173
29. 03. 2019 15.14
+14
Minister je prav ravnal da je odpovedal.
User300173
29. 03. 2019 15.12
+14
Če delodajalec zahteva pogovor o delovnem procesu mora biti poleg sindikalist!? Od kje ta zahteva? Se osebje zdravstvenih ustanov zaveda, da zaradi oviranja delovnega procesa, kar zahteva delodajalca o razvidu razmer v delovnem procesu in delovanje istega je, lahko pripelje do disciplinskega postopka? So sindikati zastopniki zaposlenih ali vodstvo v senci..?
Kollerik
29. 03. 2019 15.32
-2
Ta "zahteva" je v špilu v vseh normalnih državah EU, ker pa si pač balkanec (v umskem pomenu besede), ti to še ni jasno.
User300173
29. 03. 2019 16.19
+4
Kollerik. Očitno Vi ne poznate dobro pravic in nalog zaposlenih. V pogovorih med delodajalcem in delojemalcem je lahko govora o delovnem procesu, ki je zaupne-interne narave, sindikalist pa ni udeleženec tehnološkega procesa. To se ne nanaša samo na ta primer v zdravstvu, ampak nasploh. Vi bi pa lahko prisostvovali kakemu zdravniškemu konziliju, kot pacient na "umskem" področju ...
Banion
29. 03. 2019 15.12
+12
Dohtarji spet izsiljujejo in ker nimajo kaj povedat se skrivajo za sindikatom in sploh nočejo govovriti
Julijann
29. 03. 2019 14.28
+19
Mislim, da bo minister kar kmalu prebledel in popustil, kot je vsak do sedaj, pred zdravniško mafijo in ostalimi lobiji, ki sesajo naš denar, ki ga dajemo za zdravstveno področje !!! ...ponovno pa sprašujem, kaj pomenijo bolniki politikom in kaj jim pomenijo upokojenci, ki so prepuščeni dobri volji posameznikom, namesto, da bi oblast že končno uredila status starostnikov ...kot opažam, bo minil tudi ta mandat brez potrebnih sprememb ...torej, klinc pa tako oblast, ki nima empatije do bolnih in starostnikov, ki za 40 let trdega dela, prejemajo minimalne pokojnine, ki zadošča za eno tretjino oskrbe v domu, če obnemorejo !!!!
Krajnc22
29. 03. 2019 14.18
-1
Levo zdravsto se sesipava pod lastno tezo....hahaha...kmalu pridetd levi ns racun
KladivoSi
29. 03. 2019 14.25
+16
Levo-desno vse je isti k..., naše zdravstvo se sesipava pa vam je všeč ali ne.
Mauzahecmauzares
29. 03. 2019 15.42
+7
Levaki ste na desni še večji kot na levi. Kdaj bo že konc tega levo desno in se bo naredilo kaj za skupno dobro ali se slednje sliši za desnakarja preveč socialistično?!
wolfterier
29. 03. 2019 15.45
+4
Tako se je začelo v Venezueli.Tudi ceste se sesipajo,železnice so še od Francjožefa,da ne naštevam dalje.
Mungos2
29. 03. 2019 14.12
+16
Sindikati zdravstva so suha veja. Zdravniki so pa tudi ene teve, ker se ne znajo postaviti zase. Rabijo posrednika. Revčki !!!
bublika
29. 03. 2019 14.08
+23
pametnjakoviči... še na operacijske posege povabite sindikatne prepirljivce.....