Slovenija

Izziv za Šabedra: zdravstveni sindikati bodo s forumom še močnejši

Ljubljana, 11. 03. 2019 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
56

Novi zdravstveni minister Aleš Šabeder bo imel kar nekaj odprtih front, predvsem s sindikati v zdravstvu, ki postajajo vse močnejši pogajalci. Da bodo lahko skupaj in enotno nastopili v odnosu do ministrstva, vlade in ZZZS, bodo namreč ustanovili forum, ki bo združeval sindikate, zbornico in združenja, ki delujejo v zdravstvu.

Premier Marjan Šarec naj bi Aleša Šabedra še ta teden uradno predlagal za zdravstvenega ministra, Samo Fakin pa je poskrbel, da ima že danes, vsaj s sindikati in stroko, precej odprtih vprašanj.

"Od tega, da so pogoji dela slabi, da je premalo denarja tudi za investicije, nabave in seveda tudi za plačilo. Prav tako imamo neurejeno vprašanje specializacij za poklice, razen zdravnikov in farmacevtov, neurejeno je vprašanje oz. zakonska ureditev kompetenc in številna druga vprašanja," našteva predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik.

Premier Šarec naj bi Aleša Šabedra še ta teden uradno predlagal za zdravstvenega ministra.
Premier Šarec naj bi Aleša Šabedra še ta teden uradno predlagal za zdravstvenega ministra. FOTO: Damjan Žibert

"S Fakinom dejansko dialoga nismo uspeli vzpostaviti, ker smo bili pri njem samo enkrat, in to na začetku njegovega mandata," opozarja predsednica Zbornice zdravstvene in Babiške nege Slovenije Monika Ažman.

Vsekakor se bo s Šabedrom lažje pogovarjati, ocenjuje Ažmanova, strinjata se tudi prva med zdravniki, Konrad Kuštrin in Igor Mužević, kar pa še vedno ne pomeni, pravita, da pričakujeta kakršnekoli spremembe zdravstvenega sistema, pa čeprav nujno potrebne.

"Bojim se, da minister bodoči oziroma skoraj sedanji ne bo kos izzivom, ker se izzivi rešujejo v parlamentu, tam pa ni nobenega interesa za spremembe," pravi Muževič.

Kuštrin dodaja: "Ta vlada ni kazala niti pripravljenosti, da bi popravila škodo, ki jo je naredila prejšnja vlada. Da ne govorimo o tem, da bi speljala kakršnokoli resno zdravstveno reformo, ki bo seveda logično, kot vsaka resna reforma boleča."

Ne glede na to, kakšne bodo Šabedrove poteze, je jasno: sindikati in stroka bodo želeli ali imeli pomembno besedo.

"Brez zdravnikov se zdravstvenega sistema ne da peljati," pravi Kuštrin. "Dejansko sporočamo naprej, da stroka želi in zagotavlja, da se o njej ne bo govorilo brez nas," opozarja Ažmanova. Čebašek Travnikova pa: "Dogovorili smo se tudi, da bomo ustanovili neformalni forum, v katerem se bomo sestajali in predvsem se pripravili na prvo srečanje z novim ministrom."

Po odhodu Šabedra med ministre bo naša največja bolnišnica spet ostala brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili. Po njegovem imenovanju bo UKC dobil v. d. generalnega direktorja za obdobje šestih mesecev. To naj bi neuradno postal eden od poslovnih direktorjev klinik na UKC.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
12. 03. 2019 15.44
+6
Ša(la)b(ajz)eder je več kot dostojen naslednik Fakina. Fakin je dolga leta kot direktor bolnišnice, kar trikratno zaračunaval eritropoetin slovenski slovenski zavarovalnici. Vodilni možje so pogruntali da gre za velikega lopova in ga postavili za direktorja taiste zavarovalnice. Na ministrstvu za zdravje so pogruntali da gre za še večjega lopova kot so mislili in Kučan mu je trasiral pot do funkcije ministra za zdravje. Da le ne bi oviral Zemljariča v boju za "blagor pacientov". Kakšne pa so reference Šabedra? "Aleš Šabeder, generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra, je z mest poslovnih direktorjev odslovil Matjaža Tavčarja, ki je pet let vodil kirurško kliniko, Bojana Urana, vodjo petih manjših klinik, in Zlatka Lazarevića, ki je imel poslovne vajeti interne klinike v rokah dvajset let. Šabeder je decembra za Delo pojasnil, da so vzrok za kadrovske zamenjave potrebne spremembe v UKC: »Ključne so sistematizacija delovnih mest, sanacija in reorganizacija. Prvo moramo izvesti zaradi inšpekcijske odločbe iz leta 2015, ki ugotavlja, da imamo 400 zaposlenih preveč na vodilnih delovnih mestih.« Omenjeni nekdanji direktorji so ostali zaposleni v kliničnem centru. Tavčar je postal vodja službe za korporativno varnost, na njegov nekdanji položaj pa je prišel Aleksander Batič, ki je bil od leta 2001 izvršni direktor v NKBM. Zadnji – specialist menedžmenta pa ni edini bančnik, ki je v Šabedrovem mandatu postal direktor. Iz Deželne banke je namreč že pred časom na mesto poslovnega direktorja Pediatrične klinike prišel tudi politolog Teodor Žepič." Bratija je v slabem letu pridelala 23 milijonov evrov izgube in tukaj je! Imamo novega ministra, ali povedano po "domače": Welcome to Burundi!
leond1
12. 03. 2019 14.02
+5
nečak zemljariča rdečega
wolfterier
12. 03. 2019 16.20
+2
Ta semenar je dober edino za kure futrat !
Vitruvio
12. 03. 2019 13.49
+4
Metanje polen pod noge je slovenski nacionalni šport globoko povezan z ideološkimi spori . Predlagam ,da vlada izbere evropskega strokovnjaka ,ki bo vodil zdravstveno ministrstvo . V večini držav EU je zdravstvo pošlihtano in se ne ubadajo z otroškimi igricami .
wolfterier
12. 03. 2019 16.21
+2
Bolj bi rekel kraje denarja,kot pa metanje polen.Zemljarić nobenih polen ne meče,a ne.
Transformerji
12. 03. 2019 13.10
+5
Lahko bi kot komentatorji organizirali stave: koliko časa bo zdržal v tem že desetletja znanem, korupcijskem zdravstvu?
Simoni?
12. 03. 2019 12.17
+7
Kamniški kebabar je za letošnji dvig plač Štrukljevim "izobraževalcem" izdal za pol milijarde državnih obveznic. Za koliko se bo povečala vsota le teh, ko bodo čez 14 dni še Kuštrinovi "možgani, ki že 20 let bežijo iz Slovenije", zahtevali 30% dvig že tako visokih plač?
Simoni?
12. 03. 2019 12.14
+6
Se tistih 5% slovenskega volilnega telesa res ne zaveda, da so v Murglah "demokratično izvolili" albanca za predsednika vlade?
vinogradnik33
12. 03. 2019 13.35
-5
Pa ni Janša predsednik vlade , si ti zaspal v letih 2004 - 2008 ali 2012 ?
wolfterier
12. 03. 2019 16.23
+3
Vinogradnik,si videl Šarcev rojstni list,preden omenjaš Janšo...
tron3
12. 03. 2019 08.33
+8
Kaj bo naredu ta model na slikici, se bo v tem trenutku pomembnosti polulal al pokakal??? Na tej gasilski sliki pač deluje tako.
Simoni?
12. 03. 2019 07.50
+19
Komercialist hrane za ptiče bo postal novi minister za zdravje, slovenski zdravniki spuščenih hlač, ki vam otipavajo otroke pa bodo spet zahtevali konkreten dvig plač. Edine, ki so upravičene do dviga plač - medicinske sestre pa bodo morale počakati še par mandatov.... Ta država je v zadnjem stadiju zelo hude bolezni. Imamo zdravstveni proračun kot ga ima Švica in zdravstvene storitve na ravni Burkine faso. Manjka le še to da postavijo Violeto Tomić za vodjo teama za presaditev možganov, ki so itak to državo že zapustili. Že davno je tega...
mijavci
12. 03. 2019 07.34
+4
Kako je že Šarec pred leti babe zmerjal, da naj ostane doma, da bo tako samo on vedel da je glupa, no sedaj več kot preveč velja to za njega.
korintos23
12. 03. 2019 10.06
-5
Cogo
12. 03. 2019 07.30
-1
...za direktorja UKC?
Cogo
12. 03. 2019 07.29
+1
Da na hitrico zapre en problem, si odpre drugega, težjega: koga bo pa dal
Nimasmisla
12. 03. 2019 07.25
+5
fakin je že vedel zakaj je odstopil ne moreš nič proti koštrunu in kampaniji
Zbujen
12. 03. 2019 10.25
+2
Hočeš reči - nujne reforme z Levico in SD pač ne gredo, zato se je brez veze napenjati kot minister...?
migi
12. 03. 2019 07.24
+3
Šalabajzer...ne Šabeder....nič ne bo,kmalu bodo iskali novega ministra...psi lajajo...karavana gre dalje!
DAEMONIUM
12. 03. 2019 07.21
+7
Na prvih 80 mestih najbolje placanih v drzavi je 80 zdravnikov in ne podjetnikov??? Taksnega razmerja ni nikjer na svetu, kot da je zdravstvo pridobitna, zasluzkarska dejavnost?? A v bistvu v ozadju ticijo sami lobiji ki unicujejo to vukojebino od drzave. Seveda taksno lopovsko drzavo ti kadri podpirajo na racun vec kot pol revnega prebivalstva te dezele. Skoraj vse je drazje kot pri enkrat vecji placi v Avstriji...pa zadnji cas da ta gnila tvorba crkne in da gremo nazaj pod avstrijo, to je resitev ne pa volitve in stranke, ker je vse skupaj ena navadna revscina. Se Srbi so nas v zdravstvu dohiteli in to z manjsim denarnimi vlozki v zdravstvu ampak z postenejsim delom. Pri nas oa je ba prvem mestu zasluzkarstv v zdravstvu!
Julijann
12. 03. 2019 07.20
+1
Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB, DESUS in Levica, so stranke, ki so tako ali drugače del Šarčeve vlade in le skupno sodelovanje teh strank, da vzamejo stvari v svoje roke , naredijo javno zdravstvo res javno, vsem dostopno, kvalitetno, brez predolgega čakanja na obravnavo, odrežejo vse pijavke, vse, ki se gredo korupcijo ...če bo tako, potem nekaj bo, drugače se lahko katerikoli minister za ta resor meče na trepalnice ali zobe, ne bo mogel narediti nič!! ..upam, da se vse te naštete stranke zavedajo tega !!! ....ker, besede imajo vsi lepe o ureditvi in dostopnosti zdravstva, naj še to dokažejo ...četudi bi imela opozicija drugačne zahteve, ostane nemočna, ker so našteti močnejši !!! in bi dokazali, da delajo za ljudi, ne za sebe, oz.svoje stranke !!!!
korintos23
12. 03. 2019 10.07
-1
Verbena, zato je opozicija. V vseh državah je tako.
Zbujen
12. 03. 2019 10.36
+3
Zarja, za zdravstveno reformo imaš več opcij: 1. t.i. kanadski model - imajo skoraj enake prispevke, kot mi - za razliko - državna zavarovalnica sledi pacientu in plača njegov račun po enotnem ceniku - pri kateremkoli zdravniku z uporabnim dovoljenjem (zasebna ali državna ambulanta); zobozdravnik je za odrasle plačljiv; 2. Avstralski model - minimalni prispevek na+iz OD, iz katerega se krije "emergency", vse ostalo si pacient zavaruje sam; država z regulativo opredeli, kaj morajo vsebovati zavarovalne police (tako kot za zavarovanja avta/požar/ ipd.); ker pa imamo pa pri nas močne lobije državnih priseskov in obsedenost s "solidarnostjo" za vsako ceno, v Šarčevi vladi (zlasti z neo-marksistično Levico) sprememb ne bo nobenih; lupili nas bodo še naprej, sposobni pa bodo še naprej skrivali svoje prilive (ker od višjih prispevkov za zdr. in ZPIZ nimajo nič);
Hrenko
11. 03. 2019 22.59
+17
Poleg vseh ministrstev se jim podira še zdravstvo, kjer je itak največja kriza. Vidim, da je le še vprašanje časa, kdaj bo padla vlada.
morituri
11. 03. 2019 22.55
+15
Šarec pojma nima o lobijih in v ogenj pošilja Šabedra, ki pa brez podpore vlade in parlamenta ne more nič narediti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Julijann
12. 03. 2019 07.31
-2
Tako je, zdravstvo je področje, ki se lahko uredi zadovoljivo le s sodelovanjem vseh strank ..že, če bi vse vladne stranke pokazale interes, bi bilo dovolj !!!
tron3
11. 03. 2019 22.37
+4
Tale združitev sindikatov na forumu, mi diši, da bo šel Šarko kmal spet prosjačit in beračit po finančnih trgih, ter prodajal ničvredne slovenske obveznice, he, he.....
Enmajstr
11. 03. 2019 22.18
-5
Kavče in kafe avtomate odstranit iz bolnic, pa bo zdravnikov in sester takoj ne samo dovolj, še preveč
tron3
11. 03. 2019 22.01
+18
Vse poteka kot mora, to je dejstvo, Šarko kr tekmuje jasno sam s sabo, na katero ministrstvo bo postavu čim bolj nesposobno osebo, ki mu bo vsaj za javnost kao zvesto, ter jo predstavi kot najboljšo izbiro. Šarkič, vesel boš lahk, če boš tako nadaljeval, če boš še drugo leto ob takem času predsednik Vlade, toliko neumnosti in norosti v tako kratkem času še ni naredil noben predsednik Vlade od osamosvojitve naprej. Kar se trenutno dogaja v slovenski politiki lahko imenujemo blaznost, norost ima premil pomen.
man1983
12. 03. 2019 07.16
+5