Slovenija

Šabedru matični odbor prižgal zeleno luč

Ljubljana, 26. 03. 2019 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Aleš Šabeder je dobil zeleno luč matičnega odbora državnega zbora. Njegov prvi korak na položaju ministra bo reševanje problematike družinskih zdravnikov, pri vprašanju morebitne ukinitve dopolnilnega zavarovanja pa je Šabeder mnenja, da "v tej državi ni junaka, ki bi imel dovolj kvalitetno podlago za odločitev, kaj je najboljša opcija".

Parlamentarni odbor za zdravstvo je predstavitev kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra z 12 glasovi za in dvema proti ocenil kot ustrezno. O njegovem imenovanju na čelo zdravstvenega resorja bodo v sredo odločali poslanci na seji DZ.

V svoji predstavitvi poslancem je dosedanji generalni direktor UKC Ljubljana dejal, da  da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. Napovedal je sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Izpostavil je tudi svoje načrte glede motiviranja in nagrajevanja zdravstvenih delavcev po delu. A poslanci so bili ob tem kritični, da je denar motivator na kratek, ne pa tudi na dolgi rok. "Nagrajevanje posameznikov ali skupin, ki po svojih rezultatih odstopajo od dela povprečja, je zagotovo smiselno," je ob tem dejal ministrski kandidat. 

Šabeder je še ocenil, da problem nagrajevanja ni v dodatnem denarju, ampak bolj v uravnilovki, zaradi katere so zaposleni glede na umeščena mesta plačani enako ne glede na rezultate, in da motivacija pade tudi zaradi tega. Motivacijsko delovno okolje je po njegovih besedah mogoče ustvariti tudi z zagotavljanjem sodobne medicinske opreme za strokovno delo in možnostmi za kakovostno izobraževanje.

Prvi korak bo reševanje problema družinskih zdravnikov v Nazarjah in Kranju

Kar nekaj besed so poslanci v razpravi namenili zdravnikom iz javnih zdravstvenih zavodov, ki popoldan delajo v zasebnih ambulantah. "Ljudi ne moremo zadržati v popoldanskem času, saj nimamo načina, da bi jih plačali," je ob tem pojasnil Šabeder.

Šabeder je napovedal, da bo v primeru izvolitve njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju. Nato pa se namerava seznaniti z odprtimi prioritetam in ekipo. "To je prioriteta tega tedna," je dejal.

Pripravljen je sodelovati z vsemi strankami in prisluhniti njihovim predlogom. Vseh bodočih sodelavcev na ministrstvu še ne pozna, trenutno pa se pogovarja s kandidati za državne sekretarje. "Ne bodo politično imenovani, iskali bomo strokovne kandidate. Stroka mora prevzeti reševanje zdravstva. Imam proste roke za kadrovanje, da najdem najboljše ljudi," je poudaril, a dodal, da je težko najti take, ki so pripravljeni vstopiti v to zgodbo.

Vseh zahtev socialnih partnerjev ne bo mogoče uresničiti takoj, zagotovo pa bodo takoj sedli za pogajalsko mizo, je še napovedal.
Vseh zahtev socialnih partnerjev ne bo mogoče uresničiti takoj, zagotovo pa bodo takoj sedli za pogajalsko mizo, je še napovedal. FOTO: Aljoša Kravanja

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: napačna odločitev bi lahko povzročila kolaps zdravstvenega sistema

Kandidat je znova odgovarjal na vprašanja o morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot je poudaril, je treba pri tem zasledovati tri cilje: stabilnost, solidarnost in vzdržno financiranje. Po Šabedrovih besedah gre za zelo težko odločitev, napačna pa bi lahko povzročila kolaps zdravstvenega sistema. Po njegovem mnenju trenutno "v tej državi ni junaka, ki bi imel dovolj kvalitetno podlago za odločitev, kaj je najboljša opcija".

Spregovoril je tudi o odgovornosti sanacijskih uprav javnih zavodov, ki je po njegovih besedah v interventnem zakonu jasno opredeljena. Se mu pa zdi pomembno izvajati zunanje revizije poslovanja zdravstvenih zavodov, pri čemer bi tudi na ministrstvu za zdravje morali imeti revizijski organ, ki bi opravljal periodične nadzore.

Obstoječa finančna sredstva za zdravstvo po njegovem mnenju zadoščajo za redno poslovanje, nikakor pa ne za razvoj novih metod zdravljenja ter investicije v osnovno in kritično infrastrukturo.

V izjavi za medije po koncu drugega dela zaslišanja je Šabeder dejal, da so bila vprašanja članov odbora zelo podrobna. Kot je dejal, je to tudi odraz stanja v zdravstvu, kjer imamo veliko vprašanj. "Ta trenutek je verjetno več vprašanja kot odgovorov," je še dejal.

Takoj bo sedel za pogajalsko mizo

Na vprašanje, ali bo pri reševanju pomanjkanja družinskih zdravnikov podpiral morebitne predloge občin za podeljevanje koncesij, je spomnil na zakonsko podlago, ki to omogoča na območjih, ko javni zdravstveni zavodi nimajo dovolj kapacitet, da bi oskrbeli tam živečo populacijo.

Vseh zahtev socialnih partnerjev ne bo mogoče uresničiti takoj, zagotovo pa bodo takoj sedli za pogajalsko mizo, je še napovedal v luči vse glasnejših zahtev zdravnikov glede uresničevanja sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz leta 2017. Ob tem je opozoril, da se morajo vsi zavedati, da so možnosti in resursi omejeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andisej
27. 03. 2019 11.56
za koga dopolnilno zavarovanje, za lopove, čakalne vrste pa take , da lahko prej umreš da prideš do specialista. Kdo tu služi , zavarovalnice , da si pozneje delijo dobičke Zakaj revež plačuje dopolnilno zavarovanje ravno toliko kot skriti bogataši .
DAEMONIUM
26. 03. 2019 20.57
Ce se v Sloveniji na leto pokrade za 3.5 milijarde eur se od tega pokrade najmanj milijarda eur v zdravstvu preko javnega narocanja in preko goljufivega poslovanja v samem zdravstvenem sistemu (famozna vikend dezurstva, obracunavanje 300 nadur, izmisljena dezurstva...skratka kraje in goljufije na vsakem koraku). Ce bi zaustavili kriminal v zdravstvu, torej samo kriminal, bi bilo dosti denarja za bolnike, zdravnike in sam zdravstveni sistem. Tako pa se ta drzava raje ukvarja z namisljenimi sovrazniki, kot je tista Varda medtem ko se v drzavi tretina slovenskega proracuna preprosto pokrade, torej je v Sloveniji vsak tretji eur ukraden!
IQanja
26. 03. 2019 20.22
v savinjski mora red v upravi in s sefi nardit...pol bo kaj...
IQanja
26. 03. 2019 20.17
Borut Stari
26. 03. 2019 19.50
+1
Rešitev je le ena. Zavržite končno impotentni javni socialistični sistem zdravstva.
poneumljanje
26. 03. 2019 20.03
+1
Stari, vseeno si dober če lahko vse iz žepa plačaš !
brezveze13
26. 03. 2019 20.05
+2
borut ti nas boš pa zdravil na svoje stroške, s tem socialističnim sistemom k zdravljenja kot si ga poimenoval ni nič narobe razen tega da je ušlo izpod nadzora zdravstvenega sistema najverjetneje100 odstotno pa je, da je pri vseh vpetenih v ta sistem preveč osebnih interesov ln korupcije, kakor tudi namernega bojkotiranja inizsiljevanja
resslovenka
26. 03. 2019 19.42
+5
Ga ni junaka? Sem mislila da je morda on Robin Hood naše zdravstvene kalvarije. 🤣 Nič ne bo dragi moji. Isto sranje teramo dalje.
sodelujem
26. 03. 2019 19.04
+3
O ja, lepo se da zrihtat. Samo zakon se sprejme koliko so plače v javnem sektorju pa pika.!Po svetu naj malo pogledajo,kje si zdravniki upajo tako afne guncat??Toliko dobiš pa konec. Enako vojska,sodstvo,policija...samo pri nas stalno nekaj usklajujemo,prekladamo ......Špas teater.!
Borut Stari
26. 03. 2019 19.57
+1
Tipično.Socializem v zdravstvu ne deluje. No ne deluje nikjer. V osnovi je dekadentni sistem. Dokazano, mar ne?
Puppy
26. 03. 2019 18.41
+5
glava2
26. 03. 2019 18.30
+1
JApajaDAja
26. 03. 2019 17.58
+5
samo ponižno upam, da veliko, veliko bolje dela kot govori!
MiroF
26. 03. 2019 16.51
+6
poneumljanje
26. 03. 2019 17.23
-6
sid33
26. 03. 2019 18.59
+3
pravi je ta starček, takoj zalaja s svečko, če kdo malo podvomi v vlado, ta obsedenec se dobesedno žrtvuje za režim...
poneumljanje
26. 03. 2019 20.01
-1
Jaz imam nekaj za pokazat, ti pa kakor smo že ugotovili, nimaš nič, nič od moža, sam viseča svečka te krasi druzga pa pod moža nimaš nič !