Slovenija

Saga v Filharmoniji se nadaljuje: ministrstvo se je pritožilo na zadržanje Damjanovićeve razrešitve

Ljubljana, 09. 11. 2017 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgodbe s Slovensko filharmonijo še zdaleč ni konec. Ministrstvo za kulturo se je namreč pritožilo na odločitev upravnega sodišča, da zadrži razrešitev direktorja Damjana Damjanovića. Razrešitev bi se morala zgoditi 15. novembra. Ker pa je Damjanovič na to reagiral z upravnim sporom, zaenkrat ostaja direktor.

Ministrstvo za kulturo je, tako kot je napovedalo, vložilo pritožbo na začasno odredbo, s katero je upravno sodišče zadržalo razrešitev direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanovića. To so storili v sredo, potem ko je sodišče za pritožbo določilo tridnevni rok.

Sodišče je sklep o zadržanju Damjanovićeve razrešitve, ki jo je 18. oktobra izdal minister za kulturo Tone Peršak, sprejelo v začetku novembra. Presodilo je namreč, da začasna odredba, s katero Damjanović ostaja direktor, ne bo škodovala javni koristi in koristi nasprotnih strank. Ministrstvo pa po navedbah sodišča "na predlog za izdajo začasne odredbe ni odgovorilo".

Na ministrstvu sicer pravijo drugače. Že v ponedeljek so zatrdili, da so pravočasno odgovorili na zahtevo za izdajo začasne odredbe, vendar "je sodišče odgovor ministrstva očitno spregledalo". Danes pa so potrdili še, da so se v sredo na sklep sodišča tudi pritožili.

Damjanovićeva razrešitev bi se morala zgoditi 15. novembra. Ker pa je Damjanović na to reagiral z upravnim sporom, zaenkrat ostaja direktor, vsi postopki v zvezi z imenovanjem novega direktorja in tudi vršilca dolžnosti pa so zaustavljeni do pravnomočne odločitve v sodnem sporu. Ali bo Damjanović pri tem uspešen, bo znano predvidoma čez dva tedna.

Damjanoviću se mandat izteče oktobra prihodnje leto

Razlogov, zaradi katerih je Peršak sprožil postopek Damjanovićeve razrešitve, na ministrstvu ne pojasnjujejo. Svet in strokovni svet SF, ki sta bila pozvana k podaji mnenja o predčasni razrešitvi, pa sta na skupni seji v začetku septembra presodila, da je razlogov dovolj, da predčasno zapusti tretji direktorski mandat v tej glasbeni ustanovi.

Damjanović je na čelu SF od oktobra 2003, mandat se mu izteče oktobra prihodnje leto. V zadnjem letu in pol je bil sicer večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom. Vmes je odstopil šef dirigent Uroš Lajovic, nedavno pa je svoj odhod najavila še pomočnica direktorja za zbor Martina Batič, ki jo je v zavod prav tako pripeljal Damjanović.

Damjanović trdi, da so bistveni razlog za nastale razmere v SF "neupravičena napredovanja, ki so jih zahtevali zaposleni".

Zgodbe s Slovensko filharmonijo še zdaleč ni konec.
Zgodbe s Slovensko filharmonijo še zdaleč ni konec. FOTO: AP

Predstavnica zaposlenih v svetu zavoda Katarina Lenarčič je povedala, da je v zboru v zadnjem letu, od odpovedanega novoletnega koncerta zaradi stavke dalje, delo potekalo po planu in v skladu s programskim načrtom za letošnje leto. Za formalnosti je skrbela umetniška vodja zbora Martina Batič, ki je tudi usmerjala delo.

Na koncertih so sodelovali z njo in gostujočimi dirigenti, so jo pa, kot je povedala, pogrešali pri vsakodnevnih vajah, ki jih je v glavnem vodil njen pomočnik. Kako je bilo s prisotnostjo direktorja na delovnem mestu, ne ve, ker "je imel zbor z njim v vsem času njegovih mandatov zelo malo stika".

Sicer pa glede na porušeno zaupanje in popolno odsotnost komunikacije med dosedanjim vodstvom in zaposlenimi vidi kot edino možnost za ureditev razmer Damjanovičev odhod in prihod nekoga novega. Novi direktor nato predlaga pomočnika za zbor oziroma orkester, pred tem mora pridobiti njuno mnenje.

"Želja nas vseh je, da bi se trenutne razmere čim prej uredile in da bi lahko nadaljevali z našim osnovnim poslanstvom, glasbenim poustvarjanjem, in to na visokem kvalitetnem nivoju," je še povedala Katarina Lenarčič.

Na spletni strani Cankarjevega doma pa je tudi že napovedan novoletni koncert orkestra in zbora SF na prvi dan leta 2018. Vodil ga bo nemški dirigent Philipp von Steinaecker, kot solist je naveden violončelist Sebastian Bertoncelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
09. 11. 2017 21.00
+2
Totalna zmaga. Pa še 70.000 evrčkov davkoplačevalskega denarja bo zahteval (in tudi dobil). Tako kot Musarjeva...