Slovenija

'Saj delamo s srcem, ampak 'hvala' na koncu meseca ne plača položnic'

Sežana, 28. 01. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
142

Požari, poplave, reševanje v nesrečah, soočanje s travmatičnimi prizori in smrtjo – vse za minimalno plačo ali celo manj. To so slovenski gasilci, ki so na tekmovanjih velikokrat najboljši na svetu. Za domačo politiko pač ne. "Ponovno smo bili izigrani," se sliši iz gasilskih vrst, saj jim je vlada jeseni obljubila, da parcialnih dogovorov o dvigih plač ne bo. Kasneje je sodnikom in tožilcem namenila 600 evrov dodatka. "500 evrov bi bilo za nas več kot dovolj," so takoj zatem sporočili ogorčeni gasilci. Da do reforme plačnega sistema ne bo nič, jih je zdaj odslovil še obrambni minister Marjan Šarec.

25-letni Marko Fabijančič je poklicni gasilec že od leta 2018. Pa vendar je delo v sežanskem Zavodu za gasilsko in reševalno službo zanj v prvi vrsti poslanstvo. "Kaj me žene? Pomoč sočloveku. Tako smo naučeni," pravi. 

V več kot štirih letih se je kljub dolgim izmenam in celodnevnim dežurstvom Markova plača dvignila za dva razreda. "Trenutno sem v 26. plačnem razredu in imam 890 evrov plače," pojasni. 

Torej le dobrih 10 evrov več od minimalne plače. In kaj za ta denar dela? Brez pomisleka tvega svoje življenje, da bi rešil druga. Spomnimo se samo lanskega Krasa, ki ga je zajel največji požar v zgodovini države. Gasiti ga je s svojim prostovoljnim gasilskim društvom pomagal tudi Fabijančič. Da, Marko je tudi prostovoljni gasilec. "V naši družini je tako, da ko se rodi kakšen otrok, zraven rojstnega lista dobi še vpisni list v društvo," se pošali. 

O razmerah, ki so vladale na Krasu, pravi, da si jih težko predstavljamo. Gasilci so na pomoč priskočili tudi leta 2007, ko so Železnike prizadele smrtonosne poplave. Takrat so bili gasilci v prvih bojnih linijah proti deroči vodi. Ne samo, da so na pomoč priskočili, ko je voda pustošila po domovih, za delo so poprijeli tudi ob saniranju posledic in iz hiš odnašali z vodo prepojeno pohištvo.

Več kot 6000 intervencij so gasilci tistega leta opravili samo zaradi poplav in žledoloma, ki je uničil okoli 500.000 hektarjev gozda. Le dobro leto kasneje so gasilci iz zbite pločevine 56 vozil, udeleženih v verižno trčenje, reševali potnike, ki so bili ob gosti megli na primorski avtocesti vpleteni v eno najhujših prometnih nesreč v državi.

Marko Fabijančič
Marko Fabijančič FOTO: POP TV

Prizori, ki gledalca doma, kaj šele gasilca na intervenciji, ne pustijo ravnodušnega. Ne le, da gasilci ob vsem tem izvajajo nadčloveške napore. Ko se vrnejo v bazo, so predvsem psihično izmučeni. "Kdaj pa kdaj pridejo ta čustva za nami. Predvsem pri kakšnih prometnih nesrečah," pravi Fabijančič. 

Pa vendar vedno znova odgovorijo na klic v sili. Za vsega 890 evrov na mesec. "Treba je kaj prihraniti za prihodnost, smo še mladi. Želimo si ustvariti družino, hišo. S tako plačo je težko dobiti kredit. Izgubiš voljo," dodaja. 

Mlajše generacije se tega dobro zavedajo. "Mlad fant pri zasebniku dobi dosti večjo plačo kot pri gasilcih. Pri zasebniku lahko delaš od ponedeljka do petka od sedmih do treh, tukaj pa si dežuren za praznike, nedelje, vikende, po 12 ur za minimalca."

Ob bok gasilcem se na intervencijah radi postavijo tudi politiki. Jih pohvalijo, nato pa nanje, kot že velikokrat, pozabijo. "Kadar so kakšne katastrofalne razmere, se spomnijo. Hvala bogu se vsaj takrat spomnijo, ampak ko je tega konec, pozabijo na nas. Saj delamo s srcem, ampak "hvala" na koncu meseca ne plača položnic. Samo to bom rekel," zaključi Fabijančič.

Gasilci napovedujejo protestni shod

Vlada pravi, da bodo gasilce obravnavali skupaj z ostalimi v javnem sektorju, kar pa je v nasprotju z dogovorom, ki so ga sklenili, pravi David Švarc, generalni direktor sindikata poklicnih gasilcev. Kot je povedal v oddaji 24UR ZVEČER, so se dogovorili, da ločenih pogajanj ne bo in da bo vlada plačna nesorazmerja odpravljala s prenovo plačnega sistema, kljub temu pa so nekateri v javnem sektorju že dobili višje plače. 

Zahteve gasilcev so jasne, poudarja Švarc. Želijo si enake obravnave kot so je deležni najbolj priviligirani poklici. Zahtevajo dvig plač, in sicer za osem plačnih razredov. 

Kot je še povedal Švarc, so vlado pred 14 dnevi pozvali k sklenitvi dogovora, a je zdaj rok potekel. "Ob vsej aroganci, ki so je deležni, smo prisiljeni v zaostrovanje aktivnosti," je dejal. Poklicni gasilci iz vseh enot tako za 16. februar napovedujejo protestni shod v Ljubljani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
29. 01. 2023 11.24
+0
Golobova vlada se je komaj usedla. Kaj je lahko poslabšala? In pa nekomu s katerim se ne strinjaš želeti ogenj v strehi , je čista vaška gasilska! Vaška cerkvena , vaška šank desničarska politična
PoorMillionaire
29. 01. 2023 18.26
Še poglobila je plačna nesorazmerja in to konkretno. Pa komaj so se usedl, še toliko slabše.
sinaya
29. 01. 2023 10.28
Vsak si zasluži pošteno plačilo za svoje delo .Brez zaposlenih bi podjetja ali ustanove bolj težko funkcionirale ter tudi obratno.Brez sposobnih mendžerjev ali t.i.direktorjev (poštenih) seveda .Denarja je dovolj za vse le ,da se izbranim nameni veliko več kot je dejansko njihova vrednost na delovnem mestu.
TOP MOJSTER
28. 01. 2023 20.44
Hja, pubeci bo treba kako gasilsko veselico naredit, pa goloba povabit...pa take pa tako, sej vemo
Ugovor vesti 133.člen
28. 01. 2023 19.02
+6
Pošpricajte jih! Saj je že skrajni čas. Denar dajejo neproduktivnim nevladnikom in drugim, vam in podobnim prepotrebnim pa ne. Žal SLO vodijo "lenuhi" in moralno, ter čustveno sporni. Moje mnenje!
Gutenberg
28. 01. 2023 20.23
+3
Oknaj 4
28. 01. 2023 18.16
+5
Goloba daje demenca . Ali se ga spomnite ko je prifrčal na Kras in gasilcem obljubil ni da ni se jim hinavsko zahvaljeval danes pa???
MladInPerspektiven
28. 01. 2023 14.06
+3
Zadeva je enostavna. Komu ne odgovarja njegovo delo in plača naj gre. Nekateri nikakor ne skapirajo socializma ni več. Ko se odpre eno mesto za poklicnega gasilca jih se prijavi 1000 kar pomeni da bi ljudje delali za ta denar. Vse je sedaj politično napihnjeno.
kapljač1
28. 01. 2023 14.00
+0
Gasilci pretežno prihajajo iz podeželja , kjer sta močna cerkev , Janša in gostilničar ! Se zato vedno trgajo s ketne samo kadar imamo leve vlade ! Odvaditi jih !
pekoči paradižnik
28. 01. 2023 14.09
+0
kapljač1,... odlična definicija: kjer sta močna cerkev , Janša in gostilničar !
Groucho Marx
28. 01. 2023 16.27
+5
A dej no?? Človek bi ti skoraj zaželel ogenj v strehi, pa da si ti zaželiš družbe teh tako osovraženih ljudi. Jih boš takrat tudi odslovil?? Drugače pa predvsem z državnih jasli odstaviti brezdelne politkolesarje, nvoje, kvazi kulturnike, ki se potem za naš denar preseravajo po eksotičnih destinacijah!!
PoorMillionaire
28. 01. 2023 16.45
+3
Napačne informacije kolega, pogajanja so potekala že v času Janše, ker so bila že takrat nesorazmerja, Goloba vlada je pa vso situacijo še močno poslabšala in je sodu izbilo dno. Gasilci so vedno pozabljeni in ignorirani iz strani levih in desnih.... razen če se je treba slikat z njimi!
kapljač1
29. 01. 2023 11.01
+0
Golobova vlada je komaj usedla. Kaj je lahko poslabšala? In pa nekomu s katerim se ne strinjaš želeti ogenj v strehi , je čista vaška gasilska! Vaška cerkvena , vaška šank politična
Klasik
28. 01. 2023 13.56
-1
A shod bo v službenih oblekah, opremi in državnimi vozili. Kdo po plačal gorivo, amortizacijo... Ja delavci v gospodarstvu
kapljač1
28. 01. 2023 13.34
+0
Zakaj se niste trgali s ketne v času vlade Janeza Janše ??? Ko se zadeve urejajo pa ste kot Janša in duhovniki neučakani?
PoorMillionaire
28. 01. 2023 16.39
+2
Napačne informacije kolega, pogajanja so potekala že v času Janše, ker so bila že takrat nesorazmerja, Goloba vlada je pa vso situacijo še močno poslabšala in je sodu izbilo dno. Gasilci so vedno pozabljeni in ignorirani iz strani levih in desnih.... razen če se je treba slikat z njimi!
igy02
28. 01. 2023 13.25
+4
Golob trenutno rabi podporo tožilcev, gasilcev pač ne. O sefu gasilcev Šarcu, pa raje ne bi.
gongash
28. 01. 2023 13.18
+2
Kvazi managerje ki se okoriščajo na račun svojih zaposlenih poslati na par kilometrsko minsko polje brez zaščite.
Zelenadezela1
28. 01. 2023 12.54
+5
Gasilci si definitivno zasluzijo! Ker je res taka sluzba da ni za vsakega... Marsikdo si sploh predstavljat nemore kako je da prides na prometno in nekdo v avtu mrtev in je po celem avtu raztrgan pa tudi kaksni otroci udelezeni pa poskodbe od pozarov padcov itd... To so res grdi prizori. In glede na to koliko ucenja priucevanja so delezni... Je pa z druge strani res da jih ima zelo malo osnovno placo samo... Zdaj ko je vlada dvignila minimalnko se vidi kar razlika... Drugace pa dobivajo kar okoli 1300 1400 na mesec z vsemi dodatki. Vem da to ni placa za dvigniti kredit ampak dejansko ga ni poklicnega gasilca ki dobi manj kot to na mesec.CE BI BILE V JAVNI UPRAVI JAVNE PLACE KOT ZA POLICOSTE BI TO JASNO VIDELI. Dokler tega ni bo pac tako kot je. Je pa treba res poudariti da gasilci prostovoljni kot poklicni bi dedinitivno morali dobiti 500e povisice VELIKO PREJ KOT PA TOZILCI IN SODNIKI!!! ze samo zaradi narave dela in vsega kar spada v ta poklic je vec kot upraviceno veliko bolj kot sodniki! Svaka cast za vse kar delajo in upam da nas bo prislo cim vec na gasilski shod v podporo gasilcem. Pa tudi upokojencem!!!
Klasik
28. 01. 2023 13.57
+2
Saj lahko gredo delat v gospodarstvo, brez dodatka za pripravljenost
Sadni T
28. 01. 2023 12.51
+4
Nej ne joka imam minimalca stem da plačujem 450 najem 130 stroški stanovanja
pekoči paradižnik
28. 01. 2023 12.47
-2
Kar se gasilcev tiče pa, izbrali so si sami to delo,... prostovoljno in ga opravljajo za plačo, tako kot vsi ostali zaposleni in ne vidim zakaj bi imeli posebni status v tej državi,.... da ne bo pomote, opravljajo plemenito delo, pomagajo v stiskah in nesrečah različnih vrst, ampak..... tak poklic so si izbrali in poveličevati jih bolj kot recimo strugarje se mi ne zdi potrebno,.... razen kadar mediji napihujejo neko afero zaradi gledanosti in se pomaknejo v rumeno polje poročanja.
Groucho Marx
28. 01. 2023 16.29
+4
A dej no frenk?? Če kvazikulturnikom ne gre, naj gredo za trak, ne pa da od države zahtevajo bogate donacije. A to pa ni tako??
Groucho Marx
28. 01. 2023 16.32
+1
Res si neverjeten. Gasilcem privoščiš minimalca. Kdo govori o posebnem statusu? Razen dohtarjev pa sodnikov, katerih plača je baje neustavna. 🤮🤮
pekoči paradižnik
28. 01. 2023 12.42
-7
Janševci bi itak najraje sodnikom odvezi še tisto, kar so imeli do sedaj,..... saj vemo zakaj, ker je krivosodje njihovega ljubljenega vodjo tudi kdaj spoznalo za krivega, pozabljajo pa na janševce v sodstvu, ki so ga izvlekli iz zapora, s sicer čudno obrazložitvijo, ampak vseeno.
lokson
28. 01. 2023 17.03
+1
Patriot18
28. 01. 2023 12.25
+6
Potrebno bi bilo spremeniti plačni sistem v javnem sektorju vsaj kar se tiče napredovanja in nagrad, ker nekateri delajo nekateri so pač lenuhi pa vseeno imajo isto plačo. Če bi bil plačan za delo in za svojo uspešnost potem bi verjetno marsikdo dvignil rit in delal. Če hočeš nek dokument iz občine al komunale pa sej ti nobeden ne odgovori mesce! Če se je vse podražilo v državi ja pol bo treba tudi plače vsem sorazmerno temu dvignit!! Tudi kak zakon bi bilo potrebno dopolnit, recimo pri zdravnikih, ki so dobili višje plače za vsaj 500 Eur če se ne motim. Zdravniki, ki delajo v splošnih bolnišnicah, zdravstvenih domovih dobijo lepo plačo okoli 3000 EUR vendar to za njih ni dovolj pa gredo "fušat" v zasebne ambulante itd..no tam prejmejo lepo vsoto (vsaj 2x tolko) in se potrudijo pa garajo, tako da nazaj na svoje delovno mesto prihajajo utrujeni in tam bi za 3000 EUR oni počivali, če prideš na urgenco ob 2.00 ponoči ti medicinska sestra pove, da zdele pa nebo budila dohtarja in da prideš zjutraj...ja valjda nisem prišu ob taki uri ker mi je to všeč ampak zaradi bolečin! Zato pa so čakalne vrste, prihaja do neljubih dogodkov, rezanja napačnih rok itd..ne razumem tega, ko ti rečejo da prideš na vrsto šele čez 6 mescev..če pa plačaš prideš na vrsto čez 3 dni..al je vrsta al je ni!! in očitno smo za njih le številke, so pozabili da je človeško življenje neprecenljivo, da ne govorim o korupciji in darilih ki jih sprejemajo. Tako, da mislim da je tukaj potrebno kaj ukrenit.
brabusednet
28. 01. 2023 12.24
+3
Saj vam bodo golobarji vrtce podražili za zahvalo kot tudi vse ostalo.Ples je edina uteha,ki vam preostane.
Peter Martic
28. 01. 2023 12.12
+1
Dokler se nebomo ljudje postavili za place ljudi ki nam bodo nesebicno pomagali takrat ko jih bomo potrebovali bo nazalost tako!
jugalo
28. 01. 2023 11.53
+6
Kje je tistih 600€ dodatka ki ga je prijela mafija v javni ?! Gamat… dajte onim ko si to zaslužijo npr. Gasilci! Kapo dol…
Rezervni Kristus
28. 01. 2023 11.52
+1
Prevarantska vlada vam bo mogoče res plačala položnice, vam bo pa zato po drugi plati še bolj kradla...