Slovenija

Salonit Anhovo načrtuje povečanje sosežiga nevarnih odpadkov, stroka poziva k prepovedi

Ljubljana, 07. 02. 2020 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki zdravniške stroke so izpostavili nevarnost, ki jo predstavlja kombinacija pretekle in sedanje onesnaženosti zaradi Salonita Anhovo. Na Agenciji RS za okolje (Arso) v primeru prošnje Salonita Anhovo za povečanje količine odpadkov v sosežigu vodijo t. i. predhodni postopek predpresoje. Če se bo v tem postopku izkazalo, da bodo zaradi spremembe nastali pomembni vplivi na okolje, bo moral Salonit Anhovo vložiti vlogo za pridobitev novega okoljevarstvenega soglasja.

Salonit Anhovo načrtuje povečanje letne količine nenevarnih odpadkov kot sekundarnega energenta s sedanjih 108.960 ton na leto na 135.000 ton na leto. Gre torej za povečanje za 26.040 ton na leto. Zdravniška stroka in nevladne organizacije opozarjajo na nevarnosti za javno zdravje in okolje takšne odločitve.

''Okolje in zdravje sta tesno povezana, zato razumem skrb zdravnikov, njihova skrb je seveda zelo utemeljena'', je podaril minister Zajc.
''Okolje in zdravje sta tesno povezana, zato razumem skrb zdravnikov, njihova skrb je seveda zelo utemeljena'', je podaril minister Zajc. FOTO: Bobo

Predstavniki zdravniške stroke so v sredo ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu predali 593 podpisov zdravnikov in zobozdravnikov iz vse države, ki pozivajo k zavarovanju okolja v občini Kanal ob Soči pred dodatnim onesnaženjem. Izpostavili so nevarnost, ki jo predstavlja kombinacija pretekle in sedanje onesnaženosti zaradi Salonita Anhovo. Minister je prisluhnil zdravnikom glede skrbi o utemeljenosti postavljanja objektov za termično obdelavo odpadkov v območja, ki so bila v preteklosti obremenjena s težko industrijo in izraženim dvomom o veljavnosti meritev, ki jih izvajajo onesnaževalci.

Kot so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor: ''Okolje in zdravje sta tesno povezana, zato razumem skrb zdravnikov, njihova skrb je seveda zelo utemeljena'', je podaril minister Zajc.

Zajc: Slovenija potrebuje objekt za termično obdelavo odpadkov

Zdravnikom je zagotovil, da je zdravniška stroka že zdaj vključena v postopke. V času pridobivanja okoljskih dovoljenj se za mnenje namreč vpraša tudi Ministrstvo za zdravje, zato je skrb, da se pri odločanju o okolju ne upošteva zdravstveni vidik odveč, so zagotovili

Minister je zdravnikom razložil načrte, ki jih je imel glede sanacije s preteklostjo obremenjenih območij. To problematiko je želel nasloviti v popolnoma novem Zakonu o varovanju okolja. Namen je bil, da se zagotovi sistemski vir financiranja za taka območja. To pomeni, da bi bilo na leto na voljo med 5 in 10 milijonov evrov za sanacijo v preteklosti obremenjenih območij. Prav tako bi v novem zakonu uredili tudi meritve, ki jih morajo izvajati onesnaževalci. To bi uredili tako, da bi onesnaževalci plačali meritve, a bi meritve izvajala država. »Videli bomo, kako bo naslednji minister gledal na to tematiko«, je dejal minister Zajc.

Kar se tiče sežigalnic pa je mnenje ministra Zajca, da Slovenija potrebuje objekt za termično obdelavo odpadkov predvsem za monosežig, pri katerem so mejne vrednosti strožje. »Še vedno namreč menim, da Slovenija mora poskrbeti za svoje odpadke, saj se bomo, če ne, soočali z zdravstvenim problemom odpadkov, ki bodo ležali po ulicah.«

Levica je nato v četrtek vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo razpravljali o sosežigu odpadkov v cementarni v Anhovem. V sklepih želijo vladi med drugim naložiti, naj izenači standarde za izpuste sežigalnic in sosežigalnic, pozvati pa nameravajo tudi Arso, naj ne odobri povečanja proizvodnje klinkerja in obsega sosežiga odpadkov v cementarni.

Glede pozivov stranke Levica, civilne iniciative Eko Anhovo, zdravnikov in drugih, naj Arso Salonitu ne dovoli povečanja sosežiga, pa so na agenciji poudarili, da je njihova "skrb in dolžnost", da odločajo v skladu z zakonodajo.
Glede pozivov stranke Levica, civilne iniciative Eko Anhovo, zdravnikov in drugih, naj Arso Salonitu ne dovoli povečanja sosežiga, pa so na agenciji poudarili, da je njihova "skrb in dolžnost", da odločajo v skladu z zakonodajo. FOTO: Aljoša Kravanja

Salonit Anhovo za krepitev dialoga

V podjetju Salonit Anhovo so se medtem v četrtek zavzeli za krepitev dialoga in sodelovanje. "Potrebujemo dialog, ki bo transparenten in bo temeljil na podatkih ter hkrati omogočal celovito informacijo tako prebivalcem kot tudi zaposlenim," meni predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat. Ob tem so v družbi zatrdili, da spoštujejo zakonodajo in da so emisije ob uporabi alternativnih goriv, kot so odpadki, povsem primerljive emisijam ob uporabi fosilnih goriv.

Na Arsu v zvezi s tem trenutno pregledujejo prijavo nameravane spremembe v obratovanju naprave in t. i. predhodni postopek predpresoje, so pojasnili. O zadevi še ni bilo odločeno.

Agencija mora v okviru prijave nameravane spremembe v obratovanju ugotoviti, za kakšno vrsto spremembe gre - manjšo ali večjo. Če se bo izkazalo, da bodo zaradi spremembe nastali pomembni vplivi na okolje, bo moral Salonit Anhovo vložiti vlogo za pridobitev novega okoljevarstvenega soglasja in izvesti v postopku novo presojo vplivov na okolje.

V omenjenem predhodnem postopku, kot so še dodali na Arsu, stranski udeleženci niso predvideni, je pa možna pritožba na odločitev - pritožijo se denimo lahko nevladne organizacije s statusom organizacije v javnem interesu.

Glede pozivov stranke Levica, civilne iniciative Eko Anhovo, zdravnikov in drugih, naj Arso Salonitu ne dovoli povečanja sosežiga, pa so na agenciji poudarili, da je njihova "skrb in dolžnost", da odločajo v skladu z zakonodajo, "seveda ob preučitvi dejanskega stanja in okoliščin, pomembnih za postopek."
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
07. 02. 2020 13.46
+6
Kulc pa taka stroka, ki samo prepoveduje in ne išče rešitev. Stroka brez znanja, ni stroka. Stroka sredi Dunaja in drugih velikih mest, brez večjih vplivov na okolje, skuri vse odpadke. Naj stroka pove, kaj morajo v Anhovem narediti, da bo zadeva "čista".
jakec1575
07. 02. 2020 14.28
+11
stroke ne pustijo zraven vodilni, ker to pomeni stroske za investicije v ciscenje, kjer pa ni profita. Samo zaslepljenost s profitom je v Sloveniji problem. Zakaj Dunaj lahko? Ker ima najnovejso tehnologijo. In jo prenavlja vsakih nekaj let.
Rafael Kramar
07. 02. 2020 16.43
-8
Dohtarji niso stroka, ampak šlogajo, da bo to imelo škodljive vplive. Taprava stroka ne predvideva in ne predlaga, ampak izvede meritve in na podlagi trdnih dokazov dovoli ali pa ne dovoli obdelave. Če nekdo zine nekaj, kar se ti zdi, da je prav, to še ne pomeni, da je strokovnjak!
jakec1575
07. 02. 2020 13.37
+5
Namesto da Anhovo isce dialog naj pridobi eu sredstva ali pa samo financira najnovejse BAT tehnologije za ciscenje saj in dimnih plinov. V tej državi smo se pogovarjali dovolj, pa studij smo tudij naredili na tone. Potrebna so dejanja in investicije. To je vse. Vse ostalo je sprenevedanje vodilnih. Naj bo TES6, Anhovo ali kaj podobnega.
26277
07. 02. 2020 13.09
+5
Fortunat, niti komentarja si ne zaslužiš. Lp
novski
07. 02. 2020 11.30
+20
Salonit Anhovo je v Wietersdorfer grupi kjer pretežno sežigajo odpadke iz Italije, saj Italjani več plačajo kot slovenska komunalna podjetja. Istočasno pa poslušamo kako so težave z prevelikimi količinami odpadkov, ki se skladiščijo na dvoriščih komunal in centrov za predelavo! Takoj je potrebno prepovedati uvoz odpadkov iz tujine na sežig v Slovenijo in poskrbeti za odpadke znotraj države!!
Nightrider
07. 02. 2020 10.27
-11
Treba je podpreti povečanje sežiga nevarnih odpadkov in s tem ohranjati delovna mesta
Uporabnik1046796
07. 02. 2020 11.07
+8
biggbrader
07. 02. 2020 13.47
+2
Nekdo jih bo moral. Na pravilen in reguliran način.
profi
07. 02. 2020 16.19
+6
sežigaj si jih na tvojem vrtu,če ga sploh imaš.butec