Slovenija

Salonit pred povečanjem sosežiga odpadkov sprožil presojo vplivov na okolje

Anhovo, 16. 10. 2020 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
1

Salonit Anhovo je Agenciji RS za okolje predlagal, da se pred odločanjem o morebitnem povečanju količin sosežiga odpadkov v cementarni opravi presoja vplivov na okolje. Vlogo za povečanje količin, vloženo februarja lani, je Salonit umaknil.

"V času, ko je postopek na Arsu tekel, se je v javnosti pojavilo precej vprašanj v zvezi z uporabo goriv iz odpadkov, pa tudi na splošno v zvezi z našim delovanjem. Razumemo zaskrbljenost ljudi, zato se nam zdi pomembno, da vsa ta vprašanja tudi razčistimo," je povedal član uprave Salonita Tomaž Vuk.

Zato so se v družbi odločili, da prvotni postopek pridobivanja dovoljenja ustavijo in pripravijo vse potrebno za izvedbo presoje vplivov na okolje: "To velja tako za naše celotno delovanje kot tudi za vse načrte, ki jih imamo za nadaljnji razvoj proizvodnje cementa."

Da se lahko opravi takšno presojo, je treba pripraviti okoljsko poročilo, precej podatkov in meritev ter dokumentacije. V začetku letošnjega leta so v Salonitu že pristopili k meritvam kakovosti zraka v okolju.

"Pričakujemo, da bo ta dokumentacija pripravljena v začetku prihodnjega leta, ko bi tudi formalno sprožili ta postopek. Seveda je pomembno, da je v postopek vključena zainteresirana javnost, od strokovne javnosti do lokalne skupnosti in zainteresiranih posameznikov, ki jih ta tematika zanima," je še povedal Vuk.

Zainteresirane vabijo, da se pridružijo razpravi. Pripravljenost na sodelovanje so že izrazili v Društvu Eko Anhovo in dolina Soče in v Civilni iniciativi Danes.

"V Društvu Eko Anhovo in dolina Soče na to potezo Salonita gledamo predvsem kot na dejstvo, da so po opozorilih stroke in civilne družbe le spoznali, da gre za obremenitve okolja in da so te zelo velike. Tudi v društvu menimo, da je presoja vplivov na okolje nujna, saj za tak obseg dejavnosti doslej sploh še ni bila izvedena. Upamo, da bo ta presoja, ki jo bo Salonit naredil, objektivna in da ne bo usmerjena v iskanje izgovorov ali načinov za dodatno povečevanje proizvodnje in s tem povečanje obremenitev že tako obremenjenega okolja," je povedala Mateja Sattler iz Društva Eko Anhovo in dolina Soče.

Salonit Anhovo načrtuje povečanje letne količine nenevarnih odpadkov kot sekundarnega energenta s sedanjih 108.960 ton na leto na 135.000 ton na leto. Gre torej za povečanje za 26.040 ton na leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profi
16. 10. 2020 21.39
Kurijo ponoči ko ljudje mirno spijo