Slovenija

Šarec bo za ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra

Ljubljana, 08. 03. 2019 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
664

Po odstopu ministra za zdravje Samo Fakin, ki je že več tednov v bolniškem staležu, je premier Marjan Šarec že sporočil, koga bo predlagal za njegovega naslednika. Kandidat za ministra bo postal direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder. Fakin je sicer že četrti minister te vlade, ki je zapustil položaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šabeder namesto Fakina
    03:35
    Iz 24UR: Šabeder namesto Fakina
  • Iz 24UR: Šarec predlagal Šabedra
    02:20
    Iz 24UR: Šarec predlagal Šabedra
  • Iz SVETA: Premier Šarec obiskal Sama Fakina
    01:04
    Iz SVETA: Premier Šarec obiskal Sama Fakina
  • Iz SVETA: Odhod ministra Fakina
    04:28
    Iz SVETA: Odhod ministra Fakina

Potem ko so po družbenih omrežjih v zadnjih dneh zaokrožile informacije, da naj bi premier Marjan Šarec zaradi bolezni zamenjal ministra za zdravje Sama Fakina, so z omenjenega ministrstva sporočili, da je Fakin danes predsednika vlade obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje žal izboljšuje prepočasi, zato odstopa z mesta ministra za zdravje.

Šarec pa je očitno že našel Fakinovega naslednika. Za novega ministra za zdravje bo namreč predlagal direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleša Šabedra, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Kandidat za ministra bo postal direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder.
Kandidat za ministra bo postal direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so na kratko pojasnili v kabinetu, se je Šarec za Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen. Ob robu dobrodelnega koncerta v organizaciji članic kluba Soroptimist Ptuj, pa je Šarec v izjavi za medije ocenil, da bo Šabeder "vnesel neko novo dinamiko v delo ministrstva". "S tem seveda UKC Ljubljana izgublja zelo sposobnega človeka, a mislim, da ga tudi država ta hip potrebuje," je še dodal premier.

Šarec je sicer v minulih mesecih že izrazil svojo podporo Šabedru. Ob 50-letnici ljubljanske otroške kirurgije novembra lani je o Šabedru denimo dejal, da "dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel njegovo zaupanje".

Fakin odhaja zaradi zdravstvenih težav

"Minister se je predsedniku vlade zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov," so ob Fakinovem odstopu zapisali na zdravstvenem ministrstvu, iz Šarčevega kabineta pa so sporočili, da Fakinovo odločitev spoštujejo.

Samo Fakin je odstopil s položaja zdravstvenega ministra.
Samo Fakin je odstopil s položaja zdravstvenega ministra. FOTO: Miro Majcen

Informacija je v javnost udarila le dan po tem, ko smo poročali, da naj bi bili številni v vladi precej zaskrbljeni nad njegovimi zdravstvenimi težavami. Na izrecno vprašanje, ali Fakin razmišlja o odstopu, na njegovem ministrstvu včeraj niso odgovorili, so pa pojasnili, da v času odsotnosti ni bil hospitaliziran ter da se na delovno mesto vrača predvidoma prihodnji teden.

Čeprav se mu kašelj in prehladi vlečejo že več mesecev, je to, da je res nekaj močno narobe, minister ugotovil šele 15. februarja, ko je bil na službenem obisku na Golniku, torej kliniki za pljučne bolezni.

Po dobrem letu dni na čelu največje zdravstvene ustanove v državi se Alešu Šabedru obeta skok še na mesto ministra za zdravje. Ekonomista, ki je na čelo ljubljanskega kliničnega centra prišel brez prejšnjih izkušenj v zdravstvu, čakajo izzivi, povezani predvsem s financiranjem, organizacijo zavodov in staranjem prebivalstva.

Med sestankom je namreč dobil hud napad kašlja, zato so mu opravili diagnostiko in pregled, ki ju je minister pozneje tudi plačal. Le tri dni pozneje ga je osebni zdravnik v Trbovljah poslal na bolniški dopust, ki traja že tri tedne. Na njegovem ministrstvu, pred katerim je nedvomno tudi priprava ključnih zakonov za zdravstveno reformo, ga je v tem času nadomeščala njegova edina državna sekretarka Pia Vračko.

Po navedbah ministrstva je Fakin bolniško odsoten od 18. februarja. Vmes se je sicer 21. februarja udeležil seje vlade, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil vidno utrujen in je močno kašljal.

Že četrti minister, ki je zapustil svoj položaj

Po manj kot šestih mesecih dela so Šarčevo vlado zapustili še minister za okolje in prostor Jure Leben iz kvote SMC, kohezijski minister Marko Bandelli iz kvote SAB ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD.

Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Kdaj ministru preneha funkcija?

Čeprav je od novice o odstopu ministra za okolje Lebna minil več kot teden dni, pa v DZ o tem še niso prejeli obvestila. Kot so pojasnili v kabinetu predsednika vlade, razlog tiči v tem, da je Leben premierju odstop ponudil v neformalnem telefonskem pogovoru, uradno pa zaradi bolniške odsotnosti pisne odstopne izjave še ni poslal. V kabinetu predsednika vlade jo pričakujejo danes, po tem pa bo Šarec z odstopom seznanil DZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (664)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Save Palestina
09. 03. 2019 16.33
+1
Izbrisati bi moral vse komentarja pod vzdevkom salabed. Ker je žaljiv in nesramen.
Save Palestina
09. 03. 2019 16.31
+1
Admin zbrisal si moj komentar?? Nad mano, je nekdo žalil druge nacionalnosti, pa nisi. Dvojna pravila?? Komentator lahko žali druge nacionalnosti, ko pa mi napišemo njemu kar mu gre, pa nas izbrišeš?
trdovrat
09. 03. 2019 18.11
Sonček, sprijazni se s temi merili! Gre se samo za število klikov! Mene že vnaprej da za pol ure v "zmrzovalnik", potem pa kakor kdaj.
direstraits
09. 03. 2019 12.53
-2
Na Finskem, je odstopila vlada zaradi nesposobnosti, iz. NEDOSEGANJA REZULTATOV...... no SENDVIČ. ekipa ,kaj še vedno čakate.... 6 mesecev, pa že 4 ministri na smetišče.....
Brakedirt
09. 03. 2019 12.56
+2
baretic jovan je pa odletel,ne odstopil.toliko o nesposobnosti,sveckar.
Brakedirt
09. 03. 2019 12.57
+3
Uporabnik113189
09. 03. 2019 12.31
+3
Rešitev je preprosta, le tistega junaka ki bi svojo osebo postavil v to vlogo ni. Vsem pač ustreza delati kot dvoživke, dobivati plačo na račun države, delati pa še malo pri privatnikih, ustvarjati čakalne vrste, ker samo na ta način so ljudje prisiljeni plačevati privatnike. Imamo pa težavo, ki se ji pravi neučinkovitost, ležernost, ker so plače v državnem zdravstvu zagotovljene. Ni se še zgodilo, da bi ostali brez plač, ker so delali slabo, ker jim bolniki umirajo, uničujejo drago opremo, ne investirajo v sodobno in nova znanja, slabo plačajo sodelavce, se prepirajo in gredo intrige na račun bolnika, in še mnogo drugih težav. Rešitev je preprosta, vodstvo bolnišnice mora biti v celoti odgovorno za prihodke in odhodke, za zaposlovanje in odpuščanje kadra, za plače, opremo, porabo zdravil. Skratka država je lahko lastnik bolnišnice, vse kar ima pravico posegati pa je takoj zamenjati vodstvo, če slabo zdravijo ali tolčejo izgubo, ne pa se vmešavati v vodenje. Naj bodo konkurenca privatnikom. Potem bo hitro red, nihče več ne bo pustil svojega dobrega zdravnika ali sestro da dela pri sosedu, da mu bo odžiral paciente. Je zgodba podobna pri državni televiziji in radiu. Vsi ti veliki nadzorniki tam vedrijo in oblačijo z namenom ( in v ozadju pod vplivom s strani konkurence), da kvarijo programe in delo državnih medijev , zato da imajo privatni mediji večjo gledanost ali poslušanje. RTV naročnino bi morali ukiniti, medij pa prepustiti na trgu, da se bori za dohodek, država pa bi financirala samo določene vsebine pomembne za državljansko vzgojo, tako v privatnih kot državnih..
zulj001
09. 03. 2019 12.00
+2
Spomnite se kdo je na vse pretege v minulem mandatu branil Milojko pred očitki in ugotovili boste kdo podpira te tako imenovane lobije ,ki obvladujejo zdravstvo.......
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.55
+2
Malo bo potrebno pogledati "Naša mala klinika". Tanja Ribič bi bila morda prava.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.56
+2
če bi koga pod nosom srbelo bi že uredila.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.52
+2
Minister za zdravstvo mora biti malo nor in ne sme biti iz zdravniških vrst. Nekaj velikih zdravstvenih strokovnjakov, velikih egov in denarnih pogoltnežev je to zdravstvo skoraj poteptalo.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.46
+4
Potrebno je nekako eliminirati Kuštrina, ali mu pa naložiti zelo odgovorno delo. Najbolje ministrsko. Skratka vse evidentirane zdravstvene egote je potrebno strpati v eno kliniko in jim naložiti, naložiti... sicer zdravstveni sistem v Sloveniji ne bo nikoli zdrav.
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.49
+3
Recimo klokačovnik. Fenomenalen kirurg, velik ego, slab organizator in v makro zdravstvu škodljiv. (močno ga je potrebno plačat in ne ga spustiti dalj od operacujske sobe)
Silvey
09. 03. 2019 11.24
+4
Šabeder ima pri Šarcu dobre reference, saj se je na UKC izkazal z pridelanim minusom in taki so pri nas cenjeni.
Vaukan
09. 03. 2019 09.57
+5
Aleš Šalabajzer...
JanezNovakJohn
09. 03. 2019 11.53
+0
Scipion
09. 03. 2019 09.33
+6
metkavrh
09. 03. 2019 09.32
+29
UKC je pod vodstvom Sabedra lani pridelal 23 mio € izgube. Res je zelo operativen in ga Slovenija potrebuje 🤣🤣🤣
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.20
+14
Serpentinšek ni Slovenc, Zoki še manj, Šabeder tud ne skače.... Kaj je že včasih Maček rekel o takih ? Ne moreš postavit mujota za direktorja firme ! Ne morš. Ne smeš. Pika. Za fasado so dobri to ja .... Nihče jim tega ne odreka. Ne morjo pa vladat.
wolfterier
09. 03. 2019 09.38
+16
Šalabender še za kure futrat ni primeren ! Ministri,da te knap,pardon,kap !!!
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.42
+6
O čem ti to ? O temle bolniku v vladi ? Vem, da vas je takih še kar nekaj.
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.50
+8
A seveda je pomenbno kdo vlada Slovencem. Ne more bit to Albanec, ki ni rojen v Sloveniji. Amen.
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 10.03
+4
Soncek... Praviš da ni pomembno nič drugega ampak kdo je sposben .... Pa vidi se kdo je od vas murgelsjkih komunistov, k iso vas nediskriminacije polna usta je sposben. Sposbnost se očitno meri po tem koliko otrok umre v Sloveniji na dan in koliko kriplov je zanamovah za vse življenje zaradi te vaše izjemne "sposobnsti".
wolfterier
09. 03. 2019 09.17
+15
Ministri,da te kap.Zdaj bi pa jaz lahko postal direktor UKC.Kot otrok sem kokoši futral,to so visoke reference za Šarca,a ne...
wolfterier
09. 03. 2019 09.22
+13
Pa Smiljića in Zemljarića bi vzel za svetovalce,čakalne vrste bi ukinili.Vrstni red bi žrebali.Vsak bi dal koverto,pa bi videli,kdaj bo na vrsti !
poneumljanje
09. 03. 2019 10.23
+0
mijavci
09. 03. 2019 09.13
+3
Ljudi ki ne bodo storili nič stranki LMŠ ne bo zmanjkalo še dolgo, problem je najti nekoga ki je sposoben to zdravstvo urediti na pravi način, je pa pod to vlado to nemogoče, za ureditev zdravstva je potrebno vsaj dva mandata močne desne vlade, kar pa tudi ni tako enostavno, ker je pravih slovencev v državi čedalje manj.
trdovrat
09. 03. 2019 12.50
+3
Spomnim se nekih desnosučnih gobcačev, ki so se afnali na gugalnici, potem pa za njimi potop. S tem, na kateri strani okrogle mize žrejo, ni še nič povedanega! Mijavci, prebri kakšno Cankarjevo delo, da boš vedel kakšni so "pravi" Slovenci! Za začetek lahko kar "Kralj na Betajnovi"!
ooResnicA
09. 03. 2019 09.05
+8
.....tota NEvlada potrebuje takelelle da ne naredijo NIČ....ali pa veliko minusa v državni blagajni.....
ooResnicA
09. 03. 2019 09.06
+15
.....toti je v 1letu naredil 29.000.000€ minusa v UKC a zhaj so ga pa za hvala lepa posali za ministra?!?
aojz
09. 03. 2019 09.02
+15
Ta ki bo naslednji minister je imel vse možnosti, da bi mafijo izgnal vsaj iz UKC. Pa je ni. In sedaj bodo kradli dalje brez strahu.
Scipion
09. 03. 2019 09.00
+31
Včeraj zvečer (v živo na RTV) je kirurg pred onkološkim inštitutom povedal da si noben ne upa razbit te zdravniške lobije, niti Šarec niti Fakin, nobeden. Ta Slovenija je ultra mafijska država!! Zdaj bi morali zbrat rumene jopiče, če ne drugega da se zrihta to zdravstvo, a kaj ko Slovenci očitno še predobro živimo oz. še bolje nimamo jujc!
Scipion
09. 03. 2019 09.01
+14
Dokler nebo v Sloveniji državljanske nepokorščine nebo nič bolje
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.06
+3
Ne ne rabimo rumenih jopičev. Samo kanček pameti.
Scipion
09. 03. 2019 09.18
+8
Kakšne pameti? Misliš da se bo z volitvami kaj spremenilo?
wolfterier
09. 03. 2019 09.24
+8
Slovenija je perspektivna država. Vsak je lahko župan ali minister,posebno,će ni Slovenc !
wolfterier
09. 03. 2019 09.25
+12
Pamet je že davno emigrirala iz Slovenije !
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.40
+1
Pravo slovenstvo je v tej politiki nerazpoznavno.
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.55
+0
Dej mal se strezni stari ! Strinjam se, nekateri zelo "pametni" so spokal, ker stagnirtat v tem čefurskem dreku je res hudo. Ampak ko bomo na oblasti mi, boste želel nazaj. Slovenija je samo ena.
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 08.58
+12
Valter brani Slovenijo, Zoki Ljubljano, Kebab operira. Ne gre. Ne more it. Slovenci streznite se !
Uporabnik1625544
09. 03. 2019 09.10
-2
Tole kar sem napisal je nevarno za vas a ne ?
Franci Luzar
09. 03. 2019 08.56
+14
kako naj negdo nekaj spremeni če je še do včeraj sam vse to upravljal, imel je prste povsod zraven, pri dodatnem zavarivanju in drugod. a sedaj pa naj to isto uniči?ne paše nikamor skupaj, končno pa vsi tako dvigujete Šarca v Oblake ? mene pa zanima kaj ? Kaj je do sedaj dobrega storil? razen da še vozi z Falkonom okoli in zapravlja denar davkoplačevalcev ,ko še odkrije reforma hitro zamenja Ministra,in z tem je konec preizkave? kje je sedaj maketa ? gdo je bil še vpletèn v to Maketo? gdo je kriv za vodeči žico? gdo je kriv da še vedno nimamo izvajalca za Karavanški predor?zakaj Lendava nima železniške povezave z Mursko Soboto ali Mariborom?ampak SAMO z Čakovcem? zakaj kazni politikov tako hitro zastarajo? kurji lopovi pa morajo v zapor neglede gdaj je gdo ukradli piščanca, Zakaj ??😤 🤔 😭