Slovenija

Samo Fakin

Celje, 28. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor celjske bolnišnice Samo Fakin je minuli mesec zaradi reorganizacije dela in ukrepov, ki naj bi zmanjšali finančno izgubo bolnišnice, naletel na velik odpor pri zdravnikih. Pojavile so se različne grožnje, ki so pripeljale do položaja, kakršnega v slovenskem zdravstvu ne pomnimo.

Samo Fakin je direktor celjske bolnišnice že šest let
Samo Fakin je direktor celjske bolnišnice že šest let FOTO: POP TV

Zdravniki Fakinu očitajo, da z načinom vodenja vnaša nemir med zaposlene zdravnike, da je njegovo ravnanje nevarno za bolnike in da onemogoča primerno in varno organizacijo dela v bolnišnici. Večina od 180 zdravnikov se z njegovim vodenjem ne strinja, a Samo Fakin, ki je na čelu bolnišnice že šest let, sicer pa z družino živi v Trbovljah, se ne da kar tako: "Jaz mislim, da imam prav, jaz sem izvajal sanacijski program tako, kot je bil začrtan, jaz sem zadnja dva dni pred tem šele izvedel, da je napačen oz. da strokovni direktor ocenjuje, da ni dober. Takoj sem preklical odredbo in se ne počutim popolnoma nič krivega za načrtovano spletko. Sicer pa sem jih bil deležen že kar nekaj v tej bolnišnici," pravi Fakin.

Priznani ortoped v celjski bolnišnici Matjaž Sajovic
Priznani ortoped v celjski bolnišnici Matjaž Sajovic FOTO: POP TV

Zaradi izredno napetih razmer, ki ne vladajo le v celjski bolnišnici, ampak so se prenesle tudi na druge institucije in okolico, je bilo nemogoče najti sogovornika, ki bi komentiral delo in značaj direktorja Fakina. Tega nočejo niti njegovi strokovni sodelavci niti njegovi strankarski kolegi v LDS. Izjema je le priznani ortoped v celjski bolnišnici Matjaž Sajovic, ki je pred dnevi prišel na sejo sveta zavoda s svojim dobermanom in povzročil še večji strah in trepet v že tako napeti situaciji. Sajovic mu očita, da so to skrajni ukrepi direktorja, ki ni uspel v medicini in se je zato odločil za politiko.

V šestih letih, odkar Fakin, ki sicer ni opravil specializacije in se zato ni pretirano posvečal medicini ampak je zajadral bolj v ekonomsko-finančne vode, je v bolnišnici večkrat prišlo do konfliktov. Pred leti je čez noč zamenjal nekaj priznanih in uglednih predstojnikov oddelkov, po letu dni pa si je premislil in jih spet postavil nazaj na položaje. Neuradno se je govorilo, da je potreboval njihovo podporo, da bi še naprej lahko sedel na direktorskem stolčku, saj se mu je iztekal mandat. Zanimivo je, da so se tudi ob takratnem boju za vodilno mesto pojavila grozilna pisma z vsebino, da se bo tistim, ki ne bodo glasovali za Fakina, nekaj zgodilo.

Zdravniki Fakinu očitajo, da onemogoča primerno in varno organizacijo dela v bolnišnici
Zdravniki Fakinu očitajo, da onemogoča primerno in varno organizacijo dela v bolnišnici FOTO: POP TV

Tokrat pa so šle zadeve z grožnjami še dlje. Situacijo naj bi Fakin privedel tako daleč, da si zdravniki med seboj niso več zaupali, pravi Sajovic. "Kljub temu pa vam lahko zagotavljam, da so pacienti to situacijo, ki je bila večkrat kritična, minimalno občutili," še dodaja Sajovic.

Nekateri mu oporekajo tudi strokovne odločitve. Bolnišnica, ki je že tako zelo zadolžena, bo morala vrniti še 95 milijonov tolarjev zaradi neupravičenega predpisovanja eritropoetina v dializi, za kar naj bi bil neposredno odgovoren direktor.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA