Slovenija

Login: Sprijaznila sva se, da več nimava popolne zasebnosti. Je preveč, če si jo želiva za svoje najbližje?

Ljubljana, 20. 12. 2017 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Samo Login je glede sodne prepovedi objave prispevkov v Reporter Magazinu in oddaji VV Faktor javno pojasnil razloge, ki so ju z ženo vodili pri uporabi pravnih sredstev za zaščito zasebnosti. Kot navaja, je zasebnost zanju pomembna, pri čemer sta se sama deloma sprijaznila z omejitvami zasebnosti, na to pa ne pristajata v primeru najbližjih.

Samo in Iza Login sta dosegla sodno prepoved objave prispevkov v reviji Reporter.
Samo in Iza Login sta dosegla sodno prepoved objave prispevkov v reviji Reporter. FOTO: POP TV

Samo Login je napisal odprto pismo urednikoma Reporterja in oddaje VV Faktor. "Razložil bi vama rad, zakaj sva posegla po pravnih sredstvih: ker ste šli s svojim raziskovalnim novinarstvom predaleč," je zapisal v pismu, ki ga je posredoval tudi naši redakciji. 

Odzval se je na argument urednika Silvestra Šurle, da niso našli nič spornega. "In verjamem vam. Ker bi bil izredno presenečen, če bi," je zapisal. 

Login, ki skupaj z ženo Izo velja za najbogatejšega Slovenca, je v pismu pojasnil, da se nikoli ni želel veliko izpostavljati javnosti, a da je "zadnje čase prišlo do tega, da sva se z ženo zaradi zvedavosti nekaterih novinarjev morala obrniti po pomoč tudi na sodišče". Kot je navedel, sta se z ženo že navadila na pisanje medijev o njiju, kar ju sicer "ne veseli".

Uredništvo tednika Reporter je Loginove navedbe označilo za "zavajajoče". Kot so zapisali v današnjem odzivu na odprto pismo, so v prispevkih, ki so jih želeli objaviti, a jim je to preprečila sodna odredba, med bližnjimi sorodniki Loginovih omenili zgolj njuna odrasla sinova in pri tem zapisali le to, kar sta o njih povedala za medije že sama. Tudi soustvarjalec oddaje VV Faktor Bojan Požar je na Twitterju zapisal, da ne pozna sorodnikov Logina, da ga ne zanimajo in oddaja temu tudi ni bila temu namenjena.

"Ko ste se odločili, da boste pisali o najinih sorodnikih, se s tem nisva mogla sprijazniti, ker jim najin uspeh že tako velikokrat predstavlja breme. Tako enostavno je: želiva si zasebnosti in do neke mere sva se sprijaznila, da je midva ne bova imela več v polni meri. Ali je preveč, če si želiva to za svoje najbližje?" je Login zapisal v odprtem pismu. In poudaril, da bi najbrž vsi ravnali enako.

"Vaš edini motiv je po vsej verjetnosti prodati več oglasnega prostora. Je to res vredno toliko, da ste pripravljeni do neke mere zmanjšati svobodo in varnost drugih ljudi? Dve sodnici menita, da je varnost vredna več. Vem, da je težje razmišljati o tem, ko gledate sorodnike drugih ljudi. Zato pomislite na svoje najbližje in kako bi se vi počutili v najini koži," je zaključil Login. 

Razkril nekaj podrobnosti prodaje Najdi.si in Outfit7

Ker je revija nameravala razkriti tudi njuni pravi imeni, je Login poudaril, da ni pomembno, zakaj sta se z ženo prej pisala drugače. "Vsak državljan brez kazenske kartoteke si lahko spremeni ime in priimek. In nikomur se zaradi tega ni potrebno zagovarjati," je dejal v pismu, ki ga je poslal medijem. 

Ob tem je razkril tudi nekaj podrobnosti okrog prodaje podjetij Najdi.si in Outfit7, glede katerih se v javnosti pojavljajo različne informacije. Bil je namreč eden od očetov slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si. Ideja za slovenski iskalnik, ne pa tudi za njegovo ime, je bila Loginova, prav tako je Login razvil tudi večino osrednjega dela iskalnika.

"Ker sem vanj vložil ogromno svojega znoja in krvi, sta mi Zvone Jagodic in Sašo Štravs dala tudi delež v novoustanovljenih podjetjih Interseek, lastniku iskalne tehnologije, in Najdi.si, lastniku slovenskega iskalnika, na kateri je bil prenesen razvoj tehnologije in iskalnika," je pojasnil Login in dodal, da so na samem začetku pri iskalniku sodelovali trije, na vrhuncu pa je zaposloval več kot sto ljudi.

Loginov delež v družbah Interseek in Najdi.si sicer ni presegal 15 odstotkov, v nobenem od podjetij ni bil zastopnik in tako tudi odločitve glede prodaje niso bile njegove. Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je namreč kupil obe podjetji, sprva 75 odstotkov, nato pa še preostali 25-odstotni delež.

"Od treh bivših solastnikov sem edino jaz svoje obveznosti oddelal do konca – ker Telekom ni imel razloga ali želje, da bi me odpustil. Bil sem soustanovitelj in sem imel temu primerno plačo – nizko. A kljub temu sem vztrajal do konca, ker se mi je to zdelo pošteno. Kako je novi lastnik upravljal s podjetjem po prevzemu, je bila njegova odgovornost in v to nisem bil vključen," je še dejal Login.

Zakonca Login sta ustvarila svetovno priljubljeno aplikacijo Talking Tom, ki sta jo nato prodala za rekordni znesek.
Zakonca Login sta ustvarila svetovno priljubljeno aplikacijo Talking Tom, ki sta jo nato prodala za rekordni znesek. FOTO: Thinkstock

Poleg tega je spregovoril tudi o prodaji podjetja Outfit7. Podjetje, znano po mobilni aplikaciji z govorečim mačkom Talking Tom, je od Loginovih in drugih solastnikov za milijardo dolarjev kupil kitajski United Luck Group Holdings.

Pri prodaji podjetja Outfit7 je bilo po njegovih besedah veliko solastnikov, ki so imeli podobno velike ali pa manjše deleže, kot Login pri prodaji Najdi.si. To pomeni, da so prejeli denar od kupnine, a moči odločanja glede prodaje niso imeli, je dodal.

"In prek dvesto od teh sedaj bivših solastnikov je zaposlenih v slovenski podružnici Ekipa2 in ima skupaj prek sto otrok. Ekipa2 posluje z dobrim dobičkom in plačuje davke in prispevke v Sloveniji," je še poudaril Login.

Fundacijo, ki je prejela kupnino od te prodaje, sta Loginova ustanovila leta 2013 pod imenom Izzis5, letos pa so jo preimenovali v Login5. Ta je zdaj začela izvajati projekt, katerega cilj je s pomočjo znanstvenikov priti do novih rešitev v boju proti podnebnim spremembam. V ta namen bodo finančno podprli najbolj obetavne znanstvene projekte, prijave zbirajo do 1. marca 2018.

"Naša fundacija sedaj vlaga energijo in denar v projekte, ki bodo zagotovili življenje na Zemlji prihodnjim generacijam. In ker moramo drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov že v desetih letih, je čas postal najbolj omejujoči faktor pri implementaciji potrebnih rešitev," je pojasnil Login.

Za to so se odločili za izvedbo projekta, ki so ga poimenovali Login5 Foundation Challenge in zastavili kot izziv znanstvenikom. Finančno podporo bodo namenili tistim projektom, ki bodo najbolj znatno prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
11. 09. 2019 12.19
+2
BAJE , ČE PRODAJAŠ NJIHOVO TOPLO VODO IN ŠE V NJIHOVI POSODI ZA 20 CENTOV, SI SREČEN. TAKO TRDIJO NEKATERI BOGATI SLOVENCI, KATERI JO REDNO KUPUJEJO IN OBISKUJEJO NJIHOVE SEANSE, KER SO ONI KAO ZDAJ NAJBOLJ PAMETNI, KER SO NAJBOGATEJŠI V SLO.
MicMicMic
22. 12. 2017 09.55
+3
Samo Podlogar ? :)
helter skelter
21. 12. 2017 12.41
+3
sicer pa, ti njuni posli in plačevanje davkov me niti ne skrbi tako zelo, to bo pač moral urediti Furs .... Bolj me skrbi nova praksa sodišča, da v Sloveniji l. 2017, skoraj 30 let po totalitarnem sistemu, sodniki spet začnejo prepovedovati izdajanje številke nekega medija, oz. prepovedo televizijsko oddajo, za katero še niti ne vedo o čem se bo govorilo ?!?!?!? To me spet spomni na osemdeseta, ko so prepovedovali izdajo nekaterih številk takrat še nerežimske Mladine, Katedre ..... Sodnik ki je Iza Login - go home .....
prašek
21. 12. 2017 13.08
-3
Dogaja se vam strašanska krivica, ne vem če boste to sploh preživeli ☺☺☺
helter skelter
21. 12. 2017 13.39
+2
prašek, če si pripadnik mafije, ki obvladuje državo, najbrž si samo tisti mali nepomemben člen, ki se zadovolji s kakšnim piškotkom, verjamem, da ti odgovarja trenutna situacija.....
prašek
21. 12. 2017 13.43
-3
Seveda sem najmanj pripadnik mafije, he, he, he. Kako neumno bitje !!!!!!!
prašek
21. 12. 2017 13.44
-4
In samo kot mimogrede : sem samo penzionist, zadovoljen z penzijo in vlado !!!!!!!!
BETONSKI
21. 12. 2017 13.51
+1
S penzijo se napiše ne z penzijo pred f,p,c,š,t,s,č,k,h je s ne z.
prašek
21. 12. 2017 13.57
-1
To boš pa ti napisal, ko dobiš penzijo !
prašek
21. 12. 2017 13.57
-2
BETONSKI
21. 12. 2017 16.06
+3
Narobe pišeš,se vidi ,da niti osnovne nisi končal,penzije pa vreden nisi.
bus303
21. 12. 2017 12.03
+5
Tale dva sta Sloveniji plačala manj davka kot moja stara mama. Res prava postenjaka.
TistoPravo
21. 12. 2017 10.52
+4
Ustvarila sta fundacijo, da bi rešila svet. Kdo pravzaprav v tem primeru rešuje svet? Miljoni lačnih ljudi, ki so lačni na račun teh skrivačev ležečih v varovalnem položaju na vseh teh ugrabljenih miljonih. In dosežejo še zagotovljeno anonimnost. Naj si nabavita enosmerno karto na Mars, to bi bla edina rešitev njune fundacije. Vso moč nagrabljenega kapitala na račun dvomljine indetitete pa se bo razpršila nazaj med vse navadne, in tudi davki bodo končno pošteno poplačani nenazadnje.
vertex
21. 12. 2017 10.57
-2
kaj si ti ustvaril?nič onadva sta ustvarila aplikacijo kot mnogo drugih,z njo zaslužila in jo prodala,za vašo nesposobnost so vedno krivi drugi,zato boste spet pogoreli na volitvah,nesposobnih in škodoželjnih nihče ne mara
-BZ-
21. 12. 2017 11.15
+4
tebe tudi ne vertex, ker si prepričan samo v svoj prav...loseer
-BZ-
21. 12. 2017 11.27
-2
vertex
21. 12. 2017 11.38
+2
pojma nimam,vem pa da sta loginova kapitalista,vi pa itak dokazano komunisti,nič ne bo s tujim denarjem bo treba kar sam zaslužit
TistoPravo
21. 12. 2017 10.50
+2
Ustvarila sta fundacijo, a bi rešila svet. Kdo pravzaprav v tem primeru rešuje svet? Miljomi lačnih ljudi, ki so lačni na račun teh skrivačev ležečič v varovalnem položaju na vseh tez ugrabljenih ljudi. In dosežejo še zagogotovljeno anonimnost. Naj si nabavita enos erno karto na Mars, to bi bla edina rešitev njune fundacije. Vso moč nagrabljenega kapitala na račun dvomljine indetitete pa se bo razpršila nazaj med vse navadne.
TOX6
21. 12. 2017 10.30
+0
Naj pišejo o zemljariču in njegovih bližnjih
vertex
21. 12. 2017 10.37
-1
pejt na novo,tam so "novice" iz prejšnjega stoletja
-BZ-
21. 12. 2017 11.16
+3
ti si še iz srednjega veka, vertex, a veš?
vertex
21. 12. 2017 11.26
-2
-BZ-
21. 12. 2017 11.28
+2
preštej vse tvoje minuse danes vertex pa se malo zamisli
vertex
21. 12. 2017 11.39
-1
minuske,haha otroček,nisi dorasel,ne čudi me glede na to v kateri stranki si
vertex
21. 12. 2017 11.41
-1
ti kar stiskaj minuske,to me bo zelo prizadelo haha
Mali medo
21. 12. 2017 10.08
+6
da je kemijsko podetje kupilo aplikacijo ,bučke za majhne otroke
vertex
21. 12. 2017 10.14
-3
zakaj ne? danes vsi kupujejo vse kjer lahko zaslužijo,trump se ukvarja z 200 različnimi dejavnostmi,vi ste še v socializmu
-BZ-
21. 12. 2017 11.17
+4
zato pa ne moreš biti dober niti v eni zadevi, takih ne rabim, vsi mojstri za vse, nihče specializiran za eno stvar...da bi bil profi na svojem področju
vertex
21. 12. 2017 11.29
-2
kako ne?tvoj šef stranke meni da se spozna na vsa področja,mednarodne odnose,zgodovino,obrambo,gospodarstvo,industrijo...pa ne rečt da ga ne rabiš več?
vertex
21. 12. 2017 10.01
-3
ena stranka ni dobila na njun račun denarja vemo katera in se je začelo pljuvanje,drugače od njih ne bi slišali čivčiv,balkansko mafijska posla
helter skelter
21. 12. 2017 10.05
+5
kaj hočeš povedati, da pa so druge dobile in so tiho zaradi davčne utaje????
vertex
21. 12. 2017 10.08
+0
vertex
21. 12. 2017 10.11
-2
lahko da so,zakaj bi se morali hvaliti da so dobili denar,davčno utajo boš pa moral dokazati,ne kar po komunistično diskreditacija,to več ne vžge
-BZ-
21. 12. 2017 11.20
+3
na sodišču velja obratno dokazno breme, obtoženi mora dokazati da ni utajil davkov, precej težje a ne?
vertex
21. 12. 2017 11.32
-2
misliš ko tvoj vodja ni znal pojasniti izvora denarja,sestrične,tete...to me tudi ne zanima,njegova stvar
TistoPravo
21. 12. 2017 09.59
+4
Tako kot je v javnem interesu, kaj so in počnejo športniki in pevci....saj tud oni brez ljudi ne obstajajo praktično, in njihov življenski slog je neposredno pogojen od nas. Ali zakonca Login mogoče kje na vzporednem planetu, ker jima miljoni padajo iz neba? Nepsredno vplivata na življenje ljudi, in tudi ravno ljudje jima omogočajo vse to...torej tukaj ni prostora za skrivanje. Lahko se pa razorožita miljonov in moči, in pričneta jutri z delom za minimalca. Anonimnost zagotovljena, in plačevanje davko v Sloveniji 100%...če ti ji delodajalec pač plačuje. V tem primeru se lahko išče svoboda v duši, in luknja v žepu
ochi
21. 12. 2017 11.29
TistoPravo
21. 12. 2017 09.54
+3
V javnem interesu je, kaj zastopniki in lastniki podjetij, zgrajenimi s pomočjo slovenskega privatizacijskega kapitala in delovno silo in tudi na teritoriju Slovenije, v resnici so. Sami so vstopili zavestno v to, da prevzamejo miljone v denarju in vplivajo na miljone s tem neposredno....na sitost in lakoto le teh ljudi, in tukaj ni prostora za skrivanje. Žal ne, ker tko to počne mafija.
TistoPravo
21. 12. 2017 09.43
+9
Slovenci plačujemo davke v Sloveniji. Torej kdo si želi tukaj zasebnosti, tujci?
vertex
21. 12. 2017 09.47
+0
ja,objavite prispevek o zasebnem življenju ameriškega ali ruskega ambasadorja v sloveniji brez njunega soglasje če upate?
TistoPravo
21. 12. 2017 09.53
+5
V javnem interesu je, kaj zastopniki in lastniki podjetij, zgrajenimi s pomočjo slovenskega privatizacijskega kapitala in delovno silo in tudi na teritoriju Slovenije, v resnici so. Sami so vstopili zavestno v to, da prevzamejo miljone v denarju in vplivajo na miljone s tem neposredno....na sitostost in lakoto le teh ljudi, in tukaj ni prostora za skrivanje. Žal ne, ker tko to počne mafija.
vertex
21. 12. 2017 09.57
-4
s kakšno pomočjo?ustvarila sta podjetje in ga prodala
-BZ-
21. 12. 2017 10.19
+6
vertex, kaj si njun advokat,strežaj ali r**lizec? že to da sta selila podjetje na Ciper pove vse...pa še nekaj, ameriški in ruski ambasador sta zaposlena pri njihovi vladi in plačujeta davke v njihovih državah, torej je v njihovem interesu kaj počneta z njihovim javnim denarjem, ok? vsak mora poskrbeti najpre za kontrolo svojega, tako deluje ves svet, EU...nimaš čistih pojmov ravno...
vertex
21. 12. 2017 11.52
-3
predlagate torej prepoved selitev podjetij?pošljite predlog trumpu
gruber74
21. 12. 2017 09.43
+2
Novinarji o njima lahko samo lepe besede pišete,ker drugače se pazite:-)
horhinjo
21. 12. 2017 09.42
+6
Vsi v Sloveniji vama želimo lepo zasebnost na Cipru.
mufic
21. 12. 2017 09.37
+9
Še malo pa se bo vse izvedelo kako sta prišla do denarja.
proofreader
21. 12. 2017 09.28
+1
Kdo je pisal članke kot Majer je računalniški algoritem ugotovil, pa se tudi ne sme napisati.
divus
21. 12. 2017 09.27
-2
ljudje smo čudna bitja...ko nekoga rabiš...in onadva sta nas rabila, ker sta samo od nas obogatela...sedaj, ko imata vsega dovolj pa ...udri po seljacima....tako slava neslavno stopi v glavo...
vertex
21. 12. 2017 09.30
+0
-BZ-
21. 12. 2017 10.24
+2
-BZ-
21. 12. 2017 09.14
+6
res moraš biti ''model'', da se sramuješ bogastva, uspeha, se skrivaš z lažnim bivališčem, preseliš svoje podjetje na Ciper in se celo preimenuješ - osebno ime, ki so ti ga podarili starši in družinske korenine zanikaš, vse to samo zaradi kupa denarja??? ali zaradi česa drugega bolj globljega? čemu ? ravno zaradi takih dejanj dokazuje da nekaj skriva, da ni vse tako čisto kot bi moralo biti, sicer pa pri takih milijonih tudi ne more biti, to je zagotovo. In zakaj še vztraja v Sloveniji če mu je tukaj vse v breme, izvoli pejt v Singapur, Dubai, Monaco pa tam živi po njihovih stroških, me zanima , kako ti bo..očitno nimaš razčiščenega podstrešja v svoji glavi. Saj ne bo odnesel teh milijonov v grob...
vertex
21. 12. 2017 09.17
+0
Res moraš biti mentalni reveż da se ukvarjaš z nekom drugim in njunim bogastvom ki sta ga sama ustvarila
prašek
21. 12. 2017 09.19
-2
Nekaj ti bom povedal : sta Slovenca in živita v Sloveniji !!!!!!!!!!!! Tukaj tudi plačujeta davke. To je pa tudi vse, kar mene zanima in kar vas, svečkarje dr. Kebaba, briga !
helter skelter
21. 12. 2017 09.23
+6
prašek, 600 milijonov sta "podarila" neki skrivni fundaciji v državi, ki je znana kot davčna oaza ..... Preberi si članek v Financah na to temo .... Ko so ju novinarji začeli spraševati, kdo je ta fundacija, se jim več nista javljala .... je potrebno še kaj dodati ???? Nisi ti včasih bil pristaš ideje, da je potrebno davke plačevat???
prašek
21. 12. 2017 09.26
-4
Davke plačujeta v Sloveniji !!!!!!!!!! In čisto nikogar popolnoma nič ne briga, kam sta podarila svoj denar !!!! Lahko da sta ga nakazala sama sebi, ampak to mene ne briga !
vertex
21. 12. 2017 09.26
-2
normalno,vrhunski športniki imajo vsi bivališča v davčnih oazah in politiki,milijarderji račune v davčnih oazah....tisti ki nimajo nič pa jokajo zaradi tega
mufic
21. 12. 2017 09.36
+6
Kakšne davke pa plačujeta v Sloveniji če sploh tukaj nista prijavljena,še manj pa njena firma.
xy yx
21. 12. 2017 09.51
+4
Prašek zbudi se. Ona dva plačujeta manj davka v Slo. kot ucitelj na soli. Beri finance ne samo ta butalski portal, bos marsikaj izvedel.
-BZ-
21. 12. 2017 10.26
+1
prašek sem levičar :) , z roko :) z nogo pa desničar :) rad imam črno in belo. Pa sladko in slano, pa j**be se mi za tebe če si tu gor plačan da pišeš
ochi
21. 12. 2017 11.32
Pomoje bežita pred slovensko politično mafijo ki ji dišijo milijoni.
proofreader
21. 12. 2017 09.12
+5
Telekom bo podražil storitve tudi zaradi najdi.si.
helter skelter
21. 12. 2017 09.17
+8
.... ker je Janez Kocjančič Kocka - večni funkcionar, uredil, da je džava tudi z mojim denarjem za 13 milijonov kupila nekaj, kar je danes vredno 0,00 eur ..... zato mi ne več govorit, da je to poseg v njuno zasebnost ..... Potem bi se tudi Bavčar lahko tako branil ....
Slovenec-slovencu=pes
21. 12. 2017 09.45
+2
Telekom bo podražil zaradi popteveja in telemaha ki je njihov lastnik in izsiljujejo vedno nove podražitve. Itak pa vem, da me bodo brisali zaradi tega komentarja. :)
proofreader
21. 12. 2017 09.06
+3
Saj je sama povedala: "Fant pač ni mogel plačati vrat, zato je predsednik razreda prišel do mene in rekel: »Sodnik – tako sem se pisala – problem imamo, pomagaj ga rešiti.«"
helter skelter
21. 12. 2017 09.07
+9
Kaj za en Sodnik je zdaj Iza Login, da lahko odloča o tem, kdo sme povedat njen dekliški priimek?!
prašek
21. 12. 2017 09.09
-2
bitls ...... Lahko ti cel dan razlagamo, pa tega ne boš razumel. Pač tematika, ki je pretežka zate !!!!
vertex
21. 12. 2017 09.12
+0
Kaj pa vas sveckarje briga njen priimek ,a nimate kaj za delat
-BZ-
21. 12. 2017 10.30
+0
vertex
21. 12. 2017 11.08
-1
jaz ne rinem svojega nosu v njiju,njuno delo in denar,vi pa?štekaš?