Slovenija

Sanacija lendavske Nafte je odvisna od obeh lastnikov

Ljubljana, 29. 01. 1998 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister za gospodarske dejavnosti Metod Dragonja se je v izjavi za javnost o obratovanju in izgubah rafinerije Nafta Lendava odzval na zadnje informacije lendavske Nafte in Petrola. Dejal je, da naj se Petrol odloči, ali bo ostal trgovec z naftnimi derivati ali pa bo vlagal tudi v proizvodnjo lendavske rafinerije. Usoda Nafte Lendava je v največji meri v rokah Petrola, ki je 55-odstotni lastnik Nafte. Lanska izguba Nafte Lendava je ocenjena na 800 milijonov tolarjev. Država kot 45-odstotna lastnica Nafte Lendava si prizadeva za oblikovanje celovitega koncepta reševanja lendavske rafinerije, ki bo v skladu z investicijsko študijo. Vlada je pripravljena zagotoviti aktivno udeležbo pri sanaciji Nafte, to pa mora zagotoviti tudi Petrol.

Minister Dragonja je tudi povedal, da se protokol, ki sta ga novembra 1996 podpisala Petrol in vlada, od lanskega decembra ne izvaja, ker je Petrol enostransko odstopil od protokola, zaradi česar ni možno zagotoviti pogojev za celovito sanacije Nafte Lendava. Vlada je po besedah ministra izpolnila večino obveznosti iz protokola o urejanju razmerij na področju proizvodnje naftnih derivatov. Predvsem je vodila cenovno politiko, ki zagotavlja rafinerijske oziroma neto proizvajalske cene na ravni, ki je enaka evropskim rafinerijskim cenam.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.