Slovenija

Golob sprejel odstop Ajanović Hovnikove: Nimam druge izbire

Ljubljana, 06. 10. 2023 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V., U.Z., STA
Komentarji
1269

Po plazu kritik, ki se je vsul na ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik – najprej zaradi drage poti v New York, nato pa še zaradi domnevnega favoriziranja podjetja svoje prijateljice na javnih razpisih – je ta predsednika vlade obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja. Kot je zapisala, je njena vest čista, saj ni storila nič nezakonitega, javni razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam pa, da je bil transparenten. Za odstop se je odločila, pravi, ker bi njeno vztrajanje škodovalo delu vlade, stranke, ministrstvu in državi. Ko minister odstopi, je "vse, kar lahko naredim, da to sprejmem," pa je iz Granade sporočil Golob.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako na odstop Ajanovič Hovnikove gledajo v Svobodi in SDS?
    16:38
    Iz 24UR ZVEČER: Kako na odstop Ajanovič Hovnikove gledajo v Svobodi in SDS?
  • Iz 24UR: Ozadje odstopa
    01:53
    Iz 24UR: Ozadje odstopa
  • Iz 24UR: Kako se je na odstop ministrice odzval premier?
    01:01
    Iz 24UR: Kako se je na odstop ministrice odzval premier?
  • Iz 24UR: Ministrica Sanja Ajanović Hovnik po vseh aferah odstopila
    01:48
    Iz 24UR: Ministrica Sanja Ajanović Hovnik po vseh aferah odstopila
  • Iz SVETA: Delovanje vlade
    03:02
    Iz SVETA: Delovanje vlade
  • Iz SVETA: Ministrica vztraja, da ni delovala nezakonito
    02:28
    Iz SVETA: Ministrica vztraja, da ni delovala nezakonito

"Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je predsednika vlade danes obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Predsednik vlade bo po prihodu s službene poti o tem obvestil Državni zbor," so sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba.

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

'Moja vest je čista'

Z ministrstva za javno upravo so nato posredovali ministričino odstopno izjavo, v kateri je zapisala, da se je v politiko podala v času, ko je Slovenijo pretresala težka politična in zdravstvena kriza, s srčno in iskreno željo, da skupaj naredijo to državo boljšo za vse. "Ves čas je bilo moje osebno vodilo, da delam po svojih najboljših močeh, ob upoštevanju visokih moralnih in etičnih standardov, zakonito in transparentno. Prizadevala sem si k ponovni vzpostavitvi kulturnega, spoštljivega in argumentiranega dialoga z vsemi deležniki. Verjela sem, da poenotenje ciljev, soustvarjanje in sooblikovanje politik pomeni temelj za nadaljnji uspešni razvoj Slovenije," je zapisala.

V preteklem letu in pol je svoje zasebno življenje popolnoma podredila tem ciljem v prepričanju, da jim bo skupaj uspelo, ni pa si predstavljala, da bi lahko postala "tarča medijskih napadov, v katerih sem obsojena vnaprej, v katerih dejstva niso pomembna, sodba pa je spisana".

Ponovila je, da je bil javni razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam izveden transparentno, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi. Omogočal je enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij teh ni ločeval na "prave" in "neprave". "Danes vem, da sem s tem svojim ravnanjem posegla v obstoječa razmerja, ki so si jih nekateri v zadnjih desetih letih oblastno vzpostavili – koliko komu pripada. Če resnično verjamemo v vključujočo in odprto družbo, v kateri ni "naših" in "njihovih" nevladnih organizacij, ki so resnično eden izmed stebrov naše družbe, imajo pravico vse kandidirati za pridobitev javnih sredstev."

Ajanović Hovnikova je zapisala še, da je hvaležna vsem, ki ji zaupajo in vedo, da je njena vest čista. "Da nisem storila nič nezakonitega. Da je bil javni razpis za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam transparenten. Nič, s čemer bi škodovala ugledu državne uprave, ministrstva, ki ga vodim, zaposlenim, stranki in vsem vam, mojim prijateljem, ki mi v teh težkih trenutkih stojite ob strani."

Želi si, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo. "Strokovno in neodvisno. Da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na presojo pristojnih organov."

Prepričana je, da bi njeno vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih pri vodenju ministrstva "ob tako neusmiljeni kampanji" škodovalo delu vlade, stranke, ministrstvu in državi, zato je Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo. 

Golob: Sprejemam odstop, drugega mi ne preostane

Premier Golob je v prvem odzivu na odstop ministrice za javno upravo dejal, da njen odstop sprejema. Kljub očitkom, ki so se v zadnjih dneh zgrinjali nadnjo, je še ta teden zatrdil, da ministrica uživa njegovo zaupanje. A ko minister odstopi, je "vse, kar lahko naredim, da to sprejmem," je dejal. 

"Nimam druge izbire in temu ustrezno bom tudi ravnal," je povedal ob robu neformalnega zasedanja voditeljev članic EU v Granadi. Kot je še navedel, bo o tem ob vrnitvi v Slovenijo tudi obvestil DZ.

Predsednik vlade mora DZ o odstopu ministra obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Spomnimo

Sanja Ajanović Hovnik se je znašla na tnalu, potem ko je bilo razkrito, da je njena pot na konferenco v New York državo stala nekaj več kot 30 tisočakov. Nato pa je sledilo še razkritje o domnevnem vpletanju ministrice v javnem razpise. Ajanović Hovnikova je namreč sprva trdila, da za prijavo na razpis Inštituta za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena prijateljica Kaja Primorac, ni vedela. Nato pa so v oddaji Tarča na javni televiziji razkrili, da je ministrica zavajala ter celo podpisala spremembo razpisnih pravil, ki so njeni prijateljici in soustanoviteljici podjetja omogočili pridobitev nekaj več kot 800.000 evrov na javnem razpisu ministrstva.

Ajanović Hovnikova je ob tem dejala le, da se "posipa s pepelom" in priznala, da je pismo podpore res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih. Dodala je, da takšne dokumente podpisuje "skoraj generično".

Po razkritjih v Tarči je ministrico v sporočilu za javnost k odstopu pozvalo tudi 11 nevladnih organizacij. Po poročanju Dela naj bi ministrica odstopno izjavo napisala že v četrtek zvečer.

V poslanski skupini SDS so sicer ta teden napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice Sanje Ajanović Hovnik. Prvak stranke Janez Janša pa je danes na družbenem omrežju X zapisal, da je "napoved interpelacije poslanske skupine SDS zalegla".

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta se doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Odstopna izjava ministrice Ajanović Hovnik
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jernej Sekirnik
09. 10. 2023 08.38
+3
IN kam bo šla? A se je spomnila že kaj je delala? A se že spomni za mamin delež in prepis itd? A to sedaj vse vrne? Malo morgen ne?
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 16.32
-3
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 so nas kot stare puloverje prodajali orbanu.
Betuul
07. 10. 2023 18.45
+0
Tako ja ! Zarad bivših komunistov imamo že 60 let takle sviralaj!
Kollerik
07. 10. 2023 19.39
+0
Majstor, tole je pa blo kratko, jedernato in še kako res 👍
Kollerik
07. 10. 2023 19.39
-1
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 16.30
-1
Javite mi prosim, ko bo Golob zahteval, da se mu na stroške davkoplačevalcev zgradi muzej za njegove 'zasluge'.
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 16.28
-3
janševci,.... vlado se zamenja v parlamentu. Je pa za to v parlamentu potrebno imeti 46 glasov,.... ker jih nimate in jih nikoli več ne boste imeli,.... ste obsojeni na cenen populizem na ulici in obupavanje nad obstoječo oblastjo. Še enkrat: treba je imeti 46 glasov, ki jih nimate.
Betuul
07. 10. 2023 18.46
+1
Če nebi blo janševcev bi bila slo že zdavnaj ☁️nebo☁️! In ti bi bil s tem vred ☁️nebo! Zapomni si
Kollerik
07. 10. 2023 19.40
+0
smuuki
07. 10. 2023 15.08
+5
Zgodba še ni končana. Odstopljena ministrica je počela isto kot vsi ostali ministristri. Preiskati še ostale nvo je in poiskati denar. Kje je parkiran ali za kakšne nepremičnine porabljen. Odstopiti je treba celo vlado in preiskati odtekanje soldov. Nove volitve. Nemudoma
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 16.26
-2
Znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Betuul
07. 10. 2023 14.46
+0
Sploh in oh! v slo ne potrebujemo nobene vlade več! Slo je bila pod A; in kle v slo bi bila dovolj samo neka centralna ekspozitura! Če ne bo šlo drugač vam bo pa geos to pokazu! Črno bo poravnal z avstrijo in to je to!
kapljač1
07. 10. 2023 14.00
+2
Vsak močan voditelj ima več opcij na izbiro. Golob očitno ni močan voditelj
Prinašalec
07. 10. 2023 13.45
+2
Se je že našel lastnik romunskega bančnega računa, še ne, skrito, kot v gen- i, €€€€€pa odtekajo!!!
Kollerik
07. 10. 2023 19.41
PoldeVeliki
07. 10. 2023 13.37
+1
Kdaj bo odstopil pa Golob ?
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 16.26
+0
Dokler je alternativa samo janšizem, je Golobova vlada varna do konca drugega mandata,.... z lahkoto bodo opravili z njim na naslednjih volitvah.
Prinašalec
07. 10. 2023 13.31
+3
Pretirano zapravljanje, ubogi narod pa naj varčuje, crkuje!
kekec9999
07. 10. 2023 13.26
+6
Kaj nima druge izbire,....??vpraša naj Niko in njene NVO-je.
aleksandar1964
07. 10. 2023 13.22
+3
Ne nic nusi storila nezakonito. Spicila si 33000 evrov in v zep pospravila dodatnih 300 000 evriv ki ti jih prijateljica cuva na varnem. Si ena sama sramota in taksna baj bi bila prva generacija bosancev rojenih v Sloveniji.
puspan
08. 10. 2023 09.06
Nikakor nisem tvojega mnenja. Metati vse sosede v isti koš ni pošteno, niti realno. Slabih Bosancev je približno toliko, kot slabih Slovencev. Je pa res, da je dokaj velik odstotek tujcev v Sloveniji, ki mislijo, da je pri nas indija koromandijo in, da lahko delajo, kar se jim zahoče. Zadnji čas je že, da se uvedejo kvote, kot v Švici in kmalu tudi v podobnih evropskih državah.
suleol
07. 10. 2023 13.21
+4
oni sam odstopijo pa fertik, mislim halo ce je storila kaznivo dejanje kakrsnokoli naj odgovarja kaj odstop
kekec9999
07. 10. 2023 13.28
+4
Tako je. Politiki ne odgovarjajo, samo odstopijo in boli jih ......Navadni pa za krajo žemlje v čorko.
Mejduš
07. 10. 2023 13.19
+1
to se pravi tisti ki so pri kuritu dobijo ,tisti ki niso pri kuritu pa ne dobijo zato kjer ne vedo če bodo prišli
INAZ
07. 10. 2023 13.11
+6
Odstop ni dovolj, gospa mora odgovarjati za korupcijo in klientelizem. Daleč je prekoračila svoja pooblastila. Najmanj kar si zasluži je prepovef dela v javni upravi, kjer ima dostop do davkoplačevalskega denarja.
puspan
08. 10. 2023 09.11
Ne samo odgovarjati, tudi onemogočiti ponovni vstop na podoben položaj, ki ga je imela doslej. Ve se, da ključi njenega kova samo čakajo na naslednjo priliko vstopa na podobno delovno mesto, kot ga je že imela. Lump ostane lump.
puspan
08. 10. 2023 09.11
zulj001
07. 10. 2023 13.01
+5
Kučan že "bilda" novega Goloba ,zopet vas bo peljal žejne preko vode, seveda mu bodo pomagali mnogi NVO-ji ,katere je odhajajoča ministrica bogato nagradila prav za ta namen ...
kekec9999
07. 10. 2023 13.29
-1
ap100
07. 10. 2023 12.53
+2
Ulica ki se imenuje po enemu najpomembnejših Slovencev, rektorju dunajske univerze utemeljitelju slovenske slovnice mentorju pomembnih ljudi balkana je sedaj pribežališče uničevalcev slovenske družbe, deliteljev naroda in teptalcev slovenskega jezika groza me je kaj vse lahko živi in dela tukaj ampak kaj čmo svoboda je
ap100
07. 10. 2023 12.48
+7
posledice delovanja te vlade bodo trajale leta - smo v 3 letih bomo zdrsnili na nivo razvitosti moldavije in cena bo za ljudstvo visoka
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 12.40
-1
Sedanja vladna koalicija je zadovoljila vsaj dve tretjini volilnega telesa že s tem, da nas ne prepričuje, da smo Slovenci izgubili drugo svetovno vojno in da smo 40 let živeli v diktaturi.
pekoči paradižnik
07. 10. 2023 12.39
-1
Vlada se vsakodnevno spopada z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma,... žal še dolgo ne bo konec tega in potrpljenje ljudi bo ključno.
Groucho Marx
07. 10. 2023 12.52
+1
Ob teh epskih spopadih uporablja lewaška kradovlada svoje najmočnejše orožje, da pokrade zase vse, kar ji pride pod lepljive prste. 🤣😂
OvcjiPastir
07. 10. 2023 13.00
+2
'Kradovlada' je bila izvoljena s strani volilne večine. Kdo je gologlavega bolnika izvolil? Sam se je postavil za predsednika vlade.
kekec9999
07. 10. 2023 13.31
+0
Začni uživat bolj blage paradižnike, vidim, da ti pekoči škodijo.
Kollerik
07. 10. 2023 19.42
Groucho, ti za razliko od vaših saj odstopijo