Slovenija

Plenković zavrača 'namigovanja o nadnaravni moči' hrvaške vlade

Bruselj, 10. 04. 2019 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š. / D.L.
Komentarji
573

Premier Marjan Šarec je v Bruslju izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero. Od komisije bi pričakoval poudarek, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti, če gre na pritiske iz sosednje države, je dejal premier. Njegov hrvaški kolega Plenković medtem zavrača 'namigovanja o nadnaravni moči' hrvaške vlade.

Na očitke doma, da s svojim ravnanjem ustvarja izredno stanje, da bi si okrepil podporo pred evropskimi volitvami, pa premier Marjan Šarec odgovarja: "Saj ni nobenega izrednega stanja. Odgovorili smo na pritiske, ki so se zgodili, sklicali smo svet za nacionalno varnost, ker je bila vrsta predlogov za to, in to se mi zdi pravilno."

'Če so v preteklosti naši vodilni ravnali preveč servilno, ne morem pomagati'

"Ne moremo biti ves čas samo ponižni in nastavljati drugega lica, moramo povedati, da nekaj ni prav. To smo tudi storili. To ne pomeni, da ustvarjamo izredno stanje, ni izrednega stanja," je še izpostavil premier ob prihodu na izredni vrh EU o brexitu.

To, da so poklicali veleposlanico v Ljubljano, da jim pojasni zadeve, in da so poklicali na zagovor tudi hrvaškega veleposlanika, so po Šarčevem mnenju odzivi, ki so povsem na mestu, saj da morajo pokazati, da je Slovenija suverena država in da ima svoje stališče. "Če so v preteklosti naši vodilni ravnali preveč servilno, pa ne morem pomagati. Jaz pač ravnam, kot mislim, da je prav," je še dejal.

Na vprašanje, ali se bo ob robu vrha o tem pogovoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in voditelji institucij EU, je Šarec odgovoril, da s Plenkovićem vselej spregovorita kakšno besedo na vrhu in da bosta zagotovo to storila tudi v četrtek v Dubrovniku na srečanju v okviru pobude 16+1. "Kolikor vem, so se tudi hrvaški novinarji pridružili protestu proti takšnemu vplivanju na medije," je še dejal premier.

Plenković zavrača "namigovanja o nadnaravni moči" hrvaške vlade

V Bruslju se je odzval tudi Plenković in dejal, da hrvaški vladi ni mogoče ničesar očitati. "Namigovanja, da imamo nadnaravno moč in da vplivamo na to, kaj bo objavil kateri medij, so pretenciozna in nerealna. Ne vem, kako je lahko to resen argument," je dejal.

Dodal je še, da se je s slovenskim kolegom Šarcem pripravljen o tem pogovarjati ob robu vrha EU ali v Dubrovniku. Ob tem je poudaril, da to zanj ni dramatično vprašanje, in izpostavil, da se je treba zavedati, da bodo v Sloveniji volitve.

Hrvaški vladi ni mogoče ničesar očitati, je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković.
Hrvaški vladi ni mogoče ničesar očitati, je poudaril hrvaški premier Andrej Plenković. FOTO: AP

Na vprašanje, ali je Slovenija posredovala kakšne dokaze za trditve v povezavi s prisluškovalno afero, je odgovoril, da vse, kar ve, ve iz javnega obveščanja. S Šarcem se nista ne videla ne slišala, odkar je ta zadeva v medijskem prostoru, je še dodal.

Plenković trdi, da Slovenija in Hrvaška v zgodovini nikdar nista imeli resnih težav in da ju tudi zdaj delijo le vprašanja, ki so ostala po razpadu SFRJ. "Če ne bi bilo vprašanj meje na kopnem in morju, jedrske elektrarne in varčevalcev, ne bi bilo težav, to vsi vemo," je dejal.

Na vprašanje, kako se bo vlada soočila z ljudmi, ki se predstavljajo v njenem imenu, pa je hrvaški premier odgovoril, da o tem ni z njim nihče govoril in da niti ne ve, ali so te navedbe resnične, saj da nima nikakršnih dokazov in nobene potrditve.

Šarec bo na to temo poskusil govoriti tudi z Junckerjem

Šarec sicer ne pričakuje, da bi danes v Bruslju poudarjali to temo, saj je glavna tema brexit. Če bo priložnost, bo o tem govoril s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem, a ne verjame, da bo dobil drugačen odgovor od tistega, ki ga je komisija že posredovala. "Očitno je čas, da pridejo volitve in se kaj zamenja," je še pripomnil ob kritiki mlačnega odziva komisije.

Premier Marjan Šarec je v Bruslju izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo.
Premier Marjan Šarec je v Bruslju izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo. FOTO: Damjan Žibert

 

Da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nesprejemljivi, bo tudi Šarčevo sporočilo Plenkoviću, ko bosta govorila o tem. "Pričakujemo, da se Hrvaška vzdrži takšnih dejanj, da čim prej implementiramo arbitražno razsodbo in da Hrvaška preneha s takšnimi praksami, ker niso v interesu ne Slovenije ne Hrvaške," je še dejal premier.

Bruselj afere ni želel komentirati

Spomnimo. Bruselj afere ne želi komentirati. Kot so sporočili za STA, so sicer videli medijska poročila, vendar zadeve ne komentirajo, ker da gre za bilateralno vprašanje in podrobnosti ne poznajo.

Kot je še sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije, ta v okviru svojih pristojnosti preko različnih pobud podpira svobodo in pluralizem medijev, vendar pa so primarno članice odgovorne ukrepati za zaščito svobode medijev v skladu z evropskimi vrednotami. Odgovor je enak tistemu, ki so ga posredovali dan prej ob vprašanju, kako komentirajo verbalno noto madžarske veleposlanice v Sloveniji zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je bil upodobljen madžarski premier Viktor Orban.

Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je k omenjenemu danes dodal še to, da so nacionalne obveščevalne službe in z njimi povezane zadeve stvar nacionalnih pristojnosti. "Mi tukaj v komisiji nimamo obveščevalne agencije, nimamo vohunov in nimamo velikih izkušenj v tem svetu, zato ne moremo pomagati," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (573)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
11. 04. 2019 19.43
+4
Bedaste sa pa znajo naredit ko je treba, isto revčke in ubogljive, polj pa nož v hrbet.. Vsak jih je že poštekal samo naša politika ne.
Julijann
11. 04. 2019 08.10
+5
Problem v vsej zgodbi je samo v tem, da se že na daleč vidi vsa nesposobnost naše politike ...kot, da ne bi vedeli, da so ravno prisluhi v katerih sta bila ujeta naša predstavnika, ki sta se obnašala kot popolna amaterja, krivi za odstop Hrvaške od postopka, ki so že pred leti rekli, da je zanje kontaminiran , kod da ne bi imeli možnost slišati takratnega zunanjega ministra Erjavca, ki se je že med samim postopkom hvalil, da za nas dobro kaže in vse te neumnosti naših predstavnikov, so enostavno spregledane ...a je sploh važno, kdo točno je prisluškoval, lahko bi nam CIA in podatke predala sosedom in kaj bi potem? ...spet le dokaz, da je naša politika nezrela situacijam , izzivom , da nima niti malo predvidevanja ...sedaj bi bilo še najbolj pošteno do vseh nas, da dobimo v javnost še zapisnik seje za nacionalno varnost in to je to ...ker nekako mi v zgodbi nekaj manjka...sicer pa je, žal kot rečeno, iz vsega skupaj vidna samo velika nesposobnost naše politike ...ki niso zreli za svoje naloge ...nekoč in sedaj ...ko bi politika le znala narediti en tak rompompom tudi o vsej gnili korupciji npr. v zdravstvu, ki se nam seseda , ne da je glavna skrb sedaj, da nek naš medij nekdo želi podkupiti ...kot, da tudi tega ne bi vedeli, da mediji so odvisni od denarja, niso povsem nepristranski, ampak ta nekdo je pač menda od zunaj, če pa se to dogaja znotraj, je pa menda sprejemljivo ...kot Slovenki mi ne preostane drugega, da rečem, da so nas sosedje lepo peljali žejne čez vodo in temu nisem kriva jaz, ampak nedorasla, nezrela, nepredvidljiva naša politika, ki z dejanji kaže , da nima rada svoje domovine in da smo ljudje le izgovor za njihova medsebojna obračunavanja, kajti, še do nekega problema, ki zadeva vse, se ne morejo zediniti in zadevo urediti ( ko ti sedanja politika reče, da če se jutri vgrizne v problem na zdravstvenem področju, bo ta mogoče urejen čez 10 let, te pa tudi mine vse !!!)...to pa je tudi vsa zgodba !!!
Zmaga Ukrajini ..
11. 04. 2019 10.43
-1
Potrebno je biti malce natančnejši - Drenikova in Sekolec NISTA kriva za odstop HR iz arbitražnega postopka. Seveda sta ravnala malomarno in očitno nista resno jemala navodil in opozoril SOVE. S tem sta žal dala HR (zgolj) trhel izgovor, na podlagi katerega si je HR domišljala, da lahko preprosto izstopi iz arbitražnega postopka. Bistveno pri tej stvari pa je to, da je SODIŠČE v ločenem postopku ODLOČILO, DA ARBITRAŽNI POSTOPEK NI KONTAMINIRAN V TOLIKŠNI MERI, DA Z NJIM NE BI BILO MOGOČE NADALJEVATI. Spomni se, da se je takrat prav zaradi tega spremenila sestava arbitrov in drugih akterjev v arbitražnem postopku. Kar se mene tiče, je s tem afera Drenik - Sekolec zaključena. Pričakovanje, da bo predsednik dopustil seznaniti javnost z vsebino seje Sveta za nacionalno varnost, pa je zelo milo rečeno hecna. To je približno tako, kot da bi od SOVE pričakovali vsakodnevno medijsko poročanje o tem kaj konkretno so počeli in na kakšnen način, ter koga imajo v "obdelavi". Seveda imamo v SLO še cel kup drugih težav, ampak korupcija v zdravstvu in drugi veliki problemi pač ne sodijo v to "mineštro". Treba je reševati vsak problem zase. In mislim, da Šarec ravna zelo državotvorno in domoljubno, za razliko od vseh dosedanjih predsednikov v samostojni SLO (razen Drnovška), kar pa seveda za mnoge druge politike ni mogoče reči. Še zlasti izdajalski in odkrito škodljivi so v desni opoziciji, kar pa tudi ni nobena skrivnost.
drobiž
11. 04. 2019 08.07
+0
Po toči zvoniti je prepozno !!
Nimasmisla
11. 04. 2019 08.01
-1
zato so pač kalimeroti ki se mu je vedno dogajala krivica
Barjan?ek2
11. 04. 2019 07.53
+6
Hrvat nikoli ampak nikoli tudi če ga bodo zalotili s prstmi v medu ne bo priznal, da je naredil kaj narobe. Njim se vedno godi krivica in oni so lahko užaljeni mi pa ne. Zato je imeti z njim čim manj posla je pa res, da si politiki iz obeh strani mej nabirajo politične točke na račun teh sporov. Drugače se pa kregamo za par litrov vode in par kg rib. Meja v Sloveniji je dolga in so tudi drugod težave in ne samo na teh par metrov morja.
picijulka1
11. 04. 2019 07.51
+6
Naši oblastniki so še vedno prepričani da so obveščevalne in protiobveščevalne službe oddelki neke komunalne vrtnarije. Že podatek da je naša SOVA štrajkala skoraj celo leto to na nek način dokazuje. Odgovornost za zmedo bi morala prevzeti protiobveščevalna služba, ki bi morala varnostno spremljati naše uradnike. Valjenje krivde na Hrvate je načrtno izmikanje odgovornosti za nastalo situacijo okoli arbitraže. Tudi naše službe bi morale delovati tako da zaščitijo državne interese. Za to NAJ bi jih tudi imeli.
poneumljanje
11. 04. 2019 08.00
-4
Varnostno spremljeti naše uadnike ! To je delala UDBA, tega ni več, a ti še v jugi živiš ?
Nimasmisla
11. 04. 2019 07.46
+3
vsak pač skrbi za svojo rit eni bolj uspešno eni pa manj shengen pač ostane na Slovenjski meji in problem je rešen o hrvatih pač čim manj ali nič pisati to jih najbolj boli
zibertmi
11. 04. 2019 07.43
+2
mi se nikoli nismo znali postavit zase.po mizi udrihat od jeze seveda ne gre ni način,bi pa na pristojnih mesti morali pokazati ,da nas ne bo nihče teptal v nedogled.smo si pa sami krivi,pravzaprav politiki in to osamosvojitelji ,ki so postavili začasno mejo ob osamosvajanju.druga stvar pa je komurkoli še posebej pa hrvatom ne dajaj nič dokler nekaj ne dobiš v zameno
sid33
11. 04. 2019 07.43
+2
24 ur spet razpihuje sovraštvo med narodi, ki ga sploh ni, par ovčic pa temu naseda, kot vedno...
poneumljanje
11. 04. 2019 07.45
-1
Dobro jutro viseči svečkar, plačanec, a spet lažeš in zavajaš ?
SenecaLucius
11. 04. 2019 07.53
+2
Točno to, in vedno oboji vidimo le svojo stran. Mi npr. kar pozabimo, da smo se vohunskim kombijem peljali prisluškovat kar čez mejo, pa da še vedno zasedamo tisto kasarno na Trdinovem vrhu, čeprav evidentno leži na hrvaškem ozemlju....
srebrnibreg
11. 04. 2019 08.17
+1
Predvsem ovčice zgagarskega fehtarja temu naseda oziroma izkorišča vsako priložnost za pljuvanje po naši domovini in nas Slovencev in se vlečejo hrvatom tja pod hrbet.
hotchilipoper
11. 04. 2019 07.42
-1
Hrvati so res eni ženski organi
poneumljanje
11. 04. 2019 07.47
+2
Jap, že dolgo znano, in naša sekta jih pa podpira pri tem !
kajpavzdevek
11. 04. 2019 07.40
+4
A mediji še kr in kr naprej napihujete, z tem zavajate, itd te novice da z tem delate sovraštvo med 2 državama , po domače kurblate folk ! Ste kot komunisti včasih od katerih smo v tistem režimu bili nafilani z lažmi, zavajanjem
poneumljanje
11. 04. 2019 07.52
+1
Ti kar pojdi dol k njim, in naj skačejo po tebi !
DuhSaSjekirom
11. 04. 2019 07.27
+5
Zadeva je precej enostavna ker lahko upostevamo stare dobre nauke in modrosti na podlagi izkusenj nasih prednikov. Spijune se je obesalo. Seveda danes nemoremo obesat lahko pa podamo kazenske ovadbe, tiralice, vabila na razgovor, pa naj se v Avstrijo vozijo z avijonom ce nocejo bit zadrzani ze na meji in privedeni na zaslisanje k preiskovalnemu sodniku.
SenecaLucius
11. 04. 2019 07.50
+0
Uf, še dobro, da Hrvatje niso obesili tista naša dva voznika vohunskega kombija, ki sta šla malo prisluškovat kar čez mejo...😉😜
pogan
11. 04. 2019 07.25
+1
Pustimo sedaj vse članke ob strani in se vprašamo kaj ima pro plus od teh člankov in napihovanje sovraštva med Slovenci in Hrvati? Eni pišete da s tem dvigujejo rejting sarcu in jovovi, samo pomoje je nekaj drugega v ozadju.
poneumljanje
11. 04. 2019 07.30
+3
Jaz mislim, da seje Šarec odločil, da bo zadevo z Hrvati zaključil. Ne bo popustil, ker je vztrajen. Zadeva se medijsko ne bo zaključila kakor to želijo Hrvatje vse utišati. Vsak dan bo na plano prišel kakšen drug podatek, kot je naprimer včeraj Siol razkril koga je klical Tolj. Mislim, da se bo stvar nadaljevala in ne bo končana dokler Hrvati ne bodo stisnjeni v kot !
poneumljanje
11. 04. 2019 07.36
+1
To o rejtingu Šarca in Joveve pišejo samo plačanci SDS, ker se bojijo izgume na volitvah !
igy02
11. 04. 2019 07.42
+4
Šarec je nevaren tip. V 6 mesecih smo se skregali s tremi sosedami. Lahko lepite minuse, ampak to so dejstva. Slovenijo poganja ideologija in ne racionaliem.
poneumljanje
11. 04. 2019 07.49
+1
Tin ni nevaren, pošten je,nima bremen preteklusti. Ti in vaša sekra pa se kar ližite in se priklanjajte Orbanu, Plenkiju, Salviniju in še komu! Sram vas bodi za takšno pokončno državotvorno držo !
PredsednikPepe
11. 04. 2019 12.44
+1
Šarec je edini, ki ima kaj v hlačah. Največji škodljivec v zadevi s Hrvati je Pahor. Kar naprej jim nekam leze, predvsem Hrvaticam, opozarja na previdnost z vsem, kar je v zvezi s prijateljsko državo, pa še marsikaj. Tudi Cerar je veliko zavozil na začetku, ko je bil predsednik vlade, šele sedasj je nekoliko boljši. Pa da ne govorimo o evropski komisiji s Hlodom Runkeljnom na čelu, ki ima še težave s hrbtom, da ga muči ravnotežje. O alkoholu pa nič!
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.22
-11
moram priznati da sem velikokrat na dopustu,doživel kako se ponašajo naši turisti do Hrvaških Redarjev,Kelnarjev,ali kelnaric? čeprav večina zna govoriti Hrvaško! noče govoriti,zahteva da ga kelnar razume? kako ste se razvpili zaradi tega ko so Hrvatje dvignili,kazni za prometne prekrške,zakaj? kazni so v prvem redu za Hrvaške voznike, vsak gdor vozi naj se drži predpisov in ni problema!Jaz še nisem nikoli v Hrvaški plačal kazni, V Sloveniji pa že,pa lahko rečem da več km naredim po Hrvaški kot po sloveniji,isto velja za vinjete?od Podbrezja do Kranja,je mogoče en Km, enkrat tja in čez dva tedna nazaj plačam 30€ ,V Hrvaški pa prevozim od Črnomlja do Splita 600km, in plačam 30€, Jaz bi svetoval našim v V.... odgovornim prvo pospravite,doma potem pa drugot.hvala.
poneumljanje
11. 04. 2019 07.23
+4
Ja glej, očitno si njihov - kockasti, kar k njim se preseli, če so ti tako všeč !
pogan
11. 04. 2019 07.27
+8
Franc ti na hrv plačaš 30 eur za 600km v enem dnevu, pri nas za 30 eur, se vozis lahko celi mesec, daj bodi malo objektiven, hrv avtoceste so dosti dražje od slovenskih.
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.37
-4
ne Jaz pridem,čez Ljubelj v Slovenijo in grem (naj bi šel)v Podbrezju na Autoban do prvega izhoda Naklo,Kranj, in potem v Kranj, V Kranju nerabim Vinjete še ne? tam ponavadi ostanemo tri dni, nato gremo na morje v Dalmacijo! in to po stari cesti,Kranj, Methode,Ljubljana in potem naprej,ali za črnomelj ali pa proti delnicam,torej Jaz moram v Sloveniji plačati 30€ za nepolna dva KM.
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.48
+0
Jaz sigurno nisem njihov,imam pa veliko izkušenj z bivših Jogoviči ker živim v Nemčiji že pedeset let in moram reč da po mojem izkustvu najhujše so Srbi takoj za njimi pa smo Slovenci,mi sovražimo še svoje Štajerci so sami pijanci? primorci so Italijani, Dolenci SMO taspodnji Notranjci so Močvirniki? Ja edino Gorenci so najbolši med nami? potem pa udrihate proti Hrvatom?vprašajte ljudi ki živijo ob meji kaj oni mislijo na obeh straneh meja ? Avstrijcev imate za Haimatdinsterje? a iščete službe pri njih? lahko trdim da če nebi bilo Hrvaške med Slovenijo in Srbijo bi bili mi že zdavnaj spet Srbska enklava.
poneumljanje
11. 04. 2019 07.54
+0
Ja po tvojem "izkustvu" se vidi čigav si !
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.54
+1
Ja neboš verjel ampak ima res namen kupiti nekje na obali eno manjše stanovanje ,potem nebom rabil sedajšnega v Kranju več.
drobiž
11. 04. 2019 08.23
franci l.-kar se tiče cestnin na hrvaških AC so pretirane . SLO vinjeta letna, če prevoziš vsak dan 200 km za 120 ev. letno ali pa preračunaj koliko to pride na hrvaških AC.
kombajn66
11. 04. 2019 07.19
+4
Vsi na morje na Hrvaško, tam so najboljši ljudje. Jaz pa pravim, isti svinjak, drugo korito, če prav se tam ob obali in otokih lepe delajo... Samo evrcki zanje nekaj veljajo...
Bolfenk2
11. 04. 2019 07.16
+5
Prepir s Hrvati je preskušen recept za nabiranje glasov naivnih volilcev. Že Janša je dogovarjal incidente v Piranskem zalivu s Sanaderjem in sedaj pač isto počne tudi Šarec. Gre za evropske volitve in izvoliti je treba kandidate, ki bodo zastopali evropske vrednote ne pa prepire s sosedi. Evropske vrednote pa zanesljivo niso podpis marakeške izjave in naseljevanje invazivnih tujerodnih vrst med avtohtono evropsko prebivalstvo.
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.05
-9
če bi bilo res tako kritično bi G. Šarec ,poklical Plenkoviča in mu javno povedal kaj misli o njegovo vladi!pa tudi G,Pahor bi lahko ukrepal? tako pa? Jaz imam tu v Nemčiji več prijateljev Hrvatov kot pa naših Slovencev.
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.02
+1
Zakaj napihujete narod proti Narodu?
hotchilipoper
11. 04. 2019 07.12
+6
Zato,da se potem skrijejo notranji problemi
poneumljanje
11. 04. 2019 07.19
+3
Zato, ker so hrvatarji pokvarjen narod. Vedno so govorili, ne boj se Srba, ker ta ti bo v obraz povedal, Hrvat pa ti bo nož v hrbet zabil !
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.25
-2
tipično Gorensko razmišljanja,Gorenci dopoldan sovražijo sami sebe popoldan la celi svet.
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.27
-1
bravo preje so imeli Jorasa da ne delal zgago zdaj so našli nekaj drugega
poneumljanje
11. 04. 2019 07.34
+1
Toraj ni delal zgage si napisal, kdo pa jo zdaj ?
Franci Luzar
11. 04. 2019 07.01
-2
Zakaj nemorem komentirati?
poneumljanje
11. 04. 2019 07.26
+2
Brakedirt
10. 04. 2019 21.59
-2
sveckarji so se za danes dovolj nafehtali, sedaj se selijo na svecka tv, kjer se bodo borili za svobodo govora.