Slovenija

'Predčasnih volitev si ne želi nihče', najtrši oreh bo razdelitev ministrskih stolčkov

Ljubljana, 10. 07. 2018 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.P., V.L.
Komentarji
365

V potencialnih koalicijskih partnericah SD, SMC, SAB in DeSUS so pred nadaljevanjem pogajanj o vsebini koalicijske pogodbe zmerno optimistični. Zadnji predlog koalicijske pogodbe ocenjujejo kot napredek, ki pa še potrebuje izboljšave. Ocenjujejo, da bo trd oreh predvsem kadrovski razrez nove vlade. NSi na seji izvršilnega odbora sestankuje za zaprtimi vrati, izjavo bo ob 21. uri podal Matej Tonin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odprte vse možnosti
    01:47
    Iz 24UR: Odprte vse možnosti
  • Iz 24UR: Razočaranje v Novi Sloveniji
    02:59
    Iz 24UR: Razočaranje v Novi Sloveniji
  • Iz 24UR: Kadrovska križanka
    03:13
    Iz 24UR: Kadrovska križanka
  • Iz SVETA: Nova Slovenija ima izvršilni odbor
    01:23
    Iz SVETA: Nova Slovenija ima izvršilni odbor
  • Iz SVETA: Odpovedana pogajanja šestih strank
    02:48
    Iz SVETA: Odpovedana pogajanja šestih strank

Za danes dopoldne napovedano nadaljevanje usklajevanja koalicijske pogodbe med šestimi strankami pod okriljem Marjana Šarca so sicer prestavili, so potrdili v večih strankah. Tako se bodo pogajalci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB znova srečali v sredo.

Kot so pojasnili v več strankah, naj bi bilo razlogov za odpoved današnjega srečanja več. Ena je odsotnost nekaterih predsednikov strank. Predsednik SMC Miro Cerar se denimo kot premier, ki opravlja tekoče posle, udeležuje vrha berlinskega procesa v Londonu. Danes naj bi manjkala tudi prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek.

Prav tako bi jih danes priganjala izredna seja DZ, ki se začne opoldne in na kateri bodo obravnavali predlog o dopolnitvah zakona o zdravniški službi.

Pogajanja za zaprtimi vrati se bodo nadaljevala v sredo.
Pogajanja za zaprtimi vrati se bodo nadaljevala v sredo. FOTO: Miro Majcen

V potencialnih koalicijskih strankah so zmerno optimistični

Predsednik SD Dejan Židan pričakuje čimprejšnje nadaljevanje pogajanj o koalicijski pogodbi. Predlog, ki so ga v LMŠ v ponedeljek posredovali potencialnim partnericam, je po njegovih besedah dober osnutek, ki pa ga je mogoče še izboljšati. Samih pogajanj in trenutnega pogajalskega izplena sicer ni želel komentirati.

Tudi po besedah vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča je zadnji osnutek boljši od prejšnjih in ga ocenjuje kot napredek. O podrobnostih tudi on ni želel govoriti, vse pripombe, ki jih imajo, pa bodo podali LMŠ. Si pa želi, da bi bila končna verzija koalicijske pogodbe konkretnejša na tistih področjih, kjer je to mogoče. Tudi o kadrovskem razrezu Zorčič ni želel govoriti, je pa dejal, da bo to področje trd oreh.

Koalicijska pogajanja so po besedah vodje poslancev SAB Marka Bandellija zelo korektna in konstruktivna in meni, da predstavljajo zelo dobro popotnico. O vsebini koalicijske pogodbe tudi on ni želel govoriti. Glede kadrovskega razreza so po njegovih besedah želje ogromne, a morajo biti realni. SAB bosta verjetno pripadla dva resorja, katera to bosta, pa še ni jasno.

Dejan Židan in Marjan Šarec.
Dejan Židan in Marjan Šarec. FOTO: Damjan Žibert

Tudi po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše "stvari tečejo v smeri, ki smo jo mi želeli, ni pa v celoti še vse dogovorjeno". Glede premalo konkretnega osnutka koalicijske pogodbe pa pravi, da "če bi šli v konkretizacijo, potem verjetno marsikateri izmed teh šestih predstavnikov političnih strank ne bi bil zadovoljen". Glede kadrovskega razreza pa Jurša pravi, da DeSUS v tem trenutku ni tista, ki bi lahko o tem odločala, pač pa se bo prilagajala.

Potencialni koalicijski partnerji tudi niso zaskrbljeni, ker so v NSi zaprosili za odlog pogajanj in bodo o koalicijski pogodbi najprej razpravljali na izvršilnem odboru. V SD NSi vidijo kot korektnega partnerja. "Verjetno potrebujejo nekaj časa, tudi mi ga potrebujemo in to je to," je dejal Židan. Po Bandellijevih besedah zahteve NSi niso tako zelo drugačne kot v drugih strankah, saj je jasno, kaj so največji problemi v Sloveniji. "Če so se v NSi odločili, da bodo zadevo obravnavali že sedaj na njihovem izvršilnem organu, potem je to njihova pravica in odločitev in en dan ne pomeni ogromno," pa je dejal Jurša.

Bo Levica sodelovala s Šarcem?

Svet Levice se je odločil, da stranka z vlado "združene sredine z NSi" ne bo sodelovala, je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Svet bi sicer o morebitnem sodelovanju lahko ponovno odločal, če bi se situacija spremenila in bi bila NSi izločena iz prihodnje koalicije, je dodal.

V SD so komentirali tudi odločitev Levice, da z vlado ne bo sodelovala, razen če v njej ne bo NSi. Židan je vnaprejšnje izključevanje ocenil kot slab znak, je pa vesel, da so v Levici ponovno spremenili stališče, saj so imeli "nekaj časa občutek, da bodo vse naredili, da ne prevzamejo odgovornosti". V SMC po besedah Zorčiča s sodelovanjem z Levico ne bi imeli težav, a trenutno vodijo pogovore z NSi in je "prav, da se z njimi odkrito pogovarjamo, brez nekih rezervnih scenarijev".

Konkretni izračuni dodani osnutku koalicijske pogodbe

Peterico potencialnih koalicijskih partneric naj bi zmotilo predvsem pomanjkanje konkretnih številk glede davčne in plačne politike v osnutku koalicijske pogodbe s strani LMŠ. Jurša je včeraj na to dejal: "Želeli bi si, da bi bile nekatere stvari bolj konkretno zapisane." Hkrati priznava, da s konkretnimi številkami marsikatera stranka verjetno ne bi bila zadovoljna. 

Zato ostaja vprašanje ali bodo stranke zadovoljne zdaj, ko jim je Šarec k osnutku priložil ključno, in sicer konkretne izračune s prejetim mnenjem finančne ministrice, vsaj glede davčne in plačne politike. 

Med NSi in SD utegne priti do nestrinjanja predvsem glede davčne politike, SMC pa moti predvsem odsotnost projektnega podjetja za razvoj drugega tira s sedežem v Ljubljani, 2TDK. Desus in SAB bi dali več upokojencem, čeprav se vsi zadevajo, da bo pri nekaterih zahtevah treba popustiti. 

Vodja poslancev Stranke Alenke Bratušek Bandelli priznava, da si predčasnih volitev nihče ne želi.

Po četrtkovem sestanku med Pahorjem in Janšo pa bo končno konec ugibanj, ali bo relativni zmagovalec volitev sprejel mandat za sestavo vlade. 

Najtrši oreh bo razdelitev ministrskih stolčkov

V ozadju pogovorov o vsebini koalicijske pogodbe pa se seveda odvija boj za ministrske stolčke, ki s seboj prinašajo politični prestiž. Premier v odhajanju Cerar naj bi si še vedno želel položaj predsednika DZ, Bratuškova prav tako kaže kadrovske apetite – koordinirala bi rada zdravstvo in finance.

Dva resorja naj bi pripadla tudi Desusu in SAB. Karl Erjavec si želi državnotvornega resorja, po možnosti obrambe. V stranki upokojencev pa bi sprejeli tudi položaj ministra za razvoj in evropska sredstva, Jurša priznava: "V tem trenutku nismo tisti, ki bi odločali, kateri resorji bodo naši. Prilagajali se bomo tistemu, kar bomo lahko dobili."

Karl Erjavec si želi državnotvornega ministrskega stolčka.
Karl Erjavec si želi državnotvornega ministrskega stolčka. FOTO: Aljoša Kravanja

Za morebitno Šarčevo okroglo mizo naj bi sedelo 18 članov vlade. Od tega Vojmir Urlep kot potencialni minister za finance, Dejan Židan kot gospodarski in Jernej Pikalo kot šolski minister. Resor za Slovence po svetu bi lahko pripadel Ljudmili Novak, kmetijstvo pa odhajajočemu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku.

Šarec morebitno 'kupčkanje' zavrača: "Če se bo ugotovilo, da stranke ne bodo zadovoljne s tistim, kar bodo dobile, potem bomo pač rekli hvala lepa." Da bi se 'kupčkanju' izognili, naj bi Šarec jutri tako potencialnim partnerjem sam ponudil kadrovski razrez.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
11. 07. 2018 11.01
Vse ok, samo da ne bodo v solah zupniki nadlegovali otrok. In da se ne bo povelicevalo narodnih izdajalcev tabelih.
resslovenka
11. 07. 2018 09.49
-2
Dam za mašo 😂. Naj bodo nove volitve!
toti mišek
10. 07. 2018 22.14
+0
Ma jih naložit v kontejner in via Venecuela!
komarec
10. 07. 2018 21.37
+5
Baje, da so Andreja Širclja obiskali kriminalisti v vezi DUTB. Pa ja ne saj to so sami poštenjaki. To je konstrukt.
BUONGIORNO
10. 07. 2018 21.16
+6
šarec misli, da je, koalicijska pogodba nekaj takega kot en scenarij za njegov nastop na gasilski veselici !!
komarec
10. 07. 2018 21.28
-1
Razloži še kako o koalicijski pogodbi razmišlja Janša.
tinitoni
10. 07. 2018 21.15
+5
Na vem kaj se zopet Bratuskova rine naprej. Znano je da sploh ni dobila dovol glasov za v parlament
komarec
10. 07. 2018 21.53
-1
Bratuškova nas je rešila trojke, tiso ki jo je Ivan tako vneto klical.
komarec
11. 07. 2018 09.01
+1
Zanimivo, ko napišeš resnico dobiš minuse. Takšni ste desni.
Skunk Works
10. 07. 2018 21.11
+2
Stišlali bodo skupaj to levo vlado, pa če letve in deske še tako ne bodo pasale skupaj....Pa saj niso nori, da bodo pravkar dobljene poslanske stolčke in velike plače dali še enkrat na vago volitev.... Tako da, spet bo ta kratko potegnil narod in navadni ljudje......
komarec
10. 07. 2018 21.29
+1
lnterReflections
10. 07. 2018 21.11
-3
V muslimanskem Dubai-u s strogim šeriatskim pravom je 12% kristjanov, večinoma iz Evrope. Imajo svojo cerkev, lahko jedo svinjino, ženske so lahko odkrite in lahko nosijo mini krilo. Normalno so sprejeti. V Evropi pa je velik "rom-pom-pom", ko niti muslimanov niti 5%. Pa razumi ti to logiko.
TitCankar
10. 07. 2018 21.00
+6
Volitve morajo biti čimprej trenutno gre za šizofreno situacijo ne more Slovenijo voditi 6 strank v tem primeru gre samo za vladanje in koristoljubje ne pa za dobro bit državljanov. Kako je lahko v vladi nekdo ki je dobil le dva poslanca na primer Bratuškova kdo je njo volil da bi bila v vladi praktično nihče a sedaj bo sedela v vladi v EU parlamentu pa je lagala to je šizofreno in noro.
Rde?iAlarm
10. 07. 2018 21.03
+0
no povej kdo je dobil dva poslanca,pa ne čakaj predolgo ker si že sedaj osmešil
BUONGIORNO
10. 07. 2018 21.15
-2
Svečkar !! Saj ima prav vseh 5 poslancev SAB-a ni za dva srednje pametna !!
Rde?iAlarm
10. 07. 2018 21.32
+1
vseh 25 poslancev sds ni vredna fikusa v parlamentu
HaryGolt
10. 07. 2018 22.48
+0
Mislim da Šarac & co. vsi skupaj niso za enega srednje pametnega.
resslovenka
11. 07. 2018 09.51
MrKrmar
10. 07. 2018 21.00
-1
Težko jim bo zdržati 1 leto skupaj, itak sami bluziči.
komarec
10. 07. 2018 21.08
+0
A Janševa bi zdržala? Še sestaviti je ne more.
brezveze13
10. 07. 2018 19.16
+6
upajmo da bodo uspeli prebrati ,(koliko je omenil 30 strani koalicijske pogodbe) do naslednjih volitev,ali je to mogoče napisano v arabščini, tam sem bil ko sem videl prometni znak sem misli da sušijo gliste potem mi je pa kolega povedal da je to njihova abeceda
Huraaa
10. 07. 2018 18.16
+12
PUNTARSKA ___ Iztok Mlakar ___ ___ Pred več ko dvjesto leti, nam štorja govori, da strašno so nervozni bli naši nonoti, če kej jim je sfalilo, če kej jim ni blo prov, so grofa tko ku prasca nataknli na kol. ___ An vse so mu pobrali, kar vrednega je blo, požrli v grajski kleti vse vino, vse meso. Jen potlej so grofico, ma ben tisto pustmo stat, da vidli pot domov bi, so še zažgali grad. ___ La la la.... ___ Zdaj pravjo, da ne dela več takih se reči, ka zdej baje živimo u civilizaciji, kjer treba ti ni delat, če dobro znaš gobcat, ma če garaš ko živina, pej moraš gobc držat. ___ Jest sm, kot bi se reklo, nekvalificiran kmet, jen ku sak kmet znal zmeram sem dosti potrpet. Nervozen zdaj ratavam, pomagat si ne znam, ma sej nisem kriv če take jest prednike imam. ___ La la la... ___ U meni zdej prebuja spet puntarski se duh, marskeru vidim monu, ku žre zastonj mi kruh, jen nikdar nič ne dela, vsamo iz kruha drek, ma čakte, čakte pršu bo zlati srednji vek. ___ En takrat, ko spet pride tisti zlati cajt, ne skrbte znal orodje si bom pravo najt. Sm se modernizirov, sekirce nimam več, ma tudi se z motorko bi padla glava preč. ___ La la la...
milerto
10. 07. 2018 17.15
+7
Optimizem pri Šarcu glede 3 novih ministrstev...da bodo imeli njegovi ljudje polne žepe.
sodelujem
10. 07. 2018 16.55
+4
Skupno vlado-predsedstvo naj bi vodilo Jugoslavijo. Pripeljalo jo je v l 90 nadaljnih dogodkov nima smisla navajati.....
ooResnicA
10. 07. 2018 16.53
+2
...a 6x🤡🤡🤡🤡🤡 je že razpadla?
AmerikanischeFreund
10. 07. 2018 16.45
+17
tega šarca bi blo treba ene parkrat okol kepe, pol pa nagont nazaj od kjer je prlezu...polkvalificiran blefer tretje vaške lige...
ooResnicA
10. 07. 2018 16.54
+1
....še ublat nezna bo pa državo vodu.....hehehehe
zek
10. 07. 2018 16.41
+8
Res ne razumem nekaterih komentatorjev tu gori, vam Toni in ni že stokrat povedal da bo za vstop v katero koli vlado med člani NSI izveden referendum! Kaj so Židan, Cerar, Bratovskova, Erjavec, Šarec res mentalno omejeni da ne razumejo kakšen bo rezultat tega referenduma??? Čemu ta cirkus, če pa vsi ki smo pri zdravi pameti vemo kakšno je večinsko članstvo NSI, ki je ideološko precej bolj radikalno od članstva SDS?? Kaj pa če bi v vlado vstopila LEVICA bi prodali NLB?? Nimamo problemov z morebitnim vstopom LEVICE v vlado pravijo v SMC, AB pa če prav g Cerar ve da nam grozi več sto milijonska kazen in g Bratovsek tudi ve kaj je obljubila v Bruslju GLEDE NLB!!! Torej kdo bo pojedel kup dreka ki ga je prodajal pred volitvami heee???
Cisto na hitro
10. 07. 2018 16.38
+15
Židan, ti si naše največje upanja da popelješ državo na pot Venezuele. Zi znaš s Teranom, tvoja partija zna z NLB. Ti maš največje zaledje z stani borćevskih priviligirancev.
igy02
10. 07. 2018 16.34
+14
Kmalu bo nastala panika med poslanci malih strank, V primeru novih volitev bi marsikdo izpadel iz parlamenta. Adijo dobra služba in plača. Potem bo nekomu lažje sestaviti koalicijo.
mario7
10. 07. 2018 16.39
-1
Pričakujete sekta SĐS da ob morebitnih novih volitvah dobite več glasov? Od kje?
BobbyP
10. 07. 2018 16.27
+5
Zmeren optimizem pred vstopom v tunel. Vidimo namreč svetlobo. Zagotovo ni vlak s prižganimi žarometi, ne? 😂