Slovenija

Obljuba Levici: iz koalicijske pogodbe 'letijo' 'vse koncesije, ki so bile dane NSi'

Ljubljana, 25. 07. 2018 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/L.Š./D.L.
Komentarji
1285

Še zadnji adut peterice strank pod vodstvom LMŠ, ki si prizadeva sestaviti morebitno novo vladajočo koalicijo, je stranka Levica. Tej so iz LMŠ poslali tudi uradno vabilo in v Levici so ga sprejeli. S pogajanji se mudi, pravi Luka Mesec, ki je že dobil osnutek koalicijske pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Levica bo tudi uradno sodelovala
    02:56
    Iz 24UR: Levica bo tudi uradno sodelovala
  • Iz 24UR: Bo Mesec minister za delo?
    01:27
    Iz 24UR: Bo Mesec minister za delo?
  • Iz SVETA: Pogajanja bodo začeli v četrtek
    03:36
    Iz SVETA: Pogajanja bodo začeli v četrtek
Marjan Šarec je danes stopil pred novinarje in dejal, da se bodo z Levico sestali predvidoma jutri.
Marjan Šarec je danes stopil pred novinarje in dejal, da se bodo z Levico sestali predvidoma jutri. FOTO: Anže Božič

Po včerajšnji že drugi zavrnitvi NSi, da se v drugem krogu iskanja novega mandatarja ne namerava vrniti za pogajalsko mizo z Marjanom Šarcem, je nov pogajalski partner peterice pod okriljem LMŠ postala Levica. Kot je bilo pričakovati, so Šarčevi danes Levici poslali tudi uradno vabilo na pogajanja in stranka je vabilo sprejela, je povedal njen koordinator Luka Mesec.

S pogajanji, s katerimi bodo začeli v četrtek, se po njegovih besedah mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti še interni referendum, na katerem  glasujejo vsi člani stranke. Na to je Mesec danes Šarca tudi opozoril.

Zato bodo na sestanku v četrtek - srečali se bodo le predstavniki LMŠ in Levice - določili časovnico pogajanj s skrajnimi roki za uskladitev posameznih vsebin. Kot je danes napovedal Šarec, bodo pogajanja tekla po podobnem scenariju, kot so tekla pogajanja z NSi.

Levica bo dobila osnutek koalicijske pogodbe, v kateri ne bo zavez, ki so jih dali NSi.
Levica bo dobila osnutek koalicijske pogodbe, v kateri ne bo zavez, ki so jih dali NSi. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je Mesec dejal v izjavi za medije, se bodo najprej usklajevali o vsebini, kjer želijo doseči kompromis glede njihovih ključnih programskih točk. Te so po njegovih besedah znane, obsegajo pa področja od odprave revščine in povišanja plač do reševanja javnega zdravstva in zaščite okolja. Osnutek koalicijske pogodbe so v Levici že dobili, v LMŠ pa so jim obljubili, da bodo iz nje črtali "vse koncesije, ki so bile dane NSi".

Šarec je pred tem v izjavi za medije povedal, da osnutek koalicijske pogodbe, ki ga bodo posredovali Levici, ne bo tisti, o katerem so se uskladili z NSi, ampak bo prejela osnovni osnutek, s čimer se po Šarčevih besedah strinjajo tudi preostali potencialni koalicijski partnerji. Ponovil je tudi, da gre sredinski petorček v pogajanja z Levico resno in ne zato, da bi "izgubljali čas in imeli neke scenarije zadaj".

 Poleg tega pa je ponovil, da še vedno računajo na to, da bo "vlada sestavljena (že) v drugem krogu". "Naš cilj je v drugem krogu doseči napredek in to je vse, kar nas zdaj zanima," je odgovoril na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi k pogajanjem znova povabili NSi.

Po košarici s strani NSi "izhod v sili" Levica

Spomnimo, da je k trenutnemu razpletu botrovala včerajšnja že druga košarica stranke NSi. Predsedniki LMŠ, SD, SMC, Desus in SAB, ki si pod okriljem Šarca prizadevajo za oblikovanje koalicije, so namreč pred tem sprejeli odločitev, da k sodelovanju še ne povabijo Levice in da bodo najprej NSi pozvali, naj se dokončno odloči o možnem sodelovanju pri oblikovanju koalicije. Za to so se po Šarčevih navedbah odločili zaradi že doseženega napredka v vsebinskih pogajanjih in ker se jim je zdelo korektno, da se NSi dokončno razjasni o tem, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo še ostaja opcija.

Potem ko je Šarcu vrata zaprla NSi, je LMŠ odprla vrata Levici.
Potem ko je Šarcu vrata zaprla NSi, je LMŠ odprla vrata Levici. FOTO: Miro Majcen

Kmalu zatem je Matej Tonin poskrbel za hladen tuš, zaradi katerega je v igro spet vstopila Levica. Prek Twitterja je vnovičen "ne" obrazložil s tem, da NSi ne želi biti ovira Šarčevu peterčku pri pogajanjih z Levico. Po zadnji odločitvi izvršilnega odbora NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj, se okoliščine niso spremenile, koalicijska pogajanja z Levico pa se lahko po njegovem začnejo takoj. "Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni," je dodal Tonin, ki je s to potezo znova sprožil ugibanja, da je bilo sodelovanje NSi v prvem krogu pogajanj zgolj predstava za članstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec je nato v nadaljevanju dneva prek Facebooka zapisal, da je možnost pogajanj z NSi v drugem krogu iskanja mandatarja za sestavo nove vlade izčrpana, zato bodo začeli pogajanja z Levico. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči in nikoli se ne bomo pogajali s figo v žepu. Če pa pride do predčasnih volitev, bomo nanje pripravljeni, ne bomo pa nosili krivde zanje. Vsak mora opraviti svoj del naloge, ne samo LMŠ," je še dodal drugouvrščeni na zadnjih parlamentarnih volitvah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
30. 07. 2018 12.45
-2
dajte na levi, zmente in združite se in zavladajte, ker na desni lieder nekam slabo zgleda, zdravje se drastično slabša...če ne pohitite se sploh ne bo nove vlade včakal
eFranjo
29. 07. 2018 21.58
-2
če pride do ponovnih volitev, potem tonina ne bo več oz bo že pozabljen, za koga bodo volili potem toninovi volilci?
Absolutist 1
26. 07. 2018 16.28
+5
Prihaja huda ura,ISLAMIST Rok Žavbi napadel novinarja Planeta TV.Dogaja se marsikaj odkar so Levičarji začeli krojiti novo vlado.Njihovi podporniki iz "znanih" centrov po Ljubljani izvajajo kriminalna dejanja,posilstvo,kriminal vseh vrst,uničevanje tuje lastnine fizičnih oseb.
Bocadillo
25. 07. 2018 22.58
+5
Levi poslanci so podobni nogometasem... Najprej se iz majhnega kluba pridruzijo vecjemu klubu(sab), ki pridobiva na moci in osvaja lovorike... Po eni sezoni(mandatu) pa ta klub kar naenkrat ne osvaja vec lovorik in ta nogometas se preseli k klubu ki je uspesnejsi (lms). Nove volitve oz novi prestopni roki... Pa lahko noc
kaktusar1
25. 07. 2018 22.59
+0
če pogledaš vaše z mahničem in ostalimi na čelu, ti kmalu vse postane jasno
Fejknjus
25. 07. 2018 22.58
+5
Radikalno nesposoben pakt:)
kaktusar1
25. 07. 2018 22.56
-8
Tole je bilo danes že predstavljeno, pa ni bilo nobenega odgovora, pa me sedaj zanima, a ste že dobili kaka pisna navodila od vašega idola, al ne...vse vete, vse znate, svoje napake in grehe bi pa najraje pometli pod preprogo...ne gre to tako, pa tudi narod ni več tolk naiven, razen seveda v vaši sekti... Če napišemo nekaj grehov Janeza Janše, s katerimi je prispeval h krizi v Sloveniji in h ogromnemu primanjkljaju v proračunu: – Zakon o prevzemih (ZPre-1), sprejet 2006, je omogočil največje tajkunske zgodbe, ki so povzročile milijarde dolgov, vrsto propadlih podjetij in pa saniranje bank s strani državljanov. – Zaradi Janševe politike se je gospodarstvo v času 2004-2008 zadolžilo preko vseh meja – iz 16 milijard zunanjega bruto dolga 2004 je Slovenija v 4 letih prilezla na 40 milijard evrov zunanjega bruto dolga 2008 – Virantova plačna reforma javnega sektorja je povzročila 100 milijonov MESEČNO višje plačne mase javnega sektorja. To je MILIJARDA LETNO! – Ker je Janša zrušil Zakon o malem delu in pa Pokojninsko reformo, je svetovni finančni sektor znižal bonitete Republiki Sloveniji. S tem so se podražili krediti in s tem se je posledično povečalo zadolževanje. – Z ignoriranjem poročil Banke Slovenije in priporočil finančnikov je Janša 2004-2008 vodil politiko zadolževanja, ko bi moral v času konjukture delati PRESEŽEK in VARČEVATI. Zaradi osebnih zamer je uničil Gasparija, ki je napovedal krizo in tudi dal priporočila, kako postopati. 2006-2008 – Igor Bavčar izvaja prevzem Istrabenza preko različnih slamnatih podjetij. Skupni dolg, ki sta ga Bavčar in Šrot povzročila, je okrog milijarde in pol. Dolgoročna škoda, ki je nastala zaradi njiju v vseh povezanih podjetjih (Laško, Istrabenz, Droga, Kolinska, Fructal, Union, Radenska, Delo, Mercator) pa bo neizmerljiva. Vso škodo smo in bomo krili državljani: nezavarovane kredite v bankah v državni lasti smo in bomo pokrili z dokapitalizacijami, ostale dolgove pa smo in bomo pokrili s svojimi delovnimi mesti, z razprodajo slovenskih podjetij tujcem, zaradi uničenega gospodarstva, ki ga za sabo pušča naveza Janša-Šrot-Bavčar, pa je Slovenija v najhujši gospodarski krizi do sedaj, kar plačujemo z delovnimi odpovedmi, nižanji plač, zmanjševanjem socialnih pravic, krčenjem zdravstva in šolstva. In danes, ko je treba sanirati nastalo škodo, Janša NAJPREJ udari po tistih, ki NISO zagrešili krize – po delavcih, ki so krivi samo tega, da delajo in plačujejo davke. Pravim krivcem pa Janša želi zniževati davke, uvajati socialno kapico, niža davke od dobička in podobno. Istočasno zdravstvu jemlje 20% proračuna in kupuje nove Patrije in minomete. Ivan Janez Janša je neposredno kriv za fijasko Istrabenz+Laško, neposredno krivdo za dolgove, neposredno krivdo za krizo.
morituri
26. 07. 2018 16.09
+5
Toliko pisanja pa same laži, nevednost in sprenevedanje!!!
ayrtonsenna
27. 07. 2018 14.50
+5
Vlada Janeza Janše je celo znižala neto dolg države 2004-2008 za kar je dejansko odgovorna, medtem pa ti prodajaš laži o bruto dolgu ki se prišteje neto in govoriš o kreditih gospodinjstev,fizičnih oseb in gospodarstva pravnih oseb.Za kar pa ni odgovorna vlada ampak prosti trg. Torej Za prekomerno zadolževanje in povečevanje bruto dolga so krive banke in trg ki je v tistih časih tako funkcioniral po vsem svetu je bilo ogromno poceni denarja in banke so ga praktično posojale zastonj in brez zavarovanja.
eFranjo
29. 07. 2018 22.01
kakšno sprenevedanje neki. vse je argumentirano, vsak lako vse to sam preveri
ayrtonsenna
25. 07. 2018 22.56
+12
Serpentinšek + radikalno nesposobni Židan + jamrajoči Cerar+ od volilcev pozabljen Karel in šivilija, sedaj pa se še pridružuje socialistično samoupravni Mesečnik. Idealna formula za neuspeh in za novo radikalno nesposobno levo vlado z samimi starimi obrazi ki so v preteklem štiriletnem mandatu dokazali da ne znajo in ne zmorejo vladati, kaj šele da se dogovorijo okoli reform.Za preteklo vlado Mira Cerarje je bila reforma že to da si branil nesposobno ministrico , da o prerekanju znotraj vladnega trojčka ne govorim.Zato pa danes imamo kljub gospodarski rasti uničeno vojsko, obubožano zdravstvo in upokojence katerim so pokojnine realno padale........in seveda na koncu je za vse kriv Janez Janša bi rekli radikalno nesposobni levičarji.Zdravilo za vse te levičarske zdrahe in nesposobnost da se Slovenija končno normalizira je desna vlada ki bo stabilna,ki ima resurse in ljudi za vodenje ministrstev in ki bo sprejemala ključne reforme za blaginjo ljudi.
Apostol1
25. 07. 2018 22.57
-9
A nisi to že enkrat napisal gospod desnuharski papagaj.
morituri
26. 07. 2018 16.10
+4
Levakom moraš sto krat napisati pa še ne razumejo pametne stvari morda jo bodo 101.
Belibog
25. 07. 2018 22.55
+7
Luka zdaj pa obljube izpolni, socialka 500, penzjon 1000, minimalka 800, mladim stanovanje z 50% scontom, NLB prodaj nam preko certifikatov, te bomo kontrolirali in kaznovali če ne bo tko.
morituri
26. 07. 2018 16.11
+4
Ne ga strašit, bo takoj zapustil pogajanja!!!
Roosterno1
25. 07. 2018 22.55
-2
Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti.
morituri
26. 07. 2018 16.12
+2
eFranjo
29. 07. 2018 22.04
-2
www.jaz
25. 07. 2018 22.54
+2
Fuj "TAJFL" !
Uporabnik458403
25. 07. 2018 22.54
+8
Na katere stroske hodi cerar kot predsednik vlade na ta pogajanja v Kamnik....... Kdo placa stroske Zidanub kot minister za kmetijstvo, ko hodi na te pogajanja v Kamnik?
vertex
25. 07. 2018 22.53
-3
se noriškemu panterju še prikazujejo leteči sloni ali sedaj že žirafe letijo
morituri
26. 07. 2018 16.13
Vertex, še ne, ti pa očitno to vse vidiš-leteči sloni ali sedaj že žirafe letijo!!!!
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.51
-2
zadnji naj ugasne svečo ...itak bo to nek svečkarski plačanc...
Bocadillo
25. 07. 2018 22.53
+1
krtofl
25. 07. 2018 22.45
-10
evo....ste vidli....lukec je že začel delat....ven leti vse kar so obljubli nsi......recte kar čte....prva pa prava poteza...
Bocadillo
25. 07. 2018 22.47
+11
direstraits
25. 07. 2018 22.52
+4
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.44
-10
uglavnem ...vseh 6 svečkarjev...ki danes od jutra dežurajo tukaj - pod cca 35 .nicki...ne dohaja več...Že jutri se bo pridružilo tem plačancem 20 do 30 novih nickov...da bi pokazali veličino sekte ...Volitve pa so pokazale...da vas je 12 % volilnih upravičencev republike slovenije...vaš " protest " ( no ja - vi ga tako imenujete ) ...ob proslavi rdeče zvezde je pokazal še bolj za vas kruto resnico ...prišlo vas je 7 ...in od daleč ste šepetaje opazovali dogajanje...Prešteti ste v nulo ...
Bocadillo
25. 07. 2018 22.49
+8
Perdido ne se prevec napenjat, da ne pocis...
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.52
-6
napenjal ste se sektaši pred volitvami...s 60 pljus..
Bocadillo
25. 07. 2018 22.54
+1
eFranjo
29. 07. 2018 22.07
to ima eden po več nikov, drugače pa ni glih gužva
srebrnibreg
25. 07. 2018 22.40
-9
Eh lahko noč. Za danes je bilo zadosti smeha in zabave. Pravljice svečkarjev so mi prinesle spanec pa še zjutraj treba hitro na delo. Eni pa imajo čas do sedmih, ko se ta portal spet odpre za komentiranje.
Belibog
25. 07. 2018 22.43
+5
direstraits
25. 07. 2018 22.43
+5
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.45
-3
srebrnibreg
25. 07. 2018 22.37
-4
Haloooo staridida javi se. Ne sramuj se svojih laži saj smo jih vajeni. Ne skrivaj se pod drugimi nicki saj si tam isti lažo kot pod tem.
direstraits
25. 07. 2018 22.41
+5
Srebreni... danes si pa presegu normo.... da ti ne bodo normative dvignili... koliko je danes štoflcev?
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.46
-2
srebrnibreg
25. 07. 2018 22.36
-11
Je res, da svečkarji na čelu s stonicknim plačancem živijo v Švici? Baje na vse kriplje švicajo, ker bo kot kaže njegovo in njihovo delo na tem portalu ostalo brez sadov. To bo smeha.
direstraits
25. 07. 2018 22.37
+3
LOPOVIGOTOVISTE
25. 07. 2018 22.41
+7
HAHA VSI SI ZELIMO DA SAREC SESTAVI VLADO ...TO BO NAJVECJA SOLA ZA NEPREMISLJENE VOLILCE.. IN KMALU BODO NOVE VOLITVE POKAZALE DRUGACNO SLIKO..
morituri
26. 07. 2018 16.16
A misliš da je folk spregledal vso bedo levičarjev???
Skunk Works
25. 07. 2018 22.32
+8
A imajo v menzi državnega zbora tudi čokolino?....
direstraits
25. 07. 2018 22.33
+7
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.35
-9
in kašo za svečkarje...lahko po slamci srkate...sveče in proteze ne potrebujete...
direstraits
25. 07. 2018 22.39
+7
Še nisi dol z drevesa skoču...drugi že pred miljardo let ..ne pozab se pokonc držat..
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.48
-2
ni potrebe...čepim na veji in se režim vaši " zmagi " ...
Bocadillo
25. 07. 2018 22.52
+1
Se boš hmal režu ko boš moral dvignit svojo leno socialno rit
VolkBrenin
25. 07. 2018 22.55
a bejž...in ti to še plačuješ...zame tud...??? A ti ni nič nerodno...al pa vsaj odveč ....
pesnitev
26. 07. 2018 14.21
Pa si žagaš vejo...boš dol čofnu in se ti takrat posveti, če se ti ni že prej, da nekdo, ki je total zavzu državo (JJ), je ne more dodelat še do konca!
morituri
26. 07. 2018 16.18
....pa žagaš vejo na kateri sediš.....hahahahahahah!
jg57
25. 07. 2018 22.31
+2