Slovenija

Kdo bi največ iztržil in koga bi predčasne volitve izbrisale s političnega prizorišča?

Ljubljana, 27. 01. 2020 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR/Maja Sodja/Jure Tepina/U.V.
Komentarji
353

So pred nami, po nenadnem odstopu premierja Marjana Šarca, predčasne volitve, ali se bo morebiti oblikovala nova koalicija? Večina strank je, sodeč po izjavah, bolj naklonjena predčasnim volitvam, a te bi lahko nekatere stranke izbrisale s političnega prizorišča. Obstaja pa tudi možnost, da se, v času do volitev, pojavi nova stranka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Oblikovanje nove koalicije?
    02:04
    Iz 24UR: Oblikovanje nove koalicije?
  • Iz 24UR: Večina naklonjena predčasnim volitvam
    01:38
    Iz 24UR: Večina naklonjena predčasnim volitvam

Po današnjem odstopu premierja Marjana Šarca se zastavlja glavno vprašanje - predčasne volitve ali morebitna sestava nove vlade. Bo morda trenutek izkoristil prvak opozicije Janez Janša? Ta bi verjetno lahko oblikoval svojo vlado, a ta ne bi bila dovolj številčna ali dovolj trdna. Kar pomeni, da bi Janša v tem primeru storil ravno tisto, kar očita Šarcu - imel bi majavo vlado. Česar pa si ne želi, kot je tudi danes nakazal, ko je dejal, da je težko sestaviti trdno koalicijo za razvoj. 

In kakšne so možnosti za sestavo morebitne nove koalicije? Karte so se razporedile v parlamentu že pred letom dni in pol. Zadnje volitve so največ prinesle stranki SDS, mandatarstvo je sprva dobil Janša, vlado je na koncu sestavil Šarec. V koaliciji je zbral še SD, SMC, SAB, DeSUS, malo notri malo zunaj je bila Levica.

Slednja je kasneje povsem izpadla iz vladne računice, sledile so še manjše spremembe - Jelinčićeva SNS je izgubila eno poslanko, ki ej prešla je k SDS, v DeSUS pa niso mogli več računati na samosvojega Roberta Polnarja, samooklicanega najboljšega poslanca v zgodovini stranke. Stranke, ki je izgubila še svojega vodjo Karla Erjavca.

A kombinatorika na desni strani političnega parketa je kljub vsem tem premikom in eroziji koalicije prekratka. SDS in NSi imata skupaj z Jelinčičem še vedno le 36 poslancev ter tako potrebujeta okrepitve iz sedanje vlade. Židan je to kategorično zavrnil, na Levico lahko pozabimo, potrebovali bi torej SMC z 10 poslanci, ali pa SAB in DeSUS skupaj. 

Sestavljanje morebitne nove koalicije
Sestavljanje morebitne nove koalicije FOTO: POP TV

Manjšinska poslanca v nobeni kombinaciji ne pretehtata na to ali ono stran. Trenutno stanje tako kaže le v eno stran - v neizogibne predčasne volitve.

Komu pa se predčasne volitve najbolj in komu najmanj splačajo?

Večina parlamentarnih strank je, sodeč po današnjih izjavah, bolj naklonjena predčasnim volitvam - te bi po napovedih potekale v drugi polovici aprila. 

A kdo bi s predčasnimi volitvami najbolj iztržil? "Nenavadno se mi zdi, da so vsi za predčasne volitve," je v oddaji 24UR dejala direktorica Inštituta Mediana, Janja Božič Marolt. "Verjela bi, da je Šarec za predčasne volitve, glede na to, da je pridobil na samozavesti in glede na to, da se mu je zalomilo, ker so barko zapustili ključni ljudje." 

Janševa SDS je po njenih besedah stranka, ki je ves čas zelo stabilna in še vedno ohranja svoje jedro. "Se pa čudim, da je na to pristal SD in Levica, ki bi se ji lahko pripisovale dobre lastnosti zaradi povečanja minimalne plače, povišanja urne postavke itd. Čudim se, ker bi zapustili dobro plačana delovna mesta." 

Kaj pa manjše stranke, ki bi se borile za politični obstoj? Koga bi predčasne volitve lahko izbrisale iz političnega prizorišča? "Glede na to, da bi bile predčasne volitve šele čez tri mesece, je še vse mogoče. Ta trenutek pa bi se lahko poslovili stranke SAB, SMC ali pa Jelinčič. Ta hip njim ne kaže dobro. Glede na čas, ki je še pred nami, pa obstaja možnost, da bi se pojavila še kakšna nova stranka." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
28. 01. 2020 20.36
-2
In potem svizec zavije cokolado😂 Vav, ne morsverjet, spet isti obrazi.
JE-BI-GA
28. 01. 2020 17.02
+4
Izbrisano bo vse kar je na naslovni sliki ker to niso vladarji ampak lopovi, ki si nemudoma zaslužijo DOB.
anonimcek
28. 01. 2020 14.11
+5
Pa vsa politična trupla odpeljat na inštitut za sodno medicino in obdukcijo naredit...
anonimcek
28. 01. 2020 14.07
+17
Akterji, ki so bili sedaj na vladi, bi morali imeti prepoved sodelovanja na volitvah naslednjih 5 let!
Mayte88
28. 01. 2020 13.22
+3
Kam Januarja po dve milijardi KREDITA, da bo vsa pokvarjena RDEČA čreda sita ? Ni centa, ni kinte saj vso poznajo te komunistične Finte ?'
srebrnibreg
28. 01. 2020 14.45
-2
Tisti kateri ste po nepotrebnem zadolžili Slovenijo seto tudi rešite ne pa, da ste to naložili na pleča levičarjev. Vsako vašo svinjarijo je moral do s reševati levi politični blok.
aloalo
28. 01. 2020 16.19
-2
dejannovak
28. 01. 2020 13.19
-3
Rečte kr hočte, Erjavec je bil car, škoda ga je. Dobr je govoru, vsak penzijo 1000 eur al pa še več. Jest bom volu Janšo, da malo pomede. če pa ne bi bvo Janše, pol bi pa volu SAB.
Banion
28. 01. 2020 13.12
+11
Najbolje je bilo dokler se niso začele pojavljati instant stranke ki potem svoje kadre naberejo po sejmih in delikatesah. Največji dosežek naslednjih volitev bi bil da izginejo te stranke. Stranke brez tradicije z imenom šefa res niso garant za preboj temveč samo za vzdržebanje nekaga stanja po godu stricev iz stare garde, Bo uspelo, pusstimo se presenetiti
Nosmoke
28. 01. 2020 13.11
+11
Edini res velik plus politične kolobocije,ki sledi v prihodnjih mesecih bi bil,če bi volitve odpihnile VELEKOMISARKO,samooklicano one woman "stranko" in oh in sploh najpametnejšo muho prikoritnico ! Sploh zdaj,ko smo se končno znebili večnega Korla.
Lisec7
28. 01. 2020 13.09
+7
Obstaja pa tudi možnost, da se, v času do volitev, pojavi nova stranka. Jaz sem že priključil stranki SSP. Stranka Svetega Petra.! Imamo 20% glasov in smo glavni. Pa se ne delimo na desne ali leve, samo palico menjamo iz desne na levo roko.
dajno
28. 01. 2020 13.08
+7
Menjat sistem takoj! Dokler se bodo volile stranke in ne poslanci jo tako! njim je pomembna stranka za katero se večina današnjih politikov skriva
puspan
28. 01. 2020 13.06
+6
Na tej sliki so štiri frisi odveč. Pa razmišljajte, kateri.
polikarbonatka
28. 01. 2020 13.03
+9
Ni pomembno kdo zmaga na volitvah,kdo sestavi vlado,ne bo sprememb.Korupcija v sodstvu,zdravstvu,zavarovalnicah se je tako zažrla da Sloveniji ni pomoči.
Matrax
28. 01. 2020 12.52
+7
V tem je ravno problem, ker določene stranke bi še dušo prodale samo, da ostanejo not in vlečejo plačo. Delat se mora za vse ljudi ne pa za tistih nekaj, da imajo polne riti.
flisd
28. 01. 2020 12.29
+15
Sam bi med vsemi temi najraje, da gre Židan.
Luukas123
28. 01. 2020 12.08
+18
Par dni sem trolal ampak vidim, da naša neumnost ne pozna meja. Nategujejo nas levi in desni vsak dan bolj vsem se gre samo za dobro penzijo in državno plačo vsakega 5ga in nič drugega. Volitve nas stanejo toliko, da je groza in kaj bomo hodili po tanovem na vsake 2 leti na volitve in potem bodo itak spet ukradene in JJ bo nesrečen ker ne bo mogel bit dosmrtni vodja.....skoz ista zgodba v resnici pa vsi skupaj pijejo in se nam smejejo v glavo še enkrat smo jih scat pelali...hvala za vaš denar pa še več v prihodnjih letih. Med tem pa bomo navadni državljani zivotarili, ziveli iz mesca v mesec na tako imenovani povprečni plači v slo in predvsem bo najboljsi obrok prazna obljuba. :)
dajno
28. 01. 2020 13.10
+8
Rešitev je menjava sistema, voli se poslanec in ne stranka.
plotter123
28. 01. 2020 12.06
+7
Jst grem VUN ...pa prosim zadnji naj ugasne luč...saj veste ekologija pa to
Slovenec007
28. 01. 2020 11.37
+38
Dejstvo je da ima Šarec zelo malo oz. praktično nič izkušenj v politiki, zato so ga okol obrnil k tamalga otroka. Dejansko mu vrjamem, da je želel stvari izboljšati in spremeniti vendar to ne spremeni dejstva, da je v ozadju politike kapital, ki vleče vse niti in to *stari* politiki dobro vejo, zato nekateri na račun tega dobro živijo že več kot 25let. Kar pa zadeva novih volitev/koalicije...tiste stranke ki so po nekem čudežu prišle v parlament, od takrat naprej delajo samo zdraho oz. probleme, so tako izgubile podporo pri ljudeh in bodo odletele na predčasnih volitvah, se zavzemajo za ponovno sestavo koalicije, da bodo lahko dobro živele še naslednjih par let SNS, SAB, Levica, SMC....medtem ko tiste stranke, ki imajo stalno volilno telo se zavzemajo za nove volitve in upajo na boljši rezultat SDS, LMŠ, SD...dragi moji sodržavljani in so državljanke, tukaj ne gre za to, da se bodo v parlamentu končno nekaj zmenili, da vam bodo skrajšali vrste in zboljšali zdravniško oskrbo, ne gre za to da bodo izboljšali šolstvo in poskrbeli za socialno šibke otroke, prav tako ne gre za to, da vas bodo razbremenili davkov, vam omogočili dostojno plačo za dostojno življenje in poskrbeli za prihodnost vas, vaših otrok in vaših vnukov...tu gre zgolj le za preživetje njih samih ne glede na posledice, ki jih bodo občutili ostali...je že res da peščica družin zaradi takšnega početja živi bolje, vendar pa je večina pozabljenih in prepuščenih samim sebi. Kot je rekel Mark Twain...če bi volitve dejansko pomenile spremembo ljudem nebi pustil voliti.
Transformerji
28. 01. 2020 11.37
+35
Za poštene državljane so čisto vsi, ampak res čisto vsi, ničvredni!
Josip Kmet
28. 01. 2020 11.13
+27
Hahahaah z butastimi Slovenci, beri BUTALCI, je vse mogoče. Če so ljudje tako nori da volijo teslo kot je Mesečnik, pol pa je res škoda besed. Vsekakor pa lahko dodamo, da vsej tej nesreči na veliko botrujejo predvsem mediji in novinarji, ki so dejanski krivci za vso nesrečo Slovenskega naroda in nulto razpoznavnost Slovenije, oziroma celo velik posmeh narodu v svetu.
Ost1234
28. 01. 2020 14.04
+1
Josip Kmet Vsa slovenska butalskost se vidi v 12% volilcev princa teme ....
NeMoresVerjet
28. 01. 2020 11.10
+49
Lopovi nočejo na volitve, ker vedo, da bi jih polovica ostala brez plač.