Slovenija

'Vprašati se moramo, ali želimo Orbanovo Slovenijo ali suvereno, nam lastno Slovenijo'

Ljubljana, 14. 02. 2020 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Zanimiva je slovenska politika, težko jo je razumeti." Tako začenja svoj zapis, v katerem trenutno politično dogajanje, sestavljanje morebitne Janševe vlade, domnevno sporno financiranje stranke iz Madžarske ter domnevne grožnje novinarjem komentira premier v odstopu Marjan Šarec. Poslanska skupina LMŠ je medtem zahtevala sklic nujne seje odbora za kulturo.

Vse bolj jasno se kažejo obrisi morebitne nove koalicije pod vodstvom SDS in dolgoletnega prvaka opozicije Janeza Janše ta je ravno včeraj v izjavi za javnost dejal, da je mogoče "kar zadeva vsebino, sestaviti koalicijo". In medtem ko v ozadju potekajo intenzivni pogovori, se je na pestro politično dogajanje v daljšem zapisu na Facebooku odzval premier v odstopu Marjan Šarec in med drugim zapisal, da se je, ko je SDS začela sestavljati vlado, zelo hitro začelo govoriti o ponudbah: "Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin. Drugi menijo drugače, kar je njihova pravica. Vendar se pravica enega konča tam, kjer se začne pravica drugega." 

Nadaljuje, da bi se morali namesto pogovarjanja o tem, kdo bo zasedel katere resorje, vprašati "komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim"

Šarec nadaljuje, da politika raje "mirno tišči glavo v pesek", namesto da bi enotno povedala, da je to nesprejemljivo. "Zanimivo je, da Matej Tonin, ki ga tako skrbi nacionalna varnost in se ukvarja z vsem mogočim, še ni sklical 'svojega' KNOVS-a. Rajši se pogaja za pozicijo predsednika Državnega zbora. Ljudmila Novak, evropska poslanka, je svoje stališče pogumno izrazila, ker ima zgodovinski spomin in izkušnje. Očitno so v Bruslju stvari bolj jasne." 

Premier v odstopu, Marjan Šarec.
Premier v odstopu, Marjan Šarec. FOTO: Miro Majcen

'To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival'

Ni mogel niti mimo nedavne grožnje s tožbo s strani SDS zaradi Šarčevih nedavnih izjav o financiranju stranke iz Madžarske. "To je tako, kot bi se morski pes pritoževal, da ga obravnavamo za nevarno žival," zapiše Šarec in dodaja, da opravičilo za "izrečeno dejstvo" od njega pričakuje stranka, katere predsednik in člani so v preteklosti in tudi dandanašnji izrekli na stotine žalitev. "Ni potrebno posebej omenjati zmerjanja novinark s prostitutkami. Da o njihovih medijih, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni. Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za 'krivosodje', ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač." 

Ko so v javnost prišle informacije o domnevnem spornem financiranju medijev, v povezavi z SDS, "enega brez drugega ni," piše Šarec, se je celotna politika, namesto, da bi to najostreje obsodila, znašla pod obtožbami s strani SDS - med njimi premier v odstopu izpostavi nedavne obtožbe na računa poslanca LMŠ, Aljaža Kovačič, ki ga SDS obtožuje izdaje tajnih podatkov. "A dajte no, gospodje, a res? Ravno tako je NPU začel obravnavati omenjeno zadevo in bil takoj deležen diskreditacij. Kdor vas ne bi že leta in leta spremljal bodisi kot opazovalec, bodisi kot aktiven udeleženec v politiki, bi vam morda še nasedel. Jaz pač ne več." 

'Naivni so tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu' 

"Dogajajo se tudi grožnje novinarjem … že zdaj … kaj šele bo, ko se bo sestavila vlada pod vodstvom SDS," nadaljuje Šarec in dodaja, da so po njegovem mnenju "naivni tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu". 

Šarec tudi podvomi, kako se bo lahko stranka, ki zanika podnebne spremembe, soočila z evropsko zeleno strategijo 2050 ter kako bo v Evropi pojasnjevala svoj odnos do polpretekle zgodovine. "Tam je namreč jasno, kdo je bil del protifašistične koalicije. Zanima me tudi, kako bo neprodušno zaprla meje proti migracijam, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje Schengna. Slovenija podpira vladavino prava … kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes, ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo' 

Predsednik vlade v odstopu pričakuje od predsednikov komisij DZ, da bodo sklicali "svoje komisije in se začeli aktivno ukvarjati z omenjeno problematiko, preden tako državljanom kot državi zraste čez glavo" – saj, kot zapiše Šarec, "kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno"

"Vprašati se moramo, če želimo Orbanovo Slovenijo ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna ... ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem, ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje!" zaključi Šarec. 

Preko Twitterja se je na Šarčev zapis že odzval Janša in med drugim zapisal: "Igralec pač igra svojo vlogo, dokler ne zamoči in ga režiser ne nažene. Potem pa iz parterja kriči na igralce in se smeši do patetičnega konca."  

Poslanska skupina LMŠ zahtevala sklic nujne seje odbora za kulturo

Poslanska skupina LMŠ je danes zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za kulturo, na kateri bodo razpravljali o vplivih madžarskega financiranja slovenskih medijev, ki so povezani s stranko SDS.

Spomnili so na poročanje nekaterih medijev v tem tednu, da naj bi od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov pa naj bi končalo na računih obeh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša.

V LMŠ so predlagali odboru za kulturo, naj pozove pristojne organe, da v skladu s pristojnostmi raziščejo finančne tokove financiranja in skladno s slovensko zakonodajo uvedejo potrebne postopke za zagotovitev transparentnega in zakonitega financiranja medijev.

Prav tako naj odbor pozove pristojno ministrstvo, da skladno z ugotovljenimi anomalijami pri financiranju in s tem povezanim kadrovanjem predlaga spremembe medijske zakonodaje, ki bo različnim funkcionarjem preprečevala članstvo v nadzornih organih in organih upravljanja medijev. S tem bi po mnenju LMŠ zavarovali pravico do svobode izražanja, transparentnost lastništva medijev, njegovo svobodo in pluralnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
16. 02. 2020 21.21
+3
IJJ še vedno šteje glasove? Šteje, šteje, pa ne našteje. Jankoviča in Šarca je hotel naučiti šteti, pa se je uštel.
prinašalec2
16. 02. 2020 09.11
+0
"ranjena" zver, ki pa se je sama poškodovala.
Volga Malek
15. 02. 2020 17.01
-6
Eni propadlega tretjerazrednega komedijanta in sedaj se propadlega tretjerazrednega premiera nazivate z gospodom...Xachi je dalec od gospoda kajti gospodje so pripravljeni na kompromise on je bolj na ravni tovarisa ki vpije z govorniskega odra in ni pripravljen na kompromise, vpije kot Chaeuscescu v Romuniji in blodi da ce ne bo po njegovo bo revolucija. Xarchi go home !
Nabru3
15. 02. 2020 19.01
+3
Dokler boste taki kot si ti reprezentativni vzorec SDS volilca, ne morete računat na to, da se vam bo kdo pridruži na novol. Sicer ne vidim nobene možnosti, da SDS kdaj izboljša volilni rezultat.
bmwgs
15. 02. 2020 16.42
+0
Klukec najprej odstopi , potem pa vse ve ,kako in kaj in na koncu bi spet on rad naredil vlado z novimi volitvami, če se enkrat odstopi ,tak politik nebi smel več kaj delat v politiki in to bi moralo veljat za vse tudi v drugih strankah jih je dovolj.
Milencura
15. 02. 2020 15.49
+3
Ukinitev financiranja nevladnikov, aktivistov, ter ukinitev kulturnega ministrstva prinese dovolj denarja za zlate zobe ne skupinsko protezo upokojencem in komfort v domu za starejše ne pa čakanje na poceni sobo, denarja ostane še za dvig pokojnin.
komarec
15. 02. 2020 13.38
+3
Šarec ima popolnoma prav. Vlada se lahko sestavi in vsi analitik tako pravijo, da je najbolje, da se sestavi vlada, ki bo delovala naprej. Vprašanje je ali tako mislijo tudi volivci? Tu se ignorira tistega, ki največ odloča to so volivci. Prav zaradi vstopa v vlado z Janšo si bodo nekatere stranke zapečatile usodo. Naslednje volitve bodo to jasno pokazale. Mi tu lahko pišemo kar hočemo a dejstvo je eno, večina volilnega telesa v Sloveniji je obrnjena na levo, tako je. Šarec je navidezni poraženec v resnici bo veliki zmagovalec. Tako je bilo ko je pokojni Drnovšek prepustil vlado Bajuku, takrat je Nsi ogromno zgubila in od takrat se še niso opomogli in se še lep čas ne bojo. Načelnost je čedna reč, špekuliranje se pa prej ali slej pokaže za slabo rešitev. Prav, živi bili in videli.
Milencura
15. 02. 2020 15.51
+0
DESUS, SAB, SMC, SD, SNS je uničil Šarec ne pa Janša.
riss
15. 02. 2020 09.25
+3
Sarec se zaveda, da bo politicno mrtev, ce nastane nova koalicija in je pripravljen na vse, da prepreci bridki konec. Sploh ne gre za to, kaj je prav in kaj kdo zagovarja. Vsi pa si moramo zeleti, da se zadeve uredijo, ker je skoraj vse zavozeno.
Cervantes Saavedra
15. 02. 2020 13.35
+1
ZA riss: A velja ta izjava tudi za Počivavška?
zmago56
15. 02. 2020 08.15
+3
Ne razumem tega Šarca. Na razburkano morje se je odpravil z ladjo brez kompasa v prepričanju, da ga ne rabi, zato so začeli eni ladjo zapuščati, ko pa je ladja nasedla in se začela potapljati je ladjo še sam zapustil. Krivdo za potop ladje pa hoče na posadko zvaliti. Na rešilni čoln hoče vzeti samo del posadke, ostalim, ki še okrog potopljene ladje plavajo pa celo prepoveduje, da bi se vkrvali na rešilno ladjo, ki ja mimo priplula.
Volga Malek
15. 02. 2020 07.13
+12
Šarec v obupanem poskusu kot popoln poraženec hlasta za zrakom in se skuša obdržati na gladini, medtem ko je vsem jasno da se njegove poti na dno oceana ne da več preprečiti. Poslužuje se vedno bolj bizarnih metod, ki v svoji obupanosti postajajo že komične, vendar pa je s to zadnjo potezo presegel samega sebe in se okronal za kralja norcev. Resda da Šarec nikoli ni bil med bolj inteligentnimi, zdaj pa si reže edino vrv, ki ga še drži na gladini in je odprl škatlo črvov, ki ga bo požrla. Namreč, če želi polemizirati o madžarskem financiranju slovenskih strank, medijev, formalnih omrežij in nevladnih organizacij, potem je SDS-u (ali komurkoli od zainteresirane javnosti, ki želi o tem razpravljati) dal sijajno izhodišče pogovora. Če želimo v resnici govoriti o madžarskem vmešavanju v slovenski politični prostor, bi bilo dobro da to naredimo temeljito. Madžarski milijarder George Soros preko svoje 23 milijard dolarjev težke fundacije že od leta 1991 posega v Slovenijo in pod pretvezo vzpostavitve civilne družbe financira razne politike (Forum21), medije, nevladne organizacije in politične stranke. V procesu tega je v 28 letih pokupil celoten levi politični pol in v Sloveniji ustvaril paradržavo, ki ima nadzor nad vsemi vzvodi moči v tej republiki. Ta paradržava vsake 4 leta ugrabi volitve, zlorablja demokracijo, nato pa nastavi sebi poslušno vlado in vrši agendo Madžara Sorosa. Tako da Marjan, dobro premisli, če se res želiš pogovoriti o madžarskem vmešavanju v slovensko politiko. Ne vem če je tebi in tvojim gospodarjem resnično v interesu da se o tem pogovorimo. Jaz bi ti svetovala takole: Imel si priložnost, eno leto in pol si vladal, naredil nisi nič, zavozil si. Nehaj z narcisoidnim egotripom in kot moški sprejmi da si ti tisti, ki je vlado potopil. Ni ti uspelo, zato nehaj z užaljenostjo in daj priložnost drugim.
mosqito
14. 02. 2020 21.59
+4
Šaričiju... en tulk mlad pa zdrav, pa en tulk zagreznu.... ne morš mislit.. pa to.
iga_biba
14. 02. 2020 21.59
-5
Evropska poslanka Tanja Fajon je napovedala skorajšnjo razpravo v Evropskem parlamentu o madžarskem financiranju medijev blizu SDS v Sloveniji.
pomlad82
15. 02. 2020 08.05
+1
Ma kaj mene briga kdo financira medije blizu SDS?
Zmaga Ukrajini ...
14. 02. 2020 21.58
+4
Zadnjič smo dobili novico od zapornikov iz Doba. Sporočili so, da je Janša res nedolžen.
Simoni?
14. 02. 2020 21.58
+6
Veliko sreče pri iskanju staršev. Če bo rabil kaj pomoči, mu bom pomagal pri tem plemenitem dejanju.
Ost1234
14. 02. 2020 21.59
+1
Lepo da ljubljenemu vodji ob strani stojiš tudi v težkih trenutkih ....
mosqito
14. 02. 2020 21.50
-2
Res mi je žal za gospoda Šaričija... glih smo se navadili, pa mora spokat.... le kaj mu je tega treba bilo? Ko bi vsaj kakšno fotko kje dobil...
Malinha
14. 02. 2020 21.57
+3
Simoni?
14. 02. 2020 21.49
+0
Barbara Šarec se zaupa lekarnarju: " Pmagajte mi gospod! Že dobro leto nisem videla batine!" "Evo,gospa! Tukaj imate Visin, kapljice za oči!"
mosqito
14. 02. 2020 21.53
-5
VolkBrenin
14. 02. 2020 21.48
+3
Veste...tej fotografi so tudi neke čudne vrste tiči ...predlagam , da janšo od sedaj naprej fotografira kdo iz stranke sds...recimo grims / sicer ima on izkušnje bolj s škiljenjem in fotografiranjem v mednožje tomičeve...prakso pa le ima ...Vsi tej ostali fotografi so ...hmmm...tko tko...nevešči...janša vedno izpade , kot bi pojedel celo limono...nikjer tistega njegovega iskrenega in pristnega nasmeha...Upam , da se na tem kaj premakne in spremeni...Lp
Zmaga Ukrajini ...
14. 02. 2020 21.50
+3
Kako le naj bo kadaver živahen? Sicer pa res ne vem kdaj je bolj grozen - ko se reži, ali ko se ne...
Paskakvali
14. 02. 2020 21.51
+5
Pa njega lahko slikaš na vse mogoče načine pa bo še vedno zgledal kot trgovec s zelenjavo........tud photoshop ne pomaga.......
mosqito
14. 02. 2020 21.52
-1
Ja res ...se bo treba navadit, ene 6 let.... bo šlo??
Zmaga Ukrajini ...
14. 02. 2020 21.55
-2
Komar,... imaš že spet mokre sanje? Ajejej...
VolkBrenin
14. 02. 2020 21.56
-1
kaj bi se rad navadil...komarac...Šarec bo v poltiki še 16 let...in ne 6...Kot šef vlade , seveda...
Zmaga Ukrajini ...
14. 02. 2020 21.57
+4
Mene pa bolj spominja na čistilca čevljev za tistih nekaj turistov, ki po sili razmer prispejo v Fushë Kosovë.
Malinha
14. 02. 2020 21.58
+3
iga_biba
14. 02. 2020 21.43
+1
20€milijonov razlogov je zakaj nočemo Orbanove Slovenije.
mosqito
14. 02. 2020 21.45
+0
poneumljanje
14. 02. 2020 21.50
+2
mosqito
14. 02. 2020 21.43
-1
Al Šaričij, še stanuje v Šmarcastanu?
Zmaga Ukrajini ...
14. 02. 2020 21.46
+1
"dve skali, trije kamni in jaslice" - Fushë Kosovë. Ti je kaj znano?🤣🤣🤣🤣🤣
VolkBrenin
14. 02. 2020 21.50
+0
al šaričij je nek bratranec janše...???
poneumljanje
14. 02. 2020 21.52
+4
Mesečev, ne razumejo, da njihovemu z pol bele kapce ni mar za Slovenijo in Slovence, ampak gleda za svoj narod !
Simoni?
14. 02. 2020 21.43
+2
Kosovski albanci očitno niso tako slabi ljudje. Preživeli smo poldrugo leto pod vladavino enega.... ki nam je pripeljal v Slovenijo okoli 30.000 svojih rojakov. quifshapress.
poneumljanje
14. 02. 2020 21.56
-1
Imaš prav :17. septembra 1958 je bil v vasi Fushë Kosovë (Kosovo Polje) v bližini Prištine rojen Ivani Jansha, sin Kosovarja Fatmirja Janshe in Makedonsko-Albanske matere Zamire Beqiraj. Ko je bil Ivani še otrok, sta ga biološka starša dala v posvojitev domobranskima rejnikoma iz Grosupljega. Ob prihodu v Slovenijo je bil krščen in pri krstu dobil ime Janez. Albanski priimek in ime Ivani Jansha so poslovenili, tako da je bil od tedaj znan kot Ivan Janez Janša. Janša se je celotno življenje zavedal svojih albanskih korenin, a jih je pred javnostjo uspešno skrival, dokler niso raziskovalni novinarji izbrskali zgodbo o njegovem pravem poreklu. Kot otrok je bil v okupiranem Kosovu velikokrat deležen zaničevanja Srbskih oblasti, kar ga je tako travmatiziralo, da ima še danes patološki odpor proti Srbom in vsem priimkom na IĆ...
Ost1234
14. 02. 2020 21.39
+3
Benti sveca kako to .... SDS in Janšo ljubi ves slovenski narod, od udeležencev volitev dobi pa le 14% glasov .... Pa še to pol iz Aegentine ... Nekaj tu ne štima ....
Paskakvali
14. 02. 2020 21.45
+5