Slovenija

Šarec sprejel odstop ministra Prešička, obvestil tudi že predsednika DZ

Ljubljana, 28. 01. 2019 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
575

Premier Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, o odstopu pa tudi že obvestil predsednika DZ. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je premaknil, a hkrati ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prešiček odhaja
    03:14
    Iz 24UR: Prešiček odhaja
  • Iz SVETA: Oditi morajo vsi
    01:39
    Iz SVETA: Oditi morajo vsi
  • Iz SVETA: Prešiček zgolj vrh ledene gore
    03:04
    Iz SVETA: Prešiček zgolj vrh ledene gore
  • Izjava Marjana Šarca ob sprejetju Prešičkovega odstopa
    09:56
    Izjava Marjana Šarca ob sprejetju Prešičkovega odstopa

Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. Želi pa, da odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. "Ne morem mimo dejstva, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da normalno delo v tej zasedbi ni več mogoče. Na ministrstvo je treba pripeljati novo ekipo, ki bo znala urediti odnose,"  je povedal Šarec. Pri tem je izrazil željo, da mu stranka SD čim prej predstavi novega kandidata za ministra in tudi za oba državna sekretarja, kajti "če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem tega ministrstva vedno senca dvoma".

"Kot premier se ne počutim poklicanega, da bi ocenjeval, kdo ima bolj prav. Vsak ima z ministrom svoje izkušnje in vsak je z ministrom sodeloval na tak in drugačen način."
"Kot premier se ne počutim poklicanega, da bi ocenjeval, kdo ima bolj prav. Vsak ima z ministrom svoje izkušnje in vsak je z ministrom sodeloval na tak in drugačen način." FOTO: POP TV

'Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev'

Potrebnega bo veliko dela in veliko samorefleksije, zakaj so odnosi na ministrstvu tako skrhani, novo vodstvo pa bo moralo to situacijo urediti, je povedal. Ob tem je spomnil na dejstvo, da je bilo v preteklem mandatu na ministrstvu vloženih 74 prijav zaradi mobinga.

Šarec je tudi spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

"Mislim, da ne sindikat ne zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjcev, ampak bi se morali ozreti tudi vase in ugotoviti, kaj je narobe na tem ministrstvu, da že vsa leta poslušamo o skrhanih odnosih, da se zadeve ne premikajo in da so pripeljale celo tako daleč, da se pogovarjamo o odstopu ministra," je dejal Šarec.

Šarec dejal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu prav

Ministru Prešičku se je Šarec zahvalil za dosedanje delo; četudi se njegov mandat končuje na ta način, je po Šarčevih besedah vseeno pokazal voljo po reševanju stvari. Dodal je tudi, da ministrstvo za kulturo ni nepomembno ministrstvo. Ravno nasprotno, veliko vlogo ima pri ohranjanju in spodbujanju naše identitete.

Spomnil je na nekatere ministrove dosežke, ki jim, kot je dejal, ne more oporekati. Dosegel je zvišanje proračuna za kulturo in "premaknil zadeve, ki so dolgo stale". Pripravil je namreč razpis, na katerega se je čakalo deset let, Maistrova knjižnica, ki se nahaja v Univerzitetni knjižnici Maribor, pa je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

V SD so se na premierjevo potezo že odzvali.
V SD so se na premierjevo potezo že odzvali. FOTO: Aljoša Kravanja

Šarec je dejal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu, ki je nastal na ministrstvu, prav. O tem bodo sodili drugi, je dejal. V preteklih dneh je, kot je dodal, prejel veliko pisem, tako takšnih, ki so namigovala, da je Prešiček kriv za prav vse v tej državi, kot takšnih, ki ga kujejo v zvezde. "Kot premier se ne počutim poklicanega, da bi ocenjeval, kdo ima bolj prav. Vsak ima z ministrom svoje izkušnje in vsak je z ministrom sodeloval na tak in drugačen način," je poudaril.

Je pa premier uvodoma izrazil tudi globoko sožalje družini, prijateljem in sodelavcem uslužbenca z ministrstva za kulturo, katerega smrt je bila povod za dogajanje, ki smo bili mu priča v preteklem tednu. V medijih je namreč pred dobrim tednom dni zakrožila novica o samomoru uslužbenca ministrstva zaradi šikaniranja na delovnem mestu.

Prešiček odločitve zaenkrat ne bo komentiral

Obregnil se je tudi ob nekatere člane ministrske ekipe, ki so primer v minulih dneh komentirali. "Mislim, da imamo v lastnih strankah dovolj dela in se nam ni treba ukvarjati z drugimi strankami. Nikoli ne vemo, kdaj bo prišel dan, ko se bomo soočali s težavnim primerom v lastnih vrstah," je poudaril.

Prešiček premierjeve odločitve danes ne bo komentiral, saj da je svoje že navedel v odstopnem pismu, ki ga je premierju poslal v nedeljo. Med drugim je zapisal, da je v zadnjem tednu doživel nekaj, česar ne privošči nikomur, ter da je javni linč prizadel tako njega kot njegove sodelavce in kulturnike. Tega pa, kot je poudaril, ne more dopustiti, "saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati".

Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička.
Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. FOTO: POP TV

O odstopu ministra za kulturo Prešička je premier Šarec že obvestil tudi predsednika DZ Dejana Židana. Prešičku bo funkcija prenehala, ko se bo DZ z odstopom seznanil na seji, obvestilo o odstopu ministra se na dnevni red seje DZ uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

V desetih dneh po prenehanju funkcije ministra mora predsednik vlade predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

'Predsednik SD mi je dal težko nalogo'

Šarec je dodal tudi, da je bil pretekli teden zanj precej naporen, "saj mu je predsednik SD dal težko nalogo, da sam presodi, kakšna naj bo usoda ministra za kulturo".

Šarec je izrazil sožalje ob tragični smrti preminulega zaposlenega na ministrstvu. Tudi to okoliščino je upošteval pri razmisleku, ali naj sprejme ministrov odstop, je pojasnil.

V SD po besedah predsednika Dejana Židana spoštujejo odločitev premierja Šarca, ki je sprejel ponujen odstop kulturnega ministra Prešička. Slednjemu se zahvaljujejo za dejanja in ukrepe, "ki ponovno izboljšujejo položaj kulture v Sloveniji in jo postavljajo na mesto v družbi, ki ji pripada". V SD začenjajo z iskanjem novega ministra.

V SD že danes pričenjajo z vsemi opravili, ki so potrebna za imenovanje novega ministra ali ministrice za kulturo, je v izjavi novinarjem pred sejo DZ povedal Židan.

Sindikalisti o Prešičkovem odstopu: Odstop ni dovolj, treba je urediti stvari

Po odstopu ministra za kulturo v Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije ocenjujejo, da sam odstop ni dovolj. Treba bi bilo urediti razmere tako na ministrstvu kot širše v kulturi. Zadnje bo po mnenju Glose naloga Prešičkovega naslednika.

Predsednik Glose Mitja Šuštar je prepričan, da Prešiček, ki je odstopil po štirih mesecih mandata, potem ko so se v javnosti pojavili očitki o mobingu in šikaniranju zaposlenih na ministrstvu ter uporabi službenega vozila v zasebne namene, sicer ne more odgovarjati za stare anomalije, kot "šef ministrstva pa bi moral poskrbeti, da je delovno okolje v maksimalni možni meri varno, zdravo in spoštljivo".

Kot je ocenil, Prešičkov odstop tako ni dovolj, saj se morajo stvari urediti, je pa odgovoren za stanje od takrat, ko je prevzel mandat. "Mi smo na stališču, da mora biti vsak dan dovolj, da se zadeva uredi. Vsaka sklicevanja za nazaj, pa ni me bilo zraven, ali pa štiri mesece je premalo - ni res, vsak dan je treba skrbeti, da je delo v največji možni meri varno in spoštljivo. To je dolžnost vsakega delodajalca v Sloveniji, pa ne zato, ker smo mi tako rekli, ampak ker tako nalaga zakon o delovnih razmerjih, zakon o varnosti in zdravju pri delu in tako dalje."

"Za stare zadeve gotovo ni kriv, od takrat, ko je prišel in če se ni lotil reševanja tako, kot bi se moral, pa seveda je odgovoren, ker imamo tako imenovano subjektivno in objektivno odgovornost," meni Šuštar.

Bistveno je, da se razmere na ministrstvu uredijo in od novega ministra po Šuštarjevih besedah pričakujejo ravno to. Ob tem pa tudi, da bo "zaznal probleme širše - v kulturi na ravni celotne države, ki pa jih je tako v javnih zavodih kot med prekarci obilo in preveč".

Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je bil Prešiček "očitno zgolj vrh ledene gore, ker se je zgodilo, kar se je zgodilo, da si je nekdo vzel življenje".
Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je bil Prešiček "očitno zgolj vrh ledene gore, ker se je zgodilo, kar se je zgodilo, da si je nekdo vzel življenje". FOTO: POP TV

Predsednik Glose upa, da se bo novi minister lotil odprave "nezavidljivega položaja samozaposlenih v kulturi" in da bodo čim prej prišli do ustrezne kolektivne pogodbe, kar so po njegovih besedah predlagali vsakokratnemu ministru, ta prizadevanja pa trajajo že 20 let. "Torej red v hiši ter zaznavanje in reševanje problemov, malce več empatije in posluha do najranljivejših, tudi tistih, ki delajo v človeka nevrednih razmerah ali pa še zlasti teh," je dodal Šuštar.

Verk: Prešiček zgolj vrh ledene gore

Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je bil Prešiček "očitno zgolj vrh ledene gore, ker se je zgodilo, kar se je zgodilo, da si je nekdo vzel življenje".

Po njegovih podatkih je bilo pred Prešičkovim prihodom na ministrstvu okrog 70 primerov mobinga, a čeprav so "neke stvari tlele", niso čutili potreb po sindikalnem organiziranju. Pogodbo o delovanju sindikata državnih organov na ministrstvu za kulturo so po Verkovih besedah podpisali 6. novembra lani, "medtem pa se je dogajalo, kar se je".

Glede prevažanja instrumentov pa je Verk dejal, da bi marsikateri šofer funkcionarjev, če bi si upal, povedal marsikaj o tem, kaj vse počne zunaj uradnih prevozov. "Tu je bil Prešiček po mojem mnenju nepreviden in malo nepremišljen, je pa sam na Tarči izjavil, da je kdaj upravičeno, kar naj bi počel, tako da si je na nek način v javnosti sodil sam."

Njegov odstop sicer vidi kot "pravilno dejanje", kolegom in ministrstvu za pravosodje pa želi, da s prihodom novega ministra razjasnijo stvari, da "bodo na čisto podlago". "Ker na ministrstvih se leta in leta nabirajo kadri, ki desetletja vedrijo in oblačijo in si dovolijo marsikaj, kar si v neki drugi, mogoče zasebni službi ne bi mogli dovoliti," je dodal Verk.

Opozoril je tudi, da je o mobingih, pritiskih posameznikov in skupin treba pisati zabeležke, dnevnik, arhivirati in hraniti grozilne maile in sms sporočila ter na ta način dokazovati nedovoljeno početje zastopnikov delodajalca. "Ampak ljudje tega ne počnejo, ker nekdaj ravno v državnem oziroma javnem sektorju teh zavržnih, ogabnih zadev, vsaj tistih, ki sem jih slišal, a jih uradno nimam zapisanih, da bi jih lahko naštel, ni bilo."

Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak pa je zapisal, da odločitev predsednika vlade, da sprejme ministrov odstop, razumejo kot pomoč in prvi korak v urejanju razmer na ministrstvu. "Med sodelavci je nastopilo olajšanje. Gotovo se moramo za boljše odnose potruditi predvsem sami, vendar sta za to pomembna razumevanje in podpora vodstva. Zaposleni na ministrstvu si želimo, da bi novo vodstvo znalo prisluhniti vsem nakopičenim težavam in jih skupaj z nami poskušalo reševati na dostojen način."

Podporniki ministra Prešička obžalujejo njegov odstop

V minulem tednu, ko so se na ministra Prešička zgrnili očitki o mobingu in zlorabi položaja, so na ministrovo stran glasno stopili nekateri kulturniki. Nekateri so danes izrazili obžalovanje, da je premier Šarec sprejel Prešičkov odstop. Odzval se je tudi Nacionalni svet za kulturo (NSK), ki je pozval k dialogu.

"Tako NSK v sedanji sestavi kot tudi v vseh prejšnjih zasedbah nenehno opozarja na pomen kulture za slovensko družbo. Takšnim in podobnim apelom v Sloveniji že desetletja le redko kdo resno prisluhne, češ da gre za nekakšne sanjače, ki verjamejo, da bo pesem odrešila svet. Zapostavljanje umetnosti in kulture je resna družbena zmota tako v Sloveniji kot v mnogih drugih državah sveta, ki dvomijo v vlogo umetnosti in kulture kot pozitivne družbene investicije in jo razumejo predvsem v luči nepotrebne potrate javnih sredstev. Kultura in umetnost sta bistveni za identiteto posameznika in skupnosti," je zapisala predsednica NSK Uršula Cetinski.

Vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan je zelo razočaran, da je prišlo, in na kakšen način, do odstopa ministra Prešička. Ta se je po njegovih besedah izkazal za "izjemno učinkovitega človeka, ki je zelo hitro začel premikati zadeve na ministrstvu za kulturo". "Kazalo je, da bomo mi, ki se ukvarjamo z umetnostjo, končno dobili sogovornika na ministrskem položaju," je dodal.

Po odstopu ministra za kulturo v Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije ocenjujejo, da sam odstop ni dovolj.
Po odstopu ministra za kulturo v Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije ocenjujejo, da sam odstop ni dovolj. FOTO: Damjan Žibert

Razočaran pa je, kot je še povedal, tudi nad tem, "kako malo je potrebno za to, da človek odleti". "V resnici je bila celotna kampanja čisto navaden medijski linč, z zelo prozaičnimi in plitkimi argumenti, polna nekih trampizmov in alternativnih dejstev, ki jih nihče ni zares preveril. In ta balon se je tako napihnil, da je pač, minister je samo človek, počilo," je povedal.

Po besedah direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marka Repnika je bilo delno pričakovano, da bo predsednik vlade odstop ministra Prešička sprejel. S Prešičkom kultura na mestu ministra izgublja sogovornika, ki se je zavzemal za ureditev razmer v resorju, kjer nesoglasja in slabe razmere vladajo že nekaj let.

Repnik tudi meni, da bo, kdorkoli bo prišel na ministrstvo za kulturo, stvari težko postavil na pravo mesto na drugačen način, kot je to poskušal minister Prešiček. Ob tem je poudaril, da vodenje ministrstva pomeni "ne vodenje stavbe ministrstva ampak celotne slovenske kulture".

Tudi vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš obžaluje, da je premier Šarec sprejel odstop ministra Prešička. "Čutim hvaležnost do ministra Prešička zaradi vsega, kar je naredil. Pokazal je, da je mogoče stvari spremeniti," je povedal. Kot prvovrstno ministrovo potezo je označil, da je "v svoj kabinet potegnil" človeka iz nevladnega sektorja, Jadranko Plut, ki pozna kulturno politiko in težave in ki je bila tudi članica NSK ter predsednica društva Asociacija.

V opoziciji različni odzivi na Prešičkov odstop

V opoziciji so se na odstop ministra Prešička odzvali različno. Medtem ko so nekateri odstop pričakovali, drugi ne bi ravnali enako in bi ministra obdržali. Nekateri pa so ob tem poudarili, da je treba razmere na ministrstvu razčistiti.

Predsednik NSi Matej Tonin je pred sejo DZ odstop ministra Prešička ocenil kot razumno potezo, saj po dogajanju v minulem tednu minister ne bi več zmogel normalno in kakovostno opravljati svojega dela. S svojim odstopom je po Toninovih besedah "na nek način tudi razbremenil ta konflikt, ki se je ustvaril med njim in zaposlenimi na ministrstvu". V NSi si želijo, da bi bil Prešičkov naslednik nekdo, ki bo za začetek znal najprej vzpostaviti dialog med zaposlenimi in na takšen način počasi sanirati zadeve, ki so se v odnosih med zaposlenimi na ministrstvu nabrali v tem času.

Kot je dejal Tonin, ga je odziv SD najprej presenetil, saj se ministra po vsem tem, kar se mu je očitalo, preprosto ni dalo ubraniti. Po njegovih besedah pa so tik pred zdajci spoznali, da če bi ga branili do konca, bi iz te zgodbe "ponovno kot veliki zmagovalec izšel Šarec, ker bi ga zagotovo razrešil ali pozval k odstopu". S tem, ko je minister ponudil odstop, je še v zadnjem trenutku rešil čast SD, je ocenil predsednik NSi.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ravnanje SD označil za nespametno potezo. Dejal je, da sicer težko ocenjuje, kakšna so bila ozadja te zgodbe, da pa bi bilo treba razčistiti stvari. "Že to, da je prevažal inštrumente s službenim vozilom, je dovoljšen razlog za to, da je tak človek pod dvomom, kar se tiče njegovih etičnih in moralnih načel," meni Vatovec.

Da je treba stvari na ministrstvu za kulturo razčistiti, je poudarila tudi predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić iz vrst Levice. Pričakuje, da kultura "postane osrednja tema te vlade in da se nekako ne igrajo z njo". Izrazila je tudi pričakovanje, da se bo v skladu s sprejetimi sklepi odbora zvišal proračun za film in da se bo vzpostavil kritiški portal, prav tako pa tudi, da se bo delalo na sprejetju novega nacionalnega programa za kulturo in vzpostavitve nove medijske zakonodaje.

Prešiček je Šarcu svoj odstop ponudil v nedeljo zvečer. Nanj so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je pojasnil, da sam ministra Prešička ne bi razrešil, ampak bi prečistil tako ministrstvo za kulturo kot nacionalno televizijo. Glede rasti podpore vladi kljub aferam je dejal, da bo ta podpora "rasla še nekaj časa, potem bo pa začela strmo padati", in sicer tudi zaradi takih nepremišljenih odločitev, kot je ta v zvezi z ministrom Prešičkom. Ta je po Jelinčičevem prepričanju hotel urediti razmere, a ga je to stalo, kolikor ga je.

Vatovec pa je visoke javnomnenjske podpore Šarcu kljub aferam v vladi dejal, da ankete zadnjih afer še niso zaznale. V Levici pa po njegovih besedah ocenjujejo, da vlada rekordno podporo beleži tudi zaradi tega, ker ji oni kažejo smer - predvsem na področju stvari, ki so pomembne za ljudi. Ob tem je spomnil na ukrepe glede minimalne plače, denarne socialne pomoči in varčevanja v proračunu.

Po Toninovem mnenju pa je ocena vlade visoka zlasti zato, ker je Šarec potegnil poteze, ki jih ljudje pričakujejo in se z njimi strinjajo. Meni, da je podpora vsekakor dobra, saj bodo zdaj prišli na vrsto resno delo in resne spremembe družbenih sistemov in bo dobra podpora vladi zelo dobrodošla. "Pozitivno z vidika države je, da ima vlada močno podporo, saj bo tako bolj samozavestna pri vseh potezah v prihodnosti," je pojasnil.

V SDS odločitve glede odstopa ministra Prešička ne komentirajo.

Prešiček: Nisem brezčuten človek

Dejan Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.

Dejan Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – dobro v srcu mislijo.
Dejan Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki – kot bi rekel Prešeren – dobro v srcu mislijo. FOTO: POP TV

Premier Marjan Šarec je pred tednom dni začel prejemati pisma, naj razišče razmere, ki vladajo na ministrstvu za kulturo, nanj se je obrnil tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki se je odzval na samomor zaposlenega na ministrstvu.

V javnost so nato začele prihajati različne informacije, kako naj bi se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg domnevnega šikaniranja so Prešičku oponesli tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje njegovih glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij, kjer je še delno zaposlen. Razmere na ministrstvu je začela preiskovati tudi policija.

Na ministrovo stran so v tem času s pismi podpore stopili nekateri kulturniki, ki so s Prešičkom na položaju zaznali, da so se razmere v kulturni politiki začele premikati na bolje, spet drugi menijo, da mora nemudoma odstopiti.

Rekordno zaupanje vladi Marjana Šarca

Vlada Marjana Šarca medtem sicer beleži rekordno zaupanje, kaže anketa Mediane, ki sicer še ne zajema vpliva 'afere Prešiček'. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi priljubljenost Marjana Šarca je v zadnjem mesecu močno narasla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (575)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
28. 01. 2019 19.54
-2
KOLIKO CASA BOMO SE PRENASAL IN POSLUSAL TE PREVARANTE KAJ JE SE OSTALO OD SLOVENIJE
srebrnibreg
28. 01. 2019 20.01
+3
Čim prej se odselite spet čes lužo pa vas ne bomo prenašali in poslušali v vaših lažeh.
korintos23
28. 01. 2019 19.21
+6
Jelinčič je lepo opisal toto ministrstvo! Ni moj tip, mu pa dam prav.
someone1
28. 01. 2019 19.22
+1
korintos23
28. 01. 2019 19.13
+15
Sedaj pa bomo počasi izvedeli kaj se dogaja na totem ministrstvu! Svinjarije so velike.
someone1
28. 01. 2019 19.18
+2
najwečje swinjarije so pa w stranki SD s saleškim lobijem na čelu : )))
korintos23
28. 01. 2019 19.21
+7
someone1
28. 01. 2019 19.23
-1
korintos23
28. 01. 2019 19.30
+5
Lenuhom nikoli nič ne paše. Ti delal ne bi?
CyberWorm19
28. 01. 2019 19.32
-4
wpraš lenuha židana zakaj neče delat : )))
srebrnibreg
28. 01. 2019 19.52
+5
Tisti kateri ne hodite na volitve naj vas politiki in stanje v državi ne zanima. Imate priložnost pa si izvolite svojega kateri bo samo po vašem delal saj ste baje najbolj pametni edino med sabo niste sposobni najti toliko pametnega, da bi vaše filozofiranje spravil v dejanje. Najlažje je s tujimi jajci po koprivah tolči.
korintos23
28. 01. 2019 19.53
+2
On ni na sociali kot ti, mu mamica gat ne pere kot tebi! hahahaha
CyberWorm19
28. 01. 2019 20.00
-3
CyberWorm19
28. 01. 2019 20.09
-3
sam še wedno smo wečina pa se lohka na glawo obračate : )))
CyberWorm19
28. 01. 2019 20.11
-5
po waše je z 800 000 folka nek narobe ne pa z žoharji w parlamentu pa na wolilnih listkih hahahhaha
sodelujem
28. 01. 2019 19.07
-2
Ponavljanje cerarjevih vaj. Odstop,pozaba kaj se je dogajalo,pljuni (če se da,bo že levica) po SDS-u- in nič o vseh ostalih sodelujočih.Veseloigra ali kaj se je dogajalo na Slovenski sceni malo nazaj...Cesar je...
korintos23
28. 01. 2019 19.11
+2
A oni sterani iz SDS so pa bili kaznovani?
someone1
28. 01. 2019 19.07
-2
že to da je član stranke SD powe wse : ))) stranka prewarantou lopowou in lenuhou : )))
korintos23
28. 01. 2019 19.11
+3
someone1
28. 01. 2019 19.16
-2
dej ti men powej kolk te plačujejo da kle zagowarjaš njihowe lopowščine? : ))) keš na roke?
korintos23
28. 01. 2019 19.21
+3
someone1
28. 01. 2019 19.25
-1
korintos23
28. 01. 2019 19.30
+2
oježeš
28. 01. 2019 19.00
+6
Na razpis so čakali 10 let? Kaj pa odgovornost prejšnjih ministrov, jih ni sram, da so tako mečkali z razpisom, ter vsak mesec dobili polno plačo? In potem se nosijo, kot bi rešili Slovenijo pred propadom.
korintos23
28. 01. 2019 18.52
+6
Zakaj novinarji nič ne pišejo da so na tem ministrstvu velika trenja med zaposlenimi?
piu
28. 01. 2019 19.00
-1
srebrnibreg
28. 01. 2019 19.57
+2
Klasika janšistov. Za denar bi vse naredili in zato tu blizijo kot plačanci sekte.
piu
28. 01. 2019 18.24
+6
Lewaki so plasirali tega nesposobveža za ministra in zdaj, ko so se pokazale hude posledice in žrtev, pa bi se delali kot, da seni nič zgodilo....
piu
28. 01. 2019 18.25
+7
Odgovornost bo preba prevzeti....... odstop je mala malica.....
korintos23
28. 01. 2019 18.50
+4
Ti in sindikalist že šampanjec odpirata?
piu
28. 01. 2019 19.01
+0
korintos23
28. 01. 2019 19.12
+1
piu
28. 01. 2019 19.17
+0
korintos23
28. 01. 2019 19.22
+2
Še sedaj mi je žal da nisem bil v ZK! Kaj Janši manjka?
srebrnibreg
28. 01. 2019 19.27
+3
A bejž no. Torej je oni šel zaradi ministra na drugi svet ne zaradi osebnih stvari? Daj nekaj si še izmisli. Recimo, da mu je prababica umrla zaradi ministar.
piu
28. 01. 2019 19.29
-1
srebrnibreg
28. 01. 2019 19.58
-1
Si na javnem portalu in jaz tudi zato na tvojo laž in manipulacijo lahko odgovorim z resnico.
minkica91
28. 01. 2019 18.21
+10
šarc bi lahko ukinil to ministrstvo za kulturo, ampak kam bi pa potem te sd-jevce dal. Nekam jih mora dati, da je mir in da ima potem veliiiko podporo.
www.jaz
28. 01. 2019 18.18
-7
Bravo Šarec ! Pridno si nabiraš točke !
www.jaz
28. 01. 2019 18.53
+4
Ali drugače, bolj razumljivo : ČESTITAM ŠAREC !!!!
minkica91
28. 01. 2019 18.12
+14
kolkor poznam to kulturo in kulturnike, vem da tisti, ki jih poznam nimajo osnovne kulture. Me zanima zakaj je potrebno posebno ministrstvo za kulturo. Samo zato, da si razno razni talajo davkoplačevalski denar. Drugače pa itak bolj ali manj pišejo plagiate.
staridida
28. 01. 2019 18.03
-2
Vsi ki hvalite Šarca-a niste glih tako hvalili Cerarja na začetku-pa zdaj ga poglejte, kje je-na repu-ZGODOVINA SE PONAVLJA.....
korintos23
28. 01. 2019 18.51
+7
abc123def456
28. 01. 2019 17.50
+2
g predsednika vlade za zzupnika v kamnissko faro!!! govori kot s prizznice, :-).
vinogradnik33
28. 01. 2019 17.46
+7
Ko potegeneš nek resume pod članki o ministru kulturo , sedaj že nekdanjem lahko ugotoviš , da je ta gonja sproducirana iz nesoglasja znotraj kulturnih delavcev , ki se " žrejo " med seboj in to že nekaj let , pa niso našli pravega momenta , da bi zvalili krivdo na nekoga tretjega in sedaj ob tragičnem dogodku se jim je ta prilika sama ponudila in minister za kulturo , ki je pričel urejati zadeve na njim ne všečen način je izpadel kot najboljša tarča in morali so se ga znebiti , a problemi in medsebojna trenja bodo ostala !
Apostol1
28. 01. 2019 18.20
+2
vinogradnik33 ........ Približno tako kot ti sem tudi sam razmišljal , sicer ne veva kako in kaj , vseeno pa dobiš občutek , da je tale minister nekaterim krepko prirezal , krila in ravno ta tragičen dogodek je bila zelo dobra priložnost za to kar se je zgodilo. Se strinjam➕➕➕➕➕➕➕👍
piu
28. 01. 2019 17.43
-1
Kamera bi morala posneti let in pristanek Prešička iz ministrstva......
alenka.NN
28. 01. 2019 17.09
+19
bravo Šarec, zdaj so se malo zamislili po ministrstvih....ne samo minister, zdaj leti cela ekipa...super !!!
alenka.NN
28. 01. 2019 17.06
+524
direstraits 28.01.2019, 16:15:34 ....a ti res misliš, da si duhovit ? če mi ne verjameš, preštej minuse povsod kjer se pojaviš..torej!
someone1
28. 01. 2019 17.16
-1
direstraits
28. 01. 2019 17.27
+4
Ja Alenka...nisem zbiratelj...pišem samo resnico, ki jo vi levaki nočete videt niti priznat.... če si pa ti zbirateljica všečkov... evo, ti jih pa poklanjam enih 20...ampak žal ne gre... lahko pa, ti pomagam zbirat prtičke...
someone1
28. 01. 2019 17.33
+2
alenka.NN
28. 01. 2019 17.44
-5
s kakšno pravico pa ti mene zmerjaš z levakinjo ???....no zbiranje prtičkov je pa že nekaj desetletij mimo...ne bom te več ovirala pri tvojih globokoumnih mnenjih, ti samo uživaj...
direstraits
28. 01. 2019 17.52
+0
Haha hahaha hahaha... ma prav otročja si... se vidi, da je komplet LMŠ na tem forumu.... vsi združeni člani z komplet familijo predsednika vlade, ti delijo pluse po navodilih ....kako otročje 112 plusov... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha....
Simoni?
28. 01. 2019 16.20
-3
Iskanje novega šefa Kulturbunda se nadaljuje po vzoru na tisto znano:"Gujsa, gujsa, gujsa, dva debela pujsa, enega smo zaklali, enega pa prodali, enega pa še imamo, pa vam ga ne damo.."
korintos23
28. 01. 2019 16.31
+0
direstraits
28. 01. 2019 16.15
-31
Edina korist od Serpentinška je, da ko ga gledam ene tri minute, me že trebuh boli od smeha..... je pa vseeno bolje kot pa Cerar... ko si bil pri njem, najmanj tri ure v depresiji... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha.. Levaki pa res ne morete kej boljšga izbrat in ponudit.??? ... hahaha hahaha
korintos23
28. 01. 2019 16.31
+3
Janša pa ne boli trebuh od smeha, od opozicije pa že dolgo! In še ga bo.
oježeš
28. 01. 2019 19.02
+0
dires, le kako si moral biti žalosten, ko je bil JJ predsednik vlade, pa misnistri, ki niso nič koristnega naredili, ampak so pa dobili položaje za zasluge. Se ti toži po ponovitvi?
www.jaz
28. 01. 2019 19.09
+1
komarec
28. 01. 2019 16.06
+19
Kaj dela visoka podpora vladi iz desničarjev, ki so na robu obupa. Še Tomićeva naj postane EU poslanka, kar je zelo realno, bo obup še večji.