Slovenija

Šarec: Če bi imeli vsi stališče Levice, bi bili vsi Levica

Ljubljana, 27. 06. 2019 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
94

V Levici vladi očitajo, da se ne drži sporazuma z njimi in da jo tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno, je opozoril koordinator Levice Luka Mesec. Odnosi koalicije z Levico so po zagotovilih predsednika vlade Marjana Šarca dobri, saj po njegovih besedah z njimi ves čas tečejo pogovori in usklajevanja. Se je pa po drugi strani treba zavedati, da "če bi imeli vsi stališče Levice, potem bi bili vsi Levica", je dodal.

V Levici kljub odprtju dialoga s predstavniki LMŠ v minulih dneh z nezadovoljstvom gledajo na opravljeno delo vlade Marjana Šarca. Zlasti jih moti, da ni bil uresničen niti en od 13 projektov, ki so jih predlagali v stranki. "Zatika se na drugi strani, kjer zmanjkuje politične volje in se skuša razvodeniti naše predloge," je danes dejal Luka Mesec.

V Levici kljub odprtju dialoga s predstavniki LMŠ v minulih dneh z nezadovoljstvom gledajo na opravljeno delo vlade Marjana Šarca.
V Levici kljub odprtju dialoga s predstavniki LMŠ v minulih dneh z nezadovoljstvom gledajo na opravljeno delo vlade Marjana Šarca. FOTO: Aljoša Kravanja

Tako je po njegovih besedah denimo padel njihov predlog spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero so skušali "zamejiti privatizacijo zdravstva od znotraj". Zatika se tudi pri prenosu stanovanj s slabe banke na stanovanjski sklad. Kot je pojasnil Mesec, bi vlada namesto vseh nepremičnin na sklad želela prenesti samo tri, kar niti približno ne bi rešilo stanovanjske problematike oz. zadostilo potrebam mladih po stanovanjih.

Zagotovil je, da je Levica dober partner vlade, želijo pa si korektno sodelovanje pri njihovih prizadevanjih za odpravljanje izkoriščanja in prekarnih zaposlitev, za zagotovitev dostopa do ustreznih stanovanj, za pravično obdavčitev kapitala in za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Do poletja želijo izpeljati 13 zastavljenih projektov

Do poletja želijo v tej luči izpeljati vsaj štiri od 13 zastavljenih projektov, in sicer spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti, določiti minimalno urno postavko za študentsko delo, zagotoviti neodplačen prenos nepremičnin z Družbe za upravljanje terjatev bank na stanovanjski sklad in zakonsko omejiti prejemke nepremičninskih posrednikov, je pojasnil.

Če bodo navedene rešitve potrjene, bo Levica po besedah Mesca dobila pozitiven signal, da je sodelovanje smiselno, v nasprotnem primeru pa tega smisla ne vidijo. Prav od uspešnosti teh projektov bo tudi odvisno, v kakšni smeri bodo glede prihodnosti sodelovanja z vlado razmišljali organi sveta stranke.

Mesec je komentiral tudi sredino preložitev obravnave novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero ministrstvo za izobraževanje predlaga spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. Boji se, da bo predlog ministrstva v drugem branju postal nekaj čisto drugega in da bo prišlo do "pakta med vlado in desnico. "Kupili so še čas do ponedeljka, da se pogodijo z desnico o kompromisnem predlogu," je ocenil.

Kot je ob robu obiska v Vatikanu v izjavi za medije dejal predsednik vlade, so odnosi z Levico dobri, tako da sam zagotovo ne vidi težav v takem obsegu, kot ga vidi ta zunajkoalicijska partnerica. Ob tem je ponovil stališče, da je razlika med "delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti".
Kot je ob robu obiska v Vatikanu v izjavi za medije dejal predsednik vlade, so odnosi z Levico dobri, tako da sam zagotovo ne vidi težav v takem obsegu, kot ga vidi ta zunajkoalicijska partnerica. Ob tem je ponovil stališče, da je razlika med "delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti". FOTO: Kanal A

Tudi poskusi finančnega ministra Andreja Bertonclja po dohodninski reformi, ki bi razbremenila bolje plačane, pa kažejo, da vlado tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno, je še ocenil Mesec.

V Levici so sicer razočarani tudi nad današnjo odločitvijo vlade, ki je na seji predlagala ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Če bo tak predlog sprejet, se bo po navedbah Levice vsaj 19.000 upravičencem, ki med drugim prostovoljno delajo za humanitarne organizacije, znižal znesek denarne socialne pomoči ali pa bodo ostali brez socialne pomoči, vključno s plačilom zdravstvenega zavarovanja. S takšnimi predlogi vlada, namesto "mnoge potiska še globlje v revščino in socialno izključenost", so opozorili.

Šarec poudaril razliko med delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti

Kot je ob robu obiska v Vatikanu v izjavi za medije dejal predsednik vlade, so odnosi z Levico dobri, tako da sam zagotovo ne vidi težav v takem obsegu, kot ga vidi ta zunajkoalicijska partnerica. Ob tem je ponovil stališče, da je razlika med "delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti".

Zagotovil je, da so projekti, za katere se je z Levico dogovorila koalicija, začeli teči, zato ne morejo trditi, da se ni zgodilo nič, kar koaliciji očitajo v Levici. "Seveda pa smo imeli dogovor, da se bodo projekti začeli odvijati, ne da bo zadeva končana," je dodal.

Uskladiti toliko partnerjev je po Šarčevih besedah nekoliko težje, zato po njegovi oceni konflikta ni in ga tudi ne more biti, ker pogovori ves čas tečejo. Ob tem je dodal, da je v politiki pač treba imeti potrpljenje.
Uskladiti toliko partnerjev je po Šarčevih besedah nekoliko težje, zato po njegovi oceni konflikta ni in ga tudi ne more biti, ker pogovori ves čas tečejo. Ob tem je dodal, da je v politiki pač treba imeti potrpljenje. FOTO: Damjan Žibert

Tudi v koaliciji je pet strank, ki se morajo usklajevati

Po drugi strani pa mora Levica vedeti, da ima devet poslancev, da je podpornica zunaj koalicije in da so so temu primerni tudi rezultati, je še opozoril premier. Spomnil je, da je tudi v koaliciji pet strank, ki se morajo usklajevati. Tako da po njegovih besedah nikakor ne gre za to, da ne bi želeli izpeljati dogovorjenih projektov, saj jih je nekaj tudi zaveza koalicije. Po njegovih besedah namreč ne drži, da "če ne bilo Levice, pa mi ne bi znali ničesar narediti in ne bi imeli nobene ideje".

Uskladiti toliko partnerjev je po njegovih besedah nekoliko težje, zato po njegovi oceni konflikta ni in ga tudi ne more biti, ker pogovori ves čas tečejo. Ob tem je dodal, da je v politiki pač treba imeti potrpljenje.

Odzval se je tudi na besede predsednika NSi Mateja Tonina za Večer, da so v tej stranki pripravljeni biti nadkoalicijski partner. "Očitno so res neke ponudbe, težko sodim," je dejal Šarec in se hkrati vprašal, zakaj z NSi niso prišli skupaj že ob sestavljanju vlade, ko je bilo z njimi že vse dogovorjeno in so bili tudi že razdeljeni resorji. "Je pa res, da je politika umetnost možnega," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
28. 06. 2019 11.55
+0
same bedake kažete tukaj
Apostol1
28. 06. 2019 11.41
+1
Po svoje smo vsi lahko veseli ,da imamo tako levico kot je, ker edino levica lahko kontrolira po svoje Šarca ,ki je kot smo že lahko spoznali take vrste človek ,da mora vedno biti njegova zadnja beseda ,ki mora obveljati. To pa ni ravno najbolje ,ker politika je sklepanje kompromisov za dobro cele države in samo za Šarca in njegove stranke. Sicer pa jaz vedno volim levico in dokler bodo v njej taki ljudje kot so sedaj jo tudi bom v bodoče volil brez posebnega razmišljanja , ravno tako kot tudi ne bom nikoli volil SDS in velikega vodjo.
Nimasmisla
28. 06. 2019 08.35
-2
to kar govorita lukec in violetka je daleč od realnosti in.neuresničlivo pa me lahko zmerjate za sds človeka se pa vidi pri eu volitvah kje so nula.od nule
el capitano
28. 06. 2019 07.21
-1
Sds pisunčki so se že zbudili..Hitro pljuvat po Mesecu, trošit laži in nabuloze...
Nimasmisla
28. 06. 2019 07.13
+1
šarec ima preveč dela s svojim petorčkom in levico tako da nima časa še za reforme
Al83
27. 06. 2019 20.25
-1
Za levico je že Pahor na desni. Vsak ki ni Stalinist je za lvico na desni.
KakovostenSmeh
27. 06. 2019 16.34
+1
Vceraj je sofer star ca 50let+ s palco skidal migrante pod avtobusom sredi Kongresnega trga ob 16 uri... ko se jih je znebil izpod autobusa so napadali nazaj in pljuvali. Noben od gledalcev ni priskocil na pomoc samo kolega (pac je bolj fizicno sposoben) odsel jih plasit stran od starega soferja. hvala za ideologijo... kwa je admin a brises? Pa poglejte kamere okoli kongresca pa boste se sami prepricali v resnico
el capitano
28. 06. 2019 07.19
+0
sandi101
27. 06. 2019 16.30
+6
Karl, Židan, Mesec, Pahor, Bratuškova, Cerar, čim prej spokajte!
korintos23
27. 06. 2019 19.31
+1
jodr
27. 06. 2019 16.28
+3
Lukec nič ne bo z vašimi projekti. Komedijant vas potrebuje samo za dvigovanje rok, do sedaj bi to že moral spoznati.
vinogradnik33
27. 06. 2019 19.27
+2
KakovostenSmeh
27. 06. 2019 16.26
+9
Vceraj je sofer star ca 50let+ s palco skidal migrante pod avtobusom sredi Kongresnega trga ob 16 uri... ko se jih je znebil izpod autobusa so napadali nazaj in pljuvali. Noben od gledalcev ni priskocil na pomoc samo kolega (pac je bolj fizicno sposoben) odsel jih plasit stran od starega soferja. hvala za ideologijo
Ka pa mislis
27. 06. 2019 16.11
-4
Vse vlade so bile desne, pa da nevem kako se predstavljali kot leve... Edina levica je ZL in je pomembno da jo imamo.
fljfo
27. 06. 2019 16.14
+6
Novi uporabnik
27. 06. 2019 20.02
+0
Vse stranke so leve. Prav desne stranke pri nas ni. Vse stranke so za socialno državo. Nobenega ni ki bi želel zmanjšati moč države in prepustiti vse trgu.
prašek
27. 06. 2019 16.07
-1
Grem jaz še po kakšno prikolico .....
fljfo
27. 06. 2019 16.05
+10
Levica nas spravi na beraško palico v manj kot enem mandatu....
Apostol1
27. 06. 2019 18.01
+1
Kolikor se spomnim je to do sedaj uspelo samo Jovanu in SDS pred njegovo vlado smo živeli bistveno bolje.
Novi uporabnik
27. 06. 2019 20.04
+1
Ah Jovan je mel tisti nesrečni mandat med krizo ki jo je zakuhal Wall Street. Slovenska politika ima tu žal zavezane roke.
malimoz2012
27. 06. 2019 15.56
+8
Karl, Židan, Mesec, Pahor, Bratuškova, Cerar, čim prej spokajte
krtofl
27. 06. 2019 16.14
+3
A kar vsi...predlagam da počakš ponedeljek pa da vidmo kaj bo....
sonofabitch
27. 06. 2019 15.56
+4
Saj to je njihov cilj, vsak komunizem in njegov derivat vodijo v diktaturo to je edina ureditev v kateri lahko obstaja.
fljfo
27. 06. 2019 16.02
+1
Začuda se tega njihovi volivci ne zavedajo....
vinogradnik33
27. 06. 2019 15.53
+21
LEVICA je skupek nedonošenih šarlatanov , ki se bojijo prevzeti kakršno koli odgovornost za svoja dejanja ! Levica je zadovoljna s tem , da je lahko na plačilni listi državljanov in v parlamentu govori kar želi , saj jih nihče ne jemlje resno ! V politiko so šli zato , ker jih v službah , kjer so bili ( če so sploh imeli kdaj zaposlitev ? ) imeli prenizke plače in se je pokazala prilika , da lahko na tuj račun z visokimi dohodki brezskrbno živijo in mlatijo prazno slamo in ultra levičarske za današnjo rabo neuporabne in ne sprejemljive zahteve okoli katerih so se okopali in ne odstopijo od njih in to jim jemlje kredibilnost in verodostojnost !
prašek
27. 06. 2019 15.55
+1
Te misli delim s teboj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
najvsivedo
27. 06. 2019 15.56
+3
AHHHHHHHHHHHHHHAAAAAHHHHHHAHAHHAHHA..Ko so ti vlado potrdili si pa ploskal šarlatan..
prašek
27. 06. 2019 15.58
-2
šentiljka je odkrila novo besedo : šarlatan ☺☺☺
Castrum
27. 06. 2019 15.58
+4
Čak mal? A nista prav vidva tista, ki sta orgaznično navdušeno komentirala "vstop" Levice v koalicijo???? Ajajajaj, vsak teden drugačno mnenje.....
prašek
27. 06. 2019 15.59
-3
Zelo verjetno si vsaj mene z nekom zamenjal Castrum !
Castrum
27. 06. 2019 16.01
+3
hehehehe, ja, tako je ko vas naučimo kakšno novo besedo, pa ste navdušeni, a ne oksimoron?/// hehehehehe
Castrum
27. 06. 2019 16.03
+2
O ne, ne, prašek, niti slučajno! Tvoja vzhičenost z Levico v "koaliciji" in dejstvo da tam ni NSi je bila na veliko in velikokrat objavljena.
prašek
27. 06. 2019 16.03
-2
Samo to besedo sem moral jaz tebi razložiti !! ☺
prašek
27. 06. 2019 16.05
-2
Prav, pa naj bo po tvoje ! Če že pri ženi nimaš nikoli prav, naj ti bo tukaj !
fljfo
27. 06. 2019 16.07
+3
Prašek, tukaj veš, da ima Castrum prav in se nimaš kaj sprenevedati....Je pa zanimivo, kako se hitro obrneš glede na dano situacijo
Castrum
27. 06. 2019 16.16
+4
Oksimoron si ti meni razlagal? hahahaha, pozabiš hitro, kar ti ne odgovarja, a prašek. Tako kot podporo levici. Ejejej, prašek, nisem takega sprenevedanja vajen pri tebi. Presenečaš, presenečaš!
korintos23
27. 06. 2019 15.52
-9
Levica, pirati, zeleni, in še bi se našlo, to je bodočnost Slovenije.
najvsivedo
27. 06. 2019 16.01
+4
Še malo pa boš ti ..prašek...srebrni...piljan...makintosh...ina...dobar...ITD...z veseljem za NSI navijali....SAMO DA NI JANŠA.
Castrum
27. 06. 2019 15.49
+10
Nekaj rekov iz moje mladosti: "A ne vidiš, da je levi, kaj bo delal?"....... "Nič ne naredi, ker ima dve levi"....... pa še bi se našlo. ))))
korintos23
27. 06. 2019 15.51
+0
Kaj pa levi, spreobrnjeni, totim pa so dve desni zrasle?
krtofl
27. 06. 2019 16.15
+1
korintos23
27. 06. 2019 15.49
+12
Lukec ne želi si novih volitev, te več enostavno ni! Volivci so te prečitali. Ti bi samo dajal in dajal, delal pa ne, me močno spominjaš na enega tebi podobnega.
fljfo
27. 06. 2019 15.51
+3
vertex
27. 06. 2019 15.48
-3
na levi so zl socialisti in sds komunisti