Slovenija

Šarec: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje

Ljubljana, 24. 02. 2020 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oziroma izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Medtem je ministrstvo za izobraževanje vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prihod neizbežen
    03:17
    Iz 24UR: Prihod neizbežen
  • Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus
    03:47
    Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel Marjan Šarec

Na današnji seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost (Snav) je dobil poročila vseh deležnikov, tako civilne zaščite, policije, vojske in drugih, ki sodelujejo v sekretariatu Snava. Zmogljivosti in potrebna sredstva za interveniranje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je zagotovil. Na seji so po njegovih besedah obravnavali tudi sorazmernost ukrepov, da ti ne bi bili ne preveč ne premalo obsežni. Poleg tega je zelo pomembna koordinacija med sosednjimi državami, je dejal.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da policija je in bo vedno opravila svojo nalogo s ciljem zagotavljanja varnosti ljudem v državi. Tako bo tudi v tem primeru, je povedala. "Naša naloga je dvojna - po eni strani zagotavljanje in varovanje javnega reda in miru in preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj ter po drugi strani vsi ukrepi, ki jih bo odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi omejitev gibanja, če bo to potrebno, in mejna kontrola na meji z Italijo," je naštela. Slovenska policija je vedno pripravljena, je zagotovila na vprašanje, kako hitro se lahko aktivirajo.

Marjan Šarec je danes novinarjem povedal, da bo Slovenija zaprla meje, če bo treba.
Marjan Šarec je danes novinarjem povedal, da bo Slovenija zaprla meje, če bo treba. FOTO: Miro Majcen

Po Šarčevih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Pomembno pa je, da bodo ukrepi sorazmerni, je ponovil.

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar je v nagovoru na slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal, da je sistem nacionalne varnosti pred novim izzivom - kako se soočiti z razsežnostjo koronavirusa, ki je že močno izbruhnil v Italiji. Poudaril je, da zaupa v znanje in izkušnje vseh pripadnikov nacionalno-varnostnega sistema in da bodo naredili vse, da zajezijo širjenje tega smrtonosnega virusa.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija. Ob vprašanju o dostopnosti mask je pojasnil, da so maske, ki jih nosi denimo zdravstveno osebje v bolnišnicah, za notranjo uporabo. "Zdravniških mask je na zalogi kar nekaj, seveda pa bomo šli v dokup," je zagotovil. Tudi drugi resorji jih imajo, je spomnil.

Tako je skoraj prepričan, da jih ne bi smelo zmanjkati. Prepričan je tudi, da jih ne bomo vsi splošno nosili po ulicah. V poštev bi prišle, če bodo kakšna območja bolj ogrožena. Sicer pa maske po njegovih besedah niso rešitev. Po njegovem mnenju se je treba držati ukrepov, ki jih predpisujejo oziroma predlagajo pristojna ministrstva in so objavljeni povsod.

Ministrstvo za izobraževanje s priporočili vrtcem in šolam glede koronavirusa

Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa. "Najpomembnejše je, da ravnamo preudarno, po premisleku in predvsem brez panike," je na Twitterju sporočil minister Jernej Pikalo. Na ljubljanski ekonomski fakulteti se sprašujejo celo o smiselnosti začasnega zaprtja.

Kot so zapisali na spletni strani, gre za napotke in usmeritve za ravnanje v skladu s trenutno veljavnimi navodili pristojnih institucij. Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujejo, da se redno seznanjajo z in upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Odgovorne osebe vzgojno-izobraževalnih, visokošolskih in raziskovalnih zavodov ministrstvo poziva, da začnejo postopke priprave načrtov za kontinuirano delovanje in izvajanje vzgojno-izobraževalnih, študijskih in raziskovalnih dejavnosti. Skladno z lastno presojo konkretnih primerov naj ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti.

Poziva jih tudi, da pripravijo načrt in vzpostavijo sistem za komuniciranje s svojimi ciljnimi javnostmi (zaposleni, šolajoči, študenti ...). S trenutno aktualnimi preventivnimi ukrepi pa naj seznanijo vse vključene v vzgojno-izobraževalne procese in zaposlene.

Ljubljanska ekonomska fakulteta je mednarodna poslovna šola z največjim številom tujih študentov v Sloveniji.
Ljubljanska ekonomska fakulteta je mednarodna poslovna šola z največjim številom tujih študentov v Sloveniji. FOTO: 24UR

Ljubljanska ekonomska fakulteta razmišlja o začasnem zaprtju

Izobraževalne ustanove se sicer tudi same soočajo s številnimi vprašanji. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, so zaradi velikega števila klicev študentov, staršev študentov na izmenjavi in zaradi zaprtja partnerskih univerz v sosednji Italiji zaprosili ministrstvo za zdravje in NIZJ za protokol ravnanja v zvezi s koronavirusom. Sprašujejo tudi o smiselnosti začasnega zaprtja fakultete glede na njihovo daleč največjo mednarodno izpostavljenost zaradi tako velikega števila vpisanih tujih študentov.

Kot so navedli, so mednarodna poslovna šola z največjim številom tujih študentov v Sloveniji. "Na fakulteti se ves čas izobražuje okoli 1000 študentov iz več kot 75 držav sveta. Med njimi so tudi študentje s Kitajske, Italije in drugih držav z visoko stopnjo okuženosti z virusom COVID -19," so opozorili.

Ekonomska fakulteta deluje usklajeno z rektoratom Univerze v Ljubljani, od katere je že prejela navodila glede ravnanj v primeru prihajajočih študentov in raziskovalcev s Kitajske, ki pa so zelo splošna in se navezujejo samo na študente in raziskovalce s Kitajske. Ravno v preteklem tednu, ko se je začel poletni semester, je fakulteta sprejela večje število tujih študentov z vseh koncev sveta, so navedli.

Sicer pa širjenje novega koronavirusa ali strah pred njim že vpliva na nekatere procese tudi v izobraževalnih ustanovah. Tako so na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem davi odpovedali nekaj predavanj. Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa so za nedoločen čas prestavili zagon superračunalnika Trdina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1383)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pal?ek Smuk
25. 02. 2020 14.30
-1
Kdaj mislis ti klovn zapret meje.Ce nisi sposoben svojega dela se spelji v gozd k svojim lubadarjem...
Amasakul
25. 02. 2020 12.49
-2
MI bomo meje zaprli zadnji, ko bo že prepozno. Vmes pa se sprehajajo imigranti iz ex yu.
alpino
25. 02. 2020 12.21
-2
Slovenija bi najprej zaprla vse manjše mejne prehode in policiste, ki jih kaotično primanjkuje prerazporedila na druge prehode, mejo z Italijo in zeleno mejo, ki bi jo skupaj z vojsko hermetično zaprla. Pa bo??? Nehaj Šarec, malo morgen.
prinašalec2
25. 02. 2020 09.59
-1
Torej, kaj jamramo, država je pripravljena, zdravniki bojda ne, so pisali nekje neki visoko leteči medijski strokovnjaki... Tudi šarec misli tako, očitno, država bo sedaj "zdravila"...? Pa ja ob tej vladi smo doživeli že vse...pa da vidimo še ta zadnji eksperiment...mogoče ga povzame cela evropa.
Volga Malek
25. 02. 2020 09.21
+6
Neosocialisti Marjan & Co spokajte in se ne vracajte ! Neosocialisti sploh Marjan nima niti vizije, niti strategije niti nimajo planov ze za primer mnozicne nesrece kot je korona virus kaj sele posteljnih kapacitet po bolnisnicah, tist en vojaski feld lazarett pa res ne resi vsega. To so neosocialisti. Marjanova company je razpadla kot recejo kot 'bugarska skupstina'. Skrajni cas je da neosocialisti spokate z oblasti za vekomaj za dobro Slovenije.
Volga Malek
25. 02. 2020 08.43
+9
Hahaha si ti ja nor kako je izdavu Xarchi 😂 to je norcevanje iz ljudi. 'Ce bo treba bomo zaprli meje....seveda jih ne boste kdo bo pa 'svercal' ilegalce potem od NVO kot Lidija iz SD in Ziga s kombijem s 24ur. Policija je pa odkar je Marjan & LMS na vladi taxi sluzba do azilnih domov. Skrajni cas je da gre. Cimprej tem bolje za Slovenijo.
bikoborec69
25. 02. 2020 08.27
+8
Blb bla bla samo ti je več ne boš zapiral, kvečjemu lahko kot Serpetinšek kje nastopiš in znesek doniraš za koronavirus in še to če te bo kdo hotel poslušati.
laycan
25. 02. 2020 08.12
+10
In v razmislek tistim, kateri ste razgrabili ne kontrolirane količine mask,vam povem samo to, niste vredni kaj je za nohtom črnega, posranci. Veliko staršev, bolnih, malih otrok bi jih rabili, pa jih nimajo kje dobit.
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.14
+12
nono1234
25. 02. 2020 08.29
+5
Seveda ni dobro pretiravati, ampak ti ljudje so jih vsaj pošteno plačani. Zakaj jih pa ni, ker so pač bile donirane na Kitajsko. Treba se je vprašati kdo je imel pravico "sleči" lasten narod, da bi "oblekel" druge. Torej, ne da bi preveril ali jih ostane dovolj za lastne potrebe. Maske načeloma verjetno ni težko narediti, ampak možno je, da so te, ki so bile donirane uvožene prav iz Kitajske, sedaj jih pa ni možno nikjer dobiti, ker je pač panika povsod. Pametna poteza, ni kaj.
laycan
25. 02. 2020 08.30
+8
Lumpx
25. 02. 2020 08.10
+9
Slovenija bi moral zapreti meje na jug ze l. 2015 ne pa da meni kontrolirajo potni list in cakam v kolonah.
nacionale
25. 02. 2020 08.09
+8
Marjan ko je to Janša povedal si rekel da si eni nabirajo politične točke... Tak da Marjan najboljše bi bilo tebe zaprti in to v kak zavod...
mallonge
25. 02. 2020 08.04
+14
Šarići za svojim visokim zidom skrbno čuva svojo homofobijo in nesposobnost, da mu ne pobegneta z dvorišćča!
mallonge
25. 02. 2020 08.05
+7
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.02
+21
Če bo pri nas izbrunil virus bo cela štala,ker tudi približno nimajo nič pripravljeno
nono1234
25. 02. 2020 08.02
+22
Ne grem se politike, ne leve ne desne, vendar Marjan Šarec nikoli ni bil dorasel vlogi predsednika vlade. Vsi njegovi odgovori so skoraj vedno navadno nakladanje, brez vsebine in rešitev. Tudi tokrat ga ne jemljem resno, kajti poslušati je treba tiste, ki poznajo situacijo in vedo, da nismo pripravljeni. Poglejmo samo primer z maskami, ki so jih več kot milijon donirali na Kitajsko pri nas je pa niti kupiti ne moreš. Sedaj pravijo "saj ni dokazano, da vas maska zaščiti". Zakaj so potem bile poslane na Kitajsko, če so nekoristne? Zakaj jih uporablja medicinsko osebje, če so nekoristne? Oh, Marjan Šarec, kdo je že to??
Pal?ek Smuk
25. 02. 2020 08.03
+14
Roman M.
25. 02. 2020 07.57
+15
In kaj še čakamo ? Se mora res prav pojaviti v SLO ? Ali jih mora oboleti vsaj 2% prebivalcev ? Skratka, kaj čakamo ?
dule100
25. 02. 2020 07.48
+15
Če jo bomo zaprli, jo bomo, če ne pa ne! Sicer smo pa na dolgi rok tako vsi mrtvi! Samo, da ne bo na kratki rok, ob telih nesposobnežih!
radar
25. 02. 2020 07.43
+20
Kakšen je načrt balkanskih držav oziroma Slovenije za zajezitev migrantov oziroma kakšna je predvidena kontrola zdravstvenega stanja migrantov? Ker drugače je brez veze, da se zapiramo pred virusom v Italiji in drugje, če je stalno omogočen nenadzorovan sprehod migrantov čez mejo.... lp
Mayte88
25. 02. 2020 07.36
+7
Če bo JANŠA mandatar bodo vsi problemi rešeni ?
hotchilipoper
25. 02. 2020 07.43
-10
Janša je že bil,pa ni naredil nič,razen za sebe in žlahto
Lumpx
25. 02. 2020 08.12
+3
Ne bodo. Se bodo pa vsaj zaceli resevati namesto da se odgovorni sam prerivajo ob koritu in se izgovarjajokako je opozicija oz. Jansa kriv da nic ne nardijo.
Pal?ek Smuk
25. 02. 2020 07.24
+18
Ti klovn kdo pa mislis da si.....?
mosqito
25. 02. 2020 07.13
+29
Spokaj Šarec v Šmarco, tam govor bedarije , delat itak ne znaš...vse kar pa le nardiš,ti pa Črnčec narekuje.
SHDS
25. 02. 2020 07.11
+14
ŠAREC ALA BÜMSN