Slovenija

Šarec: Domoljubje je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas

Ljubljana, 21. 12. 2018 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru na nocojšnji osrednji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje po njegovih besedah "ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas". Kritičen je bil tudi do ekstremizma.

Predsednik vlade Marjan Šarec je spomnil, da je predstavnik generacije, ki ni aktivno sodelovala pri plebiscitnih dogodkih pred 28 leti, a to, kot je dejal, ne zmanjšuje njegovega domoljubja in pravice do njega: "Interpretacije, da je bila osamosvojitev samo zasluga nekaterih posameznikov, so zgrešene. Bila je zasluga številnih, predvsem pa celotnega naroda, ki je bil aktiven že nekaj let prej."

Kot je dodal, je ministriral in zmrzoval v cerkvi, ko se nekaterim zdajšnjim gorečnežem še sanjalo ni, kaj je to cerkev: "Ob državnih praznikih vedno izobesim slovensko zastavo in imam v pisarni sliko Rudolfa Maistra. Pa vendar zato, ker znam veliko partizanskih pesmi, ker spoštujem drugače misleče, ker priznavam pravice istospolno usmerjenim in ker nisem nacionalist, za nekatere nisem domoljub, temveč izdajalec."

"Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko, le manj nas je slišati," je dejal Šarec ter opozoril na nevarnost ekstremizma, pa če je levi ali desni: "V naši družbi radi s prstom kažemo na druge, ne da bi priznali svoje napake. Enotnost ne pomeni enako misliti o vsaki temi, to bi bilo prelahko. Pomeni pa enotnost v odnosu do domovine in državnosti."

Slovenija ima po njegovih besedah težave, "a daleč od tega, da bi se nam bilo treba ves čas primerjati z drugimi in govoriti, kako je v tujini vse urejeno. Veliko izzivov je pred nami in nikoli ne bomo mogli reči, da smo naredili vse, kar smo si zadali sami ali pa kar od nas pričakujejo državljanke in državljani. Naša dolžnost pa je, da se trudimo vsak dan znova reševati zahtevna vprašanja, ki jih rojeva čas, v katerem živimo."

"Dobro upravljane institucije, ki zagotavljajo dostopne javne storitve, so ključ do družbe, temelječe na solidarnosti in možnostih za vse, ne glede na socialno poreklo," je tudi poudaril Šarec. Zdravstvene, šolske in socialne storitve morajo biti po njegovih besedah dostopne vsem, "ne samo tistim, ki so se rodili z zlato žlico."

Ob koncu govora pa je predsednik vlade vsem zaželel, "da bi božič preživeli mirno, tudi tisti na delovnih mestih in mednarodnih misijah".

Državne proslave v ljubljanskem Cankarjevem domu, ki še poteka, se udeležujejo tudi številni visoki predstavniki političnega in družbenega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ministri, poslanci, člani diplomatskega zbora in verski predstavniki.

Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo 

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov oziroma 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december - letos bo to v sredo - zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
26. 12. 2018 16.32
Našega preds.vlade ZELO krasi, da si EDINI DO SEDAJ piše govore izključno SAM, tudi dr.Drnovšek si jih je večina! Vsi ostali predsedniki so potrebovali druge, ker sami NISO bili sposobni spisati nekaj tako resničnega in veličastnega kot naš pameten, čeden, POŠTEN sedanji preds.vlade!!!!!!!
Recenzor
23. 12. 2018 18.00
+3
A zdaj si že kamniški nabukianezer prilašča osamosvojitev. On je takrat delal popravce v lesarski!
ina5785
26. 12. 2018 16.22
Recenzor - ne delaj si sramote! Vesoljna SLO je slišala kaj je Šarec REKEL o osamosvojitvi!!!! in NITI PRIBLIŽNO SI NI prilaščal NOBENE osamosvojitve, povedal je, da je bil takrat star 12 let. In tudi NAJ SI NIHČE N E PRILAŠČA osamosvojitve, kot to počno vemo kateri!!!!, ki si celo že spominske table limajo na pročelja, vendar tabla NE ostane tam niti 24 ur, ker jo narod sname
srebrnibreg
23. 12. 2018 10.48
+12
Vidim, da je stomickni lažnivec, manipulant in ponarejevalec že ob 7 uru zjutraj pisal pravljice. Ne vem, če so bele črtice od včeraj pustile posledice ali so že sveže v delovanju.
ivan.z Doba
23. 12. 2018 10.15
+11
Desnuhi, vas orban še ne spusti komentirat na noro24?! Bo treba prej forinte vrniti. Namesto, da tu smetite , pojdite zamaške nabirat. Ljubljeni vodja nima več forintov!
Tomvojo
26. 12. 2018 16.00
Na kurah moraš pa samo dol gladit, isto go...no
Nimasmisla
23. 12. 2018 08.21
-15
v prvi vrsti v šoli so sedeli sami problematični da jih je tovariš imel na očeh
korintos23
23. 12. 2018 09.14
+14
V eni drugi vrsti je sedelo več bivših tovarišev, res pa je da so bili bolj kislega obraza.
ivan.z Doba
23. 12. 2018 10.12
+10
V drugi vrsti so sedeli repetenti in prepisovalci.
01xxy
23. 12. 2018 07.28
+7
A vreča zlobe si pa ni priborila sedeža v prvi vrsti?
Simoni?
23. 12. 2018 07.05
-10
Spoštovani navijači levih komunističnih strank. Z velikim veseljem Vam sporočam da se mi določen del telesa nahaja v visečem položaju, ko berem kaj si Vi mislite o mojem pisanju. Eni še vedno živite v časih Kučanove Udbomafije, ko je bilo zelo pomembno kdo, kaj in kdaj je nekaj napisal. Čeprav tudi današnji vladajoči rdeči lenuhi še vedno živijo z roko v žepu slovenskega ljudstva, tako kot so to nekoč počeli njihovi skrivaški predniki, nam je današnja svoboda govora omogočila vsaj to, da lahko napišemo kakšen komentar takrat ko nam zapaše? Deset komentarjev o tem, zakaj sem svoj komentar napisal glih ob sedmi uri zjutraj!? Ste prepričani da ste vzeli točno predpisana Vam zdravila? Iz Vaših cenjenih komentarjev se da jasno razbrati da prihajate iz zelo primitivnih okolij in da se nikakor ne morete otresti vaše cenjene ruralne in če hočete, tudi visoko agrarne preteklosti. Vam je že kdo povedal da so časi ko si napisal, ali rekel kaj proti rdečim lenuhom in za to bil obsojen zaradi žalitve lika in dela največjega sina naših narodov in narodnosti na vsaj pol leta aresta, nepreklicno mimo? Vam je že kdo povedal da nekdo avtomatično ni član stranke SDS in desna roka Janše, če napiše nekaj proti človeku, ki še sam ne ve kdo je, kdo so njegovi starši in od kod prijaja, nas bi pa učil kakšni domoljubi moramo biti, kdaj in kako to moramo početi? Sem ponosen Slovenec in član stranke SNS in tako bo tudi ostalo. V stranki nas je res ostalo precej manj članov kot nas je bilo nekoč, a ostali smo le ta pravi domoljubi, kljub temu da se zavedamo da se še nekaj časa, število članov naše stranke ne bo ne vem kako drastično povečevalo. Se vam zdim podoben vodji poslanske skupine Šarčeve stranke Goluboviću, ali Moderndorferju, da bi zamenjal devet strank v šestih letih? Le ta dvojec se upravičeno obrača z izrazom: Spoštovane kolegice poslanke. Dobesedno. Igral je v vseh moštvih slovenske prve ženske državnozborske lige...
prašek
23. 12. 2018 07.09
+10
Že dolgo nisem prebral tako neumnega komentarja !
Simoni?
23. 12. 2018 07.21
-9
Neumen je zgolj za tiste, ki jim je bil namenjen....
Simoni?
23. 12. 2018 07.23
-13
Kaj pa je zate veleumno? To da si leta 2004 volil Janšo, 2008 Pahorja, 2014 Cerarja in 2018 Šarca? Se globoko oproščam, ker si se našel med omenjenimi preletavčki....
HauSSer
23. 12. 2018 08.58
+19
@preiskovalec; dobrodošel na prag leta 2019. Kot si opazil, svoboda izražanja na vrhuncu, lahko blatiš in žališ tako imenovano "udbomafijo" pa brez posledic, v najslabšem primeru ti zbrišejo komentar. Zmoti pa me, da Vi, tako imenovani "domoljubi", ne razlikujete več med domoljubjem in KORISTOljubjem. Kaj si naj mislim o članu SNS, stranke, katere predsednik je bivši zapornik, obsojenec, lažnivec, populist.... Edina stranka BREZ programa, ki svojo politiko izraža samo in izključno proti priseljencem, migrantom, beguncem.... si že slišal; "povej mi s kom se družiš, pa ti povem kdo si"? @Preiskovalec, spoštovanja si vreden toliko, kot kriminalec Jelinčič in gargamel iz "bratske" stranka SDS.
korintos23
23. 12. 2018 09.15
+15
Smešno
23. 12. 2018 09.32
-14
piljan
23. 12. 2018 09.49
+15
Kranjčan,glede na to vam vam je šef še vedno po vetru obračojoči Jelenko,ki so ga polna usta koristi zase,žal tudi vi ne morete biti ravno vzor nekomu.Problem je.da sebe ne vidiš.
omega _v6
22. 12. 2018 21.41
-4
Šarec ti govoriš eno delaš pa drugo!! Kakšen domoljub si ti,če lahko dviguješ davke siromakom,ki živijo od miloščine vendar bi se ta miloščina morala imenovati PLAČA ali POKOJNINA!! Tebi so na prvem mestu tujci ki izvajajo nasilje nad Slovenci! Seveda če se kateri postavi porobu tem prišlekom ga takoj ozmerjate za nestrpneža!! Če bi v slovenski vladi bili ljudje kot je treba bi bili davkoplačevalci na prvem mestu!! Bojte se rumenih jopičev kmalu boste rdeča oaza Evrope!! Sosedi vam ne zaupajo zato so na meje poslali policiske kontrole in prav imajo saj zaupanja niste vredni!!
krtofl
22. 12. 2018 21.51
+3
puspan
22. 12. 2018 21.17
+5
Temu stavku ni kaj dodati, niti vzeti. Bravo predsednik vlade. Če boš tako nadaljeval, se lahko zgodi, da te naslednjič obkrožim, saj to je edina pravica in obveza, ki jo imam.
vinogradnik33
22. 12. 2018 17.16
+8
Lep , domoljuben , konstruktiven in podučen govor je podal predsednik vlade Šarec ! Dobro ve kaj govori in komu je namenjen govor ! Zanimivo pa je , da so sektaši ob tem občutili veliko grožnjo sebi in svojim načelom , kolikor se da izbrati iz komentarjem !
Smešno
22. 12. 2018 17.16
-4
Vse se zelo “nežno pelje” v smeri ponovnega potvarjanja resnične zgodovine. Že videno.. Drugače boljševiško komunajzerska druščina ne zna. Laž je glavno (in edino!) sredstvo za dosego cilja. Kaj kmalu (cca. 10-15let) bo tovariš Milan in kompanija glavna in edina -“zmagovalna struja”, ki bo zaslužna za Osamosvojitev Slovenije... Laž na laž do resnice? Jok brate-odpade..
ivan.z Doba
22. 12. 2018 17.45
+4
Tebe je tut orban odhebu z nore24? Poskusi raje u Begnah. Tam jemljejo tebi podobne.
HauSSer
22. 12. 2018 17.45
+8
@butalc; to kar počnete sami, podtikate drugim. SDSova pritlehna politika to počne nonstop.....,neizobraženi jurišniki pa tega pač ne vidite in ponavljate neresnico kot papagaji....no "nick name" ti pristoji;)
korintos23
22. 12. 2018 18.35
+5
Smešno
23. 12. 2018 09.23
-8
Dragi @HauSSer, imam fakultetno izobrazbo tehnične smeri, nikoli bil član kakšnekoli “partije” (ZK, SDS...) in tudi nimam namena. “Resnica” v tej državi temelji na lažeh in potvarjanu zgodovine.
Smešno
23. 12. 2018 09.28
-8
.. a si že bil tam..? .. u Begnah.. Pavliha.
Smešno
23. 12. 2018 09.30
-6
JE-BI-GA
22. 12. 2018 15.53
+5
Kaj dela Kučan v prvi vrsti, on je bil proti odcepitvi Slovenije, proti samostojnosti in ne spada med domoljube, poleg njega še pa marsikdo.
BolecaResnica
22. 12. 2018 15.58
-3
HauSSer
22. 12. 2018 17.04
+7
@jebi;ne posplušuj zgodovinskih dejstev - to kar pišeš o Kučanu ni resnica! Če misliš na tvoje "domoljube" - gargamel, Krkovič, Crnkovič...to so koristoljubci, ki jim je mesto na Dobu in ne na proslavi!
RUGIEVIT
22. 12. 2018 15.40
+7
Çe bi vlada vedela kaj je domoljubje nebi nobenega migranta sprejeli dokler nebi bil vsaj 5x preverjen!
ivan.z Doba
22. 12. 2018 15.39
+1
Desnuhi, še orban vas ne mara več!
glava2
22. 12. 2018 15.38
+9
prva vrsta ne ve nobeden kaj pomeni domoljubje...., vejo pa kaj je stolčkoljubje....
samuray1
22. 12. 2018 15.36
+0
Na domoljubje imajo pravico izključno temačni češ princi. Vse drugo je prepovedano.
BolecaResnica
22. 12. 2018 15.26
+1
Marioneta levice spet laze... Kako lahko človek kateri je orodje komunistov drži govor o ministranstvu? Izdal je ljudstvo s tem da je delal proti večini prebivalstva za nameček še hoce usmerjati vse medije kako porocat. Se vidi da ta hlapcek nima vseh koleščk na pravem mestu. Mini diktatorček je sramota za slovence in slovenke... Cela EU se nam smeji da je klavn premier! Fuj kakšen nakladac
ivan.z Doba
22. 12. 2018 15.38
+0
Bil je "klavn" , bil.. ...04-08. Drag "klavn" je bil to.
BolecaResnica
22. 12. 2018 15.58
-2
korintos23
22. 12. 2018 18.36
+1
?ebula
22. 12. 2018 13.54
+6
Vinogradnik iz tvojega komentarja se da razbrati in potrditi, da je bila letos res izredna letina, posledično pa tudi dobro in predvsem močno vino. Marjanu pa kapo dol za govor na osrednji državni proslavi. Res je kot jih je že kar nekaj ugotovilo- Marjan preseneča in to pozitivno.
marker1
22. 12. 2018 13.01
+1
Na proslavi dneva samostojnosti v prvi vrsti vedno sedijo tisti, ki so bili in so še danes proti osamosvojitvi.
vinogradnik33
22. 12. 2018 13.17
+3
Malo nazaj pa tisti , ki so ugrabili Slovenijo in jo želijo uničiti !
Thinc25
22. 12. 2018 12.25
+10
Levičarji, ki uničujejo Slovenijo, zagotovo niso domoljubi.
Hasan
22. 12. 2018 12.42
+1