Slovenija

'Zimzelena viža o moji krivdi se je izpela, zato krivce išče drugje'

Ljubljana, 17. 10. 2020 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1817

"Zimzelena viža o moji krivdi se je izpela, postala je zlajnana in ne gre več v uho. Zato je naš predsednik vlade začel iskati krivce drugje," pravi Marjan Šarec, potem ko je premier Janez Janša za rekordno širjenje virusa okrivil osrednje medije. Šarec je poudaril, da opozicija ne meče polen pod noge, pač pa se bori proti vsem dejavnostim vlade, ki niso povezane z virusom, so pa škodljive za državo. "Doslej so še v vsak PKP vrinili kakšen člen, ki je v nasprotju z vsemi normami."

Predsednik vlade Janez Janša je v petek na vrhu Evropske unije v Bruslju, posvečenem boju proti lažnim novicam, kot vzrok za ostrejše vladne ukrepe navedel osrednje medije. Dejal je, da težavo z rekordnim širjenjem virusa vidi prav v lažnih novicah in domnevnem zanikanju nevarnosti virusa, ki da se "v Evropi širijo predvsem preko družbenih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev". 

Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Miro Majcen

"Ne moremo pristati na tako nekompetentno komuniciranje"

Vodja največje opozicijske stranke Marjan Šarec pa je danes na svojem Facebookovem profilu zapisal, da vlada za ponovno, tokrat res strmo rast okužb zopet išče krivce. "Tokrat v osrednjih medijih, čeprav so mu ti na začetku popolnoma nekritično stali ob strani, saj so mu verjeli, da se bori z virusom. A izkazalo se je, da je to zgolj ena izmed dejavnosti," je zapisal in dodal nekaj "osnovnih dejstev, ki jih Janša, Krek in Kacin nočejo razumeti".

Izpostavil je, da opozicija ne zanika virusa, niti ni nikoli rekla, da ukrepi niso potrebni. "Drugo je, ali so vsi ustrezni, saj je nekaj precej konfuznih. Ne moremo pa pristati na tako nekompetentno komuniciranje v stilu 'ljudje se ne držijo ukrepov'," je dodal in pojasnil, da zato, ker nimajo dovolj glasov v državnem zboru, vladi ne mečejo polen pod noge. "Nenazadnje to kaže vrsto glasovanj," pravi Šarec. 

Objava vodje največje opozicijske stranke Marjana Šarca na Facebooku.
Objava vodje največje opozicijske stranke Marjana Šarca na Facebooku. FOTO: Posnetek zaslona Facebook

Dodal je, da vršijo svojo politično nalogo in se borijo proti vsem dejavnostim vlade, ki "niso povezane z virusom, so pa škodljive za državo". "Opozicija ne more pristati na vlogo nemega opazovalca, češ da 'zdaj ni čas za to', če vlada lahko izvaja vse drugo, le epidemije ne rešuje," je dejal in iz "dolgega seznama" izpostavil NPU, RTV, agencije, sporne nakupe opreme in odstope, ki to niso.

Dodal je še, da pri reševanju epidemije ničesar ne ovirajo in ljudi vedno pozivajo, naj spoštujejo zaščitne ukrepe. "Slogan 'stopimo skupaj' bomo upoštevali in podpirali, ko gre za spopad z epidemijo. Nikakor pa ne bomo stopili skupaj z vlado in ji držali štange pri vseh početjih, ki z epidemijo nimajo nobene zveze," je odločen. "Doslej so še v vsak PKP vrinili kakšen člen, ki je v nasprotju z vsemi normami, kaj šele, da bi reševal probleme."

"Maske, razkužilo, distanca, predvsem pa logika in zdrava pamet naj nas spremljajo," je še dodal. 

Spomnimo

Janša je v Bruslju izpostavil, da je bilo prvi dan zasedanja voditeljev članic Unije veliko govora tudi o boju proti lažnim novicam, ki se "v smislu zanikanja nevarnosti, zanikanja virusa pravzaprav, v Evropi širijo predvsem preko družabnih omrežij, v Sloveniji pa žal velikokrat tudi preko osrednjih medijev".

"To povzroča veliko škodo pri skupnem boju v evropskem in tudi nacionalnem okviru proti širjenju koronavirusa ter sili Evropo in posamezne države k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, če teh lažnih novic in množičnega širjenja povsem neznanstvenih in nelogičnih zanikanj v javnosti ne bi bilo," je menil premier.

Zanikanje virusa je sicer po njegovih besedah nekaj, s čimer se srečujejo povsod po Evropi. Ker je bilo spomladi razmeroma malo obolelih v mlajših starostnih kategorijah, se je preveč razširila miselnost, da je to problem samo določenih starostnih kategorij, je pa problem vseh, je poudaril.

Ob tem je opozoril, da je po Evropi na bolniških posteljah na tisoče mladih z različnimi kroničnimi boleznimi, ki so tudi na intenzivni negi, zato je nemogoče uporabiti pristop, ko se družba razdeli na ogrožene in neogrožene ter ukrepi veljajo samo za eno kategorijo.

Širjenje lažnih novic o virusu preko družbenih omrežij in medijev je tako po njegovih besedah dejanski zdravstveni problem. K temu je dodal, da so vsi njegovi kolegi in kolegice to omenjali kot problem in tudi sociološko vprašanje – glede na to, da Evropa uporablja drugačne ukrepe kot nekatere neevropske države, ki so spomladi virus uspešno zajezile.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1817)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure3,33
20. 10. 2020 21.42
+0
Ni mi jasno. Če ste tako nezadovoljni s POP tv jem - saj pa imate drugače misleči svojo TV (Novo). Kaj tej berete in se razburjate. Na tistem tv programu pa lahko gledate svojega idola ves čas, ko pa njega ni pa imate Madžara, pa Američana ... Pa vedno se kdo najde.
avioo
20. 10. 2020 21.57
-1
Razumnež
20. 10. 2020 11.14
+0
Šarec previdno.... Vojne z virusom še nismo dobili, zato nikar ne igraj generala. Še bo čas za to, da boš lahko kikirikal, ampak zdaj bodi raje tiho, ker nekateri delajo.
prinašalec2
18. 10. 2020 18.54
+1
Znaš ti sploh normalno govorit ali so floskule tvoj vsakdan? Sicer vse kar znaš je sprenevedanje in laž.
Miss YAY
18. 10. 2020 08.30
+0
Aja, pa dajte že enkrat zamenjat tole slikco od bivšega PV, saj zgleda, kot da je jezen na samga sebe in cel svet. Kje je njegova sproščenost Serpentinška?
Miss YAY
18. 10. 2020 08.24
-2
Jaz pa ne bi rekla tko, da je Šarac zgodovina, je pa ena osnovna razlika med politiko Marjana Š. in JJ. JJ obvlada politično štetje, dokaj tega poglavitnega elementa v politiki Šarac ne obvlada, zato se mora zatekat k demagogiji in lažem. Saj zavajajo itak eni kot drugi, vendar tolk zavajanj in floskul, kolk jih iznašajo levosučniki, s tem, da so ta zavajanja že na daleč očitna vsakemu, ki malo razmišlja v politiki in ma moč političnega predvidevanja, pa še ne. Seveda, ker več ni sredstev v nastajajoči pandemiji, sedaj obljubljat in zavajat več ni mogoče, ali pač, vendar je Slovenija majhen igralec na šahovnici velikih sil, tako rekoč nepomemben. Vendar, če si svoje vloge ne bomo znali izboriti sami, nam kar tko pomagal ne bo nihče. In v politiki Šarca in levih se je lepo videlo, da jih v EU ne šljivi nihče, ker se moderne politike enostavno ne znajo it. Vse njihovo temelji na sili enopartijstva in diktature proletariata, striktno bi zatiral privatništvo in na račun tega ustvarjal dobro življenje sam za leve elite. Kdor je sledil ustvarjanju politike JJ, je lahk opazil, da so metode političnega funkcioniranja strank v koaliciji popolnoma drugačne, Slovenija se je v kratkem času spet pojavla na političnem zemljevidu, kar pa gre levosučnikom izredno v nos, saj se ob tem izkazuje njihova nesposobnost in njihova neiskrena demagogija. To je osnovna razlika, zakaj je opcijaja vodenja SLO na čelu z JJ boljša, kot pa opcija levakov, ki jim ni mar niti za lasten narod, šli bi celo preko trupel, nošenje mask in kolesarjenje v danih pogojih prepovedi združevanja je za levake popolnoma nepomembno in irelevantno, sam da ustvarijo svoj politični cilj, prevzem oblasti in destrukcija delujočega sistema.
klobasa123
17. 10. 2020 21.38
-6
Šarac je zgodovina in se ga nihče več sploh ne spomni, zakaj bi ga obtoževali? Niti nima nobene moči odločanja več, torej zakaj se razburja?
srebrnibreg
17. 10. 2020 21.48
+9
Šarec 70 okuženih in za svečkarje nesposoben njihov idol pa 900 okuženih pa genij- norosti , korupcije, laži...
srebrnibreg
17. 10. 2020 21.32
+7
Šarec nam je napolnil državno malho in znižal zunanji dolg sedanji koruptivni lopovi in lažnivci so nam pa že v petih mesecih pridelali skoraj pet milijard minusa. Kaj takega je pa res redko kdo sposoben. Še otrok obiskovalec vrtca bi naredil državi manj škode kot sedanji nesposobneži.
srebrnibreg
17. 10. 2020 21.29
+8
Če je Šarec bil za nekatere b utle nesposoben ob 70 okuženih je idol teh ob 900 okuženih nacionalna katastrofa. To je sicer tudi brez okuženih.
bovin
17. 10. 2020 21.13
-4
Ko rdečim pisunom po 21 uri primejo pomirjevala se količina smeti močno zmanjša.
SLObunkeljn
18. 10. 2020 08.10
+3
Ti si tako ultra levi, da te je že na desno vrglo, a ne? 😂😂😂
Kaoswakii
17. 10. 2020 20.55
+1
Marjanček, a ti res misliš, da si tolk popularen....? Mislim, da nikogar ne zanima tvoja zgodba o uspehu.... svoje si že zdavnaj pokazal, tko da..... nobenega več nezanima tvoje mnenje, res...
bovin
17. 10. 2020 20.59
+0
Marjan sploh ne bi bil popularen, če ga ne bi bildali levičarski mediji.
jodr
17. 10. 2020 20.49
+1
Komedijant gotof si, tvoje politične kariere je konec. Tudi na gasilskih veselicah ne bo več posla. Morda se te usmili Hribar na GA GA.
jured100
17. 10. 2020 20.44
-1
Jaja, tale Šarec je pa res luzer.
lustracija
17. 10. 2020 20.37
-3
Šarec je odstopu ker ga SAB in SD sploh niso priznavali za šefa, on pa ni hotu bit njun potrčko
poneumljanje
17. 10. 2020 20.50
+1
Stonicni lustracija marelca dežniki, bavčiji,adapterji, kdaj vam bo IQ omogočal dojemanje, da je brezmadežni janez z forinti in bosanskimi markami kupil Počivalo in Pivko, tako, da Šarec ni imel več večine in je pokončno odstopil !
Miss YAY
17. 10. 2020 21.50
+0
poneumljen, ja pa kje si najdu tale nick ? Resnično ti pristoji.
EEgon
17. 10. 2020 20.34
+3
Ne morem dojeti, kdo je volil tega Šarca, človek ima vidno nižji novo IQ kot normana oseba? Ali bi Levaki resnično izvolili še cestni kamen če bi to predlagal Kučan?? postaja resnica, kar že nekaj časa govorijo ljudje, da so levičarji oportunisti in nižje umsko spoosbni ljudje (le ti izvolijo tudi cestni kamen, kanarčka ali fikus v imenu Liberalnih vrednost (o idealu le teh vrendot nevedo pa nič).
Maki3322
18. 10. 2020 08.19
+0
bovin
17. 10. 2020 20.34
+4
KJ sedaj LEVATORSKI novinarji potuhnjenci , oprode komunizma a ne boste nič protestirali nad izpadom vašega ljubljenčka zlatkota nad snemalcem a kolerik uroš ne bo imel svojih izpadov nebo izredne tarče.
peresni
17. 10. 2020 20.33
-1
Nič ne delaš...trolaš in pobiraš madžarske novce...desnuharski ideal.
peresni
17. 10. 2020 20.32
+1
Koliko delovne dobe imate vsi skupaj tu gor plačanci za trolanje?
poneumljanje
17. 10. 2020 20.36
+2
Trstenjakovski trol, lustracija, marele, dežniki, adapterji, Avioo, Šmarski trakrorist, Vanč, Bavši.., kot levičar pa Chavez, Trollmedo, verjetno nima nič delovne dobe !
bovin
17. 10. 2020 20.39
-2
Poneumljanje tvoja delovna doba je tisti čas , ko masiraš grlo z alkoholom.
poneumljanje
17. 10. 2020 20.47
+4
O bovin, stonicna marelca, očitno ne moraš brez alkohola. Če te niso pozdravili ponovi postopek, morda ti uspe !
bovin
17. 10. 2020 20.56
+3
Poneumljanje norost ti je v DNK ko pa primešaš še alkohol pridejo na plano tvoje neumnosti.
lustracija
17. 10. 2020 20.31
+4
Šarec je rdeča pričalica
poneumljanje
17. 10. 2020 20.39
+5
Kaj je to " pričalica" ? Očitno beseda, katero si se naučil v otroštvu ?
EEgon
17. 10. 2020 20.30
+2
Šarcizmu kar ni konca. Res je imel prav Einstain ko je govoril o ljudeh kot je Šarac.
poneumljanje
17. 10. 2020 20.39
+1
pepikrlinca
17. 10. 2020 20.29
+3
šarulja je najprej podaril miljon mask in še kaj zraven, nato pa se skril v luknjo in se delal kot da nič ni...sedaj pa kokodaka kot petelin na gnoju
poneumljanje
17. 10. 2020 20.41
+2
Kdo pa je ta tvoj sorodnik " šarulja" kateri ima tako dobro srce in je dobrodelnež. Povej mi, tudi jaz rabim maske !