Slovenija

Šarec glede arbitraže zmeren realist

Bruselj, 07. 02. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
51

Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, se je v Bruslju srečal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, in zagotovil, da Slovenija ne bo popuščala pri stališču, da drastični rezi kohezije, predvideni v finskem predlogu, zanjo niso sprejemljivi. Komentiral je tudi arbitražni spor s Hrvaško in dejal, da ostaja "zmeren realist" in izpostavil dejavnik volitev. 

Na vprašanje, ali se strinja z oceno evropskega komisarja Janeza Lenarčiča, da je ponujena sporazumna predložitev arbitražnega spora Sodišču EU na podlagi 273. člena pogodbe o delovanju EU dobra možnost, je premier Marjan Šarec odgovoril: "To je njegova ocena. Takšne poteze morajo biti seveda usklajene tudi s sosedi in v bodoče bomo še precej verjetno slišali okoli arbitraže."

Ob tem je opozoril na dejavnik volitev. "Če bomo oboji imeli v istem letu volitve, bomo imeli po volitvah več časa za umirjene razmisleke, kajti do zdaj je bil vedno problem, da je imela Hrvaška volitve, potem Slovenija in zato rešitev ni bilo," je menil in dodal, da je "zmeren realist".

Na ponovljeno vprašanje, ali se torej z Lenarčičevo oceno strinja, pa je odgovoril: "To pa ni moja stvar, da tukaj pojasnjujem, ali se strinjam. Verjetno gospod Lenarčič tega ni povedal kar tako. To je njegovo mnenje." Glede usklajenosti Lenarčičeve izjave z Ljubljano pa je dejal le: "On je evropski komisar."

Šarec je še ponovil, da je meja določena z arbitražo in da je Hrvaška na potezi, da se začne pogovarjati o implementaciji arbitraže. Ob tem je spomnil, da je to še enkrat povedal tudi premierju Andreju Plenkoviću, ko sta se srečala v Davosu.

Marjan Šarec se je v Bruslju sreča s predsednikom Evropskega sveta.
Marjan Šarec se je v Bruslju sreča s predsednikom Evropskega sveta. FOTO: AP

Finski predlog Šarec ocenil kot izjemno slabega za Slovenijo 

Pred tem se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom na temo proračuna EU. 

Šarec je po dvostranskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta, ki je trajal približno uro in petnajst minut, povedal, da je bilo to le preliminarno srečanje, na katerem je predstavil slovenska stališča, in da se bo odločalo na vrhu EU. "Povedali smo naše stališče, da se ne strinjamo s tolikšnim zmanjšanjem, kot je predvideno, da je za nas kohezija izjemnega pomena in da bomo tudi na Evropskem svetu, ko bodo pogajanja, vztrajali pri tem stališču," je poudaril premier.

Šarec je s pogovorom zadovoljen. Poudarja, da je predsednik Michel razumel položaj Slovenije - da torej zanjo finski predlog iz lanskega decembra ni dober. "V tem duhu je treba povedati, da je tudi razumel, da Slovenija tokrat na račun svojega izkupička ne more popuščati," je izpostavil.

O številkah ni želel govoriti, saj da s tem odkriva slovenska stališča, je pa večkrat izpostavil cilj, da Slovenija ne izgubi toliko, kot predvideva finski predlog. "To je naša osnovna naloga ta hip. To je Charles Michel zelo dobro razumel. Slovenija je bila vedno konstruktivna pri vseh vprašanjih in pričakujemo, da imamo kdaj tudi kaj od tega," je poudaril.

Predlog finskega predsedstva je Šarec že decembra lani v Bruslju ocenil kot izjemno slabega za Slovenijo, saj da predvideva 28-odstoten upad kohezijskih sredstev glede na sedanje večletno finančno obdobje, s čimer je Slovenija med državami, ki bi največ izgubile.

Premier sicer vseskozi izpostavlja zavedanje, da bo Slovenija zaradi večje razvitosti tokrat dobila manj evropskih sredstev, vendar pa drastično zmanjšanje, predvideno v finskem predlogu, ni sprejemljivo. "Tepe nas tudi nova statistika, ker pogajanja niso bila končana pravočasno," je spomnil.

Marjan Šarec v Bruslju

Ker se je razvitost Slovenije okrepila, je upravičena do manj sredstev 

Namesto statističnih podatkov za obdobje 2014-2016, ki jih je pri pripravi predloga uporabila Evropska komisija, je namreč takratno finsko predsedstvo EU za izračun kohezijskih ovojnic uporabilo obdobje 2015-2017. Ker se je v tem času okrepila razvitost Slovenije, je po veljavnih merilih upravičena do znatno manj sredstev.

Razvitost je po Šarčevih besedah v primeru Zahodne Slovenije problem, ker je vanjo vključeno tudi glavno mesto, ki je razvitejše od drugih delov regije.

"Statistika je eno, dejansko stanje na terenu je pa nekaj drugega. Če se zanašamo samo na statistiko ... saj veste, kaj je statistika ... Statistika se lahko bere tako ali drugače, mi pa vemo, kakšno je stanje na terenu, zato se moramo boriti za to, da raven sredstev ne pade preveč," je pojasnil.

V proračunskih pogajanjih se vselej bije bitka med neto plačnicami, ki želijo čim manjši obseg proračuna, in neto prejemnicami, ki nasprotujejo zmanjševanju kohezijskih sredstev. A tokrat so stališča bolj vsaksebi kot kdaj koli prej. Pogajanja otežuje tudi vpliv brexita, saj je unijo zapustila ena največjih neto plačnic.

Neto plačnice tokrat vztrajajo, naj proračun znaša odstotek bruto nacionalnega dohodka (BND) EU, kar je tradicionalen obseg evropskega proračuna, medtem ko kohezijske države vztrajajo vsaj pri 1,11 odstotka BND, kar je maja 2018 predlagala Evropska komisija. Evropski parlament pa zahteva še znatno več - 1,3 odstotka BND.

Na vprašanje, kje je manevrski prostor za kompromis, Šarec odgovarja, da bo kompromis seveda treba najti, a da se tudi neto plačnice morajo zavedati, da zmanjšanje proračuna, ki ga predlagajo, ne more dobro vplivati na razvoj EU ob vseh zadanih nalogah. "Ne moreš narediti več z manj," opozarja Šarec.

V Michelovi tiskovni službi pogovora s Šarcem niso želeli komentirati, saj da ne komunicirajo po vsakem srečanju. Michel se je od ponedeljka sestal s kar šestnajstimi voditelji. Prihodnji teden naj bi predstavil nov kompromisni predlog. 17. februarja bo izredni sestanek ministrov, 20. februarja pa izredni vrh.

O tem, kolikšne so možnosti za dogovor na februarskem vrhu, je Šarec dejal: "Dela se na tem, da bi dogovor bil." V Bruslju sicer prevladuje prepričanje, da dogovora ta mesec še ne bo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DKR
08. 02. 2020 10.49
+0
Šarec, kdo ??
JApajaDAja
08. 02. 2020 08.33
-1
čemu sedaj nestrinjanje z zmanjšanjem sredstev iz kohezije? mirek in marjan sta do sedaj pustila tam 2 mrd €,ki bi jih lahko imeli-pa jih niso znali vzeti! očitno jih ne rabimo!
Gorazd Petek
07. 02. 2020 21.39
+2
Pa kdo v Buslju sploh pozna tega prodajalca bureka? Še ,ko je odstopil so nalimali pod imenom anonimusa sliko Plenkoviča-torej nič od niča.
Teofil
07. 02. 2020 20.27
+3
Mandatar ki odstopi se v imenu Slovenije nima pravice pogovarjat z nikomer in o nečimer prav tako nima pravice potovti in se udeleževati sestankov v tujini
Kloven
07. 02. 2020 20.02
-2
Kdaj bomo Zahteval mejo na Reki Mirni?
zurbrigen
07. 02. 2020 19.54
+0
Šarec je doumel da se mu scenarij ne bo izšel, mislil je da se bo znebil bratuške, SMC ja in morda tudi Desusa ter seveda Zmagota. Nekako mu ni ratalo da bodo volitve :) ker je opoziciji tako vseeno ali bodo ali ne, če bodo bodo nekateri odleteli ven kar je tudi okay. Ampak glejga hudiča, takoj je vzniknila nova stranka preventivno pač :)
Kruh+sol!
07. 02. 2020 19.14
+6
Na rtv danes visijo crne zastave ker se JJ pogovarja z Desus...
cakra
07. 02. 2020 18.48
-2
Dobiš občutek ko je nesramno odstopil, in mu začela voda zalivat grlo bi vse težave rešil, ja kje si bil do sedaj.
Smrekar1
07. 02. 2020 18.46
-1
Realno je tako, da če JJ sestavi vlado, lahko na arbitražo, Piranski zaliv in terjatve NLB do hrvaških dolžnikov kar pozabimo. JJ jim bo to poklonil v zameno za pomoč na naslednjih volitvah.
JE-BI-GA
07. 02. 2020 20.11
-1
Smreka, tebi se kisa, kaj pa je Janša ali kdo drug da bi z vsem razpolagal kot z svojimi gatami ???????
Domendo
07. 02. 2020 18.43
+0
Vse drugo kar ni Šarec vsaj nebo pokvarjeno dvolično in komično. Pa kar bo pa bo, če pa nebo pa pač nebo in gremo na predčasne volitve ali pa tudi ne. Njemu je vseeno in to je javno priznal in prav bo, da se gre na volitve in arogantnežu in norčavemu dvornemu norčku, ki mu nikoli ni bilo za to, da bodo vsi državljani Slovenije živeli boljše pokažemo vrata v zavod za zaposlovanje. Pravtako Bratuškovi, Cerarju, židanu, Jelinčiču in vsaj 90% lkudem iz njihovih strank.
zajebant2
07. 02. 2020 18.25
+19
arbitražo ste nesposobni levaki zavozili z arbitri, ku se obnasajo ko prvo šolčki
anakondabox
07. 02. 2020 18.13
+2
Jaz sem pa zmerna optimistka. #realizem-optimizem
ivan.z Doba
07. 02. 2020 17.34
+7
Problem meje bosta ivan in počivalšek zrihtala. ivan tako ni za implementacijo arbitraže, počivalšek bo pa gledal, da sebe dobro proda....
marker1
07. 02. 2020 17.55
+2
Tudi jaz nisem za arbitražno sodbo, saj so jo levičarji onemogočili.
džonborno
07. 02. 2020 17.25
-1
1 uro in 15 minut sta se pogovarjala, pa Šarec ni znal povedati nič konkretnega? Glede kohezije se ne strinjamo, arbitražo bomo prepustili naslednji vladi, Lenarčič ima svoje mnenje.... Spokaj čimprej!!
RupniK
07. 02. 2020 16.48
+0
“Napak bi bilo namreč podirati mostove in postavljati mejo na Kolpi, saj bo Slovenija še naprej prisiljena živeti na tem koščku Evrope.” Milan Kučan, 21. november, 1990.
ivan.z Doba
07. 02. 2020 17.35
-4
antilevi?ar
07. 02. 2020 17.54
+3
Samostojna slovenija,.ni moja opcija,.da to je ta tvoj vizionarski izdajalec slovenskega naroda, večni zmizdralec za jugo.
Carmenlula
07. 02. 2020 18.28
+0
”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan, 23. 12. 2015.
Carmenlula
07. 02. 2020 18.29
+0
-”Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan v Ljubljani,
mobi7
07. 02. 2020 16.32
-8
Le kako lahko človek, ki odstopi iz mesta predsednika vlade zaradi nesposobnosti sploh še opravlja tekoče posle..? Nam bo naredil več sramote kot koristi....
CtrlDelete
07. 02. 2020 16.45
+16
kolbek460
07. 02. 2020 18.21
+4
Izkjuči iz razmišljana sovražnost in videl boš da je ta svet lep ,
dule100
07. 02. 2020 16.18
+3
Zdaj pa bo! Zdaj sem se pa oddahnil!
Andrej Lenar?i? 1
07. 02. 2020 16.09
-4
Morebiti je zmeren realist. Stoprocentno pa katastrofalno slabo vidi in bere - ve vtis, da ni prebral niti 5. člena Sporazuma, niti ni slišal in videl, kar se je dogajalo 26.6.1991 pred parlamentom. Zanimivo, da ne prebere, memoranduma lastne vlade /tiste, ki jo je vodil JJ, saj bi sicer reklamiral lažnive navedbe.
Ni corone
07. 02. 2020 16.07
+4
Nikoli reseno
Naglič
07. 02. 2020 16.01
+3
Serpentinšek je na fotografiji vsaj 20 let starejši, kot je bil pred tednom dni. Napačna zdravila?