Slovenija

Šarec glede hrvaškega prisluškovanja: Skrbi nas, če je to način delovanja v EU

Ljubljana, 04. 04. 2019 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š. / S.P.
Komentarji
405

Premier je po končani seji vlade komentiral hrvaško prisluškovanje v arbitraži: "Skrbi nas, če je to način delovanja v EU." Pojasnil je, da je na zaprtem delu seje šef Sove pojasnil situacijo, kar so slišali, pa je po Šarčevih besedah skrb vzbujajoče.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premier Šarec o prisluškovanju
    04:02
    Iz 24UR: Premier Šarec o prisluškovanju
  • Iz 24UR: Kako bo razkritje hrvaškega nezakonitega prisluškovanja izkoristila Slovenija?
    01:18
    Iz 24UR: Kako bo razkritje hrvaškega nezakonitega prisluškovanja izkoristila Slovenija?
  • Iz SVETA: Hrvaški obveščevalci prisluškovali v zadevi arbitraža
    03:17
    Iz SVETA: Hrvaški obveščevalci prisluškovali v zadevi arbitraža
  • Iz SVETA: Matjaž Nemec o prisluškovanju o zadevi arbitraža
    04:02
    Iz SVETA: Matjaž Nemec o prisluškovanju o zadevi arbitraža
"Po eni strani smo zadovoljni, ker obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske," poudarja premier Šarec.
"Po eni strani smo zadovoljni, ker obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske," poudarja premier Šarec. FOTO: POP TV

Kot smo včeraj razkrili na našem portalu, naj bi bilo končno znano, kdo stoji za nezakonitim snemanjem nekdanjega slovenskega sodnika arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik. Prisluškovala naj bi jima hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma hrvaški obveščevalec Davor Franić, ki je poznan tudi kot 'Mehanik Davor' iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH.

Dejstvo: V prisluškovalni aferi sta kljub jasnim navodilom slovenskih tajnih agentov glede varnosti komuniciranja in kljub jasnim pravnim pravilom komuniciranja usodno napako zagrešila nekanja slovenska agentka Drenikova in nekdanji slovenski arbiter Sekolec, ki zadeve niti danes ne komentirata. A dejstvo je tudi, da so zadnje ugotovitve tujih obveščevalnih služb, pa bosanskih medijev, da so z namenom izstopa iz arbitraže nezakonito prisluškovalno akcijo zakuhale konkretne osebe povezane z nekdanjo hrvaško vlado in hrvaškimi obveščevalci.

Na to se je danes po seji vlade odzval tudi premier Marjan Šarec"Skrbi nas, če je to način delovanja v EU," je danes po seji vlade v zvezi z navedbami, da so slovenskemu sodniku in agentki med arbitražnim postopkom prisluškovali hrvaški obveščevalci, dejal predsednik vlade.

Šarec: Kar smo slišali je skrb vzbujajoče

"Ne bom konkreten, ker gre za sistem nacionalne varnosti in obveščevalne službe in ni modro preveč govoriti, a moram povedati, da je bil na seji vlade prisoten direktor Sove (Rajko Kozmelj - op.a.)," je dejal Šarec. Po njegovih besedah je Kozmelj članom vlade na zaprtem delu seje razložil situacijo širše na Balkanu, kot tudi podrobnosti glede prisluhov.

Šarec je ob tem dodal, da je bilo tisto, kar so slišali, zaskrbljujoče. "Po eni strani smo zadovoljni, ker obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske," meni Šarec.

V sredo je po mesecih obveščevalnih preiskav mozaik prisluškovalne afere s konkretnimi imeni in priimki, ki sežejo prav do bivše hrvaške oblasti in hrvaških tajnih agentov, sestavila še slovenska obveščevalna agencija. Sporazum je južna soseda, po mnenju slovenske vlade, izkoristila le za vstop v evropsko družino, nespoštovanje in nezaupanje do evropskih pravil in institucij pa izkazala že z nezakonitim prisluškovanjem slovenskima agentki in arbitru, poskusom diskreditacije arbitražnega sodišča, nato z nespoštovanjem arbitražne sodbe, se izmikala, da naj bi prisluškovale tuje obveščevalne agencije, dokler je naposled v svojem delovanju postala razkrita sama.

Premier je še poudaril, da je dejstvo, da je arbitražni postopek končan in da je bil pogoj za vstop Hrvaške v EU. "Zato nas tisto, kar smo danes izvedeli, ni navdalo z optimizmom, kar se tiče sosedskih odnosov," je dejal in dodal, da bo Slovenija še naprej delovala v evropskem duhu.

Hrvaška državna sekretarka za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu v Zagrebu Andreja Metelko Zgombić je danes zanikala trditve o vpletenosti hrvaških obveščevalcev v razkritje telefonskega pogovora med Sekolcem in Drenikovo. "Ne vem odkod slovenskem premierju takšne informacije," je povedala novinarjem po današnji seji hrvaške vlade.

Pojasnila je, da po izbruhu afere niso uspeli ugotoviti, kako je komunikacija med slovenskimi akterji arbitražnega postopka prispela v medije, ki so zgodbo objavili poleti leta 2015. Izpostavila je, da je najpomembneje, da so ti pogovori bili. S tem je Slovenija kompromitirala arbitražni sporazum, vztrajajo na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Erjavec: Očitno so želeli ta postopek diskreditirati

Obrambni minister Karl Erjavec, ki je bil v času arbitražne afere vodja diplomacije, pa je po seji vlade novinarjem dejal, da je zadovoljen, da se je odkrilo kdo je prisluškoval. "Očitno so bile to hrvaške tajne službe, z interesom, ker je bilo očitno hrvaško vodstvo mnenja, da arbitražna razsodba za Hrvaško ne bo ugodna, da bo Slovenija dobila prost dostop do odprtega morja in da bo dobila več kot polovico Piranskega zaliva. Očitno so želeli ta postopek diskreditirati," je dejal Erjavec.

Davor Franić je človek, ki je deloval na območju EU. Imate primer v Sloveniji, ko so hrvaški obveščevalci nezakonito prisluškovali agentki, ki je zastopala arbitražo za Piranski zaliv. Avdo Avdić, bosanski preiskovalni novinar

Po njegovem mnenju so za objavo prisluhov takrat izbrali pravi trenutek, saj je bil v tujini, ko je ženo peljal na izlet ob 25. obletnici poroke. "Izkoristili so priložnost, da so takrat udarili s to novico," pravi Erjavec.

Poudaril je sicer, da tedanja slovenska agentka in sodnik sploh ne bi smela komunicirati, in to je tudi razlog, da je prišlo do prisluškovalne afere, zadovoljen pa je, da je Slovenija na sodišču v Haagu dokazala, da zadeva ne vpliva na končno odločitev in je do nje tudi prišlo. Ni pa želel komentirati, ali bo razkritje o tem, kdo je prisluškoval, Sloveniji v nadaljevanju kaj pomagalo, češ da je to stvar nadaljnjih postopkov.

Po mnenju Erjavca so za objavo prisluhov takrat izbrali pravi trenutek, saj je bil v tujini, ko je ženo peljal na izlet ob 25. obletnici poroke.
Po mnenju Erjavca so za objavo prisluhov takrat izbrali pravi trenutek, saj je bil v tujini, ko je ženo peljal na izlet ob 25. obletnici poroke. FOTO: Miro Majcen

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Matej Tonin je medtem na pobudo poslanca SD in člana KNOVS Matjaža Nemca v zvezi s prisluškovanjem že predlagal razširitev seje komisije, ki bo prihodnjo sredo, s poročilom o prisluškovanju tujih obveščevalnih služb slovenskemu sodniku pri Stalnem arbitražnem sodišču za meddržavne spore Sekolcu in naši agentki na tem sodišču Drenikovi junija 2015. Na seji naj bi sicer govorili tudi o stanju na Zahodnem Balkanu ter porastu nezakonitih prehodov na schengenski meji.

Strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar ob tem ocenjuje, da je v tej zadevi delovanje slovenskih obveščevalcev, skupaj z odzivom slovenske vlade primerno. "EU in Nato sta združbi, ki sta narejeni zato da kolektivno branimo skupne interese pred ranljivostmi izven EU in Nata," poudarja.

Razmišljanje, da je hrvaška obveščevalna služba zgolj opravila domačo nalogo legitimne obrambe nacionalnih interesov, slovenski obveščevalci pa ne, je po njegovo zgrešeno in povsem v nasprotju s duhom EU. "Z mednarodno sprejetimi standardi, ki bi naj vsaj za članice EU bili nedvoumni in tudi sprejeti," poudarja.

Z drugimi besedami: ta obveščevalna afera kvečjemu diskreditira hrvaško sposobnost za partnersko sodelovanje, medtem ko Slovenija, po mnenju Lobnikarja, postaja resnejši partner zahodnim obveščevalnim službam.

Kako bo razkritje hrvaškega nezakonitega prisluškovanja izkoristila Slovenija?

Če kaj, potem so že tako hladni politični odnosi na ravni Slovenija-Hrvaška zdaj postali še hladnejši. Neuradno bo Slovenska stran o tem, da so v namen miniranja arbitražnega sporazuma nezakonito prisluškovali prav Hrvati, po diplomatskih poteh obvestila prav vse, ki v Bruslju kaj veljajo.

To razkritje hrvaškega delovanja bo slovenska stran nedvomno uporabila tudi kot dodaten 'kontra-argument' hrvaškemu odgovoru na slovensko tožbo pred sodiščem EU, saj vemo da Hrvati še vedno skušajo zavračati smiselnost tožbe in prepričati sodišče v Luksemburgu, da za to konkretno tožbo sploh ni pristojno.

Nenazadnje pa se tudi pričakuje, da bodo ta nova dejstva in ugotovitve še kako v prid seveda tudi organom pregona. Nacionalni preiskovalni urad bo najbrž tako hitreje lahko nadaljeval in zaključil s predkazenskim postopkom, ki je bil predlani sicer podan zoper neznanega storilca.

Spomnimo ...

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji. Kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izdelanc
05. 04. 2019 11.41
+2
Ivan Serpentinsek in njegova sivilja! Smeh do neba
resslovenka
05. 04. 2019 11.31
+5
Gospod predsednik vlade, takole jaz vidim zadevo. Takšnih informacij se pač ne širi preko telefona. Splošno znano je da se prisluškuje, sploh v diplomaciji. V kolikor omenjena slovenska diplomata nebi kramljala po telefonu o tako pomembni zadevi, do tega nebi prišlo. Najprej moramo počistiti pred svojim pragom. In dandanes pač ne gre zaupati nikomur, kar se dnevno potrjuje v vsakdanjem življenju nam vsem. Kar se Hrvatske politike tiče pa... Eno vprašanje. Kolikokrat so že izigrali naše zaupanje? 🤔 Odgovor : Vedno. In iz tega bi že davno morali potegniti določeno lekcijo, ne glede na dobre medsosedske odnose, ki to pravzaprav niso. Žal.
Infraping
05. 04. 2019 11.51
+1
Krpan Martin
05. 04. 2019 11.18
+1
Komedijant, naj raje začne reševati probleme, ne pa da se ukvarja z svojimi nasprotniki!! Samo blebetati zna- okoli njega pa se vse sesuva! Je nesposoben, če pa še preveriti ne zna koga jemlje v službo. Če postvlja kandidate kateri kradejo,lažejo, ter ne plačujejo davkov- POTEM VEM, da je ali NESPOSOBEN, ali POKVARJEN!!
borigi
05. 04. 2019 11.10
+2
Hrvati so vedno in bodo vedno skrbeli za svojo rit in pljuvali po vseh svojih sosedih nezavedajoč se, da s tem delajo največ škode sami sebi. Mi pa kot večni hlapci v hlapčevstvo rojeni in vzgojeni ne prepoznamo kdaj nam sosedje režejo vejo na kateri stojimo...
ROMELS
05. 04. 2019 09.40
+2
Šarec! S takimle odgovorom si pa izpadel kot en velik naivec.
fafajonka
05. 04. 2019 09.21
+6
Kako je na Hrvaškem prisotna politična cenzura v medijih? Danes sem na Jutarnjem komentiral incident z avtobusom v LJ, kjer sem napisal....če bi bil ta moški "mehanik Davor" o tem hrvaški mediji ne bi pisali......v naslednjih sekundah je bil komentar izbrisan
staridida
05. 04. 2019 11.11
+2
staridida
05. 04. 2019 08.15
+0
Če bi Šarko to na prikolici povedal, bi še imelo nekako veljavo....
Manandi
05. 04. 2019 07.56
-3
Če je to kar je naredila Slovenija pardon Ljubljanska BANKA Evropa in Evropska praksa, kjer so okradli oropali vse in vsakega nas je lohka RESNIČNO STRAH. ?? Sploh pa kaj takega kaj je Evropa komentira človek ,ki ga je nakidal v gate, da je zasmrdelo, ko bi moral imeti govor pred evro poslanci.
JohannDoe
05. 04. 2019 08.13
+0
Slovenija ni naredila ničesar, odgovorni posamezniki pa so z zgrešeno in nemodro potezo oškodovali tako varčevalce kot banko in na koncu Slovenijo oziroma njene interese. Zanima pa me kaj je z dolgovi hrvaških podjetij banki, teh naj bi bilo precej več kot dolgov banke do varčevalcev.
Recenzor
05. 04. 2019 07.30
+6
Nekdo ki ima 50 besed v svojem jezikovnem repertoarju je našel spet neko staro zgodbo, da se dela pametnega!
poneumljanje
05. 04. 2019 07.34
-3
Simoni?
04. 04. 2019 21.51
+10
Če to ni smešno! Slovenska člana arbitražne komisije klepetata po telefonu v nezaščitenem omrežju o zelo pomembnih zadevah za državo, kot branjevki na tržnici, kljub temu da jim je naša varnostno obveščevalna služba izrecno odsvetovala takšen način komuniciranja. Hrvaški obveščevalci ju dobijo kot za šalo, pa kljub temu, brez kakršnihkoli razlag naša asa odstopita s položajev in jo odneseta brez kazni, pa še naslednji dan dobita precej bolje plačani službi na cerarjevih ministrstvih za zunanje zadeve in pravosodje. Slovenska varnostno obveščevalna služba ki šteje 380 zaposlenih in 1.500 zunanjih sodelavcev in je opremljena z najsodobnejšo opremo za te namene, v debelih štirih letih ni odkrila nič, zdaj pa cak - "tamo neki" bosanski raziskovalni novinar Avdo Avdić, ki tako kot Evgeija Carl pri nas, raziskuje najhujše oblike nečednosti branjevk na tržnicah, je odkril vse podrobnosti tega zelo zapletenega primera prisluškovanja. Raziskovalni novinarji v Bosni se ne morejo zediniti še pri tem ali je danes četrtek, ali petek; vedo pa vse podrobnosti o ustroju hrvaških tajnih službi in so z vsemi hrvaškimi tajnimi agenti, kar na ti. Kot je nekdo napisal: bolnišnica!
Malinha
04. 04. 2019 21.35
+6
Peresni Preiskovalec: "Vrsta komikov na Slovenskem je kar dolga: Branko Djurić Djuro, Denis ... Kaj jim je skupno?" Skupno jim ni to, kar je tebe skupaj: šovinizem. Čudi me pa, ker iz svojega filozofskega podajanja nisi set privlekel Kardelja. Skratka, tvoje frustracije in travme te bodo preživele.
Simoni?
04. 04. 2019 21.46
+0
Res nisem privlekel Kardelja, če si pa tako tišinasta ni me ves čas vlečeš za, khm,.... jezik, ti pa bom privlekel del govora Ivana Mačka Matije na svakovem pogrebu. Tako nekako je šlo: "Tovariš Bevc je vsa ta leta imel izredno izpiljen čut in zelo odprt odnos do sobaric...." Že naslednji dan je bil glavni urednik "Dela" premeščen na novo delovno mesto....Če boš potrebovala še kaj, kar napiši svoje zahteve. Ugodil ti bom. Tudi jaz sem vedno zeloo cenil sobarice, pardon, soborce....
Recenzor
05. 04. 2019 07.28
-3
Vi ste prvi začeli z razlago da je Jajo šipec, pa ima vsaj ata im mamo, za razliko od komika, za katerega se ne ve od kje je!
Absolutist 1
04. 04. 2019 21.24
+3
"Skrb vzbujajoče",to je primitivno govoričenje in mlatenje prazne slame.Vse je jasno vladne službe zadnjih 10 let niso zaznale vohunjenja Hrvatov v zvezi z arbitražo.Izdajalsko govoričenje po telefonu je res razprava o javnemu oziroma uličnemu traču.V tej vladi s predsednikom MŠ na čelu se mu dogajajo" skrb vzbujajoče " situacije.Vse mu razpada.....
Janizgaga
04. 04. 2019 21.02
+8
Drenikova in Sekolec pa Erjavec naj vrnejo denar ki so ga pokasirali od Hrčkov da sabotirajo arbitražo.....
JohannDoe
05. 04. 2019 08.15
+3
Ja... za začetek bi lahko tako začeli, ja. Edino ne vem zakaj bi hrčkom vračali denar, lahko začnemo, recimo, s politično in kazensko odgovornostjo.
izdelanc
05. 04. 2019 11.47
marveb
04. 04. 2019 21.01
+0
Sej ucasih smo se razumeli..se od velikega kmeckega upora 1570 dalje u bistvu..pa bli kasneje u skupni shs drzavi,pa...ocitno se nekdo mocno trudi to vez in zgodovino izniciti, a dejstva ostajajo in vedno bodo..
Belibog
04. 04. 2019 21.21
+1
Malo zgodovino preveri, l. 1570 niti enega Hrvati ni bilo v ZG, tam je bilo kraljestvo Slovencev, regnum Slovenijah, Hrvati so bili okoli Knina, tako, da je punt bil Slovenski.
Belibog
04. 04. 2019 21.21
+0
Malo zgodovino preveri, l. 1570 niti enega Hrvati ni bilo v ZG, tam je bilo kraljestvo Slovencev, regnum Slovenijah, Hrvati so bili okoli Knina, tako, da je punt bil Slovenski.
Simoni?
04. 04. 2019 20.51
+34
Eni vneto pišete da Hrvaška ni naša prijateljska država. Tako zelo vneto le od septembra pa tam do maja. Potem pa plačate 3.000 evrov pavšala za razčefukano prikolico v istarsko - dalmatinski vukojebini in sledi le še juriš na Istarski Teran, Ožujsko pivo in Kranjske klobase Gavrilović. Na Hrvaškem govorite hrvaščino tako popolno kot ban Josip Jelačić, vaša raven znanja materinščine pa je na ravni župana iz Šumadije. Sama skrb za nacionalno identiteto vas je...
Schnitzel
04. 04. 2019 21.39
+11
JohannDoe
05. 04. 2019 08.18
+2
Lahko ti garantiram, da je hrvaščina večine Slovencev približno tako "popolna" kot njihova materinščina.
Simoni?
04. 04. 2019 20.26
+6
V primeru posvojenca, ki naj nikoli ne bi poznal svojih staršev, pa se naj v 40 letih sploh ne bi potrudil da bi jih spoznal, gre za potomca kosovskega albanca iz Vučitrna in makedonske albanke iz Tetova...Če koga zanima kaj več...
Schnitzel
04. 04. 2019 20.30
+4
VolkBrenin
04. 04. 2019 20.31
+7
Brakedirt
04. 04. 2019 20.34
+2
baretic jovan in njegovi hlapci, ki delajo na vseh portalih.
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 20.36
+8
Preiskovalec, raje se brigaj za svojega jajcoglavca. Da se ne boš kdaj tudi ti znašel v kakšnem sodnem postopku.
marveb
04. 04. 2019 20.54
+0
Je ze prav da se pove in ve..saj to ni nic takega, mar ne..
vertex
04. 04. 2019 21.18
+3
Super..on je sposoben albanec. .zna narediti mizo stol tv šov..jajo pa je nesposoben posvojen albanec nic ne zna komunjar
klukec
04. 04. 2019 20.19
-6
Kaj zdaj šarcek prpa dela a?
ArkaMast
04. 04. 2019 20.15
+8
Pove po kmeč`k. Top.
Iniesta
04. 04. 2019 20.11
+5
Pa jim je Kahl dal vetra ...
Alojz69
04. 04. 2019 20.10
+2
Tocno tako funkcionira zahod