Slovenija

Šarec gospodarstvenikom: Predlogi bodo zagotovo sprožili vihar v javnosti

Postojna, 04. 02. 2019 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
371

Premier Marjan Šarec je na forumu Kluba slovenskih podjetnikov, ki so se v Postojni spraševali, ali bo leto 2019 za Slovenijo prelomno, napovedal, da bo vlada še v letošnjem letu pripravila nabor ukrepov. Spomnil pa jih je, da ob gospodarstvu potrebujemo tudi socialno državo. Podjetniki pa poudarjajo, da so se politične razmere toliko uredile, da je prišel čas za konkretne ukrepe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podjetniki si želijo več denarja za plače in naložbe
    02:33
    Iz 24UR: Podjetniki si želijo več denarja za plače in naložbe
  • Iz 24UR ZVEČER: Podražitve po dvigu plač
    05:04
    Iz 24UR ZVEČER: Podražitve po dvigu plač
  • Iz 24UR ZVEČER: Marjan Batagelj o potrebnih reformah
    07:00
    Iz 24UR ZVEČER: Marjan Batagelj o potrebnih reformah

 "Slovenska vlada bo v letu 2019 pripravila nabor ukrepov, tistih, ki si jih morda tudi vi želite že nekaj časa," je zbranim podjetnikom dejal premier Marjan Šarec. Predlogi bodo gotovo znova sprožili vihar v javnosti, je dodal premier. "A brez akcije ni reakcije."

Batagelj: Predlogi za blaginjo Slovenije so spisani že nekaj let

Kot je dejal predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Marjan Batagelj, so predlogi ukrepov za blaginjo Slovenije spisani že nekaj let. Upa, da bo vlada v politični volji uravnotežila socialni del države s podjetništvom. "Želimo, da bi naše argumente sprejela kot argumente za boljšo Slovenijo, ne pa kot neke kaprice," je poudaril.

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj
Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj FOTO: Slovenian Business Club
V SBC vladi predlagajo pet temeljnih ukrepov za spodbuditev gospodarstva. Na prvem mestu je občutna razbremenitev plač prek celovite davčne reforme, sledi prožnejši trg dela. Predlagajo denimo poenostavitev postopka redne odpovedi o zaposlitvi nemotiviranih oz. neuspešnih delavcev v okviru dopustne letne kvote. Podjetje bi v okviru t. i. kvotnih zamenjav moralo v določenem času na mesto odpuščenega zaposliti drugega delavca.
V prvi vrsti se je zavzel za znižanje obdavčitve plač in večjo fleksibilnost trga dela, kar bi povečalo konkurenčnost podjetij. "Ne smemo postati davčni otok. Vse države okoli nas znižujejo davke, zato moramo poskrbeti za konkurenčno okolje," je dejal.

Zavzel se je tudi za učinkovitejši šolski sistem, saj lahko le visoko kvalificiran kader zagotovi visoko dodano vrednost. "Brez konkretnih ukrepov torej ne bo šlo. Še bolj vesel pa bi bil, če bi se lotili resnične strukturne reforme. Če se je ne bomo zdaj, v času konjunkture, se je gotovo ne bomo niti v času krize," je dejal Batagelj.

Švicarski primeri po njegovih besedah kažejo, kako pomemben je posluh politike za gospodarstvo. V Švici se politika namreč neprestano usklajuje z gospodarstvom.

'Stvari, ki jih socialna država omogoča vsem, niso nepomembne'

Predsednik vlade Šarec pa je dejal, da bo vlada morala "pripraviti tak nabor ukrepov, ki bo šel v pozitivno smer". Pri tem pa je poudaril, da potrebujemo tudi socialno državo, "kajti stvari, ki jih ta socialna država omogoča vsem – kot so javno šolstvo, zdravstvo in druge storitve –, niso nepomembne".

Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Damjan Žibert

Kot enega od slovenskih problemov je Šarec izpostavil, da je Slovenija "izvoznik kadrov". "Vse to so vprašanja, ki jih moramo nasloviti le ne v letu 2019, ampak tudi v naslednjih letih, zlasti če pride do kakšnih sprememb v svetovnem merilu. Spremembe so vedno konstanta," je izpostavil.

Vladi je mar za gospodarstvo, je zagotovil Šarec in dodal, da to dokazuje tudi številčna prisotnost na forumu SBC v Postojni so se namreč mudili tudi ministri za gospodarstvo, finance in delo.

Šarec gospodarstvenikom: Vsako leto je prelomno oziroma usodno

"Vlada Republike Slovenije vam je prisluhnila doslej in vam bo tudi v bodoče. A vlada je dolžna gledati na vsakega prebivalca in prebivalko, ne le na eno skupino ljudi," je še dodal in dejal, da je to razlika med vlado in podjetniki, ki lahko gledajo le s svojega vidika.

"Gotovo vam vedno vse ne bo všeč, kot tudi državljankam in državljanom ni. In kakšna bi bila vlada, čez katero ne bi nihče nič rekel?" se je vprašal premier.

Forum Kluba slovenskih podjetnikov
Forum Kluba slovenskih podjetnikov FOTO: Slovenian Business Club

Šarec je v nagovoru menil še, da je vsako leto lahko prelomno oziroma usodno. To je odvisno od okoliščin, še posebej pa od tega, ali smo pripravljeni vložiti svoj trud in opraviti trdo delo.

Šarec ne mara primerjav s Švico: Noben sistem nima le plusov ali le minusov

Po besedah Heinza Karrerja, predsednika uprave Economiesuisse, se ima Švica za svoj uspeh zahvaliti več dejavnikom, od katerih je eden ključnih konkurenčno okolje. "Izpostavil bi šest elementov, zaradi katerih je Švica tako uspešna. To so prostotrgovinski sporazumi, ki nam omogočajo dostop do tujih trgov. Dobra infrastruktura. Davčna politika. Izobraževanje in inovacije, ki pripomorejo k temu, da smo središče za mlade znanstvenike. Regulacija in pravni okvir. In tudi to, da se gospodarstveniki, podjetniki izpostavijo za pravo stvar."

Spomnil je, da se gospodarstvo ohlaja, a bi bilo prezgodaj govoriti o krizi in biti črnogled. "Prav je, da se vedno zavedamo, da za leti debelih krav pridejo leta suhih krav," je dejal in Slovencem očital, da radi hitro pozabimo.

Glede razprave SBC, kako naj Slovenija postane druga Švica, pa je poudaril, da sam ni za take primerjave. "Če se bomo vedno spraševali, kako bomo postali druga Švica ali nekdo drug, verjetno ne bomo dosegli želenih ciljev in rezultatov. Noben sistem nima le plusov in noben samo minusov," je spomnil.

Največ lahko naredimo sami, predvsem s tem, da se vzdržimo nenehnih kritik in da ne vidimo vsega črno in slabo, je še dodal.

Bertoncelj: Sam bi si želel še močnejših ukrepov, a vlado omejujejo finance

Da bo ukrepe v okviru "celovite davčne optimizacije" vlada socialnim partnerjem in javnosti predstavila v roku meseca dni, je v pogovoru z gospodarstveniki na forumu dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. Pri tem se je zavzel za celovit pogled - medtem ko je delo v Sloveniji močno obremenjeno, pa je kapital v primerjavi z drugimi državami manj obdavčen, je izpostavil en primer.

Andrej Bertoncelj
Andrej Bertoncelj FOTO: POP TV

"Pogledati moramo vse deležnike, da bomo imeli na koncu uravnotežen sistem, ki bo deloval," je dejal Bertoncelj. Napovedal je tudi postopno uveljavljanje ukrepov - največji sveženj se obeta v letu 2019, nato pa še dodatni posamični ukrepi v letih 2020 in 2021.

Konkretno vlada razmišlja o razbremenitvi 13. plače oz. regresa, spremembah v davčnih razredih in pri splošni olajšavi, pa tudi pri davku od dohodkov pravnih oseb. Sam bi si želel še močnejše oz. globlje ukrepe, je dodal, a vlado omejujejo javne finance.

'Osnovna naloga finančnega ministrstva je makroekonomska stabilnost'

Obljubil pa je tudi, da bo poslovno okolje predvidljivo. "Ničesar ne bomo naredili preko noči, vse bomo naredili in napovedali v okviru socialnega dialoga," je dejal. Napovedal je tudi iskanje notranjih rezerv oz. večjo učinkovitost javnega sektorja.

Heinz Karrer, predsednik Economiesuisse, največje gospodarske organizacije v Švici, "glas švicarskega gospodarstva"
Heinz Karrer, predsednik Economiesuisse, največje gospodarske organizacije v Švici, "glas švicarskega gospodarstva" FOTO: Slovenian Business Club

Bertoncelj je spomnil še, da je osnovna naloga finančnega ministrstva zagotavljanje makroekonomske stabilnosti, šele zatem sledijo druge stabilnosti. V tem okviru je bilo za vlado pri snovanju proračuna za letošnje leto ključno zagotoviti proračunski presežek ter zmanjšanje javnega dolga – slednji naj bi v dveh letih znova prišel v maastrichtsko dovoljeno mejo največ 60 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Počivalšek opozoril na pomanjkanje delovne sile

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je kot enega od ključnih omejujočih dejavnikov za gospodarsko rast Slovenije, na katerega imamo vpliv, izpostavil pomanjkanje delovne sile. Medtem ko smo se v Sloveniji nedavno ukvarjali z minimalno plačo, bi se morali posvečati načrtu za višje povprečne plače – tako s prispevkom gospodarstvenikov kot države.

Za davčno razbremenitev trga dela "po celotni vertikali" se je zavzela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Izpostavila je tudi pomen socialnega dialoga, ki zagotavlja socialni mir in s tem omogoča gospodarski razvoj.

Počivalšek pa je menil še, da bi lahko v danih razmerah "naredili korak naprej" pri olajševanju odpuščanja nemotiviranih kadrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
05. 02. 2019 22.42
+0
Sarec, razhajkaj to desnico skrajno in jih poteraj delat.
jankomat
05. 02. 2019 22.10
-2
bolje se zgledovat po švici ,kot po venezueli ali bivšem sistemu v kar nas silijo levičarji .
krtofl
05. 02. 2019 22.23
+0
Samotnjak999
05. 02. 2019 20.36
-1
Zemlja na kateri prebivamo, je samo vmesna destinacija našega večnega obstoja. Neizbežno prihaja Čas, končnega spopada med Dobrim(Bogom) in Zlom(satanom). Vso govorjenje in pametovanje o ukrepih iz leve ali desne strani je brezpredmetno. Človek je duhovno bitje z Dušo ki je nosilec življenja, tukaj smo samo zato, da se osvobodimo vseh negativnih lastnosti in ponovno postanemo eno s Stvarnikom - našim duhovnim Očetom. Zato, ker je materialistični duh razmišljanja in delovanja skoraj v celoti prežel in zavladal človeštvu, mu grozi Armagedon - Atlantida, kar se je nekoč zaradi popolne odtujenosti od Boga s človeštvom pred nami že zgodilo. Čas velikega preobrata je na obzorju, ko bodo živi zavidali mrtvim.
maršal Broz
05. 02. 2019 20.42
+4
staridida
05. 02. 2019 21.13
+0
Nadzornik
05. 02. 2019 19.10
+2
Brez akcije ni reakcije. Smo videli na Utripu.
janmar1234
05. 02. 2019 19.02
-1
Težko je živeti v deželi, kjer je glavni šef komik.
srebrnibreg
05. 02. 2019 19.05
+0
Eni pač imate rajši mednarodne koruptivne pralce denarja. Na srečo ste v minimalnem številu.
sid33
05. 02. 2019 19.35
+0
Baretić je malo pokukal iz luknje, je že v stresu, nikakor ni teme, kjer bi lahko zdravil svoje ideološke komplekse...
sid33
05. 02. 2019 19.36
+0
Pa še njegovi fake nicki so bili odkriti, pravi stonickni ta baretić...
Bojan-F
05. 02. 2019 17.28
+5
Mantra zadnjih 3-4 let je, da se inzenirjev ne da placati ... res ne vem, zakaj jim podjetniki ne dajo povprecne avstrijske bruto inzenirske place 55.000-60.000 €.
ROMELS
05. 02. 2019 17.17
-2
On dela nagonsko ne pa z razumom.
srebrnibreg
05. 02. 2019 17.20
+2
Nagonsko se pa lahko dela, če ima ta razum.
Thinc25
05. 02. 2019 17.16
-3
Šarec nima znanja o ekonomiji, govori tisto kar mu naročilo levičarji, ki so večinoma obiskovali FDV. Ko bo gospodarska kriza bo pa katastrofa, manj sposoben je kot ga. Bratuškova.
srebrnibreg
05. 02. 2019 17.20
+1
Recenzor
05. 02. 2019 17.48
-6
Kako bo pa kej imel pojma o ekonomiji, ko je agrarni komunist in gostilniško lesarski (in n ekavarniški) filozof
ina5785
05. 02. 2019 18.14
+7
rECENZOR - Daj se no nehaj smešiti! Po kakšni formuli pa naj bi bil Šarec KOMUNIST? prosim ODGOVORI !, pa še prej razmisli, KOLIKO JE ŠAREC STAR!!!?
Luther
05. 02. 2019 18.52
+3
srebrnibreg
05. 02. 2019 19.04
-1
Zadnjič, ko je bila objavljena ankate o priljubljenosti Šarca so pa pisali, da on ni levičar ampak desničar. Čudna so pota janšistov pod stoterimi nicki.
Pan1
05. 02. 2019 20.33
-3
Supervillain
05. 02. 2019 15.50
+8
šarec dober si samo plače bi morale biti še višje najmanj 900eur neto za vse zaposlene v Sloveniji tudi pokojnine so prenizke in znižanje obdavčitve plač bi bilo dobro.Lp
srebrnibreg
05. 02. 2019 16.32
+3
Za to je Šarec odgovoren? Nimamo tržnega gospodarstva in demokracije?
Uporabnik113189
05. 02. 2019 13.30
+13
Naše politične elite žal niso sposobne razumeti realnosti okrog nas. Res smo napisali v ustavo da smo socialna država. Od tu dalje pa je velika neznanka kaj je prav in kaj ni. Vsi ta socialna politika ima množico težav, ki zaradi prevelike dobrote pravzaprav rušijo našo družbo. Izhajam iz tistega pregovora, da je dobrota sirota. Ali vprašanja kaj bi bilo če bi bilo (drugače). Če bi vodili pravilno družinsko politiko in z visoko strokovnostjo socialnih služb znali ločiti laži od resnice, bi rešili množice ločitev mladih družin, ki imajo katastrofalen vpliv na razvoj otroka in mladostnika kar brez dvoma uničuje našo naš narod. Žal pa je interes odvetnikov po zaslužku legitimna pravica in s tem lobiranje v politiki, kar rezultira v zakonodajo ki jo imamo. V zgodovini smo vse zgodbe že videli, od kart za hrano ( ki niso denar), politiko socialne ki namesto plačil uporablja bone ( tudi niso denar), navsezadnje je Salvini pravkar razkazoval posebno državno kartico, na katero se nakazuje nominalno zelo visok znesek UTD, ni pa razložil vseh pasti, ki jih takšna kartica vsebuje. Če nisi porabil vsega do določenega dne, ima država dostop in s takšne kartice vzame že dodeljena sredstva nazaj. To gotovo ni edina kontrola, brez dvoma se nadzoruje uporabnika poleg imetnika, ali plača hrano in gospodinjske stroške ali nekaj kar ni priznano s strani sociale in se nakup zavrne. Vseh podrobnosti kontrol, omejitev pač niso objavili. V ozadju teh kartic tudi ni znano, ali imajo pravico do nje samo državljani rojeni in izobraževani v državi ali tudi tujci tisti ki so se priselili. Ni znana družinska politika, nadzor ali res mož, žena in otroci živijo skupaj v istem stanovanju (inšpekcije), ali gre za lažnive podatke. Ali obratno, gre res za samohranilko ali je to samo na papirjih, v resnici pa se okoriščajo z državnim denarjem, ki jim sicer ne pripada. Naša država pač nima kontrol na terenu, izhaja iz papirjev, ki prikazujejo lažne slike, nima pravega nadzora nad porabo ogromnega proračunskega zneska za socialo in ne politike. To se odraža v begu mladih v tujino, pritisku na domove ostarelih, razpadanju družin. Resnica o naši socialni politiki je zelo grda, nikoli ni bila resno vzeta pod drobnogled, kjer bi povezali vzroke in posledice politik in podpor. Še vedno se prenaša socialna politika iz socializma v sistem, ki deluje popolnoma po drugih načelih, zato imamo posledice, ki bijejo v oči.. Kljub vsemu nihče ni sposoben prepoznave preprostih zakonov vzroka in posledic, ker ta naš FDV še kar živi v visokih oblakih stotin IZM-ov, vidijo stotine posameznih dreves, gozd pa medtem odnaša plaz..
ROMELS
05. 02. 2019 13.28
-1
Vse manj intelekta je opaziti na njegovem obrazu.
krtofl
05. 02. 2019 15.03
+0
jajotovem....pa tako povej da vejo vsi......
Thinc25
05. 02. 2019 17.11
+0
krtofl! Krompirček, ti pa nisi obdarjen s pametjo!
Recenzor
05. 02. 2019 17.49
-3
Kartoflček je moral razred ponavljat, ker ni prišel skoz s popravci!
krtofl
05. 02. 2019 19.35
+2
he he..svečkoti.....jajo je kriminalec na kubik....tako je in tako bo....
staridida
05. 02. 2019 21.25
+0
Frane Šajn
05. 02. 2019 13.22
+13
V samem centru demokracije že 28 let v samem centru tržnega gospodarstva, v samem centru socialne države in na koncu ne pretiravam, če rečem , da smo na slabšem kot Venezuela.
Uporabnik1152447
05. 02. 2019 18.33
+3
Seveda pretiravaš. Sam zgleda imajo ljudje radi take negativne populistične komentarje, glede na to, da imaš toliko plusov. Stanje v Sloveniji je bistveno boljše od stanja v Venezueli, v Rusiji, na Hrvaškem ali v Srbiji.
Luther
05. 02. 2019 18.55
+2
Jaz bi se preselil v drugo državo, če bi tako mislil kot Šajn.
Krpan Martin
05. 02. 2019 12.53
+23
Realno- penzionisti si ne morejo privoščiti doma za ostarele- če ostanejo doma jim pobere država vse!! Tistih nekaj evrov, je samo pesek v oči, da lahko še več kradejo. Tujina pravi, da bo kmalu recesija- mi pa veselo zapravljamo- ve se katere 'projekte' bodo forsirali, da se bo na njih močno okoristila rdeča elita
poneumljanje
05. 02. 2019 13.05
+31
Tole ti enkrat izjemoma dam prav. Če je človek delal 40 let bi bilo pošteno in prav, da država poskrbi za to, da ostanek življenje mirno preživi v domu za ostarele pa ne glede na to kakšno plačo je imel. Ob rojstvu smo namreč vsi enaki, ob smrti pa tudi.
ArkaMast
05. 02. 2019 12.23
+22
KDOR NE DELA NAJ VSAJ JE....... kajti lačen človek ne more delati. Vsak oziroma večinma brezposelnih si želi delati, a službe ni kar tako enostavno dobiti. A kdor vztraja jo dobi. Če pa človeka doleti lakota in revščina, da si tudi avta ne more privoščiti za na job so to dodatne ovire in težave. ... Vojska futra vojake tudi ko niso v boju. Kajti če pride čas za bitko, bi bili lačni vojaki neuporabni. ... 2% takih je, ki nočejo delati in zaradi njih bi bilo narobe izstradati še tisti ki ves čas iščejo delo. ... Če je človek na socialni morda preživi, ne more pa si privoščiti izleta, avta, stanovanja, opreme, hobija. Tako da večina ljudi želi delati in išče službo. Na te ljudi je treba gledati. Tistih 2% bo pa izkoriščevalcev. Je pa hujši problem 1% bogatih izkoriščevalcev, ki letno zaslužijo nekaj milijonov, pa delajo samo škodo gospodarstvu, državi, družbi,... To je problem.
JE-BI-GA
05. 02. 2019 15.11
-3
Moj najboljši prijatelj je postelja, zraven pa udoben fotelj za počitek.
dost nam je.
05. 02. 2019 12.18
+10
Šarec če njim tudi popustiš zmanjšaš davke potem ti ne bo vzdržala državna blagajna in boš moral vzeti nekje drugje edino.če boš naredu tako kot zdej povišal si plače znižal pa nisi dohodnisko lestvico,povečal vrtce,dome za starostnike itd. prava poteza nekaj si dal nazaj dobiš pa še enkrat več super predsednik vlade si kar tako naprej pa bodo kmalu videli oz.so že da to ni to kar so pričakovali.
maršal Broz
05. 02. 2019 12.15
+0
Janšistom se je čisto odtrgalo...
srebrnibreg
05. 02. 2019 12.46
+0
Sam obup in nevoščljivost jih je. Sucer jih ni dosti ampak en par ima nešteto nickov in tu bluzi ter ponareja.
hotchilipoper
05. 02. 2019 12.10
+9
Odkar je marjan prevzel vajeti,se vsaj nekaj premika
KAPIBARA
05. 02. 2019 13.35
+6
aloalo
05. 02. 2019 17.07
+2
Sej gre na bolj agre maer na slabše..Problem je v tem da je en igralec pršu pa dobr dela ostali šalabajzerji z jj vred pa glumijo glivo. in so pol države uničl.
dost nam je.
05. 02. 2019 12.08
+17
Batagel,Akrapovič,sam izsiljujeta državo kako z nižnimi davki še do večjega kapitala upam da Šarec ne boš podlegel njim oz.njihovim zavajajnji?Od kje govorijo da so prišli iz garaže do velikih podjetij na račun delavcev sužnjev ,ki jim delajo za mali denar zdej bi pa radi še več in več tudi tukaj bi blo treba poslati kak,FURS,in kriminalistično policijo.
Uporabnik1152447
05. 02. 2019 18.34
-2
Jaz bi na njihovem mestu zaprl tovarne. Ne vem, zakaj se sploh trudijo. Jaz se ne, zase imam pa dovolj.
ROMELS
05. 02. 2019 11.44
-3
Levaki bi samo "mami, mani"od davkoplačevalcev, pa nič delati.
Frane Šajn
05. 02. 2019 13.12
+7
In če me že vlečeš za jezik ti porečem; "in tako je prav ,čisto prav imajo, pa se na trepalnice vrzi omelo belo!" Lastiš si nekaj kar si reva dočakal v senci neviden v strahu bogaboječ , nizek pohleven vsakemu, ki te je imel v šahu pert minut
poneumljanje
05. 02. 2019 14.06
-1
A je tudi okupatorju prisegel zvestobo ? Sam vprašam !
Uporabnik1152447
05. 02. 2019 18.35
+1
Marsikateremu upokojenemu JLA agresorju je Slovenija zelo zvesta pri izplačevanju pokojnine.
FAUSTOS1
05. 02. 2019 11.42
+11
nateg stoletja-da bodo privatniki dali delavcem,ves denar če bo država jim znižala davke-po vsem svetu se je pokazalo sledeče,ko je država znižala dajatve kapitalistom so ti le povečali svoje bogastvo -delavci pa postali še bolj revni
trdovrat
05. 02. 2019 11.55
+5
Fausto, bodo dali bodo, vendar samo tistim, ki jim bodo naredili daljšo jahtico, nekje v suženjski deželi! SMRT FAŠIZMU
Frane Šajn
05. 02. 2019 13.19
+10
Faustos 1 . Pa saj to se nam dogaja od kar so zajahali gospodarske konje od 1991 do danes. Vsako leto bolj jamrajo vsako leto vzamejo revežu več pravic in vsako leto se bolj mastijo na njegovih žuljih , in vsako leto več utajijo državi in umazaniega denarja zvlečejo na pranje v tujino. Na koncu so sesalci vedno bolj bogati in reveži vedno bolj revni. Poglejte se reve kako živite in za koliko delate in kolikšne bodo vaše pokojnine , če vas preljuba smrt ne preseneti na delovnem mestu in vam tako namreč naredi še uslugo. Poden dno dna!
Uporabnik1152447
05. 02. 2019 18.37
-1
Ja, če ne dajo dovolj visoke plače, pa pač ne greš delat ane. Si najdeš službo, kjer so plače višje. Zato pa ljudje na veliko hodijo v tujino, ker v Sloveniji delodajalci težko toliko plačajo, kot je človek vreden, ker gre večina državi. Ker smo pa družba z nizko dodano vrednostjo in ljudje nočejo delat za nizke plače, jih firme uvažajo iz držav bivše juge. Če bi bile plače visoke, bi Slovenci delali taka dela in dela z višjo dodano vrednostjo, plače so pa težko visoke pri takih davkih.