Slovenija

Pivčeva: Medvedov je pri nas več kot 1000, optimalno število bi bilo okoli 450

Ljubljana, 20. 08. 2019 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in Sindikata kmetov Slovenije se bodo v začetku septembra pogovarjali o potrebnih spremembah sistema upravljanja z zvermi. To so se predstavniki sindikata dogovorili na sestanku s premierjem Marjanom Šarcem in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: O odstrelu zveri
    02:44
    Iz SVETA: O odstrelu zveri
  • Iz SVETA: Uvedbe interventne številke zaradi napadov zveri
    02:13
    Iz SVETA: Uvedbe interventne številke zaradi napadov zveri
  • Iz 24UR: Kmetje za odstop ministra, vsebinske razlike ostajajo
    02:55
    Iz 24UR: Kmetje za odstop ministra, vsebinske razlike ostajajo
Ministrica Pivčeva in predstavnik sindikata kmetov Anton Medved.
Ministrica Pivčeva in predstavnik sindikata kmetov Anton Medved. FOTO: Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes sprejel predstavnike Sindikata kmetov Slovenije. Ti so se zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali podali v organizacijo serije protestov. Sestanka pri Šarcu se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Kot je po sestanku v prostorih vlade v Ljubljani pojasnila ministrica, so na srečanju pregledali kronologijo celotnega dogajanja o problematiki zveri, ki so se prenamnožile in razširile tudi na območja, kjer doslej niso bila prisotne, posledično pa prihaja do več škod na zemljiščih in pašnih živali.

Spomnila je na interventni zakon, ki ga je pripravila skupaj z ministrom Simonom Zajcem in daje podlago za odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Lovci so doslej po zakonu uspeli odstreliti okoli 80 medvedov, ne pa tudi volkov, za katerega veljajo posebni pogoji.

Sindikat po njenih pojasnilih od vlade in pristojnih ministrov zahteva spremembe v sistemu upravljanja z zvermi. Določene spremembe so že bile narejene, določene pa so v teku. Tako so prejšnji teden ključni deležniki pri ministru za okolje Zajcu dorekli spremembe v smeri lažjega odvzema – razširilo se je območje odstrela, spremenil se je tudi sistem izdajanja odločb o izrednem odstrelu volkov na območjih, kjer ga doslej ni bilo in ni zajeto v zakon, a tam prihaja do napadov.

Po interventnem zakonu lahko lovci odstrelijo 11 volkov, a jih še niso.
Po interventnem zakonu lahko lovci odstrelijo 11 volkov, a jih še niso. FOTO: Shutterstock

Trenutno so po zakonu izdana vsa dovoljenja za odvzem sedmih volkov iz problematičnih območjih, v čakalni vrsti na agenciji za okolje, ki izdaja posebna dovoljenja za odstrel, pa sta še dve mnenji, ki ju Pivčeva pričakuje čim prej, morda še danes. "Potem bomo na tistem odvzemu, ki ga za letos predvideva interventni zakon," je poudarila.

Danes so na sestanku pri Šarcu soglašali, da se k reševanju problematike pristopi skupaj, da pride do tistih sprememb v sistemu upravljanja z zvermi, ki trenutno otežujejo postopke strokovnega upravljanja z zvermi in ki so pripeljali do te situacije, v kateri smo danes – zveri so se prenamnožile, se selijo na področja, kjer jih doslej ni bilo, posledično se škode povečujejo.

Ena od potrebnih sprememb je po mnenju Pivčeve ta, da se opredeli tisto število medvedov in volkov, ki bo sprejemljivo, tako z okoljskega kot družbenega vidika, in da se jih zapiše v uradni dokument – trenutno je predlog, da se to stori v predlogu zakona o ohranjanju narave. Pri postavitvi optimalnega števila je treba po njenem upoštevati tudi to, če in kakšna dejavnost se v prostoru izvaja.

"To mora biti konsenz vseh deležnikov v tem sistemu. In ko bomo imeli opredeljene številke in sistem upravljanja, ki mora biti s čim manj birokratskimi zapleti in težkimi postopki, takrat sem prepričana, da bodo vse strani zadovoljene," je dejala ministrica.

Predlagajo uvedbo dežurne telefonske številke za prijavo škode

Predsednik sindikata Anton Medved je po sestanku ocenil, da so dosegli napredek v pogovorih, tudi v prihodnje bodo skušali poiskati skupni jezik. Predlagali so, da se nemudoma uvede dežurna telefonska številka, na katero bodo kmetje lahko prijavljali škode po zvereh in da se bo nemudoma ukrepalo.

Zahtevajo tudi, da se škode, ki se dogajajo, realno ocenijo in da je v teh ocenjevalnih skupinah strokovnjak živinorejske stroke, da se bo pri tem upoštevalo trpljenje teh domačih živali in pastirske ograje ter da se bo kmetom priznala tudi plemenska vrednost.

"Vztrajali smo tudi, da se v 30 dnevih po prijavi škode prizna in izplača ta škoda," je dejal in dodal, da nekatere škode zamujajo že 17. leto.

Sindikat vztraja tudi pri tem, da se uvede ustno odločbo – če pride do škode po zvereh zjutraj, da se zvečer že izvede odstrel.

Poleg tega si želi poenostavitve interventnega zakona v smeri, da se volk obravnava tako kot medved, da se ne uveljavlja ponavljajočih škod, ki potem zavlečejo odstrel.

"Volk je zelo gibljiva zver. Zdaj traja 10 dni, da pridemo do odločbe, v tem času pa gre volk drugam in ga je težko uloviti," je dejal Medved. Če se volkov ne odstreli v dveh mesecih, bo sindikat takrat izvedel dodaten pritisk.

Sobotni protest še visi v zraku

O teh zahtevah se bodo pogovarjali na septembrskem sestanku. Od napredka v pogovorih in dejanjih pa je po Medvedovih pojasnilih odvisno, ali bodo vztrajali pri zahtevi za odstop Zajca. Glede za soboto v Gornji Radgoni napovedan protest, pa je pojasnil, da bo več znanega v sredo.

V državi je po ocenah okoli 1000 do 1200 medvedov in 80 volkov. Kot je dejala Pivčeva, pa je optimalno število medvedov, ki je zdaj v javni razpravi, približno 450, medtem ko je za volka še ni. Ocene o številu volkov so namreč po njenih pojasnilih na terenu drugačne, javna razprava o optimalnem številu pa še teče.

Medved medtem ocenjuje, da je za državo vzdržno število 300 rjavih medvedov in trije tropi volkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
02. 09. 2019 16.59
-1
: Jaz pa imam občutek da je vsaj pol naših politikov nesposobnih...in so viška... podobno kot zveri... zakaj njih ne preganjamo?
urarr
23. 08. 2019 13.20
+2
Imamo kmetijo, volk je napadel in država je palčala konec debate. Med drugim sem lovec in vidim medveda 5x tedensko. Mene nič ne moti če jih je toliko, ko me vidi zbeži. Če bom pa rinu v medvedko z mladimi pa vem na kaj se pripravit... Najbolje da se kar vse postreli da bodo kmetje veseli. Medvede zaradi čebel, volke zaradi ovac, jelene zaradi smrek itd.... Dragi moji...začeli ste pretiravati. Letni odvzem 150 medvedov je vrh glave in skrbi za populacijo. Pri volku bi pa morali ravno tako cca 10 osebkov letno in ne bi bilo več takih problemov.... Zahteve o odvzemu 50% medvedov in ne vem še kaj pa počasi mejijo na NOROST. Sem poslušal par dni nazaj TV k je ena gospodična komentirala ko je volk pojedu košuto in njenega mladiča... da pa je zdaj ona ogrožena v mestu s 15.000 ljudmi. No ta gospodična je v naravi 1x mesečno in ima jajca komentirat kako je treba volkove postrelit. Taki naj ostanejo v naselju in to doma da se jim zunaj kaj ne zgodi. Največji problem pri nas ste pa vi VRHUNSKI novinarji ker naredite iz muhe slona... Nasankale pa bodo seveda naše zveri... Ne me narobe razumet medvedov je malo preveč in potrebno je sprotno uravnavanje populacije, TODA ZAČELI STE PRETIRAVATI...
Marjan Štimec
21. 08. 2019 12.53
-2
Odločbe o odstrelu so bile tudi vsako leto nazaj, pa so razni dušebrižniki dosegali, da jih je sodišče zaustavilo itd....itd politikantsvo jedno.
prinašalec2
21. 08. 2019 11.46
+3
Ja pa kdo je za to kriv, so se v tem trenutku zbudili, so ministrtva, ki morajo zato skrbeti, ustanovila včeraj? Spijo, zakaj ne ukrepajo pravočasno, ko se da z drugačnimi prijemi rešiti zadevo? So res tako nestrokovni, da znajo stvari reševati , samo s pomočjo lovcev in njihovega orožja?
jodr
21. 08. 2019 08.43
+4
Dajmo 500 medvedov na Rožnik, pa 500 na Golovec pa bo celotna Slovenija varna, Ljubljančani pa boste srečni inuživali ob vsakodnevnem srečanju z njimi. Upam da kakšen pride tudi na Magistrat Zokita pozdravit. pa Zajca tudi.
Trippin balls
21. 08. 2019 08.48
+4
Trippin balls
21. 08. 2019 08.23
+2
mislim da je navedeno optimalno število premajhno.pač zaradi pritiska so sedaj določili neko številko.kot da smo na tržnici in cenkamo
Trippin balls
21. 08. 2019 08.20
+5
jaz tem "strokovnjakom" pač ne verjamem
Cesar Millan - Vodja krdela
21. 08. 2019 08.26
+7
Gospoda nima pojma koliko je žvali v gozdovih 1!! kar pa je na splošno še večji apsurd ,da nimajo pojma koliko je priseljenih iz KOSOVA !! Pa nimam nič proti samo dobro bi bilo vedeti koliko je vseh priseljenih v SLOVENIJI !!!!
KavčStrokovnjak
21. 08. 2019 08.59
+1
Glede na sledenje preko ovratnic medvedi migrirajo od Bosne do Pirinejev. Tistih nekaj samcev, ki dejansko živijo pri nas pa brani svoj teritorij pred drugimi samci. Zato postavljat številko na "pri nas živeče medvede" zveni res abstraktno.
Trippin balls
21. 08. 2019 09.02
+2
razloži to "strokovnjakom" ki še narave medveda ne poznajo
pesnitev
21. 08. 2019 07.03
-1
Volkovi, šakali in potepuški psi trgajo rejno živino, lovci pa streljajo le medvede, ki so 70 % rastlinojedi. So pa pravi mojstri ne! Ne znajo ujeti in ustreliti volka...
HorstWiesel
21. 08. 2019 08.02
+8
Sakalov ne smejo streljat, potepuskih psov tudi ne, volka le tapravega in tocno doloceno v katerem loviscu.
KavčStrokovnjak
21. 08. 2019 09.01
-1
To ni čisto res. Lovci z veseljem izkoriščajo zakon, ki pravi, da lahko lovec poči psa, če je 50 m oddaljen od svojega lastnika. Na ta način je umrlo že veliko ne-potepuških psov.
papi1
20. 08. 2019 21.23
+0
Le kdo je ta ženička, ki bo odločala koliko medvedov je v SLO dopustno?
Mornar
20. 08. 2019 20.19
+6
Kako se imenuje medved ki trenira kung fu?
Mornar
20. 08. 2019 20.20
+8
KungFuPanda
20. 08. 2019 21.59
+5
inowu
20. 08. 2019 19.49
+6
Medoti niso nič krivi...pristojne službe bi morale poskrbeti za primerno število zverinic....isto velja tudi za volkove.Zdaj ko jih je preveč pa nas bolijo ti "odlovi"....kot se lepo reče.
Uporabnik429336
20. 08. 2019 19.45
+13
medevede je nemogoče preštet, jaz sem jih recimo letos naštel 0
HorstWiesel
20. 08. 2019 20.31
+2
Zato ker nimaš sistema, načina, tehnologije in metodologije.
Darth-Vader
20. 08. 2019 19.18
+14
Danes mi je povedal en vojak da je kar nekaj medvedov napadlo ilegalce... ampak ker oni ne vejo kaj medved je povejo po anglesko. Black tiger eat my friend... nasmejal sem se do solz. Torej ko se potegne crto je se premalo medvedov. Se ene 2000 jih bi rabli na juzni meji...
Uporabnik981904
20. 08. 2019 19.10
+5
Vsa skoda od divjadi je malenkost proti sredstvom katera pozre prenapihnjena drzavna uprava .... in njeni upravitelji. O tej skodi pa se bolj malo govori. Samo neke ankete priljubljenosti in blodnje o uspehih .... Opesali bomo od slednjega in takrat se divjadi ne bo za flikat ...
sodelujem
20. 08. 2019 18.31
+5
?????Če pogledaš velikost Slovenije, pa teritorij medveda,volka....po številu bi morali že drug po drugem hodit....Samo denar se vidi....
laycan
20. 08. 2019 18.24
-3
Vidim da je veliko zagovornikov, da se te medvede postreli. Zato ker so poklali 100 ovc, jih zdaj treba 500 ustreli. Bravo. Ko so odstranili sinicke, pa ste kontra cvilili. Dvolicnezi
zvizi
20. 08. 2019 18.25
+4
Ti je mama prinesla v dvevno kofe, pa si se zbudu....
laycan
20. 08. 2019 18.35
+1
In kaj ti je žival naredila, da jih tako preziras
inowu
20. 08. 2019 19.51
-4
Misliš lastovke...nisem opazil da so se tudi na siničke spravili
Miran Vovk
20. 08. 2019 18.12
+8
Kar se volka tiče, ne bo nobenega uspeha če bo do odstrela prišlo v gozdu. Samo še bolj se bo skrival pred človekom. Posamezne volkove je potrebno odstreljevati direktno med napadom na drobnico. Pripraviti je potrebno lovske zasede in čakati. Potem se bodo tistih pašnikov kjer jih bo zabolelo pričeli izogibati. Ne podcenjujte volka, ker se je skozi stoletja dobro naučil preživeti. Škoda, ki jo trenutno še nihče ne vidi pa je veliko večja. Ves volčji zarod tega leta, je več ali manj redno prehranjevan z drobnico kmetov in vsi ti volčiči bodo spremenili svoje lovne navade. Namesto na lov po gozdovih, bodo krenili proti pašnikom. Septembra bo prišlo do vrhunca napadov.
JohannDoe
20. 08. 2019 21.01
-2
Ravnanje kmetov, ki puščajo drobnico nezavarovano na pašnikih ob gozdu je torej skrajno neodgovorno.
pesnitev
21. 08. 2019 07.07
+1
Če ne bo ovčk, bodo pa mlade srne žrtve volkov!
nenitomožne
20. 08. 2019 18.10
+3
"Medved medtem ocenjuje, da je za državo vzdržno število 300 rjavih medvedov in trije tropi volkov "Pivčeva: Medvedov je pri nas več kot 1000, optimalno število bi bilo okoli 450 " A stroke pa nihče ne bo poslušal ? Kaj zdaj že vsak sindikalist določa, kaj velja in kaj se naj naredi ? Kmetje, ogradite svoje pašnike kot se spodobi potem pa zahtevajte povračila škod . Saj nismo vsi bedaki, ki nasedajo vašim floskulam o nekakšnem zavarovanju, če postavite električnega pastirja, ki je sicer namenjen drobnici in govedu ne pa zadrževanju in odganjanju divjih zveri.
nenitomožne
20. 08. 2019 18.10
+2
"Medved medtem ocenjuje, da je za državo vzdržno število 300 rjavih medvedov in trije tropi volkov "Pivčeva: Medvedov je pri nas več kot 1000, optimalno število bi bilo okoli 450 " A stroke pa nihče ne bo poslušal ? Kaj zdaj že vsak sindikalist določa, kaj velja in kaj se naj naredi ? Kmetje, ogradite svoje pašnike kot se spodobi potem pa zahtevajte povračila škod . Saj nismo vsi bedaki, ki nasedajo vašim floskulam o nekakšnem zavarovanju, če postavite električnega pastirja, ki je sicer namenjen drobnici in govedu ne pa zadrževanju in odganjanju divjih zveri.
lukeeeeeec
20. 08. 2019 18.19
-2
če te prav razumem, ti predlagaš 240v napetost?
brezvode
20. 08. 2019 18.01
+7
Politika je ena kurrrra, ko nima druge možnosti se spravi na uboge živali.Dejte že enkrat mir s temi kmeti, sindikat kmetov, pri nas ima lahko vsak svoj sindikat državna blagajna je postala bordel za take stranke, naj svoj denar da za škode sindikalisti kmeti pa delat svoj posel. V sindikat se organizirajo skupine ki nastopajo proti delodajalcu, ja pod milim nebom kdo je pa kmetu delodajalec, a on se sam proti sebi bori, res lepa kmečka logika