Slovenija

Šarec Junckerja obtožil pristranskosti zaradi političnih interesov

Bruselj, 16. 04. 2019 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier Šarec je v pogovoru za Politico kritiziral evropsko komisijo in njenega predsednika Junckerja. Zaradi mlačnega odziva glede hrvaškega nespoštovanja vladavine prava ga je obtožil pristranskosti. Tajani pa po njegovem mnenju ni primeren za položaj, ki ga zaseda.

"Od voditelja majhne evropske države, ki je na položaju manj kot leto dni, bi morda pričakovali bolj zadržano držo do velikih evropskih tem. A ne od slovenskega premierja Marjana Šarca," piše Politico v povzetku intervjuja s slovenskim premierjem Marjanom Šarcem, ki ga je sicer opravil ob robu vrha voditeljev EU v Bruslju prejšnji teden, a doslej objavljal le njegove dele. V pogovoru za portal je Šarec evropsko komisijo pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja obtožil pristranskosti zaradi političnih razlogov. Predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija pa je označil za povsem neprimernega za položaj, ki ga zaseda. 

Kot piše Politico, je v središču Šarčevega nezadovoljstva s komisijo arbitražna sodba o meji s Hrvaško. Šarec je namreč predsednika Evropske komisije obtožil, da Hrvaški popušča, ker je njena vladajoča stranka članica Evropske ljudske stranke (EPP), ki je tudi Junckerjeva stranka. Premier je dejal, da bi morala komisija Hrvaško pozvati, naj spoštuje odločitev mednarodnega arbitražnega sodišča iz leta 2017. "Potrebujemo Evropsko komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava. Potrebujemo komisijo, ki bo manj politična," je bil oster Šarec. 

"Bili smo razočarani, ker Juncker ni jasno povedal, da moramo spoštovati vladavino prava. Dejal je, da se ne bo postavil na nobeno stran – ne na slovensko ne na hrvaško ... Kar bi moral povedati, je: 'Morate spoštovati vladavino prava'," je jasen Šarec.

Šarec meni, da Juncker Hrvaški popušča, ker je hrvaška vlada del njegove politične družine.
Šarec meni, da Juncker Hrvaški popušča, ker je hrvaška vlada del njegove politične družine. FOTO: AP

Poleg tega je izpostavil tudi pristranskost do velikih evropskih držav in izrazil željo, da bi komisija zagovarjala "šibkejše države". Ob tem je spomnil na Junckerjevo izjavo, da Franciji dovoli manevrski prostor pri fiskalnih pravilih, "ker je to Francija". 

Šarčevih kritik pri Evropski komisiji niso želeli komentirati, poroča Politico. Sporočili so le, da je Juncker "načrtno in simbolično" začel dialog o prihodnosti Evrope prav v Sloveniji. Glede vprašanja meje pa je predstavnik komisije dejal, da so "obe strani spodbujali, naj najdeta prijateljsko rešitev". 

Šarec na čelu Evropske komisije Margarete Vestager.
Šarec na čelu Evropske komisije Margarete Vestager. FOTO: AP

Na čelu Evropske komisije slovenski premier vidi aktualno komisarko iz Danske Margarete Vestager. Vestager prihaja iz njegove politične družine evropskih liberalcev Alde. "Večkrat sva se pogovarjala in njen pogled na prihodnost EU je zdravorazumski," je dejal Šarec. Šarec bo eden od 28 – oziroma 27, če bo do takrat Veliki Britaniji uspelo zapustiti Unijo – voditeljev EU, ki bodo imenovali novega predsednika Evropske komisije. Poudaril je, da ni federalist, da pa si želi Evropske unije, ki sprejema hitre odločitve. 

Šarec se pridružuje tistim voditeljem članic EU, ki nasprotujejo konceptu t. i. spitzenkandidatov, po katerem bi bil naslednji predsednik Evropske komisije v novem mandatu vodilni kandidat najmočnejše politične skupine na evropskih volitvah. Koncept, ki je bil prvič uporabljen pri imenovanju Junckerja leta 2014, kot je opozoril Šarec, ni del pogodb EU. "To ni zakonito, ni demokratsko," je dejal Šarec. 

Kritiziral je tudi predsednika Evropskega parlamenta Tajanija in opozoril na njegove "nezaslišane" izjave v Bazovici, ko je dejal "živela italijanska Istra in italijanska Dalmacija". Treba je storiti vse, da bi zagotovili, da naslednji predsednik Evropskega parlamenta ne bo nekdo, ki bo dopuščal zgodovinski revizionizem, je dejal.

Politico je spomnil na dejstvo, da je slovenski premier Šarec eden izmed komedijantov in igralcev, ki so v zadnjih letih prestopili v politiko. Komedijant Beppe Grillo je ustanovil gibanje Pet zvezd, ki je zdaj na oblasti v Italiji, v prvem krogu predsedniških volitev v Ukrajini pa je največ glasov dobil komedijant brez predhodnih političnih izkušenj Volodimir Zelenski. "Vesel sem bil, da Slovenija ni edina država, ki stopa po tej poti," je šaljivo odgovoril Šarec na vprašanje v zvezi s tem. "Za igranje, komedijo, moraš veliko brati, veliko opazovati, preučiti karakterje, in to ni tako preprosto," je dejal in dodal: "V politiki moraš imeti pogum, moraš nastopati, vedeti moraš veliko stvari. Hitro se moraš učiti."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (653)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
19. 04. 2019 14.19
+5
Najprej preberem naslov in se začudim... Fant ima pirhe in je končno naredil, kar je treba. Nato ugotovim, da je imel zgolj le nek intervju za nek xy časopis....
Karantanija
19. 04. 2019 15.18
+4
.... ki je prišel do tistih, katerim je bil namenjen!
KladivoSi
18. 04. 2019 17.12
+5
Vsa čast za povedano g. šarec!!!!! Hvala bogu imamo vsaj enega politika z hrbtenico in j@jci, pa 1 princeso, 50 dekl in 50 hlapcov. Glavno je, da ima glava družine j@jca, bo že nekak poštimal ostale :)
Karantanija
17. 04. 2019 20.02
+7
Evropa ni vajena, da se Slovenija upira. Do sedaj ga ni bilo junaka, ki bi jim povedal naravnost, kar jim gre, ampak so pohlevno in strpno čakali in kimali! Ne bo šlo več tako, pravi mož mora včasih udariti po mizi! Še enkrat bravo, g. Šarec, in hvala!
Recenzor
18. 04. 2019 08.11
-5
Vsak svoje kljuse hvali, tako kot POP tv tega Šarca ki so ga sami vam ovcam nastavili. V resnici pa se je skrival kje pod štengami - kar spomnite se, ko ni hotel komedijan imeti nastopa v EU parlamentu. Zej je pa kar naenkrat okaral Junkerja. Ne me basat!
Karantanija
17. 04. 2019 19.57
+6
Bravo, g. Šarec! Vendarle se je našel nekdo, ki je povedal tisto, kar si večina Slovencev tudi misli. Kje piše, če smo mali po kilometrih, da nas lahko vsak vrti kot se mu zazdi!? Končno se je majajoči Juncker danes poslovil, upajmo, da ga bo nasledil nekdo, ki bo imel rad in bo spoštoval vse evropske narode, da bo deloval po pravici in resnici!
Transformerji
17. 04. 2019 12.56
-2
No, sedaj pa bom Šarca začel spoštovati. Prepričan je bil, da je EU poštena, sedaj je pa razočaran. Ni kaj, vsak dela tisto, kar mu je naročeno, naši politiki, Juncker, Merklova Angelca, Orban dela pa po svoje. Kaj če bi še Šarec začel s tem, glede na to, da nismo koristili evropskih sredstev? Veste, to so navodila NWO, koga pa bodo brigale meje in narodnost? Saj je že sedaj vse pomešano.....
BolecaResnica
17. 04. 2019 11.36
+14
Prav mas serpetinsek! Povej da je pijanček pristranski ker mu plenkovic jajca lize. Ob enem pa naši desni iz EU parlamenta molčijo o pristranskosti tega alkoholika
jaskapaska
17. 04. 2019 10.44
+14
koncno en slovenec ki ima jajca...
Pontia
17. 04. 2019 10.16
-11
Šarec je doma res junak, ko pa je v Bruslju, je pa tiho kot miška in ga nihče niti ne povoha, kaj šele. da bi ga kdo resno jemal. Imel je priliko, da bi nagovoril Evropski Parlament, pa se je skril, ker ni bil sposoben kaj pametnega povedati. On in njegova stranka bosta na naslednjih volitvah končala tako, kot sta Cerar in SMC, pa je bil Cerar bolj sposoben, kot je Šarec.
ValterUdovernik
17. 04. 2019 10.36
+11
S tem, da ni nagovoril EU-parlament je dosegel vec, kot, ce bi govoril pred prazno dvorano. In brez skrbi, se bo govoril pred EU-parlamentom in slisalo se ga bo.
vinogradnik33
17. 04. 2019 08.54
+24
Jasno je nekaj v Sloveniji bo pljuvanja in blatenja vlad in predsednikov vlad tako dolgo , kot bo Janša vodil SDS in v SDS ne bo prišlo do korenitih sprememb , kajti ves vodilni kader SDS je zastrupljen z ideologijo Janše , ki si želi samo vladati v absolutizmu , zato ga moti demokracija !
FAUSTOS1
17. 04. 2019 08.46
+31
Glede na nesposobnost predsednika pahorja je lepo da končno nekdo upa reči bobu bob-izgleda ,da smo dobili predsednika vlade ,ki si ga ne zaslužimo kajti posebej z desnega bloka ga non stop pljuvajo-a čas bo pokazal kdo je bil za slovenijo in kdo kot sds za hrvate v škodo slovenije.
Nimasmisla
17. 04. 2019 08.19
+19
na sliki ima pa junker nekam grenak nasmeh
Nimasmisla
17. 04. 2019 08.13
+18
hrvati pa glavo v pesek kot noji
Nimasmisla
17. 04. 2019 08.12
+17
tej desnjake pa več ne razumem ali se jim je res popolnoma skisalo hvalijo požar in pljuvajo po Sloveniji
Covid 19
17. 04. 2019 08.09
+17
Spotikanje ob to,da je bil zabavljač,hkrati pa so šolani politologi in mednarodni pravniki naredili prav toliko nepopravljive škode,kot zdaj aktualen ogenj v noterdamu..
Zdenko Mali
17. 04. 2019 08.09
+22
In zopet ima Šarec prav! Očitno nekaterim doma ne odgovarja,da je premier jasen in odločen ter da pove tudi EU leaderjem kar jim gre! Ni so vsi podrepniki tipa Pahor in Janša,temveč so pokončni ljudje!
Frane Šajn
17. 04. 2019 07.53
+29
Gledam spodaj pohvalne komentarje bravo Šarec !!!!! Opazujte pa zaskrbljenost desnih hlapcev v stilu;" kaj se upa reči gospodu Junkerju, ki so toliko dobrega naredili za nas!" Le kje pa. Od prvega dne smo neto plačniki v "EU NIČESAR NE FEHTAMO!" Kajnede kvizliraj zamegljeni!? Smo videli vašo upognjeno elito v EU parlamentu kako ste mu držali štango, ko je pjuval po nas. Pa spregledali ste tudi kako je lansko let ščipal Plenkoviča v ta zadnjo in mu med tem obljubil;"Tisti most bomo pa že dali skupaj!" Slepci hlapčevski , da vas ni sram!
Frane Šajn
17. 04. 2019 07.55
+24
In dandanbes se ta kvizliraj upa še kandidirat za poslance v EU . Očitno , da nas čimprej pokopljejo posraneta upognjena!
kaslc 1
17. 04. 2019 07.49
+25
bravo,šarec!!!!
Nimasmisla
17. 04. 2019 07.45
+25
ja edino pravilno da jim to pove tej eu in temu bolniku z išijasom ki ga zdravi z alkoholom
Covid 19
17. 04. 2019 07.28
+30
Ja,to care.Siti smo take mačehovske eu.Enkrat nam zapirajo meje,lipicanci,teran,arbitraża..,vse nam diktirajo in sodijo drugi,krivi pa smo sami.V parlamentu vsi kričijo in pljuvajo en čez drugega,v Bruslju pa so plišasti kużki in isto je z našimi eu poslanci,ni haska.Bravo Šarec,prvi,ki jih je mahnil po prepotentnosti in polnih gofljah mednarodnega in eu navideznega prava.
ValterUdovernik
16. 04. 2019 21.57
+38
Ze zdej je dober. Kaksen bo sele pol, ko si bo nabral iskusenj, v 2.,3. mandatu? Sam tko naprej.