Slovenija

Kako si bo šesterica strank pod Šarcem razdelila ministrske stolčke?

Ljubljana, 03. 07. 2018 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsedniki šestih strank, ki pod okriljem Marjana Šarca snujejo novo koalicijo, so znova sedli za skupno mizo. V ozadju naj bi že intenzivno potekali tudi pogovori o tem, kdo bo zasedel katero ministrsko mesto. Židan medtem dopušča možnost, da bi si sprva zadali naloge zgolj za prvi dve leti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nov krog posvetovanj
    04:20
    Iz SVETA: Nov krog posvetovanj
  • Iz 24UR: Kako se bodo pod Šarcem delile politične funkcije?
    03:20
    Iz 24UR: Kako se bodo pod Šarcem delile politične funkcije?
  • Iz 24UR: Gradnja koalicije: nova ministrstva
    01:21
    Iz 24UR: Gradnja koalicije: nova ministrstva
  • Iz 24UR: Koalicijska kupčkanja se nadaljujejo
    03:12
    Iz 24UR: Koalicijska kupčkanja se nadaljujejo

Predsedniki šestih strank, LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi, pod vodstvom Marjana Šarca nadaljujejo pogovore glede koalicijske pogodbe. Tudi danes so sedli za isto mizo, a zavez o podpori koalicije zaenkrat ni dal še nihče. Zaveza bo dana, ko bodo šteli glasovnice, je poudaril predsednik Šarec in dodal, da bo nadaljeval tudi pogovore z Levico. 

Šarec se je pred pogovori odzval na ponedeljkovo razkritje delovnega osnutka koalicijske pogodbe: "Če piše na dokumentu zaupno, je to za nas zaupno, za vse pa očitno ni tako".

Kako si bodo razdelili ministrska mesta? 

In čeprav predsedniki šestorčka zatrjujejo, da se pogajajo izključno o vsebini, v ozadju po naših informacijah intenzivno tečejo tudi kadrovske računice, kdo bo zasedel katero ministrsko mesto. Strankarski razrez še ni dokončen, neuradno pa že krožijo konkretna imena.

Drugouvrščeni na volitvah je prihodnjo vlado začrtal zelo podobno kot trenutno. Za okroglo mizo naj bi sedelo 18 članov vlade, oziroma en minister več kot doslej. Čeprav so bila v prvem osnutku koalicijske pogodbe predvideni kar trije novi resorji.

Različne stranke že kažejo svoje interese. Odhajajoči premier Miro Cerar naj bi tako vendarle lahko dobil želeno funkcijo predsednika državnega zbora, kamor je bil sicer že izvoljen Matej Tonin. Ostale interese pa SMC vidi na področjih infrastrukture, gospodarstva, "nenazadnje na socialnem področju je bil napredek narejen. In jaz mislim, da na vseh teh področjih lahko - pa tudi varnosti seveda - zagotovo SMC lahko ponudi tako kadre kot vsebine," pravi Cerar.

Interesi se ponekod prekrivajo, zato dogovora še ni. Pri funkciji gospodarskega ministra naj bi prednost pred sedanjim Zdravkom Počivalškom tako dobil prvak SD, Dejan Židan.

Veliko vprašanj sprožata tudi usodi dveh predsednikov, ki nista bila izvoljena v parlament. Karl Erjavec menda vztraja pri državotvornem resorju, medtem ko nekateri Alenko Bratušek vidijo kot potencialno zunanjo ministrico. A Bratuškova pravi, da je "v tem trenutku najbolj pomembna vsebina dela nove vlade. Bistveno manj to, kje bo kdo sedel."

Šarec naj bi imel medtem za finančnega ministra neuradno pripravljenega Vojmirja Urlepa, za obrambnega pa Klemna Grošlja. Svojim morebitnim potencialnim partnericam pa sporoča: "Če si nekdo močno prizadeval za neko področje, da se ga reši, pričakujem ,da bo tudi prispeval ministra in da se bo tega tudi lotil v polni meri."

Po tej logiki bi jezičku na tehtnici, Toninovi NSi, lahko pripadlo področje zdravstva in Slovencev po svetu. A kadrovska križanka je pri toliko različnih interesih še daleč od rešitve.

Na Twitterju pa se je na sestavljanju koalicije pod drugouvrščenim Šarcem odzval tudi Janez Janša: "Če je v koaliciji najmanj 6 strank in vsaka, tudi najmanjša dobi eno ministrstvo, potrem se formula z normalno velikostjo vlade pač ne izzide. V levo-levi koaliciji bo zato funkcij in fikusov kot toče."

Židan: Projektno koalicijsko pogodbo je mogoče zaključiti v nekaj dneh

Židan meni, da je projektno koalicijo mogoče zaključiti v nekaj dneh, pri tem pa dopušča možnost, da bi si sprva zadali zgolj naloge za prvi dve leti. Prvak SD, ki sicer kot potencialnega partnerja še vedno vidi Levico, je po srečanju šesterice predsednikov dejal, da so danes pregledali pričakovanja NSi, v sredo so na vrsti pričakovanja SD in drugih. 

Na srečanju so naredili korak naprej, Židan tako upa, da bodo lahko v petek prišli k Pahorju in povedali: "K vam prihajamo z več kot 46 glasovi"

V SD sicer kot ključna izpostavljajo tri področja, zdravstvo, znotraj katerega bo treba za odpravo čakalnih vrst nameniti od 150 do 180 milijonov evrov, gospodarstvo, v okviru katerega opozarjajo na neugodna svetovna in evropska gibanja, in potreba po varovanju države in ljudi.

Ne tri nova ministrstva, ampak zgolj eno za digitalno družbo

Resorji znotraj vlade naj bi ostali kot so sedaj, pa je dejal Šarec, dodali naj bi zgolj ministrstvo za digitalno družbo. O predlogu DeSUS za vzpostavitev ministrstva za obrt in družinska podjetja je Šarec po pogovorih dejal, da po mnenju njihove stranke to ne bi rešilo ničesar in da se da problematiko tega področja reševati tudi z državnim sekretarjem. "Vsako takšno ločevanje prinese za seboj kup birokratskih problemov in zadev niti ne reši tako, kot bi pričakovali," je dejal.

Predlog ustanovitve treh novih ministrstev, kot ga je bilo razbrati iz ponedeljkovega osnutka koalicijske pogodbe, je Šarec že pred začetkom pogovorov značil za "popoln nesporazum". "To je bil osnutek osnutka," je pojasnil Šarec in poudaril, da je prišel preuranjeno, kar da je tako, kot če bi jed sodili v prvih minutah kuhanja. "Jed se sodi takrat, ko je na mizi," je dodal.

Horvat je po posvetovanju s Pahorjem povedal, da je NSi vsebinsko bližje SDS.
Horvat je po posvetovanju s Pahorjem povedal, da je NSi vsebinsko bližje SDS. FOTO: Miro Majcen

Cerar: Ni nepremostljivih razlik

NSi namerava pred vstopom v koalicijo opraviti interni referendum, ki pa Šarca ne skrbi. Izjavo vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata po današnjem pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju, da je NSi vsebinsko bližje SDS, je Šarec komentiral z besedami, da slednje lahko tudi drži, a da bo moral mandatar dobiti 46 glasov. Šarec se medtem ločeno pogovarja tudi z Levico. 

Na terenu naj bi stališče preverjali še v SD, pobude o tem je bilo zaznati tudi v SMC.

Predsednik SMC Miro Cerar pa je po srečanju dejal, da ga posebej veseli, da se lahko o vsebinskih vprašanjih konstruktivno pogovarjajo tudi z NSi. "Ugotavljamo, da tu ni nepremostljivih razlik, kar daje ta hip neko optimistično sporočilo," je dejal Cerar. Obenem pa je ocenil, da je pri usklajevanju osnutka koalicijskega sporazuma v prihodnjih dneh "treba narediti hitrejši premik".

Borut Pahor je po posvetovanjih napovedal drugi krog pogovorov.

Več podrobnosti osnutka morebitne koalicijske pogodbe, ki je "ušel" v javnost, pa lahko najdete tukaj. Da ima pripravljen osnutek koalicijske pogodbe, ki je pripravljen na usklajevanja, pa je včeraj prek Twitterja sporočil tudi Janša.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (658)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
10. 07. 2018 10.59
Tonin bo potegnil ta kratko, dali mu bodo resor, kjer nima niti ni čelne možnosti iz dveh razlogov. 1. Premočni lobiji in 2. Nagajanje koalicije, PREVERJENO.!!!
ecnarf
04. 07. 2018 14.15
+3
kwa SE pa serpentinšek ogvaša sej ni mandatar ko pa bo če sploh kdaj bo naj pa zakokodajsa
korintos23
04. 07. 2018 15.04
-1
Ti in tvij SDS kokodajsate, Šarec vam samo mero jemlje.,
IzbrisanIZportala
04. 07. 2018 12.30
+3
prašek 04.07.2018, 12:21:24 Mi je nekaj prišlo na zadnjo stran gat .....
prašek
04. 07. 2018 12.35
-3
Verjamem da ti bo to še večkrat prišlo , he, he, he. 🐑🐑🐑
ecnarf
04. 07. 2018 14.18
+2
medo< pejd bale povijat , v zokilandu že grmi, seno je pa že pokonc bilo suho, ker ste barjanci za dva meseca za ostalo SLO z košnjo
IzbrisanIZportala
04. 07. 2018 12.24
+4
korintos 23 04.07.2018, 11:00:01 Vem da boli, samo boljše je da se pripravite na 4 leta v opoziji. ############# ***** ////// Evo komedije. A vidiš, ko sploh ne razumeš za kaj se sploh gre. Če bo Šarčeva vlada, ne bo slabo samo desnim državljanom - ampak vsem, in ti tega ne razumeš, ker misliš da bo potem takem slabo samo desničarjem !!! BEEBOOO !!!!
korintos23
04. 07. 2018 13.25
-2
Jaz se nič ne bojim, ti pa cviliš in tulič že vse od volitev.
prašek
04. 07. 2018 12.21
-7
Mi je nekaj prišlo na ušesa, da se Jovan pripravlja na zamenjavo ljudstva. To, sedanje ljudstvo, ga namreč ne mara. Potem pa nove predčasne volitve in 65 + .
Sassy33
04. 07. 2018 12.34
+1
uuuuuuu pa si le sestavil neki novega iz tvojih tipk, čestitke :)
Shisui
04. 07. 2018 13.50
+2
Janša, kateri se trudi ustaviti migracije v Slovenijo se pa res pripravlja na zamenjavo ljudstva, daj malo misli no.
Shisui
04. 07. 2018 13.51
+3
Je pa verjetno res, da če bi imigranti volili desnico bi levi blok na Kolpo že pred štirimi leti pripeljal tanke.
ecnarf
04. 07. 2018 14.27
+1
Uporabnik443897
10. 07. 2018 09.36
+1
Vem hudo je ko te žena za smehu je, ker zaradi snopsa zadeva ne stoji, še bolj si jezen ker to vejo tudi znanci, prijateljev že dolgo nimaš. Tole na internetu si pa car, je nekaj somišljenikov ki ti dajejo pluse. Da VIRTUALNO življenje je lepo. Kaj prašek sem zadel bit tvojega jaza. 😀😀😀
milerto
04. 07. 2018 11.52
+6
Zakaj bi urejal stanje v zdravstvu in gospodarstvu, če lahko ustvarjamo nova ministrstva? Juhu, tisti pr koritu bojo mel spet koristi, navadni državljani pa naj crknemo.
wertex
04. 07. 2018 11.35
+8
6 strank izrojene in radiklano nesposobne levice si ne želijo orbanizacije slovenije, namreč bližje jim je venezuelazacija slovenije
Kaktus111
04. 07. 2018 11.38
-4
A je tud Venezuela kaj financirala SLO volitve ..???? Nisem vedu .....
BUONcaffee
04. 07. 2018 11.02
+3
Cerar že sestavil vlado??????
kameltrajbar
04. 07. 2018 11.02
-1
prašek
04. 07. 2018 11.04
-2
kameltrajbar
04. 07. 2018 11.05
-3
prašek
04. 07. 2018 11.07
-3
Samo zato, da mu malo razširim pogled ........☺☺☺
kameltrajbar
04. 07. 2018 11.08
-4
IvekKu
04. 07. 2018 11.24
+2
Cerar predstavla mokre sanje za takšne komentatorje kot so ti spodaj komentirali!! Omogoča jim namreč dobro socialno da lahko cele dneve tukaj na portalu serjejo
prašek
04. 07. 2018 11.02
-6
Kdaj bo tisti znameniti ponedeljek ??? Ko bodo zazvonili Jovanovi telefoni .........
prašek
04. 07. 2018 11.02
-7
Sassy33
04. 07. 2018 11.05
+8
matr si izviren ej, stresaš šale iz rokava res uffff, bravo zate :D
IvekKu
04. 07. 2018 11.22
+3
prašek že stresa svoje preperele fore iz rokava hahahaha
vstajnik1941
04. 07. 2018 11.26
+3
Tud Kajn je Abla fental zarad tega ker mu je stare vice pravil!
IvekKu
04. 07. 2018 11.35
+2
nekateri so kot papagaji, od parih besed naprej naučenih pač ne gre
korintos23
04. 07. 2018 11.01
+0
V Prlekiji je pa sonček posijal, gremo na luft.
prašek
04. 07. 2018 10.57
-13
A je desni nesporni zmagovalec volitev že sestavil vlado ?????? sam prašam
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.59
-5
prašek
04. 07. 2018 11.00
-3
Me je strah, da bom zamudil trenutek, ko se bom hudo močno smejal ☺
BUONcaffee
04. 07. 2018 11.01
-2
najvsivedo
04. 07. 2018 11.02
+1
A je Šarec že prepričal Tonina.. NE ŠE PA GA TUDI NE BO. he-he-he..
Sassy33
04. 07. 2018 11.02
+4
prašek
04. 07. 2018 11.05
-3
Play ......... Ja s čim pa bi ti mislil?🐑
miamia22
04. 07. 2018 11.16
+2
A ti ne premoreš drugih besed kot samo tega stavka? Sicer pa, kaj sploh sprašuješ, saj si valda z vsem na tekočem.
CestniKolesar370Wattov
04. 07. 2018 10.56
+11
Evo celoten program Šarca. Obdržat se na stolčki kar se da dolgo, ustvariti nova ministrstva, več delovnih mest v javni upravi. Od kje bo pa prišel denar? Od finančne policije, ki bo preganjala slehernega espejevca z 800€ prihodki (od tega že itak plača 40€ na mesec računovodji, 300€ pa prispevkov in davkov) in mu naložila par 1000€ kazni, ker je na nek račun napisal napačno serijsko številko. Nesposoben za župana, zdaj bi naj bil predsednik vlade. Tako kot Pahor. Nesposoben za predsednika vlade, za nagrado pa je postal predsednik. Tako kot Mesec. Nesposoben za kakršnokoli uporabno delo, nesposoben za končat študij, za nagrado gre direktno v politiko po par 1000€ plače.
korintos23
04. 07. 2018 11.00
-4
Vem da boli, samo boljše je da se pripravite na 4 leta v opoziji.
Skunk Works
04. 07. 2018 11.00
+2
Pa saj v tem je smisel socijalnega podjetništva pri nas. Imeti čimveč malih podjetnikov s.p. jev, ki delajo cele dneve, pa zaslužijo poz dobijo manj, kot lenuhi na socijalni....Socijalno podjetništvo, podjetniki na standardu socijalcev,....Komaj čakamo bankrota socijalistične slovenije....potem bodo šele spremembe....
kameltrajbar
04. 07. 2018 11.02
+1
Komaj čaka kolaps slovenije?....kaki čudni osebki so svečkarji......cccccc
Skunk Works
04. 07. 2018 11.04
-1
Slovenije ne ampak bolezni, ki je napadla slovenijo...parazitov ki ji pijejo kri...
miamia22
04. 07. 2018 11.17
+6
Boljše v opoziciji kot pa v gnili koaliciji, ki bo razpadla v roku pol leta.
Sassy33
04. 07. 2018 10.51
+12
A res ne vidjo v prvi vrsti problemov, ki so bli za rešit že včeraj ne pa danes? Ampak ne, dejmo začet z ministrstvi, zdravstvo naj še malo počaka..
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.54
+3
Jaooo....kak folk....zdrawstvo bi reševali brez ministra za zdrawstvo..)))))....valda so prwo ministri....delitev volilnega plena.....)
IvekKu
04. 07. 2018 10.57
+5
boli jih k*** za probleme samo da lahko kadrujejo svoje ljudi, roka roko umije
kameltrajbar
04. 07. 2018 11.00
-3
korintos23
04. 07. 2018 11.00
+0
Če sem hudo bolan, ali poškodovan, sem takoj sprejet, če pa čakam neke raziskave bom pa malo počakal a ne?
IvekKu
04. 07. 2018 11.21
-2
rdecioktober
04. 07. 2018 10.46
+14
Odpiranje novih ministrstev pomeni le lažje razdelitev položajev med strankami. Neresno in neodgovorno ravnanje..
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.49
-3
Samo eno bo več....kar podpiram...ministrstvo za informatiko in digitalizacijo družbe.....že leta nazaj bi ga morali imeti....)
korintos23
04. 07. 2018 10.50
-4
rdecioktober
04. 07. 2018 10.51
+4
rade volje ga podprem vendar ob taki neučinkovitosti in nestrokovnosti kadrov, ki bodo to vodili en velik NE!
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.56
-3
Red....in ti si kvaliteta ki lahko oceni strokovnost?
najvsivedo
04. 07. 2018 10.56
+4
KAMELAR 2004-2008 JE IMELA JANŠEVA VLADA ENAJST MINI STERSTEV....PA JE VSE ŠTIMALO .
Voyager3000
04. 07. 2018 10.56
+6
Bravooooo. Končno nekdo razume, da gre za polnjenje interesov predsednikov strank. Ministri bodo oni sami in ne ljudje z znanji in izkušnjami iz stroke. Politika bo delala politiko še naprej in mlatila prazno slamo. Država pa bo počadi tonila in tonila. Odgovornosti za povzročeno škodo pa ne nosi in plača nihče. Sem za kaznovanje za dolg, ki ga bo vlada povečala in za odgovornost za vse strokovne in politične napake. Če direktorji odgovarjajo, naj še naši petelinji politiki. !!!!!
rdecioktober
04. 07. 2018 11.23
+0
Ko bo Botswana za nami po stopnji korupcije potem se lahko pogovarjamo o redu in kakovosti , strokovnosti...
kameltrajbar
04. 07. 2018 12.11
Minister ni stroka.....minister je politik.....mau se skulirajte. .))))
zek
04. 07. 2018 10.46
+12
Kaj menite ali so g Cerar, Zidan,Sarec, Erjavec, Bratovskova res tako butasti, da ne vedo kaj jim Tonin vse skozi sporoča med vrsticami?? Tonin vedno pove da bo vstop v KVAZI LEVO koalicijo moralo potrditi še članstvo NSI na referendum in tisti ki poznate kakšno je večinsko članstvo NSI potem je popolnoma jasno kakšen bo rezultat tega referenduma! No razen če bo ob nedeljski maši vstop NSI v to koalicijo podprl ZUPNIK,SKOF potem ima g Sarec se malo upanja heee!! Članstvo NSI je precej bolj ideološko usmerjeno od SDS in lahko vam zagotovo povem da 80 odstotkov članov NSI nikoli ne bo pristalo v tako koalicijo tako da res ne razumem čemu ves ta sov in igra za javnost??
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.50
-2
Članstvo nsi......ne mara jovana....)))))
korintos23
04. 07. 2018 10.51
-1
zek, te imam za pametnega človeka, narod, volivci vas pač nočejo, ali SDS ali njenega vodjo, odloči se.
zek
04. 07. 2018 10.54
+4
Kori -- O tem katerega voditelja bo imela neka stranka odločajo njihovi člani NE midva!!
najvsivedo
04. 07. 2018 10.57
+3
korintos23
04. 07. 2018 10.58
-1
korintos23
04. 07. 2018 11.02
BUONcaffee
04. 07. 2018 10.45
-2
Baba Ruža časti kolačeke.
korintos23
04. 07. 2018 10.51
+0
Skunk Works
04. 07. 2018 10.45
+3
Slovenski narod je pač prepričan, ker so ga prepričali, da so zanj dovolj dobri tretjerazredni politikanti, tretje vaške lige z lepljivimi prsti in balkanskih moralnih načel in pa 1/4 avstrijskih plač in penzij.....Več mislijo, da si ne zaslužijo, da niso vredni, več si ne drznejo, saj jih ja tako vzgojila 75 letna socialistična indoktrinacija....No na srečo imamo posameznike, športnike in podjetnike, tudi umetnike(tiste prave), ki temu ne nasedajo in uspevajo, čeprav večji del v tujini, ......ostali so se pač sprijaznili, da bodo za Avstrijce in ostale evropejce še naprej manjvredni balkanci,....na zdravje....
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.52
+1
korintos23
04. 07. 2018 10.52
+3
Rozika imaš prav, nihče noče imeti opravka s spreobrnjenim komunistom, le še restant Zmago mu je ostal.
kameltrajbar
04. 07. 2018 10.58
+0
korintos23
04. 07. 2018 10.59
-2
Voyager3000
04. 07. 2018 10.44
+9
Volitve so za spremembo oz. dopolnitev vsebine. Očitno še v Sloveniji večina te lekcije ni vzela. Ne vem kdo bi podprl vlado, ki bo naredila policijsko državo in nas iskubila z rekordno visokimi davki. To piše v osnutku koalicijske pododbe okoli Šarca. Ali si res to želite spoštovani Slovenci ? Davki, davki, davki. ......Naj povečajo produktivnost dela, odpravijo dohodnino, in država naj opravi svojo funkcijo. Biste videli kakšne ministre bomo dobili. Da te kap. Bratovškova zunanja ministrica... Židan gospodarski minister.....Vsake 4 leta bodo isti, samo drugi resor bodo vodili. Kdo komu tukaj laže o o odpravi politikanstva iz Slovenije ?
korintos23
04. 07. 2018 10.53
+5
Tako je, dohodnino ima samo Slovenija v državah EU, ostala nobena.
korintos23
04. 07. 2018 10.42
-7
Tonin je bližje desnici, rad bi bil minister, desnica pa vlade sestaviti ne more še vsaj 4 leta, in kaj mu preostane?
staridida
04. 07. 2018 10.43
+6
korintos23
04. 07. 2018 10.54
+1
krtofl
04. 07. 2018 10.41
-6
kori...samo platnica je povzročila paniko v sđs......kaj bo šele ko bo vlada sestavljena...
Sassy33
04. 07. 2018 10.51
+4
kakšno paniko? si na Trstenjakovi pa veš iz prve roke kej?
korintos23
04. 07. 2018 10.54
+1
krtofl, vlada je že skoraj sestavljena, čakajo Pahorja.