Slovenija

Šarec: Ne zapušča vlada Levice, prej obratno

Ljubljana, 06. 11. 2019 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
497

Po dogajanju na sejah odbora za finance in zdravstvo je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč, premier Šarec pa je prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno. Vladni mandat želi dokončati, a brez kompromisov ne bo šlo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Levica zapušča vlado
    02:39
    Iz SVETA: Levica zapušča vlado
  • Iz SVETA: Bo Levico zamenjala SNS?
    01:58
    Iz SVETA: Bo Levico zamenjala SNS?
  • Iz 24UR: Prekinitev sodelovanja
    02:55
    Iz 24UR: Prekinitev sodelovanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Padla je 'zadnja domina'
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Padla je 'zadnja domina'
  • Iz 24UR ZVEČER: Luka Mesec o tem, kdo je zapustil koga
    09:36
    Iz 24UR ZVEČER: Luka Mesec o tem, kdo je zapustil koga

Odbor DZ za zdravstvo je bil danes po napovedi koalicije, da bo vložila dopolnila k predlogu zakona Levice, prekinjen. V Levici so ugotovili, da dopolnila ne ukinjajo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak "ga le zavijajo v nov celofan, koalicija si z njim umiva roke", je na novinarski konferenci dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Namen ukinitve tega zavarovanja je namreč po njegovih besedah solidarnostno plačevanje prispevka, kar je treba urediti s prenosom dopolnilnega zavarovanja v obvezno. To predlog Levice ureja, "koalicija pa bi s svojimi dopolnili predlog povozila in ohranila enak prispevek za vse ne glede na dohodek". V Levici tako ugotavljajo, da je koalicija pokazala svoje nestrinjanje s predlogom Levice, za katerega pa so po mnenju Mesca imeli več kot dovolj časa za usklajevanje.

Po dogajanju na sejah odbora za finance in zdravstvo je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč.
Po dogajanju na sejah odbora za finance in zdravstvo je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč. FOTO: Bobo

"Več kot dva meseca so imeli na voljo, da bi se z nami uskladili, a so danes neusklajeno, ob začetku obravnave predloga na odboru za zdravstvo s polurno prekinitvijo prinesli dopolnila, o katerih smo prvič slišali. Tudi po ugotovitvah zakonodajno-pravne službe spreminjajo zakon do te mere, da gre dejansko za drug zakon," je opozoril Mesec.

Po njegovih besedah je tako danes padla še zadnja domina in je vlada dokončno prekinila sodelovanje z Levico. Poleg tega je izpostavil še spremembe dohodninske lestvice, ukinitev dodatka za delovno aktivnost ter po njihovem mnenju nesocialni ter nerazvojni proračun. Na te projekte so bili vezani pogoji organov stranke za nadaljnje sodelovanje z vlado, a jih koalicija ni izpolnila.

Sporazum, ki so ga sklenili z vlado, tako po besedah Mesca za Levico ni več zavezujoč in so odslej v polni opoziciji. Mesec je ob tem zatrdil, da s tem ne rušijo vlade Marjana Šarca, s katero so spomladi sklenili sporazum o sodelovanju za letos. "Mi le ugotavljamo, da je vlada odstopila od dogovora, ki ga je sklenila z Levico, kar na vseh naštetih primerih drži," je poudaril.

Dodal je, da bi si želeli sodelovanja z vlado, a je "problem, da nas je vlada že nekaj mesecev ignorirala". Spomnil je na njihov semafor sprejemanja ukrepov in usodo predlogov ter dejal, da so slednji popolnoma razvodeneli ali pa jih je vlada povozila.

Na vprašanje, ali je glede na njihov nov opozicijski status v kratkem pričakovati vložitev kakšne interpelacije, Mesec ni odgovoril konkretno. O tem, kako bodo ravnali v prihodnje, bodo po njegovih navedbah komunicirali v prihodnjih dneh.

Šarec: Ne zapušča vlada Levice, prej obratno

Še preden je koordinator Levice Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč, je Šarec v izjavi ponovil, da si želi nadaljnjega sodelovanja. 

Šarec je prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno.
Šarec je prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno. FOTO: Miro Majcen

Znova je obžaloval politiko ultimatov oziroma vsakokratnega zaostrovanja, saj ocenjuje, da se da v tišini in v nekem normalnem dialogu veliko narediti.

"Je pa res, da bi od Levice tudi pričakoval nekaj več potrpežljivosti, kajti veliko projektov smo izvedli skupaj in tudi ti projekti, ki se že izvajajo, so tudi v sodelovanju z Levico. Niso pa vsi njihovi projekti izvedljivi na ta način, kot si oni zamišljajo," je povedal.

Poudaril je, da je LMŠ kot sredinska stranka pripravljena na kompromise in jih tudi sprejemajo. "Politika je pač kompromis, zlasti v demokraciji in zlasti pri manjšinski vladi," je dodal in spomnil, da ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja že pretekle večinske vlade z manj partnerji niso bile sposobne izpeljati. "Potem si ne smemo nič očitati, če tej manjšinski vladi to ne bo uspelo," je dejal. Obenem pa je poudaril, da ne obupuje, in ponovil, da lahko zakonodajo sprejmejo le, če bodo vsi vložili napor v iskanje kompromisa. "Če tega kompromisa ne bo, pač ne."

Glede nadaljnjega delovanja manjšinske vlade, ki ostaja brez formalizirane podpore Levice, je dejal, da morajo tako ali tako iskati podporo zunaj koalicije za vsak projekt oz. za vsak zakon, ki ga sprejemajo. Ob tem bi se mu zdelo nenavadno, da Levica ne bi tudi v prihodnje podprla vladnih zakonov, s katerimi se bo strinjala.

Golubović: Koalicija bo še vedno stabilno delovala

Odločitev o koncu sodelovanja s koalicijo pa obžaluje vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Prepričan sem, da ko bomo prespali, bomo vsi videli, kako pomembno je sodelovanje," je dejal Golubović, ki verjame, da bodo na nekaterih projektih z Levico sodelovali še naprej. Upa, da tudi pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Zaradi odločitve Levice, da bo polnopravna opozicijska stranka, se po njegovem mnenju ne bo veliko spremenilo. "Vlada bo še vedno stabilna in tudi koalicija bo stabilno delovala," je zagotovil.

Na vprašanje, ali gre za začetek konca koalicije, pa je odgovoril, da je to začetek še večjega sodelovanja. Kot je poudaril, je bila LMŠ kot vodilna stranka v manjšinski vladi že sedaj zavezana k sodelovanju z vsemi. To po njegovih navedbah tudi krepi parlament in parlamentarno demokracijo, saj bodo zakoni in različne rešitve vedno sprejeti v nekem konsenzu in ne bo sprejeto le tisto, kar predlaga vlada. Koalicija in vlada pa bosta še naprej imeli prizvok leve sredine kot ob nastopu mandata, je prepričan Golubović.

Vodjo poslancev LMŠ tako žalosti, da je bila seja parlamentarnega odbora za zdravstvo danes prekinjena. "Danes je imela ta koalicija skupaj z Levico – resnično iskreno to mislim – priložnost, da se po 16 letih ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na žalost je predsednik odbora za zdravstvo, ki prihaja iz vrst Levice, sejo prekinil in kdaj bo nadaljevanje, ne vem," je dejal Golubović.

Pojasnil je, da v koaliciji nikakor niso mogli podpreti koncepta zbiranja financ ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga je predlagala Levica. Predlog zakona o socialnih prispevkih bi zato koalicija v vsakem primeru zavrnila. Pri predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa so v LMŠ zadnje dni razmišljali, kako ga lahko nadgradijo na način, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje in obenem tudi najde vir v obliki obveznega pavšalnega prispevka, ki so ga predlagali s svojim zakonom.

Temu primerno so prilagajali dopolnila, ki so jih danes dokončno uskladili tudi s pravniki ministrstva za zdravje in jih predstavili koalicijskim partnerjem, ki so se s tem strinjali, je povedal Golubović. Želi si, da bi o tem z Levico nadaljevali pogovore. Kako bodo nadomestili ta vir, pa se lahko pogovarjajo celo leto, ker oba predloga predvidevata, da bo zakon stopil v veljavo 1. januarja 2021.

Bratuškova ocenila, da Levica nikoli ni bila hudo konstruktivna

Obžalovanje glede odločitve Levice, ki ugotavlja, da sporazum zanjo ni več obvezujoč, je danes izrazil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec."Politika je vedno kompromis in nikoli nobena stranka, če gre za koalicijske vlade, ne more doseči vsega, kar si je zastavila v programu," je navedel Erjavec in dodal, da je to možno le, če ima stranka sama 46 glasov v DZ.

Ob tem Erjavec pričakuje, da bo Levica, ki je odslej v polni opoziciji, podprla amandma glede enoodstotnega izrednega usklajevanja pokojnin ob pogoju 2,5-odstotne gospodarske rasti. Dodal je še ugotovitev, da bo morala vlada podporo za proračun za leto 2020 poiskati tudi v strankah opozicije.

Glede odnosov v koaliciji pa posebne razlike od začetka pa do danes Bratuškova ne vidi. "Niso bili nikoli boljši ali pa nikoli slabši," je dodala.
Glede odnosov v koaliciji pa posebne razlike od začetka pa do danes Bratuškova ne vidi. "Niso bili nikoli boljši ali pa nikoli slabši," je dodala. FOTO: Bobo

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob razglasitvi Levice, da zanjo sporazum o sodelovanju z vlado ni več zavezujoč, spomnila na zadržke, ki jih je imela SAB do oblikovanja manjšinske vlade že od začetka.  Obenem je ocenila, da Levica nikoli ni bila hudo konstruktivna.

Ponovila je stališče, da bi se morali ob oblikovanju vlade potruditi in sestaviti močno vlado, ki bi lahko premikala velike stvari. "Če želiš delati velike in pomembne stvari, jih seveda kot vlada, kot koalicija, najprej moraš pripraviti in imeti v parlamentu trdno večino, da jih izpelješ," je poudarila.

Dodala je, da ima nalogo zagotavljati to večino v DZ nekdo drug. SAB se namreč po njenih besedah že od začetka ukvarja z vsebino bolj kot z dejstvom, da deluje v manjšinski vladi. Tako so po njeni oceni vendarle veliko stvari že naredili in premaknili naprej.

Tudi na začetku dela koalicije je bilo namreč po njenih besedah kar nekaj "prerivanja", tudi ob formalizirani podpori Levice pa ministrom ni bilo nikoli posebej lahko.

Zorčič meni, da bistvenih sprememb v političnem delovanju po manevru Levice ne bo

Po oceni vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je današnji manever Levice pokazal, da se je ta stranka že pred časom odločila, da ne bo več sodelovala z vlado. Koalicija je pokazala dobro voljo, Levica pa je pri trditvah, da je pripravljena na izboljšanje odnosov, držala figo v žepu, meni Zorčič.

Kaj se bo dogajalo v prihodnje, ko bo Levica v polni opoziciji, je po besedah Zorčiča v prvi vrsti na LMŠ, saj njen predsednik Marjan Šarec vodi vlado, največja vladna stranka pa je tista, ki vodi pogovore z morebitnimi partnerji koalicije. Tako je v domeni LMŠ tudi premislek o tem, ali se bo s kom zdaj pogovarjala o sodelovanju ali ne.

Zorčič sicer meni, da bistvenih sprememb v političnem delovanju ne bo. Levica bi lahko zdaj, ko je sporazum z vlado ne zavezuje več, vložila tudi interpelacijo. Zorčič glede tega meni, da – vsebinsko gledano – ni razloga za nobeno interpelacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
08. 11. 2019 08.54
+2
NI pomembno kdo je koga zapustil Pomembno je to, da so prevelika razhajanja med obema strankama ,oziroma med vlado in Levico. Kar pa me najbolj preseneča, da sedaj vlada od opozicije pričakuje sodelovanje in pomoč pri potrjevanju svoji zakovov . Zanimivo je to, da je pozicija do danes vse predloge amandmane opozicij po tekočem traku zavračala .Kje ima vlada in pozicija obraz, da sploh upa pomisliti na sodelovanje in podporo. Če se bo pa to zgodilo , potem pa lahko govorimo o velikem presenečenju .
wolfterier
07. 11. 2019 16.09
-4
Tako je,ko luzerji vlado sestavijo.Kartelni dogovor propadel.
ArkaMast
07. 11. 2019 14.41
+3
Sedaj lahko opozicija pozdravi novo kolegico stranko v svojih vrstah.
korintos23
07. 11. 2019 14.11
+5
Kje je sedaj SDS, kaj čakajo da zalaufajo vlado v senci? Grims zunanji, Mahnič notranji, Lorber pa ministrer za razštelane.
Transformerji
07. 11. 2019 13.12
+3
Šarec je pred volitvami izjavil, da bo on drugačen predsednik. Pa je enak vsem dosedanjim: zadnja izjava, kdo koga zapušča, pa je docela neodgovorna - nima pojma, da so državljani ovce, ki kljub temu vidijo, da Šarec navija za bogate in pokvarjene.
srebrnibreg
07. 11. 2019 13.45
-3
.....ki kljub temu vidijo, da Šarec navija za bogate in pokvarjene. ....Zato se je postavil proti odločitvi vašega guvernerja banke kateri hoče manj finančno sposobne zavržti kot smeti? Spet svečkarsko manipuliranje in zavajanje.
korintos23
07. 11. 2019 14.05
+5
Guverner banke slovenije hoče več siromakov in še bolj bogatre posameznike.
Transformerji
07. 11. 2019 14.53
-1
Saj se je samo ustno postavil po robu . Sedaj pa povej, kako ukrepa, če sploh ukrepa.....Nakladati zna vsak pismen bedak!
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 16.01
+0
Ma kakšni "bogati in pokvarjeni"?! Od kje vam to izrazoslovje. Prej bi človek rekel za razumne in pridne ter pametne! Ajde, ajde.... kje vas samo naučijo tega izrazoslovja?! V Sloveniji bogatih skorajda ni, sploh po zahodnoevropskih merilih. Tisti, ki so, potrjujejo pravilo. Slovenija je po Ginijevem koeficientu druga država na svetu (2.) po stopnji enakosti!!!
wolfterier
07. 11. 2019 16.10
+1
Od Pufa ni nihče bogat,razen tistih,ki jim je odpuščen,a ne,Kori.
Domendo
07. 11. 2019 16.39
+3
S čim se je postavil proti? A je predlagal kak zakon pa noben neve zato?
ArkaMast
07. 11. 2019 12.44
+5
Neumesna: ... LMS ima cca 2 % vecjo podporo od SDS. ... Ima pa SDS cca 70% zagotovljenih nasprotnikov med volilci. Tu pa sds absolutno vodi in to ima glavno tezo na dogajanje. Zagozdilo se je vse skupaj. Krč. Ne bo se zlepa premaknilo.
helter skelter
07. 11. 2019 12.17
-6
To, kar so mlajše generacije zamudile z Alanom Fordom, lahko nadoknadijo ob aktulani slovenski vladi ..
Castrum
07. 11. 2019 12.33
-6
Hasan
07. 11. 2019 11.34
+4
To vlado predvsem zaušča pamet.Naslonili se bodo na SNS in NSi.To nam vse pove.Prvi so demagogi,ki prodajajo glasove,drugi so pa skrajni konzervativci in povrh orto neoliberalci in hlapci RKC.
vinogradnik33
07. 11. 2019 13.05
+6
Pamet , o kateri govoriš je na zelo šibkih nogah in tako pamet lahko najdeš v vsaki gostilni !
Levcekk
07. 11. 2019 11.33
+0
Marjan Jansa!
resslovenka
07. 11. 2019 11.17
+17
Cenim načelnost in dam prav levici. Zakaj? Ker je preveč uveljavljene slabe prakse v naši politiki. Na celi črti. Sem za menjavo generacij na političnem parketu. Novi obrazi, novi ljudje, nove perspektive. Stari obrazi, stari ljudje, stare prakse. Kakšne so te prakse, mora biti do sedaj že vsakemu jasno. G Pahor je trenutno na obisku v Norveški. Upam, da uvidel kako naj zgleda urejena država in kaj pravzaprav pomeni biti ugledna država, kjer vsak državljan šteje.
JApajaDAja
07. 11. 2019 11.50
+1
kaj ti ti pomaga, če pa je cerar v jordaniji...vsak bo uveljavljal svoje videnje, prcednik pa je itak figura!
RUGIEVIT
07. 11. 2019 13.07
-3
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 16.11
-1
Lahko je biti načelen, kot ne odgovarjaš za nič:) Oziroma po slovensko: "lahko je s tujim po koprivah opletat". To počne Levica že ves čas in razumen folk v Sloveniji to ve. Edini, ki se lahko bojijo so v SD. So ne tič ne miš in najbolj skorumpirana stranka v Sloveniji in zaradi mene tudi, če izginejo. Skupaj z Levico po možnosti. No, slednje je malo verjetno, ker pri nas je okoli 10% ubrtisancev katerim ni pomoči, pa amen.
staridida
07. 11. 2019 19.49
Ti ubrisanci prav dobro vedo, zakaj podpirajo SD.....
ArkaMast
07. 11. 2019 11.01
+9
Koliko časa je Levica na ceni? Od kje je prišla? Zakaj se je pojavila? In koli je star njihov koordinator? .... Pa LMŠ? Ista vprašanja ...... Odgovor: NOVINCI ...... Na drugi strani pa SDS s starim prekaljenim mačkom v zadnji klopi opozicije. jojojoj ... Če bi bil jaz vplivni mož SDSa, bi odstavil njihovega predsednika. Narod ga je enkrat, v SDS pa tega nočejo doumeti. Prav. Bo pa tako.
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 11.06
-1
Arkamast: tokrat imaš celo prav. Tudi sam verjamem v pomlajevanje in menjavo generacij. Nove ideje, novi pristopi. S ščepcem modrosti starejših se da storiti čuda, če je pamet na mestu. Mi bi dejansko lahko bili Švica. Ali pa vsaj Avstrija. A dokler ne počistimo s socializmom v glavah (pa je Avstrija kar lepo socialna država), to ne bo možno. V tem pogledu so SD in Levica ter SAB in ša kdo pot nazaj. Ne naprej. Just my two cents. Pa ne mi sedaj nabijati z JJ, ker sem se za spremembo tokrat s teboj strinjal;)
resslovenka
07. 11. 2019 11.19
+12
Zelo bolano razmišljanje. Ene stranke so na sceni že 28 let. In kje smo? 🙄
ArkaMast
07. 11. 2019 13.16
+5
In en predsednik stranke 1/4 stoletja. In kje je stranka? V opoziciji opozicije.
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 10.58
-12
Koliko greste staviti, da bo Lunatik primijavkal nazaj? Enako kot slej kot prej pride k pameti nesramen, izsiljevalski pamž, ko mu pokažeš, da nima več moči nad tabo in te ne more več izsiljevati. Štejte dneve, ne mesece, ko se bo Mesec vzpostavil bolj spravljivo retoriko. A Šarec je zamerljiv, še bolj kot JJ. Ni nujno, da bo oprostil Kordišu kako ga je javno sramotil po facebooku. Zelo verjetno tega Levici ne bo nikoli oprostil. Ne bo oprostil tega, da jih Levica sramoti z vsako tiskovko, ko prodajajo neukemu folku bučke za katere ni pokritja. Sedaj bo Lunatik začutil kaj pomeni, ko se staršu strga . Boste videli, šez kakšen dan bo krotek kot jagnje.
resslovenka
07. 11. 2019 11.25
+8
No, spoštovani pljuvaci po vsem kar zna biti pozitivno v odločitvi levice. Naminusajte nas. Morda vas bodo presenetile morebitne nove volitve. Ljudstvo odloča. Tudi tisto, pokradeno, ogoljufano, ki tolče realnost v tej sicer naravno zelo lepi deželici. Slovenceljni nimamo radi ko se reče... Bobu bob. A ne? 😎
RUGIEVIT
07. 11. 2019 13.20
-4
Slovenka a je zdaj kaj drugace kdo ni ustavil odpisa 29.000.000!??
ArkaMast
07. 11. 2019 14.25
+4
Ali več milijonski puf MB nadškofije ki ne bo nikdar povrnjen ..... zahtevajo pa Slovenski gozd.?!?!? ... zelo duhovno
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 16.04
-3
Znak, da ti zadel z žebljico na glavico je, ko ti prizadeti nalepijo toliko minusov;) A vaša čustva ne spremenijo dejstev. In dejstvo je, da bo Lunatik primajvkal nazaj in da bo še naprej podpiral to vlado. Morda rahlo bolj selektivno, a nikakor je ne bo rušil. Dolga je do novih volitev in rušiti "levo" vlado s katero se je sicer dal v španovijo je pač neumno. Kako so v Levici usekani, pa to vedo. In to ve tudi Šarec. Morda pa se iz tega celo kaj dobrega izcimi. Čeprav bi jaz raje videl nove volitve. No, dokler je Levica ob strani, je tudi to za silo dobro.
ArkaMast
08. 11. 2019 07.53
Tudi če bi bile nove volitve ne bi bilo nič drugače. Levica pa bi dobila še več. In tudi bo. V opoziciji ji je mnogo ugodnejše. SDS ne bi dobila pa nič več in vlade spet ne bi sestavila, razen z LMŠ a se je do njih spet tako obnašala, da je izgubila vse zaupanje za sodelovanje.
vinogradnik33
07. 11. 2019 10.47
-2
Z ljudmi , ki venomer nekaj izsiljujejo in pogojujejo je nemogoče sodelovati ali delovati na neki normalni ravni komunikacije ! Zato je skrajni čas , da je Levica postavljena tja , kamor se je postavila ob snovanju te vlade - v opozicijo . Levica tudi do sedaj ni bila konstruktivna sodelavka koalicije , ampak je solirala in nato izsiljevala in govorila in še govori , da je za vse njihove tegobe kriva koalicija , sami pa izstavljajo zakone brez kritja ali pa vsebinsko nesprejemljive ! Levica se v svojih predlogih brez kritja , ne zavedajo posledic , ki bi jih sprejem takih zakonov prinesel za ljudi in proračun ! V normalnih demokracijah tudi manjšinske vlade delujejo dobro , ker je opozicija državotvorna in dela za ljudi , pri nas pa opozicija dela proti ljudem in državi , v borbi za vladanje , zato lahko samo stagniramo !
jakec1575
07. 11. 2019 10.21
-6
Levica bi morala biti pripravljena na nek kompromis. Da vlado prisili da to spelje se letos. in da zadeva zacne veljati ze z naslednjim letom. vsaj nekaj cakalnih vrst bi zmanjsali.
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 10.29
-4
Ničesar ne bi zmanjšali. To je prekladanje iz levega v desni žep. Pogojno rečeno "nepotreben strošek" (bruto plače zaposlenih na treh zavarovalnicah, minus prispevki) je cca 21 MIO eur. To je 2,5% od 520 MIO kolikor se sicer zbere z dodatnim zavarovanjem. Eto. Na 2,5 mrd EUR kolikor se pa sicer zbere v zdravstvu je pa to 0,5%. Kaj boš sedaj s temi 0,5% naredil? Zmanjševal vrste? Da vidim takega znanstvenika. Problem je drugje. In sicer pri masovnem neobvladovanem odtekanju denarja. 2x, 3x preplačan material, operacijske mize, umetni kolki, stenti,.....potrošni material. to so vse neregulirane cene (npr. cene zdravil so regulirane in imajo formulo) in tu velja divjo zahod. In Zemljariči si manejo roke, ker jim bo očino kapnilo še 520 MIO eur v skupno malho v ZZZS. Ja bravo! Kot vedno, levičarji ne vidijo dveh korakov pred sabo. Dam en majhen plus Šarcu, da je vsaj malo umiril konje in vsaj se delajo, da bodo malo razmislili predno "ras***kajo" zdravstveni sistem, da se ne bo več pobral. 500 mio na leto ni mačji kašelj. Levici očitno je.
staridida
07. 11. 2019 10.10
-3
Pričel se je začetek razpada šarkotove vlade....
ArkaMast
07. 11. 2019 10.22
+8
Vsi analitiki napovedujejo trajanje do konca. Mislim da se je tokrat treba zahvaliti JJju. Narod ga ne zeli. Raj ima klovna, sivilije, koga koli.
piljan
07. 11. 2019 10.25
+2
Svečkar dida ne vdaj se,ti kar ponavljaj,enkrat boš že prav napovedal.Če ne prej ,na volitvah.
PS2Xministri
07. 11. 2019 10.30
-11
piletina...bogi na umu ,da moreš tisočkrat na dan napisati ..SVEČKAR...um petletnika.
piljan
07. 11. 2019 10.37
+8
Svečkar nisem jaz izbral,da ste svečkarji,ampak sami.Bodi dec in ne prelagaj krivde na druge.
jg57
07. 11. 2019 10.53
-5
Tudi jaz mislim, da Marjan že sedi na toboganu in se pelje proti smetišču zgodovine. Če bo do tja prišel bo, če ne, pač ne bo, a ne?
ina5785
07. 11. 2019 11.18
+5
ArkaMast - Veš to tvoje "pemetovanje" je na nivoju predšolskega otroka. Jaz SEM in BOM VEDNO CENILA LJUDI, ki so SPOSOBNI!!!! Šarec je DOKAZAL, da je ZARES takšen. NIKOLI NI bil klovn, vprašaj slovensko klovneso, ki se je šolala v Rusiji - ker je malo teh šol po svetu. Šarec se je dokazal kot komik - ima končano fakulteto!!!, DOKAZAL se je kot dvakratni ŽUPAN, sedaj kot PM!!!
ina5785
07. 11. 2019 11.19
+11
p.s. CENIM ljudi, ki so SPOSOBNI NA VEČIH PODROČJIH. A se spomniš ARKAMAST kaj je Šarec 1 x rekel gobcavemu Grimsu?? 20 let ste v tem parlamentu, druga NE obvladate, tukaj pa za državo tudi NISTE NIČ pametnega in pomembnega naredili!!!!
ina5785
07. 11. 2019 11.21
+7
ArkaMast - Tako da bi bilo pametno najprej razmisliti O SEBI, kaj pa ti ZNAŠ in ZMOREŠ, da se tukaj tako ponioževalno napihuješ. Trdim desnim ovcam NE zamerim, ker se ve. . . . . . . TEBE sem imela za malce inteligentnejšega - do sedaj!!!!!
ArkaMast
07. 11. 2019 13.03
+7
staridida
07. 11. 2019 19.56
ArkaMast
07. 11. 2019 10.03
+4
SDS je nazadnje tako porazno vlada, da jo je narod sklatil. Ne bo ji dal več možnosti, če kdo masturbira ob tej misli :)
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 09.45
-8
Levica je verjetno edina stranka v Sloveniji, ki se obnaša kot 5-letni otrok, ki se dere in izsiljuje mamico za točno tako rdečo liziko kot si jo je zaželel (in nič drugačno). Dere, cepeta, dela štalo in z užitkom opazuje mamico, ki ne ve ali bi mu dala klofuto ali ji je preveč nerodno za to. Ne pomaga pomirjujoč pogovor, ne pomagajo argumenti. Pamž se še kar dere in tera svojo. Ko pa pride starejša empatična gospa mimo, pa hitro potoči kakšno debelo solzo po svojem luškanem obrazu, da se ji zasmili. Nato pa spet po mefistovsko nadaljuje z mučenjem mamice naprej. Eto, to je Levica. Hvala bogu, večini normalnih ljudi v Sloveniji se takšno obnašanje upira. In Šarec je prav naredil, da je prenehal biti stoična mamica ampak ga je od***al. Vsaj v politiki je to možno. Kaj si ljudje mislijo o razvajenih neo-socialističnih pamžih brez enega dneva delovne dobe kjerkoli izvan hrama gobcanja pa se je že pokazalo na evropskih volitvah. In kakor bo tekel čas, se jih bodo sčasoma naveličali. Vmes bo Kordiš naredil otroka, morda celo Lunatik (ubogi otroci), pa se bosta neprespana malo umirila in čez tri leta bodo morda celo spet normalni.
funi
07. 11. 2019 10.07
-7
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 16.06
-3
In še prav resničen! Pa saj to vsak razumen vidi. Pamža moraš urazumiti tako ali drugače, sicer ti zrase čez glavo. Lunatik in Kordiš sta Šarcu zrasla čez glavo in ni imel izbire, kot da ju umiri. Prav je storil, pri meni je pridobil nekaj plus točk. Všečkam.
prašek
07. 11. 2019 09.40
+2
No ja, bo treba še malo delat ! Uživajte dalje !
Castrum
07. 11. 2019 09.44
-10
ArkaMast
07. 11. 2019 09.48
+4
srebrnibreg
07. 11. 2019 09.51
+6
Castrum ti se zavedaš kako b lesav si? Pojdi komentirat na filozovsko fakulteto in se tam slini o pravopisu ne pa tu kjer mi komentiramo brez obveznosti in vmes tudi v svojih narečjih. Rad bi bil pameten pa b edak izpadeš.
ina5785
07. 11. 2019 11.24
+6
SREBRNI - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Castrum
07. 11. 2019 11.56
-7
srebrni, "kaj je to "filozovsko" ;:))))))))))
korintos23
07. 11. 2019 09.36
+8
Velik uspeh bo če Šarec odvzame to dodatno zavarovalnicam in ga potem plačujemo direktno v zdravstvo. Potem se bo lažje pogajati.
prašek
07. 11. 2019 09.38
+6
To bi od njega pričakoval še letos ! Vse nadaljnje korake pa kasneje , po dogovoru z finančnim sektorjem !!!
PS2Xministri
07. 11. 2019 09.43
+7
Ja direktno v zdravstvo ...pa procentualno od višine plače.
jakec1575
07. 11. 2019 09.35
+4
bi bilo pa fino, da poleg teh ukrepov ukrepajo tdui na odhodkovni strani, kjer denar gori z svetlobno hitrostjo.
EkonomskaSvoboda
07. 11. 2019 09.53
-7
Tega Jakec pa nimajo v načrtu. Moraš vedeti, da levičarji znajo prekladati iz levega v desni žep. Znajo nabijati davke (redko jih znižati). A racionalizirati NE znajo. Pač jim ne gre, ker jim stanje duha tega ne doušča, saj so vedno živeli na žuljih drugih ljudi in ....lej, v njihovem vesolju beseda racionalizacija in optimizacija ne obstajata:) Dokaz je Slovenija. 24 let levičarjev od 29 let samostojnosti. Na podlago 75 let.