Slovenija

Šarec o madžarski provokaciji: Je nož v srce Slovenije

Ljubljana/Budimpešta, 07. 06. 2019 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / K.H. / STA
Komentarji
806

Na provokacijo pisarne za mednarodno komunikacijo kabineta madžarskega premiera Orbana, ki je ob nedavnem prazniku nacionalne povezanosti na Twitterju objavila zemljevid velike Madžarske, na katerem je nazorno prikazano, koliko ozemlja je bilo državi "odtrganega", se je odzval premier Šarec in jo označil za "nož v srce Slovenije". Potezo Madžarske so obsodili tudi predsednik republike Pahor, zunanje ministrstvo in v nekatere poslanske skupine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Predvolilna igra?
    02:23
    Iz 24UR: Predvolilna igra?
  • Iz SVETA: Sporna zemljevida
    03:35
    Iz SVETA: Sporna zemljevida

Potem ko smo poročali o tem, da je pisarna za mednarodno komunikacijo kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana na svojem uradnem računu na družbenem omrežju Twitter ob nedavnem prazniku nacionalne povezanosti, ki ga obeležujejo 4. junija, objavila zemljevid velike Madžarske, poleg katerega je pripisala, da jim je bilo "odvzete dve tretjini države", se je na omenjeno provokacijo, ki je tik pred stoto obletnico združitve Prekmurja z matično domovino zbudila nelagodje med Slovenci v Prekmurju, odzval tudi premier Marjan Šarec.

Na madžarsko provokacijo se je danes odzval tudi premier Marjan Šarec.
Na madžarsko provokacijo se je danes odzval tudi premier Marjan Šarec. FOTO: Damjan Žibert

"Vprašanje madžarskih in italijanskih zemljevidov ter predlogov za popise Slovencev je predvsem vprašanje za tisti del slovenske politike, ki je hitela sprejemati Tajanijevo ’opravičilo’. Moje stališče je jasno. To ni ne evropsko, ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije," je zapisal predsednik vlade na družbenem omrežju Twitter. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na objavo zemljevida velike Madžarske so se odzvali tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Ministrstvo "obsoja izbor zgodovinske slike, ki ne spodbuja k krepitvi vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija. EU je nastala na preseganju sovražnosti med narodi in tragičnih bremen preteklosti", so zapisali na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor poudaril pomen spoštovanja

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na objavo zemljevida velike Madžarske in iredentističnega zemljevida Italije danes poudaril, da si je treba zaradi takšnih potez še bolj prizadevati za uveljavljanje dobrih praks spoštovanja in sodelovanja, tako znotraj nacionalnih okvirov kot med njimi.

Kot so sporočili iz njegovega urada, je po predsednikovih besedah "razumljivo in prav, da objava zemljevidov, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, naleti na zaskrbljenost in zavračanje demokratične javnosti in politike". "Prav zaradi takih poskusov si moramo še bolj prizadevati za uveljavljanje dobrih praks spoštovanja in sodelovanja, tako znotraj nacionalnih okvirov kot med njimi," je poudaril Pahor.

"Kot predsednik republike sem si in si bom prizadeval, da bi še zlasti v odnosih med sosednjimi narodi in državami prevladalo medsebojno spoštovanje, sodelovanje in razumevanje v prid miru in blaginje," je še izpostavil.

Tako se je odzval na objavo zemljevida velike Madžarske, ki ga je madžarska uradna komunikacijska pisarna objavila ob prazniku nacionalne povezanosti, s katerim se spominjajo podpisa trianonske pogodbe, na profilu na Twitterju About Hungary. "Dve tretjini ozemlja sta nam bili odvzeti," so pripisali ob tem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S trianonsko mirovno pogodbo, podpisano 4. junija 1920 v Versaillesu, je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino.

Tržaški občinski svetnik Lorenzo Giorgi iz vrst desnosredinske stranke Naprej Italija pa je ob dnevu republike, ki ga v Italiji obeležujejo 2. junija, na Facebooku delil zemljevid iredentističnega gibanja, zraven pa pripisal Naša Italija. Na zemljevidu so v italijanska ozemlja vključeni tudi del Slovenije, Istra, Dalmacija, Korzika, del Provanse in švicarski kanton Ticino. Gre za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja.

V SDS objave zemljevida ne bodo komentirali

Da se mora slovenska politika odločno odzvati in tovrstne težnje zavrniti, pa so se na madžarsko provokacijo odzvali v poslanskih skupinah SD, SAB, Levici in NSi. Iz SDS pa so sporočili, da objave zemljevida velike Madžarske ne bodo komentirali.

V času, ko bi se morala Evropa združevati, ko smo mislili, da so ozemeljske težnje že davna zgodovina, se mora Slovenija odločno odzvati, je ocenil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. "Treba se je jasno odzvati na slovenskem in evropskem parketu ter dati jasno sporočilo slovenski manjšini, da bo Slovenija z vsemi legitimnimi sredstvi stala za njimi," poudarja Han.

Po njegovem gre sicer tako v Italiji kot kot na Madžarskem za nevaren način razmišljanja skrajno desnih strank, zato v Sloveniji ne smemo samo zamahniti z roko, češ da gre za provokacijo.

Država bi morala vzpostaviti jasno in odločno držo, ko se velike sile okrog nas odločajo, da bi morda imele apetite po ozemlju, ki je slovensko, je poudaril tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Po njegovem bi bili potrebni bolj odločni koraki s strani zunanjega ministra Mira Cerarja, ki da je že večkrat v tem mandatu pokazal, da ni kos hitrim in odločnim reakcijam.

Ko pristajamo na to, da je svoboda govora bolj pomembna od obsojanja sovražnih idej, smo na spolzkem terenu, opozarja Vatovec. Po njegovem je potrebna sprememba miselnosti v slovenski politiki - ta premik pa se bo po njegovem zgodil, ko se bo zunanja politika odločila, da se bo odzvala na vsako tako provokacijo, ki se kar nabirajo, in ne bo molčala, ko nas pridejo žalit tuji diplomati.

Težnje sosednjih držav po slovenskem ozemlju so nedopustne tudi po prepričanju poslanca NSi Jerneja Vrtovca, slovenska politika pa mora odločno reagirati in poslati ostre protestne note proti odločitvam ene in druge države. Meni, da pri teh potezah ne gre več samo za provokacijo, temveč "za sistem, za načrt, morda ustrahovanje". Če se slovenska politika ne bo odločno odzvala, se bo to še naprej dogajalo, kar ni prav. 

Šarec komentiral tudi potezo tržaškega svetnika Giorgija

V današnjem zapisu pa se je Šarec dotaknil tudi nedavne poteze tržaškega občinskega svetnika Lorenza Giorgija, ki je dva dni pred Madžari ob dnevu republike na Facebooku objavil italijanski zemljevid iredentističnega gibanja z deli Slovenije, Istre, Dalmacije, Korzike, Provanse in kantona Ticino. Gre za ozemlja, ki jih je Italija nekoč imela za svoja.

"Stališča v smeri zgodovinskega revizionizma so v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, tovrstna dejanja pa ne prispevajo k dobrososedskim odnosom in sožitju med narodoma," pa se je na potezo tržaškega svetnika, ki prihaja iz vrst desnosredinske stranke Naprej Italija, ta teden odzvalo slovensko zunanje ministrstvo. Dodali so, da Slovenija zavrača in obsoja ozemeljske zahteve, izražene v objavi, ter da pričakujejo, da bodo politični predstavniki sosednje Italije ravnali v skladu s skupnimi evropskimi vrednostami in vladavino prava.

Do nove italijanske provokacije je prišlo zgolj tri mesece po tem, ko je slovensko in hrvaško politiko ter javnost s podobnimi izjavami razburil že predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je februarja v Bazovici dejal, "naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Tajani je sicer član iste stranke kot tržaški svetnik Lorenzo Giorgi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (806)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
07. 05. 2020 13.52
+2
Nihče ne spodbuja sovraštva, to ni res. Res pa je, da je prav, da se pove, kaj se pravzaprav dogaja za našimi hrbti, brez vednosti javnosti. Ve pa o tem veliko neka naša stranka.
maneno48
07. 05. 2020 10.51
+1
24ur, vidim, da je tale članek lanski sneg, provocirate, spodbujate sovraštvo . . .
maneno48
07. 05. 2020 09.50
+0
na madžarsko provokacijo se je danes odzval tudi PREMIER marjan šarec, to pa je provokacija 24ur
maneno48
07. 05. 2020 10.46
-1
24ur, vaš premier šarec išče puško v koruzi
Maki3322
07. 05. 2020 09.13
+4
SDS ne bo komentirala , ker se dogovarja kako priključiti Slovenijo k Madžerski in Hrvaški.
Frane Šajn
08. 06. 2019 20.51
-1
Naš rumeni zet jih pa z solo obiski kar tako na blef , javno hvali in podpira. Živel NATO! Šarec!!!! pomni Rusko oporišče v Cerknem Suhoje tja, to nas edino lahko malo obrani. Za Zagreb se pa ve pijani del trojčka iz EU jih še naprej javno podpira. Kako aktualen je postal tisti vic , ko je bog zraven ob cesti s Slovenčkom sedel in jokal , zato ker mu je povedal ,da je Slovenec.
Frane Šajn
08. 06. 2019 20.53
-1
Popravljam ne Cerknem temveč v Cerklje na Dolenjskem se opravičujem!
Frane Šajn
08. 06. 2019 20.43
+1
Zdaj se pa pozanimaj dragi Šarec za koliko dni imamo municije v skladišču?? Vsi okoli nas strelivo izdelujejo sami kot tudi orožje le slovenčki bodo ponovno na poti partizanstva. Ah ne, nas bo branil NATO kajnede Janšisti???? Slišimoja kako ostro kritično mnenje ste izrazili v bran domovini Sloveniji??? No Šarec bojim se , da bo le pokalo in to najprej doma! Pa naj pa kjer bo bolj počilo pač bo!" Ni več Yuge in njenih narodov za nami ni Armade ki je bila za Janšiste agresor!!! ni jih ki bi umirali za podalpske "bečke konjušare"!
yanay
07. 05. 2020 13.54
+1
Menda neka naša stranka na skrivaj uri svoje jurišnike, samo dvomim, da za obrambo domovine.
Kopriva60918022
08. 06. 2019 15.26
+7
desni populizem rak rana svobodne evrope
FAUSTOS1
08. 06. 2019 15.01
+11
Žalostno je ,da je prav orban vzor sds ,ki ga časti kot novega mesijo evrope ,to da ,želijo del slovenije za sds ni problem,oni samo dobivajo denar od orbana,torej se prodajajo ,kar je njihova pravica a ne na račun slovenskega ozemlja-že jutri bo sds npapisal in zahteval miting ,ker je nek migrant na polju jedel jagode.
Karlo
08. 06. 2019 18.51
+6
Pa v kateri grugi državi si kdajkoli videl da nek tuj avtokrat ali despot financira politično stranko čeprav preko modijev. Samo naša bolna zakonodaja omogoča taka umazana dejanja.
zmago56
08. 06. 2019 12.30
-13
Sprašujem se, kdo je večji sovražnik: tisti, ki se na tviterju z provokacijami sprošča , ali tisti. ki migrante na račun poštenih Slovencev migrante in počasno zasedbo Slovenije in Evrope podpirajo? Slabo se piše nam Slovencem, ker imamo poleg zunanjih sovražnikov ( Madžarov, Avstrijcev, Italijanov in Hrvatov ) še hujše notranje sovražnike ( Šarca, Cerarja, Erjavca, Meseca...... )
lakala28
08. 06. 2019 13.15
+13
Lepo si začel. Žal si izjemno prozorno končal. Če bi na koncu napisal zgolj eno samo sovražno nastrojeno ime (Orbanov najnovejši satelit), bi zadel žebelj na glavo. Torej. leporečno sprenevedanje spet.
ArkaMast
08. 06. 2019 14.09
+3
Celo kristjani cutijo soodgovornost in potrebo po pomoci bežečim ljudem. Ne moremo se kar potuhniti, zapreti in mižati, nažgati na 100W "Na Golici" in tri runde na mizo. .... ko bo pa ljudstvo zahtevalo dvig sramotne minimalne place bodo pa ravno desni udarili po "lenuhih". in se dpdatno zalili delavne postene ljudi.
BU?KO11
08. 06. 2019 20.40
+1
BolecaResnica
08. 06. 2019 12.28
-6
Zanima me kako Šarec imenuje izdajsko dejanje katero je storil proti svojem ljudstvu z podpisom MARAKEŠKE deklaracije...
piljan
08. 06. 2019 12.45
+10
Je podpisal?Kakor vem,se je podpis zgodil že davno,pa tudi nič več migrantov ni zaradi tega.Do nas pridejo tisti,ki jih že prej spustijo ravno Italijani,Turki,Grki...pa še ti ne bi ostali.
Kopriva60918022
08. 06. 2019 15.27
+8
če je v tej zgodbi kdo izdajalec je to Janez in njegova bagra
Karlo
08. 06. 2019 18.53
+1
BolečaRresnica; gre za bolno resnico bolnega osebka.
ArkaMast
08. 06. 2019 11.35
+4
Tudi Luku Mescu je treba dati prav ko je oznacil nekoga za fasista. Ker.... kdor pece kruh je pek, ... kdor zida je zidar ... in kdor sovražno udriha cez drugo nacijo je fasist. Takih je pri nas tudi nekaj in bodo dobili po p...ki. Bravo Sarec. Za ljudi.
serpentiškov
08. 06. 2019 11.38
-5
kako se potem reče rdečemu režimu, ki sovražno udriha čez večino Slovencev. ko sovražno udrihaš čez lastni narod...
ArkaMast
08. 06. 2019 12.26
+14
Temu se rece tajni SDS nacrt. ... Pred drugimi narodi blatiti lastno vlado, lastne kulturnike, lastne novinarje, s Hrvati in Madzari sodelovati v skodo Slovencev in nasega ozemlja, v Bosno po sposojen denar, ... Ja temu se rece prefarbanci in desnega pola. Komunisti na kratko. Bivsi formalno. A drzijo se ga se. Se vidi po vodenju stranke ;)
ArkaMast
08. 06. 2019 12.30
+6
A sedaj je vecina na strani Sarca, tako da vecino Slovencev blati le desnica. Marjan pa nas vzpodbuja v duhu "Zive naj vsi narodi,..." ... doc.F.P.
Andrej Ssss
08. 06. 2019 12.47
+7
Serpentinškov, matematika ti ne gre. Rdeča nas je velika večina, vas fašistov pa je samo okrog 17-18%.
štrekeljc
08. 06. 2019 15.06
+2
Karlo
08. 06. 2019 18.54
+1
yanay
07. 05. 2020 13.59
+1
Po procentih jih je malo, na žalost so pa toliko glasnejši. Tudi mi bomo morali povzdigniti glas, več nas je in se nas mora bolj slišati!
BUONcaffee
08. 06. 2019 11.21
-10
Fašistov sploh ni, kje jih Šarec vidi?????
MrNurmic .
08. 06. 2019 11.16
+16
dokler imamo svečkarje in Jajota ne rabimo zunanjih sovražnikov...jih je doma zadosti
BUONcaffee
08. 06. 2019 11.08
-1
Slovenija gre po poti Palestine.
piljan
08. 06. 2019 11.12
+4
Tebi je pa danes spet fajn,ker si sam sebi zdiš imeniten.
BUONcaffee
08. 06. 2019 10.47
-14
Razumem Šarca da je jezen na te zemljevide, pa vendar nebi smel omenjati fašistov katerih sploh ni. Rapalska meja tudi nima nič z tem.
Karlo
08. 06. 2019 18.56
+2
BUONcaffee
08. 06. 2019 10.42
-15
Šarec si nabira poceni politične točke, hahahaaaaa.
anakondabox
08. 06. 2019 10.33
-8
Komun-isti, faš-isti, nacional-isti; ISTI, ISTI, ISTI. #za.nosom
korintos23
08. 06. 2019 10.55
+11
A zato se iz komunistov spreobračate v neomaciste?
BUONcaffee
08. 06. 2019 10.01
-4
Fašistična Italija je imela drugačen zemljevid, baje je imel še več Slovenije, Grčijo, Albanijo, Črno Goro in drugo.... in tudi severno Afriko. Gre za zemljevid kraljevine Italije kateri je nastal po rapalski pogodbi leta 1920. Po koncu prve svetovne vojne so v italijanskem mestecu Rapale Angleži naredili tole mejo katera je bila krivična za Slovenijo.
BUONcaffee
08. 06. 2019 09.52
-3
Rapalska meja je katastrofa za Slovenijo. SFRJ jo zagotovo ni nasledila od Kraljevine Jugoslavije. Slovenija mora naslediti mejo od SFRJ.
prašek
08. 06. 2019 09.58
+6
BUONcaffee
08. 06. 2019 09.34
-6
Rapalsko mejo so nam vsilili Angleži po končani prvi svetovni vojni. Pri ruski kapelici se vsako leto dobivajo tisti, kateri so ponosni na to. Rusi so pomagali Italijanom da smo izgubili zahodno ozemlje.
prašek
08. 06. 2019 09.36
+3