Slovenija

Šarec: Jasno je, da Knovs zanima preiskava o financiranju SDS

Ljubljana, 19. 02. 2020 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.P. / Ti.Š.
Komentarji
2246

Na nadzor Knovsa na NPU se je odzval tudi Šarec, ki meni, da gre pri tem "za zlorabo Knovsa". Član komisije in SDS Žan Mahnič pa je Bobnarjevo pozval, naj zapiše njegovo celotno izjavo, v kateri jo je pozval, naj pomisli na svojo prihodnost. Sporočil je tudi, da komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler začenja s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti aktualnim poslancem in ministrom iz političnih namenov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preiskave domnevnih vohunjenj
    01:13
    Iz 24UR: Preiskave domnevnih vohunjenj
  • Iz 24UR: Kdo zlorablja policijo?
    04:43
    Iz 24UR: Kdo zlorablja policijo?
  • Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
    08:27
    Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu
    09:41
    Iz 24UR ZVEČER: Jerca Korče in Žan Mahnič o spopadu na političnem parketu
Žan Mahnič in Tatjana Bobnar.
Žan Mahnič in Tatjana Bobnar. FOTO: Bobo

Kot smo poročali, je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) včeraj okoli 15. ure obiskala Nacionalni preiskovalni urad (NPU), da bi opravila nadzor zaradi suma, da sta premier v odhajanju Marjan Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec obveščevalne službe zlorabila za uveljavljanje svojih političnih interesov.

Obisk na NPU je sprožil oster odziv policije, še posebej izjava enega izmed članov komisije - Žana Mahniča iz SDS. Ta je namreč, kot so zapisali v odzivu na Generalni policijski upravi (GPU), generalno direktorico policije Tatjano Bobnar pozval, naj pomisli na svojo prihodnost, ko ta ni želela odgovoriti na vprašanje o operativnem delu.

Mahnič pa je danes na družbenem omrežju Twitter direktorico pozval, naj napiše njegovo celotno izjavo in naj "ne bo kot Jerca Korče", poslanka LMŠ, "ko je ta govorila o glavah in jo je magnetogram ujel na laži". Ob tem je podal pojasnilo, kaj je pravzaprav dejal: "Dejal sem namreč, naj pomisli na svojo prihodnost, ker če na Knovsu ugotovimo, da takšno početje policija ščiti, jo bomo kazensko ovadili."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na njegov tvit je nato odgovorila policija, ki je natančneje orisala včerajšnje dogajanje na NPU: "Med včerajšnjim nadzorom ste generalni direktorici policije dejali, naj pomisli na svojo prihodnost. Ko vas je generalna direktorica nekajkrat vprašala, ali ji s tem grozite, ste ji odvrnili, da ste vi voljeni, generalna direktorica policije pa imenovana od vlade. Kasneje pa dodali, da jo boste lahko kazensko ovadili, kar bi jo moralo skrbeti. To lahko potrdita tako namestnik generalne direktorice policije kot direktor Uprave kriminalistične policije. Je potrebno še kaj dodati?"

Odzvala se je tudi poslanka Korčetova z zapisom na Twitterju:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec: Tisto, kar očitajo meni, se utegne res zgoditi

Na Facebooku pa se je poleg Črnčeca, ki je objavil dolg zapis, v katerem je bil oster do Janeza Janše in SDS, odzval tudi Šarec, ki je dejal, da je bil pri včerajšnjem nadzoru pravzaprav zlorabljen Knovs in nihče drug. "Neodvisne institucije preiskujejo madžarske denarce, ki pritekajo vemo kam, in zato je treba preusmeriti pozornost," premier v odhajanju razlaga dogajanje. Na koncu zapisa je dodal, da potrebe, da bi prisluškoval komurkoli od predsednikov strank, ni, ker vse izve iz medijev. "Bi bilo škoda časa in denarja," je še zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa popoldne na Twitterju dodal, da je "vse bolj jasno, da je obisk Knovsa na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja," izpostavlja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za komentar včerajšnjega dogajanja na NPU in Mahničeve izjave smo prosili tudi vse parlamentarne stranke.

Policija je že začela preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank in izvajanja nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva, so sporočili z Generalne policijske uprave. Kot so zapisali, je z dosedanjimi ugotovitvami policija seznanila pristojno državno tožilstvo.

V SMC so zapisali, da čeprav je članica Knovsa tudi njihova poslanka Monika Gregorčič, ta pri včerajšnjem nadzoru ni sodelovala, saj je bila službeno odsotna, zato so bili v stranki o nadzoru seznanjeni samo preko medijev. "V poslanski skupini SMC imamo o dogajanju gotovo premalo informacij, da bi lahko zavzemali kakršnakoli stališča," so zapisali. Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je izrazil zaskrbljenost. Kot je dejal, verjame, da je Slovenija demokratična država. Take zgodbe ga sicer skrbijo, verjame pa, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja.

Aleksandra Pivec, predsednica DeSUS, je medtem za STA povedala, da je za sume, da jo nadzoruje vohunska mreža, izvedela iz medijev. "Moram priznati, da sem malo zgrožena," je dejala. Ni želela oceniti, ali so sumi resnični, poudarila pa je, da so take metode in že samo razmišljanje o njihovi uporabi obsojanja vredni. Če sumi držijo, je po njenih besedah zadeve treba raziskati in ukrepati, ne glede na to, katera stran uporablja take metode. Kot pa je dejala, sicer nima občutka, da bi jo kdo preiskoval ali nadzoroval.

V SD so odgovorili, da je nadzor nad prikritimi preiskovalnimi metodami pristojnost Knovsa in da v stranki pričakujejo, da je vsak nadzor izvajan v skladu z zakonom, kar je odgovornost komisije in članov, ki sodelujejo pri nadzoru. "Izjava poslanca Žana Mahniča je neprimerna in kaže na nevarno mentaliteto revanšizma, ki jo gojijo v SDS," pa so komentirali to, kar je Mahnič rekel Bobnarjevi. Predsednik SD in DZ Dejan Židan je medtem v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij, pristojne organe pa, naj raziščejo "sume o nezakoniti uporabi prikritih metod in sredstev".

"Glede na poročanja in vse napisano v SAB ne izključujemo možnosti, da potekajo morebitni prisluhi oziroma zbiranje obremenilnih gradiv. Je pa vsako prisluškovanje posameznikom brez kakršnekoli pravne podlage nesprejemljivo in predstavlja nedopusten poseg v temeljne človekove pravice in svoboščine," so se odzvali v Stranki Alenke Bratušek in dodali, da moramo takšne prakse kot družba in pravna država, katere delovanje državnih organov mora biti na vseh ravneh skladno z ustavo, najostreje obsoditi.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek verjame, da bodo sledili ukrepi, v SAB možnosti prisluhov ne izključujejo, Zmago Jelinčič pa Mahničeve izjave ni želel komentirati. V NSi medtem pričakujejo, da pristojni raziščejo sume nezakonitih prisluškovanj in zasledovanj. Čakamo še odziv Levice.

Je pa generalni sekretar stranke Jernej Pavlič v izjavi za medije nato dejal, da naj bi v nedeljo zvečer policisti v stranski ulici ustavili sina Alenke Bratušek in ga nenavadno zaslisevali. "V naključja ne verjamemo," pravi glede prisluškovalne afere.

Policija se je na njegovo izjavo že odzvala. "Postopek gorenjskih policistov v nedeljo ponoči je bil strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki je veljajo v policiji," je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je medtem v izjavi v DZ poudaril, da v stranki zavračajo kakršno koli zlorabo položaja. Če obstaja najmanjši sum, da je kdo zlorabil položaj, zasledoval ali prisluškoval komur koli, Horvat kot državljan in poslanec zahteva, da pristojni organi to čim prej razčistijo in sankcionirajo odgovorne.

Poslanec Levice Miha Kordiš je dogajanje okoli suma prisluškovanja in sledenja političnim predstavnikom in njihovim družinskim članom označil za običajno politično aferaštvo. "Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico NPU pošlješ Žana Mahniča," meni. "SDS in predsednik Janez Janša sta že večkrat dokazala, da imata prakso zlorabljanja državnih institucij. Obenem je to neka šola, ki ji pripada tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Damir Črnčec," je v izjavi v DZ dejal Kordiš. Tako po njegovem mnenju ne bi presenetilo, če se je "teh slabih navad navlekel" tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec.

V SNS so nadzor označili za "skladen s poslovnikom Knovsa". Izjave Mahniča Zmago Jelinčič ni želel komentirati, ker je ni slišal. "Mislim, da lahko samo on pojasni, kaj je s to izjavo želel povedati, na drugi strani pa samo generalna direktorica policije lahko pojasni, kako je to izjavo razumela," je še zapisal Jelinčič.

Mahnič je Bobnarjevo pozval, naj zapiše njegovo celotno izjavo, v kateri jo je pozval, naj pomisli na svojo prihodnost.
Mahnič je Bobnarjevo pozval, naj zapiše njegovo celotno izjavo, v kateri jo je pozval, naj pomisli na svojo prihodnost. FOTO: Bobo

Prvak SDS Janša pa je na Twitterju v povezavi z včerajšnjim obiskom Knovsa na NPU zapisal, da ustava in zakoni RS ščitijo državljana, ne funkcionarje. "Bistvo problema je, da policija ni dovolila parlamentarnega nadzora. Z lahkoto bi ovrgli sume, če vse počnete zakonito. 25., 26. in 27. členi ZPNOVS so jasni. Zavračanje parlamentarnega nadzora predstavlja grožnjo ustavni ureditvi," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler v preiskavo morebitnih zlorab obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom

Preiskovalna komisija v zadevi Franc Kangler in drugi je na nujni seji odločila, da začenja s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti aktualnim poslancem in ministrom iz političnih namenov, pa je na Twitterju popoldne zapisal predsednik komisije in poslanec SDS Mahnič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od policije bo zato do 29. februarja zahtevala podatke, ki jih Knovs ni dobil - torej izpis vseh posegov v evidence za vseh 90 poslancev, ministrov in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle. Sklep so sprejeli štirje stalni člani komisije in en nadomestni, konkretno štirje poslanci SDS Mahnič, Franc Breznik, Franc Rosec in Alenka Jeraj ter poslanka NSi Tadeja Šuštar.

Mahnič je sicer povabil vse parlamentarne stranke, da premislijo, ali bi vendarle sodelovale v tej komisiji, saj po njegovih besedah nihče ne sme dopustiti, da bi se nezakonito tajno prisluškovalo, sledilo, slikalo ... državljane Slovenije, "še huje pa je, če se tako pridobljeni material uporablja za politične pritiske". "Policija ima evidence o državljanih, grehih iz preteklosti. In kaj je bolj efektivno kot to, da nekdo, ki mu ni interesu oblikovanje nove koalicije, gre do posameznega poslanca in mu reče, 'vemo, kdaj si napihal, kaj je tvoj sin delal, kaj se je dogajalo s tvojo ženo ...' Logično je, da se taki poslanci ustrašijo," je po poročanju STA opozoril Mahnič in dodal, da so to sicer vse domneve.

Pri tem je med drugim naštel primer poslanca, ki da so mu v minulem mandatu posegli v telefonsko komunikacijo in "so se te informacije podajale naprej". Spomnil je tudi na objavo fotografije avtomobila Karla Erjavca na Hrvaškem, na besede predstavnikov SAB o postopkih zoper sina Bratuškove, da se opazuje srečanja predsednice DeSUS Aleksandre Pivec in da tudi Kangler trdi, da se prestreza telefonske pogovore.

Predmet preiskave parlamentarne komisije bodo generalna policijska uprava, kriminalistična policija, NPU, Sova in vojaška obveščevalno-varnostna služba (OVS).

"To je trenutek, ko se mora politika poenotiti. Verjamem, da bo problem za LMŠ, ne bi pa smel biti problem za vse ostale," je dejal in med drugim ocenil, da "gre za specialno operacijo ene stranke, kako si podrediti partnerice".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
20. 02. 2020 18.53
-1
Mala marioneta mahnič pač deluje na ukaz janeza-janez reče pazi se direktorica policije in mahnič gre na policijo in vse ponovi.
Valukk
20. 02. 2020 12.40
+5
Sicer pa SDS si sam - JAMO KOPLJE
Valukk
20. 02. 2020 12.39
+4
Šarec: Jasno je, da Knovs zanima preiskava o financiranju SDS! IN TAKO JE PRAV-POTREBNO JE PRITI ZADEVI DO DNA, DA SE VIDI KDO LAŽE!!!!!!!!!
dule100
20. 02. 2020 08.46
-3
Baje je od genija do bedaka, samo korak! Izgleda, da je Šarec preveč korakal!
mačo123
20. 02. 2020 08.32
-1
Šarec naj bo kar tiho.Še vsaka policija je bila in bo pod vplivom politike.Bobnarjevo je ta Šarčeva politika postavila in brez skrbi da dela za vlado.Ko so zadnjič akademiki s podpisi podpirali Šarca sem se zgrozil.Zakaj isti ljudje ki se imajo za najboljše kar ima Slovenija niso oglasili ko so Jankoviču brisali miljone.
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 02. 2020 08.44
+1
če je tako je grozno. Torej je logično, da bo Janša vplival na delo policije, potem ko mu Šarec prostovoljno preda oblast?
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 02. 2020 08.25
+9
Ko se že skoraj voha oblast, je pa potrebno specialca Mahnična poslat v boj. #JanšaJugend Od vseh strank v parlamentu, levih, desnih, sredinskih... edino SDS grozi polisiciji, sodišču... A oni res mislijo, da vsi delajo, tako kot dela SDS. Praksa in pristop iz leta 1938, 1939 niso tako daleč. Mogoče lahko pričakujemo, da bo jutri zagorel parlament?
kmkm
20. 02. 2020 08.12
+12
Ne vem kaj ima Mahnič na tak način opozarjat, mislim, da je želel na tak način pritisnit na Bobnarjevo, da bi se mogoče ustrašila vendar je Bobnarjeva reagirala profesionalno kot se spodobi za generalno direktorico, me pa zanima ali Tonin sploh kaj ve o tem glede na to da je v tujini mam občutek, da je to samoinicijativno dejanje stranke SDS in Mahniča kot marionete.
lordG
20. 02. 2020 08.12
-2
kako kratek spomin imajo levaki, leto in pol nazaj je bil crncec najbolj osovražena oseba te vlade, janšist, danes mu 100% verjamejo da ne vohuni za politiki
Kaktus111
20. 02. 2020 08.24
+4
Saj tvoj lider je bil tud komunist pa ste čist zatreskan v njega .....!!!!
Lumpx
20. 02. 2020 08.11
+5
Burek na burek novi obraz na novi obraz. Ce ne gre z glavo skoz zid bomo pac probali se 99 tic. Ze videno v nori Jugoslaviji. Pa srecno.
anjerd
20. 02. 2020 08.05
+12
Slovenski politični prostor je potrebno prečistiti. Z rekonstrukcijo vlade ne bomo naredili nič, čez kakšno leto se bomo spet pogovarjali o volitvah. Če je potreben rez, je potreben takoj, da se prepreči nadaljnje propadanje države. Strank je tako preveč, v glavnem se ukvarjajo sami s sabo, kje bodo koga namestili in čim več zaslužili-beri pokradli. Z vsakimi volitvami je slabše, ker se zbirajo mrhovinarji, da pojejo še tisto kar je ostalo, zdaj ko skoraj ničesar več ni, pa se žrejo med seboj. Pa dober tek.
hektorxxl
20. 02. 2020 08.03
-8
Serpentinsrk mora v zapor, ker je 10 let kasiral na gasilskih veselicah brez izdanih računov. Tako...tu mate ...pa se na silo so se moral smejat, kar je se vecja zalost.
RiS_1
20. 02. 2020 08.00
+11
Samo denar iz financiranja ter posledičnega podkupovanja njihovih ovčk ne bo prinesel vladanja če to misli pleško SDSa.
puntova
20. 02. 2020 07.58
-10
Levičarji s pomočjo policije , spomnite se izjave šefa policijskega sindikata, uporabljajo stare preizkušene metode ustrahovanja drugače mislečih in jih poskušajo na vsak način utišat. Še marsikaj bodo uporabil, samo da NE pride do sestave koalicije. Udbo policija je zadnje čase zelo dejavna. Čim bo enkrat omrežje 5g so zmagal, vse bo pod nadzorom.
vertex
20. 02. 2020 07.58
+15
Sds komunjarji se bojijo slovenskih domoljubov
hektorxxl
20. 02. 2020 07.57
-14
Serpentinsek ne bo ti uspelo ,ker to je Jajo.
RiS_1
20. 02. 2020 07.54
+10
Janša odkar je v politiki je naredil največje razdrtje med slovenkskim narodom in vliva negativizem in sovraštvo. Temu je treba reči NE. Že zdravnaj bi moral na dobu rešetke štet..
RiS_1
20. 02. 2020 07.54
+5
Janša odkar je v politiki je naredil največje razdrtje med slovenkskim narodom in vliva negativizem in sovraštvo. Temu je treba reči NE. Že zdravnaj bi moral na dobu rešetke štet.
RiS_1
20. 02. 2020 07.53
+8
Janši je rok potekel.
RiS_1
20. 02. 2020 07.50
+7
Janša SDS = WC
zajebant2
20. 02. 2020 07.48
+0
nesposobneš spucaj se s politične scene, sam si vse zakuhal zdaj pa postajaš čisto tapravi klovn za v cirkus