Slovenija

Dva meseca po odhodu kohezijskega ministra: 'Vse bo pravočasno in tako, kot mora biti'

Ljubljana, 18. 11. 2019 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
77

Državni zbor je začel novembrsko zasedanje, premier Marjan Šarec pa je odgovarjal na vprašanja o črpanju evropskih sredstev, vardi na obmejnem območju, stanovanjski politiki in priseljevanju. "Novega ministra bom predlagal, ko mi bo stranka SAB, iz katere kvote je, sporočila ime," je dejal o iskanju novega kohezijskega ministra.

Izvajanje projektov in programov, ki se financirajo iz evropskih sredstev, je v polnem teku, je danes v DZ na podobno poslansko vprašanje kot pred mesecem dni ponovil premier Marjan Šarec. "Novega ministra bom predlagal, ko mi bo stranka SAB, iz katere kvote je, sporočila ime. Nič ne skrbite, vse bo pravočasno in tako, kot mora biti", je zagotovil. 

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je namreč danes opozorila, da je minilo že dva meseca, odkar je s položaja ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odstopil Iztok Purič: "Očitno se ne zavedate, kako pomemben je ta resor." Podobno kot poslanec NSi Jožef Horvat pred mesecem dni je izpostavila, da Slovenija evropska sredstva črpa slabo.

Današnji začetek redne seje je namenjen poslanskim vprašanjem. Premier Marjan Šarec je odgovarjal na vprašanja o črpanju evropskih sredstev, vardi na obmejnem območju, stanovanjski politiki in priseljevanju.
Današnji začetek redne seje je namenjen poslanskim vprašanjem. Premier Marjan Šarec je odgovarjal na vprašanja o črpanju evropskih sredstev, vardi na obmejnem območju, stanovanjski politiki in priseljevanju. FOTO: Bobo

A Šarec je povzel, da so bile na tem področju težave z informacijsko tehnologijo, ki ne ogrožajo več izvajanja kohezijske politike v državi. "Kohezijska politika je ena od prioritet, dobro se zavedamo, da je ta denar še kako pomemben," je dejal.

S Puričevim odstopom se ni spremenilo nič. "Ministrstvo dela naprej in ga začasno vodi predsednica SAB Alenka Bratušek, tako da to zagotovo ni brez vodenja. Projekti tečejo in verjamem, da bomo tu napravili še večji napredek," je menil.

Kot je povzel, so reševali 11 projektov iz prejšnje perspektive, do danes smo v Bruslju upravičili porabo 848,3 milijona evrov sredstev, torej 27,6 odstotka vsega, kar je Sloveniji na voljo, konec lanskega leta smo bili na 24,2 odstotka.

Izvajanje projektov in programov je po njegovih vnovičnih zagotovilih v polnem teku. "Trenutno se izvaja 4624 programov, za 2,54 milijarde evrov je bilo odločitev o finančni podpori, kar predstavlja 83 odstotkov razpoložljivih sredstev," je dodal.

'Spremembe zakonodaje za pregon t. i. vard je mogoče sprejeti v nakrajšem možnem času'

Poslanca SD Predraga Bakovića je v poslanskem vprašanju premierju zanimalo, katere ukrepe načrtuje država, da prepreči delovanje vard oziroma paravojaških formacij, kot jih je imenoval, da ne bi te med prebivalci sejale vznemirjanja in občutke ogrožanja.

V odgovoru poslancu je Šarec spomnil, da je Svet za nacionalno varnost na nedavni seji ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali ob aktivnostih skupin, kot je denimo Štajerska varda. Svet namreč ocenjuje, da njihove aktivnosti predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj.

Šarcu se zdi ključno, da do sprememb zakonodaje pride, saj da takšno ravnanje posameznih skupin "ne vodi nikamor". "Naša naloga je, da spremenimo zakonodajo tako, da bo omogočala učinkovit pregon teh skupin, da se bodo lahko policisti posvetili varovanju meje, ne pa spremljanju nekih vikend tabornikov," je dejal.

Policija po njegovih besedah omenjene skupine sicer ves čas spremlja, a lahko pri tem ukrepa le toliko, kolikor ji dovoljuje zakonodaja. "Vedno vemo, kje so in kaj delajo, a dokler ne naredijo prekrška, ki bi bil opredeljen v zakonodaji, jih ni mogoče oglobiti," je dejal.

'Ni res, da se na področju stanovanjske politike nič ne premika'

Pri stanovanjski politiki se je v zadnjih 30 letih res naredilo premalo, se je premier danes v DZ strinjal s poslancem Francem Trčkom (Levica), ni pa res, mu je odvrnil, da se nič ne premika. Med drugim je navedel gradnjo 3000 novih javnih stanovanj in vzpostavitev javne najemniške službe za aktivacijo zasebnih stanovanj.

Država v 30 letih ni imela resne stanovanjske politike, to je strokovno stališče večine ljudi, ki se s to tematiko ukvarjajo, je bil v poslanskem vprašanju ob začetku redne seje DZ kritičen poslanec, ki je spomnil na ustavno določilo, da mora država ustvarjati možnosti, da si lahko državljani pridobijo primerno stanovanje.

Premier Šarec je danes izpostavil, da Stanovanjski sklad RS trenutno gradi 1500 novih najemnih stanovanj, še 1500 pa jih načrtuje, poleg tega je z novim stanovanjskim zakonom predvidena ustanovitev javne najemniške službe.
Premier Šarec je danes izpostavil, da Stanovanjski sklad RS trenutno gradi 1500 novih najemnih stanovanj, še 1500 pa jih načrtuje, poleg tega je z novim stanovanjskim zakonom predvidena ustanovitev javne najemniške službe. FOTO: Dreamstime

"Tega, kar je bilo v zadnjih 30 letih, ne moremo imenovati stanovanjska politika, razen če je stanovanjska politika to, da nekomu omogočaš ekstra profite s predrago gradnjo običajno slabo finaliziranih stanovanj, pogosto tudi z neplačanimi podizvajalci," je dejal Trček.

"V bistvu imamo lahko nalogo: ker 30 let ni bilo nič narejenega, se moramo nekam premakniti in se začeti ukvarjati s stanovanjsko politiko. Ker si ne želim naslednjo pomlad spet gledati šotorov pred DZ, ko nas mlade generacije dejansko opozarjajo, da stanovanjske politike nimamo," je dodal.

Glede prenosa zemljišč z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS je Šarec povedal, da je poleg treh zemljišč, ki so že bila prenesena – V Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici, kjer je po trenutnih načrtih predvidenih skupno 589 stanovanj in 90 vrstnih hiš – predviden prenos še šestih zemljišč. Gre za zemljišča v Ljubljani, na Vrhniki, v Zgornjih Gameljnah in v Šmarjah pri Kopru, kjer bi lahko zraslo skupno 1160 stanovanj.
Zadnjih 30 let je bilo zagotovo storjenega premalo, sicer se ne bi o tem pogovarjali, je dejal Šarec, a poudaril, da ni res, da se nič ne premika. Pri tem je navedel, da Stanovanjski sklad RS trenutno gradi 1500 novih najemnih stanovanj, še 1500 pa jih načrtuje, poleg tega je z novim stanovanjskim zakonom predvidena ustanovitev javne najemniške službe, prek katere bi v javni najem lahko prišla prazna zasebna stanovanja.

Koliko bo slednjih, bomo videli, je dejal premier in bil pri tem sicer zadržan do ocene resornega ministrstva in geodetske uprave, da bi lahko bilo teh stanovanj 20.000. Ocenil je, da bi lahko vključitev v to shemo spodbudili z davčnimi olajšavami.

Iz predvidenega novega stanovanjskega zakona je premier navedel tudi zamenjavo neprofitne najemnine s stroškovno, s katero naj bi republiški in občinski stanovanjski skladi dobili dovolj denarja za vzdrževanje obstoječih in gradnjo novih stanovanj, ter možnost višjega zadolževanja skladov za gradnjo stanovanj.

V pripravi posebni zakon o jamstveni shemi

Predvidena so tudi državna jamstva za posojila za stanovanjske zadruge in tiste, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Glede tega je premier ministrstvu za finance naročil pripravo posebnega zakona o jamstveni shemi, kar da bo hkrati tudi odgovor na nedavni ukrep Banke Slovenije, ki je banke omejila pri odobravanju posojil državljanom.

Trček je ocenil, da je "norost" siliti ljudi, da se zakreditirajo za 30 let za nakup predragih stanovanj, in poudaril, da bi se morale prioritete države na stanovanjskem področju odražati tudi v državnem proračunu.

Priseljevanje oseb iz tretjih držav po mnenju Šarca ni posebnost zgolj Slovenije

Premier Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS) glede naraščanja priseljevanja državljanov tretjih držav v Slovenijo dejal, da tovrstno priseljevanje ni posebnost zgolj Slovenije, ampak je "enako še kje v EU". Priseljevanje je po njegovem tudi posledica pomanjkanja delovne sile na nekaterih področjih.

Jelinčič je namreč v poslanskem vprašanju opozoril na veliko rast priseljevanja oseb iz tretjih držav v Slovenijo, posledično pa naraščanje nekaterih socialnih transferjev za tujce.

Šarec je v odgovoru priznal, da pri pridobivanju dovoljenj za stalno in začasno prebivanje verjetno prihaja do nekaterih zlorab, a pojasnil, da se država s tem spopada že nekaj časa.

Priseljevanje je po njegovih besedah tudi posledica pomanjkanja delovne sile na

Novembrsko zasedanje bo sicer predvsem v znamenju proračunskih dokumentov. Kot so predvideli, bo v torek in sredo seja potekala do 23. ure, v četrtek pa do zaključka obravnave vseh točk, za katere so skupno v treh dneh predvideli približno 47 ur. Vendar pa po navedbah predsednika DZ Dejana Židana izkušnje delovanja DZ kažejo, da je izkoriščenost najavljenih ur približno 60-odstotna.

nekaterih področjih "in kjer je pomanjkanje, je zagotovo treba pridobiti tudi ljudi iz tujine", je dejal. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zato pripravlja ukrepe za lažje pridobivanje delovnih dovoljenj za tiste, ki bi želeli delati v Sloveniji. "V nekaterih podjetjih namreč primanjkuje delovne sile, kar je treba upoštevati," je dejal.

31. oktobra 2019 je imelo sicer po besedah Šarca veljavno dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji 86.710 oseb iz tretjih držav, veljavno dovoljenje za začasno prebivanje pa 76.639 oseb. Med veljavnimi dovoljenji za začasno prebivanje je največ veljavnih enotnih dovoljenj za prebivanje in delo, sledijo dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in študija. Največ dovoljenj za prebivanje imajo državljani BiH, sledijo državljani Kosova in Srbije.

Iz držav članic evropskega gospodarskega prostora je imelo po besedah premierja 31. oktobra 2019 veljavno potrdilo o prijavi stalnega prebivanja v Sloveniji 12.130 oseb, 16.145 oseb pa veljavno potrdilo o prijavi prebivanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
19. 11. 2019 09.27
+2
Šarec ni dal niti enega jasnega odgovora! Dobro, da je svojo hišo v Šmarci obdal z zidom, tako nič ne vidi, nič ne sliši, skratka nič ne ve.
FC Chelsea2
18. 11. 2019 21.28
+1
Ni praznih stanovanj v zasebni lasti, ker če bi bila no vsaj na področju ljubljane seveda govorim, ker kot pravim če bi bila prazna potem takem ne bi bile take najemnine. Torej absolutno je problem premalo stanovanj in absolutno pretiravanje z cenami najemnin.
Tromblon
18. 11. 2019 19.43
+7
Priseljevanje oseb iz tretjih držav po mnenju Šarca ni posebnost zgolj Slovenije ja kako pak, treba se je držat KALEGRIJEVEGA PLANA (mal poguglejte) da bi pa slučajno delali na temu, da se mladi nebi odseljeval v tujino in da bi poskrbel za mlade družine in spodbujali rojstva to pa ne, tega niste zmožni. Varda oni so problem, ki ga je treba rešit, ne zavedate pa se KLOVN, da ste jo ustvarili vi, z vašo zgrešeno migrantsko politiko.
JApajaDAja
18. 11. 2019 18.53
+1
isti agrft v lj....eni igrajo hamleta....ta drugi pa vaškega zabavljača.....razlika je v kvaliteti posameznega akterja!
mackintosh
18. 11. 2019 18.55
-2
Castrum
18. 11. 2019 19.39
+3
zulj001
18. 11. 2019 18.41
+9
Pri Šarcu je vse v stilu ,če bo okroglo bo lopata ,če bo špičasto pa vile.Sprašujem se kdo so ljudje ,ki so na parlamentarnih volitvah dali glas temu osebku......
Brakedirt
18. 11. 2019 18.42
-7
jaz se pa sprasujem, koliko je se partijcev, ki so dali glas komunistu na trstenjakovi?
antikomi
18. 11. 2019 18.40
+3
Sami nesposobneži isto, kot teh par rdečkarskih luzerjev, ki bevskajo pod posti komentatorjev.
mackintosh
18. 11. 2019 18.40
-1
antikomi
18. 11. 2019 18.41
+2
antikomi
18. 11. 2019 18.42
+3
Še bavarski klon se javi in srebrnjak, pa lahko grem
notrajnc05
18. 11. 2019 18.43
+0
Ej beli, zakaj tvoj beli firer ni sestavil vlade, ko je imel priložnost???
Brakedirt
18. 11. 2019 18.43
-2
komunjare niste komentatorji, tako kot niste desnicarji. radikalni nesposobni levaki.
antikomi
18. 11. 2019 18.45
+0
antikomi
18. 11. 2019 18.46
+0
To " bavarski klon", le izpovej se in izbruhaj svoj dnevni repertuar, pa lp praveč smrdi po luzerjih tukaj, se bo še kdo nalezel.
mackintosh
18. 11. 2019 18.49
+2
anti te bali peče? kar cvili če ti pomaga :)))) ahahahahahahaha
Brakedirt
18. 11. 2019 18.49
+1
tako je, ko komunjara spet o boleznih. ste na rdeci trstenjakovi vsi premaknjeni na zdravstvo? sami rdeci eksperti.
TolstojV
18. 11. 2019 18.36
+10
Očitno Šararac in njegova despotska oblast ne ve, da zaradi več letne vladne politike centralizacije Slovenije in zapostavljanja ostalih pokrajin na račun Ljubljane in grožnja štajercem s kazenskim preganjanjem Varde bolj se bo krepil nasprotni učinek pri štajercih In bolj ko bo Ljubljana preganjala Vardo bolj bodo štajerci postajali Varda! Če se ljudem omejujejo pravice se krepi upor zoper omejevanje, to je stara pravda!
Polis123
18. 11. 2019 18.34
+7
Jaz zahtevam in pričakujem oster odziv države na trenutno dogajanje v naši državi!!!!!
wertex
18. 11. 2019 18.27
+16
Ta klovn je popolnoma vsebinsko prazen..po moje nima pojma o nicemer
notrajnc05
18. 11. 2019 18.28
-9
notrajnc05
18. 11. 2019 18.31
-11
No beli??? Pljuvanje in zmerjanje vam gre odlično, zdaj pa čakam na konkretne rešitve!! IME!!!!???
mackintosh
18. 11. 2019 18.34
-7
njegova svetost janez neomadeževani hahahahahaha
mackintosh
18. 11. 2019 18.46
-3
si videl kako svečke takoj vedo o kom je beseda :)))))))))))))))))
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.13
+14
No dokončno se je izkazalo da POSKUŠA Serpentinšek posnemati DRNIJA, pa je pokazal, da je zelo slab IGRALEC. Ajde kvota Boštjana Videmška, kaj vam še ni jasno!
Brakedirt
18. 11. 2019 18.16
-8
komunjare ste sedaj se vikend taborniki, hahahahahahahahahahaha
zajebant2
18. 11. 2019 18.19
+0
slovenske besede piši, da te razumemo kaj hičeš povedati, ali pa stem pokažeš, da ste butalci
Brakedirt
18. 11. 2019 18.21
-3
hičeš povedati, ali pa stem pokažeš. lepa slovenscina, tipicno za komunjaro.
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.25
+2
Pa ti imaš res težave. Probaj terapijo butn skala. Če ne prime prvič, ponovi vajo.
Brakedirt
18. 11. 2019 18.28
-2
tako izgleda, ko se zdruzita dva nesposobna vikend tabornika. eno samo prazno nabijanje. delnice sta ze podarila lopovom? kako napreduje branje trilogije?
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.30
+5
Res je, delnice sem podaril NKBM, ki me je enostavno ZBRISALA. zelo nežno si jih označil in to je naredila ALENKA!
Brakedirt
18. 11. 2019 18.33
-2
vikend tabornik dobro ve katere delnice sem omenil, samo ga je sram priznati, potem pa kar nekaj tretjega. no vosceni, kdo vas je nagovoril, da podarite delnice? saj ti ni treba biti nerodno, ze vsi vedo.
Domendo
18. 11. 2019 18.11
+15
Je že kdo videl, kakšnega Afričana, Sirijca, Afganistanca,... za tekočim trakom ali smeti vozit?
notrajnc05
18. 11. 2019 18.13
-6
ina5785
18. 11. 2019 18.11
-13
TA TRENUTEK sem na A kanalu spremljala politično lestvico in seveda; LMŠ 23 in nekaj %, SDS 13 in nekaj %. . . . . . . . . . .To pa kar nekaj pove!!!!
Gorenc45
18. 11. 2019 18.15
-2
Marko_13
18. 11. 2019 18.17
+0
Te lestvice ne štejejo veliko saj so te raziskave narejene na ulicah Ljubljane kjer so podporniki strank razporejeni bistveno drugače kot drugod po državi, po drugi strani pa so ponavadi te raziskave narejene na podlagi 500-700 ljudi. Najbolj točna anketa so in vedno bodo volitve.
mackintosh
18. 11. 2019 18.19
-7
ina ne jim soli na rano dajat. že brez tega cvilijo.
ina5785
18. 11. 2019 18.31
-7
MAKINTOSH pozdravljen - Ne razumem te sovražnosti!!! PRVIČ po dr.Drnovšku imamo SPOSOBNEGA, NEKONFLIKTNEGA, MODREGA PM!!!!
Domendo
18. 11. 2019 18.33
-1
Ko se zaprejo volišča oni že palamudijo kdo je dobil največ glasov in nikoli se ne zmotijo. To pove vse o Slovenskih volitvah in prirejanju le teh. Favorizirajo eno stranko da se še nekaj ljudi, ki nimajo lastnega mnenja odločijo voliti strnko, ki naj bi bila najbolj priljubljena. Kolko ljudi pa gre na volišča ti lahko vse pove.
mackintosh
18. 11. 2019 18.36
+1
ina pozdravljena. domendo sam zase trdi da ni preveč pameten in odgovor je na dlani. se ti ne zdi? o lukcu pa ne bi zgubljal besed :))
funi
18. 11. 2019 18.39
-2
Saj ni res -pa je . če je bil drnovšek dober za SLo šala stoletja . Ustvaril je tajkune , uničil SDK ipd. Kućan , drnovšek dva negativca
ina5785
18. 11. 2019 19.42
-1
makintosh - ha ha ha. . . . . . . . . . . Se popolnoma strinjam s TEBOJ - prav si ju ocenil!!!!
Domendo
18. 11. 2019 18.07
+12
Kdaj bodo predčasne volitve. Bi rajši videl, da mi tista blondinka, ki sedi za Šarcem prodaja pravljice. Slab komik tale šarec, kdo ga je hodil poslušat.
notrajnc05
18. 11. 2019 18.08
-6
notrajnc05
18. 11. 2019 18.10
-4
Ne ne beli, nisi zastopil ne rabim ne minusov, niti plusov. Samo ime!!!
notrajnc05
18. 11. 2019 18.17
-4
Zakaj mi nikoli noben zaprisežen domobranci ne zna napisat, koga predlagate za premierja?????
Brakedirt
18. 11. 2019 18.20
-2
sram jih je povedati. mislijo na tistega komunista, ki je odletel z oblasti.
mackintosh
18. 11. 2019 18.20
-2
fomedo a nisi ti zadnjič napisal da najbrž nisi preveč pameten? sem se takrat s tabo strinjal in tudi zdaj se s to tvojo izjavo strinjam :))))
antikomi
18. 11. 2019 18.32
-1
Mogoče tisti, ki je dobil največ glasov na volitvah rdeči?
notrajnc05
18. 11. 2019 18.36
+0
Ej beli ne delaj se norca!! Tvoj beli firer je dobil volitve in zakaj ni sestavil vlade??? Ker niti njegov pes ne bi šel z njim v koalicijo!!!
Brakedirt
18. 11. 2019 18.38
+0
večina volilcev (ki so se udeležili volitev, seveda) je sicer večinsko res izvolila kandidate ene od strank, vendar pa tej stranki zaradi različnih razlogov potem ne uspe sestaviti koalicije. In potem za kazen pristane v opoziciji. To se je lani recimo zgodilo Janševi SDS, ki je potem vse od doline šentflorjanske pa do Bruslja in še dlje razglašala, da ji je večni krivec udbomafija (že spet) ukradel volitve. O dejstvu, da se je pred leti to zgodilo Jankovićevi stranki, ki ji je zaradi enakega razloga potem SDS kot drugouvrščena stranka iz rok prevzela krmilo vlade, pa seveda nič.
mackintosh
18. 11. 2019 18.40
+0
anti razumljivo saj se nihče od vas ne upa da ne bi volil. pa še s prižnic za brihtneže odmeva koga morajo volit. kdo jim je pa gozdove na hitro dal?
notrajnc05
18. 11. 2019 18.41
+0
Si me prehitel, ker imam točno to mam na repertoarju za vernike belega firerja!!
mackintosh
18. 11. 2019 18.51
+1
anti daj povej ste sestavili vlado? telefoni že zvonijo? godo prihaja na trstenjakovo? :))))))
Marko_13
18. 11. 2019 18.05
+16
Mene še zdaj zanima kje in kako lahko tem vardam namenim kakšno donacijo. V tem da se narod brani sam ne vidim ničesar spornega. Mnogo držav ima prostovoljne milice, je pa res da bi moralo poveljstvo takšnih milic spadati pod generalštab ne pa pod samooklicane voditelje.
Castrum
18. 11. 2019 18.04
+8
Priznam, da sem razočaran! Danes sem bil prepričan, da bom slišal nov šarcizem. Pa ni nič.......
zajebant2
18. 11. 2019 18.10
-7
Gorenc45
18. 11. 2019 18.01
+17
Šarko spet nekaj muti, naredi pa nic.
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.02
+10
kdaj pa je še kaj naredil, no ja razen 800 EUR na roko.
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.00
+8
Vprašanje za kvoto Boštjana Videmška. Zakaj sta si leti 41 in leto 2018 tako PODOBNA?
Gorenc45
18. 11. 2019 18.03
+3
To si se pa zmotil, danes imamo demokracijo, takrat diktaturo Beograda. Danes je mir, takrat vojna.
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.06
-1
Obakrat se je ogrožena vrsta organizirala.
igy02
18. 11. 2019 17.59
+19
"Novega ministra bom predlagal, ko mi bo stranka SAB, iz katere kvote je, sporočila ime. Nič ne skrbite, vse bo pravočasno in tako, kot mora biti", je zagotovil. Po tej izjavi smo lahko pomirjeni. Vse v razsulu. Pri klovnu pa vse klapa.
mackintosh
18. 11. 2019 17.54
-15
spet samo cviljenje tukaj na portalu. svečke prav smilite se mi v tem vašem trpljenju :)))))))
mackintosh
18. 11. 2019 17.55
-16
ampak kakor vidim temu vašemu trpljenju še ne bo konca še kar nekaj let :))))
lukeeeeeec
18. 11. 2019 17.59
+19
Siromak iz kvote Boštjana videmška. Ti kuj prižgem dve svečki . kaj pa je od vas, razen TEP, pranja denarja in montirani procesi.
lukeeeeeec
18. 11. 2019 18.01
+6
mackintosh
18. 11. 2019 18.22
-2
ste že svečke vse pokupile za nekaj let vnaprej :)))
TolstojV
18. 11. 2019 17.53
+19
V Ameriki lahko ustanoviš Hitlerjevo stranko pri naši demokraciji pa lahko kradeš kot Janković pa ne bo nihče kaznovan. Lahko se naseljujejo kosovarji, bosanci, migranti pa ni nič hudega. Bog ne daj da kdo ustanovi štajerko Vardo no po tem bo komunistična partija takoj sprejela kazenski zakon s katerim bo prepovedala Vardo. Kdaj bo slovenska partijska oblast prepovedala nošenje rut v Sloveniji kot je to storila Nemčija, Francija, Avstrija, Danska itd.
Rudar
18. 11. 2019 18.07
-2