Slovenija

Šarec o Počivalšku: S pogajanji na drugi strani si zapravlja zaupanje na naši strani

Bruselj, 07. 02. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
542

Premier Marjan Šarec je med obiskom v Bruslju komentiral pestro politično dogajanje po odstopu vlade. Med drugim tudi današnji sestanek predsednika SMC Zdravka Počivalška s prvakom SDS. Zavrnil pa je tudi očitke, da je vlada s soglasjem k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 dala darilo Počivalšku, da bi se raje odločil za sodelovanje z LMŠ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Zapravljanje zaupanja'
    02:53
    Iz 24UR: 'Zapravljanje zaupanja'
  • Iz 24UR ZVEČER: Alem Maksuti in Rok Čakš o trenutno politični 'matematiki'
    08:34
    Iz 24UR ZVEČER: Alem Maksuti in Rok Čakš o trenutno politični 'matematiki'

Za premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca je pestro politično dogajanje po njegovem odstopu pričakovano. Je pa opozoril, da si predsednik SMC Zdravko Počivalšek, kateremu je ponudil sodelovanje pred morebitnimi predčasnimi volitvami in se je ravno danes sestal s SDS, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani". Na te kritike so v stranki SMC odgovorili, da je kredibilnost splavala že z javno ponudbo skupnega nadstopa na volitvah. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdravko Počivalšek je nato na Twitterju še zapisal, da ima Šarec še vedno čas, da svojo "televizijsko ponudbo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja. 

Šarec opozarja, da si Počivalšek s pogajanji na drugi strani zapravlja njihovo zaupanje.
Šarec opozarja, da si Počivalšek s pogajanji na drugi strani zapravlja njihovo zaupanje. FOTO: Damjan Žibert

Ob tem pa je premier, ki opravlja tekoče posle, zavrnil namige, da bi bilo četrtkovo soglasje vlade k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 darilo oziroma "bonbonček" za Počivalška, da se ta ne bi odločil za sodelovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo. Na te kritike so v stranki SMC odgovorili, da je kredibilnost splavala že z javno ponudbo skupnega nadstopa na volitvah. Dokument, ki vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je namreč pripravil prav Počivalšek, ki sicer od Šarčevega odstopa opravlja le še tekoče posle gospodarskega ministra. 

Šarec je ob robu dvostranskega srečanja s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v Bruslju tudi poudaril, da je danes še toliko bolj prepričan o pravilnosti odločitve za odstop. Kot je pojasnil, je namreč to "odprtje oken in ustvarjanje prepiha" razkrilo, "kaj vse se je dogovarjalo, kaj se je pogovarjalo". Na plano so prišle tudi "kakšne ideje, za katere smo prej samo slutili, da obstajajo", je dodal.

Šarec sicer še vedno vztraja, da so predčasne volitve najboljša rešitev oziroma izhod iz trenutnega položaja. Razmisleke o novi koaliciji vidi le kot "ohranjanje stolov, ohranjanje mandatov, strah pred izgubo službe".

Poleg Počivalška se sicer danes o morebitnem oblikovanju nove vlade koalicije Za Slovenijo na ločenih pogovorih sestajajo tudi predstavniki DeSUS in NSi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (542)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
10. 02. 2020 16.39
-1
Šarec bi rad pridobil volilce SMC-ja za njegove ministre pa mu itak ni!! To je pravi hinavec!! Vodil je vlado in z veliko večino ni uspel vladati več kot 15 mesecev seveda mu je zadnjih 5 mesecev izdatno pomagal izdajalec Jelinčič!! Sramota,da se levi med sabo ne morete dogovoriti!? Kako bi sodelovali z kom drugim?? Seveda je koalicija teška saj ste navajeni na prejšnji režim le ena rdeča stranka v parlamentu!!
Mojzess
08. 02. 2020 16.55
+1
A ko je pa Janša tolkel po dolgem in počez čez NSI in Ljudmilo ter Tonina ker so rekli da so sedaj sredinska stranka ste bili pa zadovoljni in potešeni. Zakaj nebi Šarec smel sedaj reči besede? Res ste hecni.
srebrnibreg
08. 02. 2020 13.16
+2
BRAVO MARJAN. Kot vedno normalno in konkretno.
EkonomskaSvoboda
08. 02. 2020 12.37
+3
Ko se politik uspe resno zameriti svojim partnericam na levi in ko v isti sapi niti pod razno ne bi šel z največjo stranko na desni, potem veš, da nekdo tu ne zna seštevati 1+1. Ali pač računa, da bo na naslednjih volitvah (kadarkoli že bodo, ko bodo) dobil 50%+. Sicer bo moral požreti marsiketero grenko, kakorkoli obrneš. Če bo sploh še obstajal kot politični subjekt do takrat. Pa dvomim, da bo še kdo hotel z njim delati. Je preveč nepredvidljiv in narcisoiden. Sedaj ga na levici naravnost sovražijo. Ker jim je spodmaknil stolčke, ki so sedaj v resni nevarnosti. Ne samo stolčke. Osebne eksistence!! Kje bo Lenči službo našla? Kje Korl? Onadva niti poslanca nista. Hudo bo. In zato so jezni na Šarca in njegovo muhasto zamerljivo naravo.
EkonomskaSvoboda
08. 02. 2020 12.29
+1
Program LMŠ (lista malo šolanih). 1) Smo proti Janši 2) Sodelovali bomo na vseh partizanskih proslavah 3) Ko nimamo rešitve, stresamo šarčizme.
Mich Diam
08. 02. 2020 12.07
+5
Star pregovor pravi, da v španoviji še pes crkne! Torej šarec, pusti Počivalška!
Castrum
08. 02. 2020 12.04
+4
Sicer pa, o kakšnem "zaupanju" govori Šarec? Mogoče o tem, kako so sodelavci v vladi njemu zaupali, pa jih je on izdal? Mogoče o tistem zaupanju, ki mu ga je podelil Predsednik države in ga je on potem izdal? Mogoče o tistem zaupanju, ki s(m)o mu jo v anketah dajali državljani, pa nas je potem izdal? O tem zaupanju govori g.Šarec?
cakra
10. 02. 2020 16.34
+0
Šarec danes ne ve zakaj je odstopil, in mu je tudi žal da je naredil nepremišljeno dejanje, ima srečo da smo Slovenci slepo volilno telo, v zahodnih državah bi sanjal parlament, če bi šel na tak način na predčasne volitve. Kot PR...VL.. je res cenil državljane.
resslovenka
08. 02. 2020 11.58
+11
Ko govorimo o "naši" ali "njihovi" strani delamo škodo narodu. To bi morali vedeti vsi naši politiki. Kajti njihova naloga je delovati v dobro naših in vaših. Le tako bo šla Slovenija lahko naprej v prihodnost in ne nazaj v preteklost. Vojna egov ne pelje nikamor ker nihče ni večen.😎
Bolfenk2
08. 02. 2020 11.58
+1
Šarec se je zakalkuliral. Mislil je, da bo spomladi spet na oblasti, sedaj pa Janša sestavlja vlado.
zagor2
08. 02. 2020 11.57
-3
Ker car je ta Šarec. Kumer čakam volitve, de bom spet zajnga volu.
Shisui
08. 02. 2020 11.55
+9
"Na prvi petkovi molitvi v novi džamiji ženske niso dobrodošle" KDO BI SI MISLIL, A?
srebrnibreg
08. 02. 2020 13.17
-6
Castrum
08. 02. 2020 11.53
+8
Človek, ki tako strahopetno pobegne in pusti sodelavce na cedilu, bi se moral zapreti v sobo in vsaj eno leto imeti tesno zaprta vrata, da ne pride do prepiha....
Hayek
08. 02. 2020 11.46
+10
Šarec spet razdvaja Slovence.
hboris
08. 02. 2020 12.04
-1
Kako jih Šarec razdvaja? Stari politični mački to delajo že desetletja. Vsi so se že pokazali kot nesposobni. Zdaj so manjšinski vladi metali polena pod noge. Dokaz je ravno v pogovorih z SDS za novo sestavo vlade. Najpomembnejši jim je njihov stolček in nič drugo. Šarec pa želi ponovne volitve v upanju, da bi dobil močnejšo vlado z manj priskledniki in potem se lažje popravi kar so vlade v zadnjih desetletjih zafurale.
bonkintos
08. 02. 2020 13.52
+3
Daj ti meni povej zakaj nove volitve...naj se konča takole...zopet zmaga sds...drudi...lmš...tretji sd---ćetrti levica...peti nsi...desus..in zopet noče nihče z Janšo...KAJ SI NAREDIL Z NOVIMI VOLITVAMI...NIČ...
bonkintos
08. 02. 2020 13.57
+5
EDINO DA SE SEDAJ VSE STRANKE VNAPREJ DOGOVORIJO ČE NA NOVIH VOLITVAH ZMAGOVALEC NE SETAVI VLADE ... SO ZOPET NOVE VOLITVE ...TO BI BILO PRAVI IN POŠTENI RAZPLET NE PA MUTENJE STRANK ...SAMO DA NI JANŠA.
gekados
08. 02. 2020 10.13
+18
Ce clovek trezno premisli, odstopil je in upa na nove volitve, ne zaveda pa se, ali se noce, da bo eventuelno moral, seveda, ce zmaga, sestaviti vlado z istimi zaradi katerih je zdaj odstopil, se vec, v koaliciji bo spet s clovekom, ki ga je javno ponizeval, to je oni prasicerejec, taksne klati lahko samo komik, seveda, samo, da ne bo jansa. Smo pac s takimi politiki nevredni lastne drzave.
?ebula
08. 02. 2020 10.31
+1
Edina prava tvoja ugotovitev je - sam da ne bo Jajo. In prav je tako!
gekados
08. 02. 2020 11.09
+5
Čebula, ne gre se za to, gre se za to, da noben pv nima jajc, ki bi spravil nekaj tezkokategornikov za zapahe, uredil zdravstvo, uredil zadeve v pravosodju, zadeve z migranti, tudi večji del prebivalstva je še z možgani v gozdovih, dokler bo tako je čisto vseeno kdo bo pv, janso sem pač dal kot lik zaradi katerega se Sloveniji se v slo največ prerekamo, samo, da ni Janša, pa čeprav drugo ne bo nič delovalo. Zanimivi so tile kevicerji, kradejo po istem kopitu kot od leta 45 do 90, dajte nekaj malega ljudstvu, ostalo bomo temi tako pod mizo, v tem pogledu niti Janša ni kaj boljši, ko je imel priložnost prav tako ni nič stori, tudi, ko ne bo strank ala DeSUS v vsakokratnih vladah, tudi takrat že lahko upamo na boljše čase. Kot rečeno, mora pa se naprej zgoditi premik v glavah prebivalstva,....
gekados
08. 02. 2020 11.18
+4
Pa še nekaj, isto kot od leta 45 pa vse do danes še nam dogaja beg možganov, levičarji pač še nočejo sprijazniti, da imamo tudi ljudi, ki so pametnejši od njih, vse se to dogaja kit leta 45 do 90 le z eno razliko, takrat so jih ter ali ven z orožje, danes pač poteka na bolj mehek način, ne dajo jim boljših plač, ne morejo priti do stanovanj itd itd.......
Shisui
08. 02. 2020 11.31
+10
čebula vlado brez JJ smo že imeli, očitno ni to edini problem, drugače jih Šarec ne bi razpustil in dal JJ šanso vladanja.
gekados
08. 02. 2020 11.40
+2
Točno tako, samo, da ne bo Janša, nihče pa ne ve ponuditi konkretnih razlogov zakaj ne on, eno priložnost je že zapravil, če bo zapravil se drugo bo pač odšel na smetišče zgodovine, ampak jaz razmišljam tudi tako, v slo se težko zgodi kaj premik na boljše in to iz enega razloga, namesto, da bi vlada sama sprejemala zakone in jih tudi potrjevala, ne, zakon vloži lahko vsak idhiot in se potem razpravlja z vsemi vsepovprek, z tistimi, ki so za to poklicani in, ki niso, retorično vprašanja zakaj je tako, ker potem ne rabi nihče prevzeti odgovornosti, v tem smo res geniji. Tudi z prihodom janse ne bo kaj drugače, dokler je DeSUS v vladi, se bolj verodostojen se mi zdi počival sem kot pa ona tatica pivceva, kje pa je Erjavec?
omega _v6
08. 02. 2020 09.39
+16
Šarec ne jokcat,če te žena meče na cesto to se lahko zgodi tudi levičarju!! Vprašaj prijatelja Mirota tudi njega je napodila!! Sicer pa se ti Marjan lahko preseliš k ljubici na Sovo!!
provni
08. 02. 2020 09.26
-13
Prav gotovo se SMC ne bo odločil za sodelovanje z JJ-jem.
omega _v6
08. 02. 2020 09.40
+17
JApajaDAja
08. 02. 2020 09.23
+8
če bi politiki v vsako dnevi debati pozabili na "včeraj",nehali grebst pod zemljo, nehali z obujanjem preživelih sistemov in ideologij in soočili programe za rešitev, obstoj in napredek slo,bi sestava vlade ne bila problem! treba je iskati skupne interese in ne nasprotij....tako delajo dobri politiki uspešnih držav!
gekados
08. 02. 2020 10.17
+5
Krainerland
08. 02. 2020 09.00
+8
Kakšne težave ima Slovenija? Velike.
omega _v6
08. 02. 2020 08.55
+14
Vseskupaj bi lahko nekako razumel,če bi šarca zeušila opozicija!! Ne morem dojeti kako ga ni sram sedaj jezikati,ko se je videlo,da so razpadli sami!! In kaj sedaj pričakuje?? Bo sedaj lahko sodeloval z strankami dosedanje koalicije?? Čedno do sedaj ni mogel z nobenim le SMC mu je stala ob strani in seveda izdajalec Jelinčič!!
JanezNovakJohn
08. 02. 2020 08.46
-11
Počivalšek je zelo podoben Janši. Janša je prisvojil orožarske posle, sovo, policijo. (zadnji dve se mu že malo izmikata, ampak bo popravil, če bo za krajši čas sestavil vlado) Počivalšek si je zgradil turistični holding in le še nekaj transakcij pa bo njegov.