Slovenija

Šarec o reševanju težav v javnem zdravstvu: Ne bomo pristali na izsiljevanja in pritiske

Ljubljana, 15. 04. 2019 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
69

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Marjanu Šarcu in njegovi ministrski ekipi se je začela redna aprilska seja parlamenta. Premier je na poslansko vprašanje Mihe Kordiša iz Levice poudaril, da bo vlada vsekakor nadaljevala dialog z zdravniškimi sindikati pri reševanju težav v javnem zdravstvu, a pri tem ne bo pristala na izsiljevanja in pritiske. Dodal je, da ne sprejema ocene sindikatov, da je v zdravstvu vse narobe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpovedi zdravnikov
    03:00
    Iz 24UR: Odpovedi zdravnikov
  • Iz SVETA: Rekordno kratka seja
    03:01
    Iz SVETA: Rekordno kratka seja

Tako v odgovoru Mihi Kordišu iz Levice kot Robertu Pavšiču iz stranke LMŠ se Šarec ni mogel izogniti odmevnemu pismu predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorja Muževiča, ki ga je prejšnji teden objavil tednik Mladina. "Če bi bil teoretik zarot, bi rekel, da gre za navodila, ki se danes uresničujejo. Rekel bi, da za tem tiči en sam cilj, postati zasebnik. Zbal bi se, da gre v ozadju zgolj za finančne interese," je dejal.

A je premier dodal, da ni teoretik zarot, zato upa, da ne gre za lažno igranje na čustva in zlorabo strahu pred boleznijo. "Upam, da ne gre za izsiljevanje na plečih bolnikov. Želim verjeti, da ne gre za načrtno rušenje javnega zdravstva in insceniranje neznosnih razmer. Želim verjeti, da cilj ni privatizacija," je opozoril.

Premier Marjan Šarec danes v državnem zboru odgovarja na vprašanja poslancev.
Premier Marjan Šarec danes v državnem zboru odgovarja na vprašanja poslancev. FOTO: Miro Majcen

Šarec sicer ne skriva, da ga odpovedi zdravnikov skrbijo. A strah ljudi, da bodo ostali brez zdravnika, je odveč, saj vlada po njegovih besedah ne bo dopustila kolapsa primarne zdravstvene ravni.

Premier je odgovoril tudi na Pavšičevo vprašanje v zvezi z morebitnim izstopom zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Ta hip po njegovih besedah ni mogoč izstop nobene poklicne skupine, saj bi sistem razpadel. Spregovoril je tudi o plačah zdravnikov in dejal, da čeprav niso vse zdravniške plače visoke, je bilo januarja med 1000 najbolje plačanimi javnimi uslužbenci 838 zdravnikov.

Pri tem je ponazoril, da je bil sam januarja na 1714. mestu, minister za zdravje pa na 2248. mestu na lestvici najbolje plačanih javnih uslužbencev.

Kordiš je v svojem poslanskem vprašanju ocenil, da je treba zaradi prikrite privatizacije, ki smo ji priča v javnem zdravstvu, novelirati zakon o zdravstveni dejavnosti in v njem "zamašiti privatizacijske luknje". Šarec je v odgovoru dejal, da ga bolj kot privatizacija skrbijo predolge čakalne dobe v zdravstvu ter vprašanje dostopnosti in kakovosti storitev za bolnike.

Premier se ni strinjal z oceno, da so koncesije glavni vzvod neželene privatizacije. Po njegovih besedah velja koncesionarje razumeti kot del javnega zdravstva in ne kot zasebnike. Je pa pritrdil mnenju, da je vendarle treba novelirati zakon o zdravstveni dejavnosti. Glede odnosa vlade do zdravniških sindikatov pa je dejal, da loči med sindikati in zdravniki.

Premier je navedel podatke, ki po njegovih besedah kažejo, da so se čakalne dobe v zadnjega pol leta, od oktobra do marca, vendarle skrajšale. "Skupno število čakajočih se je zmanjšalo za 40.180 oziroma za 24 odstotkov. Od tega se je število čakajočih na prve specialistične preglede zmanjšalo za več kot 15.600 oziroma za petino," je navedel.

Število čakajočih na terapevtske in diagnostične posege se je po Šarčevih besedah zmanjšalo za 24.500 oziroma za več kot četrtino: "V istem obdobju, torej od oktobra do marca, se je skupno število čakajočih nad dopustno čakalno dobo zmanjšalo za 20.060 bolnikov oziroma za 29 odstotkov. Od tega se je število čakajočih na prve specialistične preglede zmanjšalo za 5750 oziroma 17 odstotkov."

Število čakajočih na terapevtske in diagnostične posege pa se je zmanjšalo za 40 odstotkov, to je za 14.310. "To pomeni, da se čakalne vrste vendarle znižujejo, ne še tako, kot bi si vsi to želeli, vendar, nek napredek je," je še dodal premier.

Med aktualnimi vprašanji tudi tretja razvojna os

Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je ob začetku aprilske redne seje DZ premieru Šarcu postavil vprašanje v zvezi s traso hitre ceste od Šentruperta oz. Arje vasi do Velenja. Znova se je zavzel za traso od Arje vasi, ki bi jo zgradili hitreje, bila bi cenejša za 200 milijonov evrov, uničila bi manj kmetijskih zemljišč in terjala rušenje manj objektov. Prav tako bi povezala regionalna središča Velenje, Celje in Žalec.

"Korošci si cesto zaslužijo - že včeraj," je opozoril Reberšek in dodal, da "hočemo cesto za Korošce, ne za gradbene barone".

Premier se je strinjal, da mora biti vsak projekt, tudi ta, zgrajen transparentno, okoljsko sprejemljivo in v korist državljanov. Je pa opozoril na številne civilne iniciative, ki se pojavljajo ob tovrstnih projektih. "Nekatere imajo dober namen, druge spet drugačnega," je menil. Dodal je tudi, da na splošno velja, da bi vsi želeli cesto in drugo infrastrukturo, a ne mimo njih.

"Prav je, da se pogovarjamo, da izmenjamo stališča, a trasa, ki je sedaj predvidena, je bila izbrana po dolgih, mučnih postopkih," je nadaljeval Šarec. Poudaril je, da nobena od dveh tras do Velenja ni idealna in bo vsaki od tras kdo nasprotoval, sta pa bili obe ocenjeni "z vseh možnih vidikov". "Če želimo, da bomo začeli tretjo razvojno os res graditi, da bomo res enkrat dočakali tudi odprtje, moramo nehati s temi večnimi premetavanji sem in tja in spreminjanjem tras," je opozoril.

Izvedbene aktivnosti na tretji razvojni osi se intenzivirajo, veliko dela je opravljenega, ostaja pa še problem finančne konstrukcije, je spomnil Šarec. "Mislim pa, da ministrstvo precej dela na tem," je povedal. Dodal je, da se seveda lahko osebno angažira in vse še enkrat preveri. "Vendarle pa si vsi želimo, da se gradnja čim prej začne," je izpostavil.

Če ne bomo hitro začeli graditi in ne bomo hitro tudi zaključili tretje razvojne osi, "bo stagniralo gospodarstvo in vse druge stvari", je še posvaril premier in dodal: "Predlagam, da se nehamo preganjati okoli tras in začnemo delati."

O konkretnih prioritetih predsedovanja Šarec za zdaj še ni želel govoriti

Nabor tem predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 je širok, o konkretnih prioritetah pa je še nemogoče govoriti, pred vrati so evropske volitve, je na poslansko vprašanje Anžeta Logarja (SDS) o viziji in prioritetah predsedovanja odgovoril premier Šarec.

Ko ste zavrnili nastop v Evropskem parlamentu, ste nas opetnajstili za vašo vizijo prihodnosti EU v tem ključnem obdobju, je Šarcu očital Logar, in ga pozval, naj predstavi vizijo razvoja EU ter ključne izzive in prioritete Slovenije med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Glede na to, da bo imel Šarec čez dve leti v rokah "škarje in platno" evropske prihodnosti, je pravi naslovnik za ta vprašanja, je ocenil opozicijski poslanec.

Pri tem je Logar opozoril, da naj bi Hrvaška svoje predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2020 izkoristila za sporočanje težav pri urejanju svojih vprašanj glede meje. Glede na to, da je Šarca zapustil tudi svetovalec za zunanjo politiko, ki je bil edini izkušeni diplomat v premierjevem kabinetu, ga je zanimalo, ali ni pravi in skrajni čas, da premier predstavi njegovo videnje prioritet Slovenije v času predsedovanja in kako bo Slovenija zagotavljala svoje interese v EU.

Nabor tem predsedovanja je širok, o konkretnih prioritetah pa je nemogoče govoriti, ker se bo do druge polovice 2021 še marsikaj zgodilo. Vse je odvisno od evropskih volitev in kakšen bo njihov izid, ali bomo na ključne pozicije v institucijah EU dobili ljudi, ki bodo spoštovali vladavino prava, je odgovoril Šarec.

Po njegovem z odhajajočo komisijo ne moremo biti zadovoljni. Temeljna želja pri tem je, da bo naslednja Evropska komisija manj politična, da bo bolj naklonjena vladavini prava, bolj nevtralna in bo bolj gledala tudi na potrebe majhnih držav. Če so na ključnih položajih ljudje, ki imajo vizijo za naprej, brez obujanj starih praks, nekih teženj ali ne vem česa še vse, je bistvena razlika, kot če jih imamo. Danes imamo predsednika Evropskega parlamenta, ki sledi takšnim praksam, pa še kakšen bi se našel, je dejal Šarec.

Šarec bi si želel, da bi nova Evropska komisija spet dala na mizo širitev, torej Zahodni Balkan, ki je trenutno "kar precej pereča tema".

Slovenija bo pripravila nabor dosjejev, ki jih bomo obravnavali med predsedovanjem, delovna skupina že dela na tem. Vendar se do takrat lahko marsikaj spremeni, nenazadnje tudi te vlade takrat lahko ne bo več. Vse to je treba imeti v obziru, ko gledamo naprej, je dejal premier.

Logar z odgovorom ni bil zadovoljen, premierja je opozoril, da ni predstavil vizije, ki naj jo Slovenija zastopa na ravni EU. Ne zanima me, kaj pravi Juncker, kakšna bo komisija v novem mandatu, kaj bo delala Hrvaška med predsedovanjem, je dejal poslanec. Premierja je opozoril, da javnost ne pozna njegovih stališč do ključnih tem, s katerim se bo ukvarjala EU. "Tu smo vsi, dvorana je polna," ga je pozval, naj pojasni, za kakšne spremembe EU in v kateri smeri se bo zavzemala Slovenija.

Vizija EU ni odvisna od tega, kako se boste odrezali na evropskih volitvah, ampak od tega, kako podrobno je pripravljen načrt in ali je jasno, kaj so ključni izzivi, je opozoril premierja.

Vlada bi morala že imeti pripravljen jasen načrt, a ga očitno nima, kot tudi ne ideje, kakšne prioritete bi zastopala, je dejal Logar. Zato je predlagal, da razpravo o tem opravi DZ, ki bo o njegovem predlogu odločal v torek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
16. 04. 2019 19.34
+1
sds ves čas samo ruši prav vsako vlado v ta NAMEN JE PRIPRAVLJEN SODELOVATI S HRVATI IN NJENO HDZ V ŠKODO SLOVENIJE- sds izkoristi prav vsako slabost slovenije in jo potencira ter krivi vsako vlado ki ni njegova a volilci vendar počasi spoznavajo da so neprestane kritike sds le le nesposobnost te stranke ,da bi vladala.
srebrnibreg
15. 04. 2019 21.01
+4
Največji problem je zdravstvna zavarovalnica. Na kraju leta si delijo milijone namesto, da bi jih vrnili državljanom v obliki plačil zdravljenja. Problem je, da se zdravstvene storitve zaračunavajo v nenormalnih zneskih in tako izčrpava zavarovalnica. Samo primer. Pacient je bil poklican v bolnišnico na operacijo vendar so naslednji dan ugotovili, da ga ne morejo zaradi odsotnosti zdravnika operirati. Teh slabih 24 ur so zaračunali čez 400 evrov. Nenormalno.
tlunar
15. 04. 2019 18.27
+1
Ja lepo so vas farbal z obljubam pred volitvam,sedaj pa jokate po spletu-stopite skupaj na ulico in na naslednjih volitvah pamet v roke in razum ne pa da vas komiki farbajo!
fafajonka
15. 04. 2019 18.06
+1
Tisti, ki so še včeraj prisegali na Hipokrata.......so danes HIPOKRITI.
flojdi
15. 04. 2019 17.48
+4
.mal mem , mogoče. ampak ..čakalne Vrste. prideš nekam zaradi problemčka. čakaš pol ure. ker v ordinaciji ni nikogar navkljub temu , da Ni čas malce. po pol ure prideš noter , in poveš problem. dobiš datum pregleda čez tri tedne. Navkljub temu , da je bila čakalnica popolnoma prazna. pol ure prej, in po mojem mimohodu : še tudi pol ure po določitvi Datuma. ( povem Čas pregleda . ko bo.
Kruh+sol!
15. 04. 2019 17.39
+13
Korupcijo v zdravstvu pa niso sposobni porihtat. Zdravstvo pri nas ni javno ampak je drzavno. Leglo korupcije. Cakalne vrste so daljse kot v Srbiji. Zobozdravstvo je skoraj v celoti privat. Sramota, pa ogromno placujemo za zdravstvo. V bistvu dela nemoteno samo urgenca in pediatrija. In seveda so pohvalne vrhunske operacije.
vsnsvt
15. 04. 2019 17.28
+5
Šarec, nimaš šans na evropskih volitvah!!! Hahahaha
bogdajmir
15. 04. 2019 16.49
+16
Haha ne boste pristajali na zahteve? Kaj pa ko bo Levica zahtevala BILOKAJ? Boste pristali, samo da vlada ne razpade, smeh smeh.
mallonge
15. 04. 2019 16.43
+20
Večino politikov in nekaj zdravnikov popucat pa bo vse klapalo!
prašek
15. 04. 2019 16.46
-10
Ti si močan, bomo to delo tebi prepustili !
prašek
15. 04. 2019 16.47
-8
sandi101
15. 04. 2019 16.42
+6
Vzeli ste to državo za talca ,,prvi je začel Janez ostali so mu sledili ,,o javnih uslužbencih pa itak je brez veze govorit ,dohtarji si pa aj tisto hipokratovo zaprisego v taknejo v ,,,in naj gredo v avstrijo ali italijo ,,za svojo srečo ,,
Pal?ek Smuk
15. 04. 2019 16.41
+5
klovn serpetinskov!!
ArkaMast
15. 04. 2019 16.39
+20
Zdravniki imajo dobre place. Bajne. In ce se bodo privatizirali bodo imeli manjse cakalne vrste. Bravo?!@ .... samo taki z debelimi toslji. Ostali pa crk.
prašek
15. 04. 2019 16.43
-13
Verjetno res izsiljujejo, ampak ne zato, da bi postali zasebniki !! Meni se zdi, da zato, da se politiki malo razmigajo !Kajti rad verjamem, da je zdravnikom tudi težko ..
SuperBog=?lovk
15. 04. 2019 16.29
+20
par zdravnikov odpustiti, skupaj s tistim Koštrunom, pa bo mir! jim ne dat koncesije in to je to!
tron3
15. 04. 2019 16.28
+8
Šarko, kva spet zavajaš, zdravstveni domovi se veselo obnavljajo, da se bodo kmalu v prostore lepe in blesteče vselili novi zasebni družinski zdravniki. Vsaj za tri javne zdravstvene domove vem, ki se obnavljajo v radiju 50 km kjer živim, jasno, Šarko bo povedu, da je to naključje.
SuperBog=?lovk
15. 04. 2019 16.28
+14
Zdravniki so ta scenarij sami napisali, zakaj pa na leto ne izobrazijo 200 zdravnikov, zakaj jih vsaj 150 ne naredi specializacijo, da sedaj izsiljujejo!
prašek
15. 04. 2019 16.29
-12
Zdravniki ne izobražujejo, to je pač delo med. fakultete !!!!!!!
prašek
15. 04. 2019 16.37
-11
prašek
15. 04. 2019 16.18
-14
malonge ...... Ker je danes zopet čakalnik, a ste že dočakali še kakšen drug klic, razen od Orbana ??? sam prašam
prašek
15. 04. 2019 16.20
-13
mallonge
15. 04. 2019 16.21
+7
Jaz o tem ne vem nič. Nisi še nič napisal, da si zopet član SDS, ko ti je Cerar sublimiral med pavlihe in krjavle. Sumljivo pa se istovetiš s Šarkotom.
prašek
15. 04. 2019 16.22
-14
Cerar je kar v redu človek. Je inteligent, s čemer se pa ti ne moreš pohvaliti !!!!!
piu
15. 04. 2019 16.26
+7
prašek
15. 04. 2019 16.27
-12
piu
15. 04. 2019 16.32
+6
Kaj ima zdaj Đurđica od Novih fosilov veze?
mallonge
15. 04. 2019 16.39
+7
Za to, da je Cerar inteligent se pa samo od tebe sliši. Primerjalno s tabo , je verjetno res.
mallonge
15. 04. 2019 16.12
+9
Šarko še Kordišu ne more parirat, kako bo le zdravstvo uredil?
prašek
15. 04. 2019 16.13
-6
Čakajo na tebe, ti si strokovnjak za čisto vse !
prašek
15. 04. 2019 16.14
-7
Če kdo česa ne zna, naj pokliče malongeja !!!!!
prašek
15. 04. 2019 16.04
-16
Spoštovani tovariši, lepo pozdravljeni ! Šarec mora vse skupaj dobro premisliti in, po mojem skromnem prepričanju, upoštevati besede Muževiča, vsaj kar se tiče zdravstva ! Kordiša naj pa nekako izklopi !!!
prašek
15. 04. 2019 16.06
-9
Logar ga sprašuje, kaj in kako ob našem predsedovanju, zraven pa vpije, da Šarec ne bo niti do jeseni ! Pa naj ga nekdo razume, jaz ga ne morem !!!
mallonge
15. 04. 2019 16.10
+6
Ovčjereje res ni miselno najbolj naporna, izvorno pa res sodi bolj tja v Francijo,kjer si z geni tudi ti izšel.
prašek
15. 04. 2019 16.12
-8
A spet se potepaš, sosed pa išče svojega glavnega ovna !
piu
15. 04. 2019 16.13
-3
A ni že Cmerar razmišljal in preučeval za nekaj mandatov v naprej in nazaj?
mallonge
15. 04. 2019 16.14
+1
Nekaj si utihnil pripovedovat o delu na kmetiji oz dnini pri sosedu?
prašek
15. 04. 2019 16.16
-12
Jaz pri sosedu ne dninim, to je tvoja dolžnost ! Tam si redno zaposlen kot glavni oplojevalec, da še ostalim ovcam preneseš svoje gene !
igy02
15. 04. 2019 16.03
-1
Tudi ta bo padel na zdravstvu. Tik, tak, tik, tak,... S tem modelom (državno zdravstvo) ne more nihče uspeti. Ampak dopovej to Slovencem. Vse mora biti javno. Da ne funkcionira, ni pomembno. Tekovine revolucije so bolj pomembne. Poglejte si komentarje pod članek, kjer je župnik obvestil farane, kako in kaj naj darujejo. Takega sovraštva ne vidiš zlepa. Pa sploh nimam nič s cerkvijo. Jim pa pustim, da delajo, kar hočejo.
mallonge
15. 04. 2019 16.02
+5
Govoril je, govoril. Povedal spet ni nič!