Slovenija

Severovzhod države na udaru, na terenu tudi vojska

Slovenske gorice, 16. 05. 2023 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., R.N., D.L.
Komentarji
30

Deževje na severovzhodu Slovenije se je popoldne močno okrepilo – v le nekaj urah je padlo od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Reke naraščajo, prožijo se zemeljski plazovi. Na območju občine Ormož je ogroženih in poplavljenih 50 hiš, poveljnik občinskega štaba CZ pravi, da česa podobnega v 25. letih še ni videl. Na terenu je že Slovenska vojska, ki bo poskrbela za prehodnost cest, če bo treba, bodo zagotovili tudi kontejnerje za bivanje. "Najprej moramo zagotoviti prevoznost cest in varno bivanje ljudi. To je ta hip najpomembnejše," je dejal Šarec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rdeči alarm v SV Sloveniji
    04:26
    Iz 24UR: Rdeči alarm v SV Sloveniji
  • Iz 24UR: Razmere v Forminu
    02:12
    Iz 24UR: Razmere v Forminu
  • Izjava ministra Šarca o stanju v Pesnici in Šentilju
    02:08
    Izjava ministra Šarca o stanju v Pesnici in Šentilju

Situacija na severovzhodu Slovenije, kjer je zaradi obilnih padavin razglašeno rdeče opozorilo, se je popoldne zaostrila. Po podatkih Agencije RS za okolje hitro naraščajo reke in manjši vodotoki na območju Pohorja, Slovenskih goric, Haloz in Goričkega, ki se razlivajo oz. poplavljajo. Na Štajerskem in v Prekmurju je v le nekaj urah padlo od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Zaradi močnega deževja in razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov, ki večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reki Pesnica in Ščavnica, ki sta poplavljali že v prejšnjih dneh, spet naraščata. "Pričakujemo, da bo pretok obeh rek naraščal tekom cele noči, verjetno nekje jutri dopoldan pa bosta reki začeli updati," je v oddaji 24UR povedal hidrolog Janez Polajnar. Dodal je, da simulacije kaže, da morda vendarle ne bo prišlo do večjih razlivanj, kot je kazalo še včeraj.

V Ormožu ogroženih ali poplavljenih 50 hiš

Po besedah poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Ormož Ludvika Hriberška je na območju občine Ormož poplavljenih ali ogroženih 50 hiš. Sprožilo se je vsaj 15 plazov, na terenu je najmanj 200 gasilcev iz 15. gasilskih društev, ki na kritičnih delih postavljajo protipoplavne vreče. Iz regijskega štaba so jih dobili 4000, tisoč imajo svojih, nekaj pa so jih dobili lokalno. 

"Gre za enormno količino padavin, ki je v kratkem času padla na razmeroma majhnem območju. Posledično je poškodovana infrastruktura, hiše, ceste ..." je naštel. Kljub temu, da je poveljnik CZ že 25 let, česa takega še ni videl.  

S spodnjih fotografij je razvidno, kako se domačini s protipoplavnimi vrečami pripravljajo na scenarij razlivanja vodotokov.

V Forminu težave predstavlja podtalnica 

V Forminu v občini Goriščnica nedaleč od Ptuja se v številnih hišah borijo s podtalnico, ki neumorno poplavlja kleti, hkrati pa so v skrbeh, da bo reka Pesnica prestopila bregove in poplavila hiše. Gasilci so že včeraj pripravili protipoplavne vreče, da bi zaščitili, kar se da. 

"Črpamo že tri dni! Tri noči in štiri dni. Imam tri potopne črpalke in z njimi črpam vodo. Noč in dan," je v oddaji 24UR povedal Franc Meznarič, domačin in častni poveljnik PGD Formin. "Takšne podtalnice v kleteh do zdaj še ni bilo. Razlog so neočiščeni vodotoki," je dodal.

Da nikdar prej niso imeli takih poplav, pove tudi domačin Ciril Horvat. "Zdaj tri leta. Ker je zasipalo Pesnico." 

Zato pozivi državi. "Vemo, kdo skrbi za vode – da je to predvsem država, ki bi morala s pomočjo lokalne skupnosti to urediti. Sedaj bi morali biti tukaj strokovnjaki, videti te probleme in jih nemudoma reševati," opozarja Janko Erhatič, poveljnik CZ občine Gorišnica. 

Sicer je na delu ob reki od letos narejen nasip, a je to slaba tolažba, pravijo, če Pesnica na drugem koncu še vedno grozi, ljudje pa imajo polne roke dela s črpanjem podtalnice iz svojih hiš.

Šarec: Vojska je že na terenu

Popoldne se je minister za obrambo Marjan Šarec skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom mudil na Štajerskem. Med drugim so si ogledali razmere v Zgornjih Dobrenjah, kjer zemeljski plaz ogroža hišo. 

Kot je Šarec povedal v izjavi za javnost, so glavna težava v Pesnici in Šentilju zemeljski plazovi, ki jih je ogromno, saj je teren podvržen plazovitosti, v primeru nadaljnjega močnega deževja pa bodo težava postali tudi vodotoki. "Kar se tiče ukrepanja, bomo ravnali podobno kot lani na Osilnici na Kolpi. Inženirska enota Slovenske vojske bo omogočila prehodnost tam, kjer so hiše odrezane od sveta in naredila ceste prevozne. Kjer bo potrebno, bomo zagotovili kontejnerje za bivanje ... Skratka mi bomo opravili tisto nujno intervencijo, potem so na vrsti druge službe, ki bodo ugotovile škodo itd."

Pozneje je Šarec za oddajo 24UR povedal, da gredo v skladu z novo odredbo o pripravljenosti na teren bistveno prej. "Ta hip je že aktivirana vojska, ki bo že nocoj poskušala sanirati nekaj poti do objektov, kajti glavni problem je, da so objekti odrezani od sveta in to mora biti čim prej sanirano, ker je glavna naloga obvarovati premoženje in ljudi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, ali občine lahko računajo na pomoč države, je minister dejal, da je to situacija, kakršnih so že vajeni iz preteklosti. "Zagotovo bomo morali napeti skupne moči, kajti gre za manjše občine, ne gre za velike proračune. V nadaljnji fazi se bo govorilo tudi o tem, da bodo ljudje čim prej spet lahko zaživeli normalno."

Ob vseh vremenskih neprilikah in klimatskih spremembah lahko takih dogodkov pričakujemo še več, zato se je treba primerno odzivati, je še opozoril.

'Situacija se spreminja iz minute v minuto'

Behin pa je v oddaji 24UR povedal, da se situacija na terenu spreminja iz minute v minuto. "Če smo še pred eno uro in pol imeli težave predvsem z zemeljskimi plazovi zaradi večdnevnega deževja, sedaj že poplavljajo reke in se sprožajo novi plazovi, kar pomeni, da se bodo aktivirale vse enote, ki jih imamo na nivoju občin in tudi države pri preprečevanju samih poplav in odstranjevanju posledic. Istočasno smo tudi že aktivirali mobilne enote za nastanitev določenih kapacitet ljudi, ki v svojih objektih ne morejo več normalno živeti," je povedal. 

Evakuacije za zdaj k sreči še niso bile potrebne, a glede na obilno deževje se zavedajo, da bo noč naporna in upajo na najboljše. "V tem primeru poplav smo nekoliko hitreje stopili v preventivni del, pripravljenost in aktivacijo drugih enot, tudi s prečrpavanjem večjih količin vode in vseh potrebnih sredstev na nivoju države, regije in tudi občine." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

K sreči je sedaj glavni padavinski pas že zapustil Slovenijo in v prihodnjih dneh ne bo več močneje deževalo, napovedujejo vremenoslovci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
16. 05. 2023 21.50
-3
Ne vem a se ne zavedate evolucije zemlje in samo obsojate podnebne" spremembe!!bolno in amatersko do skrajnnosti!!
srecnii
16. 05. 2023 21.30
-1
Kaj ljudje počnejo da ne morejo prej uredit strug in ostalega. Vsi sam kažejo s prstom na druge, lopate v roke in naročit bagra, je lažje vzet nov avto it na dopust, in zapravljat denar za brezveze
Svetec 2021
16. 05. 2023 21.46
+3
Halo kaj je s teboj od kdaj pa lahko samo urejaš take struge pa na zemljišču ki ni tvoje????
razerznak
16. 05. 2023 21.25
+1
cesto zalilo, avto pa pred občino parkiru
big brother
16. 05. 2023 21.18
+7
Če živiš v mestu, je malo verjetno da te bo ogrozil kakšen plaz, enako tudi v vaseh, če pa boš rinu globoko v naravo čez hribe in doline, vse prekopu in uniču še zadn neokrnjen kos zemlje z zidi, e pol bo slej al prej rezime. 50.000 vikendov je v Sloveniji, je to normalno?
big brother
16. 05. 2023 21.15
+5
Narava je vsakemu dala svoje mesto na zemlji, človek si zdaj lasti vse in narava kaznuje.
big brother
16. 05. 2023 21.15
+2
Vi kr strelite medvede, bote mel polet tenis žogce iz neba. Ne se igrat z naravo
big brother
16. 05. 2023 21.14
+3
Če delaš proti lastnemu narodu in lastnim živalim pride plačilo narave.
big brother
16. 05. 2023 21.12
+1
Danes govorite o aktivacije vojske, vojska se vedno lahko aktivira, samo če bi to naredil Janša bi blo 15 izrednih sej in 125 člankov na tem portalu
big brother
16. 05. 2023 21.10
+4
Kolko medvedov ste postrelil? Za vsakega posebej bo narava vrnla. Bogi ljudje, ki plačujejo grehe norih ljudi
spectator935
16. 05. 2023 21.12
+4
tmj
16. 05. 2023 21.35
+1
Svetec 2021
16. 05. 2023 21.47
+0
ZKP.
16. 05. 2023 21.05
-2
Temne sile to počnejo. WEF, KABALA, DEEP STATE, vsi podkupljivi politiki tudi slovenski med njimi, golob, fajon , klokočarka, mesec, kordiš, bratušek in ostali prodali dušo hudiču.....vse več kosovarjev, vse več azilarjev.....vse je povezano da se evropa uniči z belo raso vred...nič pridelkov...žrli boste žuželke, črve itd....
Jožajoža
16. 05. 2023 20.58
+4
Vsa sreča,da je na oblasti slovenska leva vlada.leve vlade delajo za ljudi,desna,janšistična pa za svoje žepe.
big brother
16. 05. 2023 21.10
+2
Aha hahaha delajo, kanalizacijo čez glavni vir pitne vode. Ti si genij
big brother
16. 05. 2023 21.11
+0
Mogoče delajo za tebe, ker imaš veze še iz cajtov Kumrovca
ActiveR
16. 05. 2023 20.46
+3
Ah Šarec ... preventiva je vse kaj drugega kot vojska na terenu. Kje so res tebe našli, verjetno je toliko božjih solza, ko vas leve butalce oni od zgoraj gleda.
Uroš
16. 05. 2023 20.15
+6
Če bi Janševa vlada aktivira vojsko, bi folk protestiral.
Jožajoža
16. 05. 2023 20.59
+6
Janševa je aktivirala policijo in vojsko,da je pretepala narod
big brother
16. 05. 2023 21.11
-2
lakala28
17. 05. 2023 18.34
Ja, še posebej tista starejša gospa, ki so jo policisti valjali po Trgu revolucije je bila nasilna. Pa še nora praviš? Bogi bogi kletni glasnogovorniki.
Vizi892
16. 05. 2023 20.11
+10
Končno vojska v pripravljenosti.
Ljhdsvd
16. 05. 2023 20.09
+0
Vojska in naš Marjan so pripravljeni.
Jožajoža
16. 05. 2023 21.00
+1
User2201357
16. 05. 2023 20.03
+0
Pri vojski je problem nadur. So rekli, da brezplačno ne gredo nikamor. Toliko o pripravljenosti nekaterih
Izvidnik Davidson
16. 05. 2023 19.40
+10
Je pa res! Ko je Puklasti bil na položaju sem bil v SV(14let PČ). In kr, in kr, in kr, se je čakalo da Vojaki kaj naredijo za SLO Narod! Verjemite, imamo mnogo SLO Vojakov ki želijo pomagati!!!Poveljevanje je problem!!!Lp
sektor1
16. 05. 2023 20.30
+3
poveljevat zna moj fotr.... problem so vedno sredstva, kdo bo to kril.
čokolino23
16. 05. 2023 19.24
+19
JE TREBA VODOTOKE OČISTIT IN POGLOBIT NARAVOVASTVENIKI !!!!!
Natodefinkica
16. 05. 2023 19.17
+10
Jim bo pokazal video, kako je pulil CIPRESO. ))) vredno ogleda..