Slovenija

Levica odgovarja: Predsednik vlade zavaja

Ljubljana, 06. 10. 2019 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ Ti.Š., U.Z./ STA
Komentarji
1074

Po maratonski in kaotični seji glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost in pozivu prvaka SD, ki koaliciji in Levici svetuje, naj vzameta 'pamet v roke', se je oglasil še premier. "Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil," je na Facebooku odgovoril 'vzgojitelju' Židanu in Levici. Iz Levice odgovarjajo, da premier zavaja.

Predsednik vlade Marjan Šarec se je na družbenem omrežju Facebook odzval na dogajanje ob ukinjanju dodatka za delovno aktivnost. Obregnil se je tako ob ravnanje Levice kot tudi nekaterih v koaliciji. "Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil," je zapisal premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potem ko je v četrtek vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ za delo pa je na maratonski seji ob nasprotovanju Levice pozno ponoči podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, so v Levici ocenili, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja s koalicijo. K umiritvi razmer je v soboto pozval predsednik DZ in koalicijske SD Dejan Židan, ki je med drugim zapisal, da če ne bodo v naslednjih dneh vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožajo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna.

"Poziv 'vzgojitelja' je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija ne koalicija, Levici," je danes zapisal premier. Ob tem je spomnil, da so na četrtkovi seji štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. "Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira s SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more," je še dodal.

Denarna socialna pomoč in dodatek za delovno aktivnost sta se nevarno približala minimalni plači in povzročila past neaktivnosti, meni Šarec.
Denarna socialna pomoč in dodatek za delovno aktivnost sta se nevarno približala minimalni plači in povzročila past neaktivnosti, meni Šarec. FOTO: AP

Ob očitkih o protisocialnem delovanju je spomnil, da je vlada ohranila višino denarne socialne pomoči in bo letos zanjo namenila približno 270 milijonov evrov, kar je 125 milijonov več, kot so namenili leta 2012, v času največje krize. Po drugi strani pa je bilo kriznega leta 2012 65.000 upravičencev do socialnih prejemkov, danes jih je 91.000.

Glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost je pojasnil, da je cilj pristojnega ministrstva motivirati ljudi, da bi delali, ter hkrati bili polno pokojninsko in invalidsko zavarovani. Denarna socialna pomoč in dodatek za delovno aktivnost sta se nevarno približala minimalni plači in povzročila past neaktivnosti, je navedel.

Ob v javnosti izpostavljenem primeru matere prostovoljke je izpostavil, da so matere samohranilke upravičene do drugih socialnih transferjev (subvencija vrtca, subvencija malice, kosila, subvencija najemnine, oprostitev zdravstvenega zavarovanja, otroški dodatki, štipendije ...). Dobijo tudi preživnine od očetov, če je ti ne plačujejo, pa se materi preživnina izplača iz preživninskega sklada.

Očitek, da bo država na plečih revnih privarčevala 16 milijonov evrov, je zavrnil z navedbo, da jih bodo namenili za javna dela, da bodo nevladne organizacije in lokalne skupnosti te osebe zaposlile in jih primerno plačale. Prav tako bodo skupaj 90 milijonov, od tega je 60 milijonov evropskih sredstev, namenili še za druge ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

'Jaz tebi lahko vse, ti meni ne'

Šarec je danes še zapisal, da poslance Levice spoštuje, a jim očital, da ne želijo prevzemati funkcij in odgovornosti. "Delovanje po načelu 'jaz tebi lahko vse rečem, ti meni ne smeš, ker si minister, državni sekretar ali predsednik vlade, posledično pokvarjen in nezaupanja vreden' je zgrešeno," je prepričan Šarec.

Dotaknil se je tudi dogajanja v koaliciji: "Seveda pa je pred nami sprejemanje proračuna za leti 2020 in 2021, kjer pa nekateri v koaliciji že napenjajo elastiko. Mogoče bi bilo dobro kdaj prevzeti ministrski resor, ki bi ustrezal tem zahtevam in potem ne bi bilo razkoraka med interesi države in stranke, ki ji pripadajo."

Po Šarčevih besedah je stranka LMŠ korektna in ne vlaga dopolnil, kadar je tako dogovorjeno, in ji tudi ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada - dvomi namreč, da obstaja interes za predčasne volitve -, "se bo kdo drug moral vprašati, zakaj se je to zgodilo, ne mi".

Levica pravi, da bo nadaljevala z delom proti ukinitvi dodatka za aktivnost, saj je to delo za ohranitev temeljev socialne države.
Levica pravi, da bo nadaljevala z delom proti ukinitvi dodatka za aktivnost, saj je to delo za ohranitev temeljev socialne države. FOTO: Bobo

Levica odgovarja: Kdor dela za socialno državo, je proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost

V Levici premierju očitajo zavajanje. Kot so zapisali v odzivu, Šarec v kontekstu ukinitve dodatka govori o prostovoljcih, medtem ko bo ukrep najbolj prizadel revne zaposlene, ki so sedaj prejemniki tega dodatka, in njihove družine. Med najbolj prizadetimi pa bodo enostarševske družine in družine, kjer je zaposlen samo en starš. Z bistveno nižjimi prihodki bo po njihovih navedbah moralo preživeti 10.000 gospodinjstev, med njimi več kot 1200 enostarševskih, od tega 6000 zaposlenih posameznikov in staršev.

Ukrepi na področju zaposlovanja, ki jih vladni predstavniki navajajo kot protiukrepe ukinitvi dodatka, po navedbah Levice ne veljajo za večino prejemnikov, ki so že zaposleni in že vključeni v trg dela. Za slednje tudi ne vzdrži navedba, da se jih bo z ukinitvijo dodatka motiviralo za delo, saj so že zaposleni. Premierju pa v Levici očitajo zavajanje tudi v delu, ko piše o drugih socialni transferjih. Kot poudarjajo, to ne spremeni dejstva, da bodo družine z revnimi zaposlenimi in družine, v katerih je zaposlen le en starš, imele manjšo denarno pomoč in manjšo skupno vrednost pomoči, ko se upoštevajo vsi socialni transferji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1074)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berdem
07. 10. 2019 18.43
+1
Mogoče ima prav, vendar naenkrat ne bo šlo.
ArkaMast
07. 10. 2019 12.11
-4
Nove volitve. Sarec bo sestavil novo vlado samo z Levico, pa bo.
Uporabnik443897
07. 10. 2019 17.30
+2
Secstrinjam Kućan : Janši in rezultat 75 : 25 in tako bo do britkega konca Slovenije !!!
Uporabnik113189
07. 10. 2019 12.05
+5
Ukrep, ko so ukinili dodatek bo res zelo težko padel na mnoge družine in ni mi vseeno. V smislu politike pa se mi vseeno zdi ukrep pravilen. Ukrepi sociale imajo namreč veliko učinkov in niso vsi dobri.. Če država bogato deli denar davkoplačevalcev ženskam kot samohranilkam s svojim ukrepom tudi izvaja politiko pospeševanja oziroma rasti števila samohranilk, ker današnji moški v hudi borbi za delo velikokrat ne zmore prinesti dovolj veliko plačo, pa še mnogokrat pristane tudi na cesti, dohodek družine trpi.. Zato ženska izbere lažjo pot, od očeta zahteva preživnino, gre svojo pot in sama "lagodno" živi od svoje plače in državne podpore. Skratka takšna politika hkrati financira neželjeno razbijanje družine. Potem so še drugi vidiki, namreč marsikatera samohranilka težko prenaša srečno zakonsko življenje sosednih družin in jih poskuša razbiti, to primitivno dejavnost žensk dandanašnji pari še niso osvojili, ker jih niso poučili o zgodbah iz preteklosti. Potem se ta krog širi in nastane današnja dekadentna družba ( v zgodovini jih je bilo kar nekaj, vse so žalostno propadle). Citat iz gradiva o demografskih gibanjih "Na zniževanje rodnosti je pomembno vplival pojav sodobnih kontracepcijskih sredstev, zmanjšanje vloge družine, večje izobraževanje in zaposlenost žensk ter posledično manj časa za otroke". Torej če želi država izvajati pravilno politiko, v pogojih daleč prenizke rodnosti, potem bodo potrebna zdravila in ta so običajno grenka. Dejstva so neizprosna, družba, kjer je življenje težje, se bolj združuje v družine, ima več otrok, ker se ne more zanašati da bo živela na račun davkov in "sociale". Stiska povečuje rodnost. Tisti ki niso sposobni reprodukcije pa z izboljšanjem standarda družin doživijo slabšo kakovost življenja. Nekateri so v tej dilemi prepričani, da je bolje uvoziti tujce, da bi podaljšali svoj "raj na zemlji" in izumrtje nacije v zameno za visok standard jih ne moti. Očitno je ta vlada bolj desna, kot smo pričakovali in podpora Jelinčiča je razumljiva. Hkrati je tudi davčna reforma kjer se srednjemu in višjemu razredu omogoča višji zaslužek pragmatična. Ker sosednje države "kradejo" naše izobražene državljane, je potrebno vsaj izboljšati pogoje, če jih ni mogoče izenačiti. Navsezadnje je potrebno nekaj ukreniti da se ta kraja intelektualcev in strokovnjakov iz naše države vsaj zmanjša če je zaustaviti ne moremo. Je pa res, da bo za nekatere življenje težje in da se bo potrebno postaviti na lastne noge in prenehati s pričakovanjem da bo država pobirala davke od tistih ki delajo za tiste, ki niso sposobni preživeti samega sebe. Ali drugače, sociala za invalide in bolne, vsi ki to niso, pa bodo prisiljeni močneje zavihati rokave za svoje preživetje. Konec je korenčka, palica je na delu. Za desno razmišljanje povsem logično mar ne?
FC Chelsea2
07. 10. 2019 11.40
+1
Kako je zdaj kaj v vrtcu so se že pobotali in vsi veseli?
dragan krstic
07. 10. 2019 11.31
-1
Ne vem kako boste levakarji na novih volitvah do nove antijanša koalicije in vlade. SAB in SMC bosta out, Kohl mogoče 3 ali 4 poslance, Židan kakšnih 7 do 8 in LMŠ recimo maksimalno 30. A boste vzeli Lukca in Zmagota. Ufff to pa bo vlada.
Sava Sava
07. 10. 2019 21.24
+0
In s kom bi šele JJ sestavljal vlado, koga bi prepričal!? Ufff..., ufff!
TargetHacker
07. 10. 2019 11.22
+7
Najbolje je naliti si čistega vina. Teran bi bil kar primeren, kajne Židan?
sodelujem
07. 10. 2019 10.49
+2
Bili so časi,ko so nekateri imeli vse.Danes tudi nekateri imajo vse.Katerega leta pa je Smolar pel--Zavod za zaposlovanje...
poneumljanje
07. 10. 2019 10.19
+5
A je že pozvonilo, mogoče kdo ve ?
korintos23
07. 10. 2019 10.16
+0
Bomo videli kako to bo, si je mustače pustil in misli kot kmet o koruzi: kjer mustač tam klas?
korintos23
07. 10. 2019 10.13
+7
Kaj čaka vlada v senci, vse imajo znanje in opremo, zakaj ne gredu vun na ulice, je mogoče že premrzlo?
poneumljanje
07. 10. 2019 10.16
+3
kevocare
07. 10. 2019 10.06
+10
pač človek nima karizme..misli da jo ma stem da naklada in prodaja prazne bučk..
kevocare
07. 10. 2019 10.05
+1
ta mesec že zgleda kod da je z lune izpado,kje pa da bi še kako korist naredo za ljudi..
kevocare
07. 10. 2019 10.02
+1
dajte dragi folk skapijrat da nas samo hranijo z praznimi idejami/obljubamimi pa to podpiramo..
korintos23
07. 10. 2019 10.12
+4
Principat
07. 10. 2019 09.54
+11
Luka je vzornik mladim in to tepe slovenijo, ni okusil delovnega kolektiva , nima pojma kaj je reševat situacijo v gospodarstvu, njegove miselne naloge nimajo teže so le milni mehurčki ,solit pamet populistično govoriti in ne imeti nobene odgovornosti je neodgovorno in zavajajoče , če je tako dober exspert zakaj ni prevzel ministrskega stolčka ali kateri drugi iz Levice , navadni polenometalci in nakladači, od teorije je le 57 % v realnosti realizirano
prašek
07. 10. 2019 09.55
+0
Ufff, si se pa razhudil ☺ Ampak si pa prav povedal !
ironi
07. 10. 2019 10.15
-5
Gospod PREMIER, ne dajte se, le objektivni bodite, ker Vi, Ste odgovorni za državljanke in državljane, kako bomo živeli. Ostalo, kot je navedeno zgoraj, te temeljito drži. Kar sejete tu v DZ, boste želi na volitvah, saj volivci niso več tako nepismeni, kot je to bilo nekoč. Davkoplačevalci Vas plačujejo in delajte za njih, drame pa pustite gledališki dejavnosti, ker živi od neposrednega trga.
ina5785
07. 10. 2019 11.37
-2
ironi - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
kevocare
07. 10. 2019 09.51
-7
evo ga lukca opet eden z kvazi idejame,kot preostali njegovi predhodniki ala mini kučan..žalostno da naš folk ne skapač da na žalost v naši skorupirani državi ni človeka ki bi znal delat na tem da bi lahko vska dostojno živel kateri bi bil zaposleni,ne na sociali..zato bi bilo odličnoda bi mi navadni smrtniki dosegli to da bi tujci zavladali naši državi kateri delajo v svoji državo pošteno za ljudi kateri delajo pošteno..naše muti barične politike pa v proizvodnjo na tekoči trak,da občutijo zasluženo delo za zaslužen denar..katerega se zdaj ne zavedajo ker nas samo nategujejo in so sten preplačani..tako da žalostno da nateguješ ljudi že vse od osamosvojitve in te še sten lajčni folk nagrajuje..tako da želim da nam zavladojo tujci z švice ali nemčije..
korintos23
07. 10. 2019 09.52
+7
Kak čuješ za Kučana si takoj celi v dreku! hahahaha
RUGIEVIT
07. 10. 2019 09.44
+13
Najprej naredite red,kdo vse prejema socialo ! Potem nehajte lenuhe krmit! Levica za lenuhe!! Ker ni dovolj domačih ,jih treba uvozit!
korintos23
07. 10. 2019 09.51
+8
Domači nočejo delati pa jih morajo firme uvažati. Ti ne bi delal fizično?
cirenij
07. 10. 2019 10.17
+4
Na odgovornost poklicat vlado, ki je ukinila obrtne šole. Zato danes uvažamo visoko kvalificirane varilce in ostale. Naši pa vsi študirajo. V Švici je 80:20 v korist delovnih.
ina5785
07. 10. 2019 11.40
+0
cirenij - Šarec je šele ENO LETO PM! Zato boste MORALI POKLICATI preeeeejšnje vlade, da odgovore na tvoje vprašanje! Kolikor sem ZASLEDILA, se je NOV UČNI PROGRAM šele letos ZOPET NORMALEN uvedel za poklicne šole!
sLOVEnec56
07. 10. 2019 09.28
+7
Luka!Kakšen je to dodatek za delovno aktivnost? A ni to plača?!
prašek
07. 10. 2019 09.29
+0
korintos23
07. 10. 2019 09.47
+7
Počakaj malo, Lukec še fizično ni delal pa se mu je malo zataknilo! hahaha
ROMELS
07. 10. 2019 09.22
+9
Lukec! Govorjenje ali govoričenje je eno, izvedba je pa povsem nekaj drugega. Predlagam ti malo neke prakse v kaki železarni ali pa veliki kmetiji. Javnih podjetij pa se izogibaj, ker se tam hitro navlečeš lopovskih navad.
prašek
07. 10. 2019 09.25
+1
Lukec zdaj drevo trese, da bi kake pol milijarde dol padlo. Pa mu nikakor ne uspe !
prašek
07. 10. 2019 09.16
-10
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !
prašek
07. 10. 2019 09.17
-6
Lukec je pa zelo pogumen postal, odkar mu je brada pognala !
Castrum
07. 10. 2019 09.14
+1
@ kori, ker očitno primanjkuje vedenje, ti moram vseeno razložiti, da ima država Slovenija še vedno 11 milijard € premoženja / lastništva v mnogo slovenskih podjetjih: Krki, Luki Koper, Loteriji Slovenije, Petrolu, Zavarovalnici Triglav, Telekomu, A Banki, Elektor podjetjih po Sloveniji, Hit, Luka Koper, .......
korintos23
07. 10. 2019 09.48
+2
Spodaj cvilite kako je težko pri privatnikih delati, da rožice cvetijo v državnih službah, za kaj ste se pa potem borili leta gospodove 1991, za privatizacijo ali podržavljanje. Res dosti veš.
korintos23
07. 10. 2019 09.53
+2
V Trstu kafu tudi oni od tam spodaj kuhajo, to te pa ne moti?
Castrum
07. 10. 2019 09.53
-3
he,he,he, kori, kori, državne službe so eno, lastništvo države v gospodarski družbi je pa nekaj povsem drugega. Pa to ja vsak osnovnošolec že ve! Ajajajaj kori, spet mešaš hruške in jabolka.....
Castrum
07. 10. 2019 09.58
-3
Koriću, ma zakaj vi wannbe levaki vedno in vedno na argumente odgovarjate s cenenimi žalitvami in votlimi forami? Kakšno dodano vrednost pogovora vidite v takem besedičenju? Res me zanima !
korintos23
07. 10. 2019 10.03
+2
Castrum, ker zate ljudje druge vere in barve kože niso ljudje, samo zato.
korintos23
07. 10. 2019 10.12
+0
Castrum
07. 10. 2019 10.14
-1
"ker zate ljudje druge vere in barve kože niso ljudje".......wau kori, to pa je izjava vredna inteligentnega človeka. Ni kaj....
ina5785
07. 10. 2019 11.41
-5
Groucho Marx
07. 10. 2019 13.14