Slovenija

Šarec po ugrabitvi 79-letnika: Varnostni sistem deluje

Ljubljana, 09. 05. 2019 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Marjan Šarec je v odzivu na pozive po zaščiti meja pred ilegalnimi migracijami zagotovil, da nacionalnovarnostni sistem deluje. V njegovem kabinetu so dodali, da so bili ustrezni ukrepi sprejeti in se izvajajo, zato v tem trenutku ni potrebe po sklicu Sveta za nacionalno varnost. Na ministrstvu za obrambo so potrdili naše informacije, da ima vojska že pripravljene dodatne enote za pomoč pri varovanju meje, če bo MNZ izrazilo željo za to.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Dovolj imamo'
    03:17
    Iz 24UR: 'Dovolj imamo'
  • Iz SVETA: Opozicija zahteva sklic Sveta za nacionalno varnost
    01:26
    Iz SVETA: Opozicija zahteva sklic Sveta za nacionalno varnost
  • Iz SVETA: Domačini so prestrašeni
    02:37
    Iz SVETA: Domačini so prestrašeni
  • Iz SVETA: Pogovor s Petrom Skerbišem o ilegalnih prehodih meje
    02:25
    Iz SVETA: Pogovor s Petrom Skerbišem o ilegalnih prehodih meje
  • Iz SVETA: Civilna iniciativa napovedala protestni shod
    02:00
    Iz SVETA: Civilna iniciativa napovedala protestni shod
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na ugrabitev
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na ugrabitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina
  • Iz 24UR ZVEČER: Janez Ogulin o ugrabitvi
    02:33
    Iz 24UR ZVEČER: Janez Ogulin o ugrabitvi
  • Iz 24UR ZVEČER: Kocjanova o tem, kaj zahtevajo od vlade
    06:59
    Iz 24UR ZVEČER: Kocjanova o tem, kaj zahtevajo od vlade
Premier Marjan Šarec se je na dogajanje odzval v izjavi za medije ob neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU v romunskem Sibiuu.
Premier Marjan Šarec se je na dogajanje odzval v izjavi za medije ob neformalnem srečanju voditeljev držav članic EU v romunskem Sibiuu. FOTO: Miro Majcen

Po sredini ugrabitvi 79-letnika v Beli krajini, katere so osumljeni tujci, ki so v državo prišli nezakonito, se iz nekaterih strank in civilnih iniciativ vrstijo pozivi k boljši zaščiti meje s Hrvaško, ki bi preprečila nezakonite migracije. V SDS so zahtevali tudi takojšen sklic seje Sveta za nacionalno varnost. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozivu se je pridružila tudi neparlamentarna stranka SLS. Nosilka liste NSi za evropske volitve Ljudmila Novak pa je povedala, da je "končno čas, da predsednik vlade preneha ignorirati opozorila ljudi in nekaj ukrene". Poudarila je, da je treba mejo zavarovati z vsemi močmi, a seveda na zakonit način.

V SMC po ugrabitvi 79-letnika v Beli Krajini, ki so je osumljeni migranti, pričakujejo, da bodo naši varnostni organi ustrezno zagotavljali varnost državljanov ter ustrezno varovali našo zunanjo mejo. Do incidentov takšne narave do zdaj ni prihajalo, zato pričakujejo dodatne aktivnosti policije in drugih pristojnih institucij, so poudarili v SMC.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je v odzivu na ugrabitev domačina v Beli krajini, česar so osumljeni migranti, obsodil vsakršno kriminalno dejanje. Po njegovih navedbah je pomembno, da policija, ki ji zaupa, opravi svojo nalogo, in da kompetentne osebe poskrbijo za varnost državljanov, a da morajo ob tem postopati mirno in ne prestrašiti ljudi. V SD po besedah Hana tudi s sklicem sveta za nacionalno varnost ne bi imeli težav, a je zdaj najbolj pomembno, da policija opravi svojo nalogo.

Civilne inciative na meji v soboto napovedale skupni protest

Črnomaljski župan Andrej Kavšek pa je državo in ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj okrepita tehnično varovanje meje s Hrvaško. Opozoril je tudi, da je ključno to, da bi morali vsi od države pa do preostalih deležnikov zdaj storiti vse, da se ljudem ob schengenski meji vrne občutek varnosti.

Župan se je odzval tudi na napoved protesta, ki ga je za v soboto popoldne v Črnomlju napovedala Civilna pobuda Bela krajina, katere pobudnica je tudi njegova protikandidatka na zadnjih županskih volitvah iz vrst SDS Maja Kocjan.

"Ta dogodek je sodu izbil dno, dovolj imamo!" Takšno je namreč sporočilo Civilnih iniciativ ob meji. Vlado pozivajo naj končno začne ukrepati.

V Beli Krajini, pa tudi v Ilirski Bistrici in na Škofijah poudarjajo, da že dve leti poslušajo samo obljube, medtem ko se sami, kot pravijo, spopadajo z vse več vlomi v hiše in vikende, vse pogostejše so kraje avtomobilov, ljudje ponoči ne upajo iz hiš. Vlado celo pozivajo naj mejo zapre in tja pošlje vojsko, sicer se bodo z vaškimi stražami obvarovali sami.

Ob tem dogodku se je v Črnomlju združilo več civilnih iniciativ, ki vladi sporočajo, da imajo nedovoljenih prehodov meje dovolj, da migrantom nasprotujejo, prav tako tudi migrantskim centrom ob meji. Za soboto so zato napovedali skupni protest, na katerem bodo vladi še enkrat jasno in glasno sporočili svoje zahteve.

Župan je na to dejal, da je pravica ljudi, da povejo svoje mnenje. To morajo sicer po njegovem storiti miroljubno in se pri tem izogibati populizmu. "Treba je biti miren in realen, saj to niso populistične, temveč resne teme, resnost in mirnost pa sta ključ vsake resne komunikacije," je poudaril.

Šarec: Ukrepi za varovanje se sprejemajo

Premier Marjan Šarec je sicer danes zatrdil, da se ukrepi za varovanje meje sprejemajo. Spomnil je, da je vlada zagotovila dodatnih 15 milijonov evrov za varovanje schengenske meje. Pred dnevi so aktivirali posebno enoto policije in za pomoč zaprosili tudi vojsko. Tečejo pa tudi naročila za dodatno panelno ograjo. 

Na ministrstvu za obrambo so potrdili naše informacije, da ima slovenska vojska že pripravljene dodatne enote za pomoč pri varovanju meje, če bo MNZ izrazilo željo za to.

"Naš predlog znotraj Evropske unije, ki smo ga že večkrat poudarili, je da bi moral Frontex nujno začeti varovati zunanjo mejo Evropske unije. To pa je meja med Hrvaško in Srbijo ter Hrvaško in Bosno in Hercegovino. To bi bil še dodaten ukrep, ki bi bil zelo dobrodošel pri soočanju s temi migracijami." Ocenil je, da se to še ni zgodilo, ker "Evropska unija ni vedno dovolj učinkovita pri svojih odločitvah".

Vinograd, kjer so ugrabili 79-letnika: Po ugrabitvi 79-letnika v Beli krajini, katere so osumljeni tujci, ki so v državo prišli nezakonito, se iz nekaterih strank in civilnih iniciativ vrstijo pozivi k boljši zaščiti meje s Hrvaško.
Vinograd, kjer so ugrabili 79-letnika: Po ugrabitvi 79-letnika v Beli krajini, katere so osumljeni tujci, ki so v državo prišli nezakonito, se iz nekaterih strank in civilnih iniciativ vrstijo pozivi k boljši zaščiti meje s Hrvaško. FOTO: 24ur.com

Šarec je zagotovil, da sistem deluje in da tudi pri sredinem primeru ne vidi nobenih manjkov ukrepov s strani policije. Spomnil je namreč, da so bili ti migranti že enkrat prijeti.

Danes gre za organizirane tihotapske združbe

Nihče pa ne zanika, da migracije so, je dodal. "Treba je povedati, da to ni primerljivo z letom 2015, kjer so bili ljudje v teh kolonah popolnoma nekaj drugega. Danes gre za organizirane tihotapske združbe, za ilegalne migrante. Slovenska policija deluje in ukrepa v skladu s svojimi pooblastili," je dejal premier.

Dodal je, da bo v prihodnje treba razmisliti o pravi politiki glede migracij, tako leva kot desna politika sta po njegovih besedah ekstrem. "Prava pot je samo sredinska pot," je dodal.

Šarec je hkrati poudaril, da je tik pred evropskimi volitvami na dogajanje treba gledati v tej luči: "Vemo, da se nahajamo tik pred evropskimi volitvami, da nekatere stranke rade uporabljajo to tematiko in tudi za soboto so že sklicani neki shodi. Zadeve se odvijajo kar precej hitro, če me razumete."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (838)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karel Car
10. 05. 2019 20.57
+8
Šarec je bil kot komedijant smešen ,sedaj pa je še bolj smešen,sploh ne ve zakaj se gre...
frigulefragule
10. 05. 2019 14.30
+2
Haha sej reforme nobene podpora mu pa raste
PejtGaPogledatBrane
10. 05. 2019 10.31
+5
Slovenija, katere mnenje v svetu šteje bore malo, je prav tako vedno prikimavala zahodu, ko se je ta odločal za invazije na arabski svet. Še svoj mini zračni prostor je odprla, ko so 'zavezniki' poleteli iz Aviana. Torej, zelena luč s strani Slovenije za napad na države, ki imajo nafto in ostale dobrine je povzročil katastrofo tamkajšnjim ljudem. Sedaj ti ljudje prihajajo sem in delajo štalo pri nas. In kar naenkrat ste vsi skočili v luft. Se pravi, mi lahko se.rjemo dol, ampak njih pa nočemo videti tukaj. KAJ KOJI K...NAŠI POLITIKI PRIKIMAVAJO ZRAČNIM NAPADOM ZAHODA????ZRIHTAJTE ZDRAVSTVO!!! ZRIHTAJTE SLOVENIJO!!! ALI PA POSTANIMO ŠVICARSKI KANTON, verjetno nam bo boljše.
prašek
10. 05. 2019 09.56
-1
No ja, pa nič. Grem nazaj delat !!!
prašek
10. 05. 2019 09.53
-3
Na desni strani sama panika, predloga za varovanje meje pa ni nobenega ........ Res čudno, pa tako pogumen narod .......
Marija Gergar
10. 05. 2019 11.58
+2
Sej veš, kakšnega smo imeli v bivši Jugi, ko so nas izolirali zaradi zunanjega sovražnika,vojska in gnezda z mitraljezi. Ha, ha....sanja svinja , ups, medo , kukuruz!!!
prašek
10. 05. 2019 09.49
-1
No torej, a bo kaj ?????????? sam prašam
prašek
10. 05. 2019 09.45
-2
Sprejmem vse kritike, ampak pričakujem tudi "recept" za varovanje meje !
ArkaMast
10. 05. 2019 09.44
-1
Izjema potrjuje pravilo. Slovenija je ena bolj varnih drzav. ...ce je ta ugrabitev kao res resnicna je to to. Edini primer, pa se ta soft. Brez praske na avtu in cloveku. Bravo mi. Sarec ima prav. ... bojimo se lahko le skrajnih desnicarjev. Vemo kaj delajo po EU.
prašek
10. 05. 2019 09.42
-2
Spodaj vas sprašujem po kakšnem predlogu za zaščito 650 km meje !!!
prašek
10. 05. 2019 09.42
-3
mallonge
10. 05. 2019 09.44
+4
A se ti kaj kolca po Cerarjevih časih, ko si lahko prepisoval gradiva njegovega piarja? Šarec nima nič take propagande za prepis?
kritika1
10. 05. 2019 09.39
+4
V to, da sistem deluje niti ne dvomim, vprašanje pa je KAKO deluje, kako je učinkovit. Slovenija nima problemov v tem ali sistemi delujejo ali ne, vse deluje, tudi zdravstveni, šolski ... varnostni sistem, vprašanje je kako deluje, kako so ti sistemi učinkoviti. Več kot očitno je, da imamo težave pri varovanju južne meje kajti sama številka ilegalnih prehodov pove več kot dovolj. Če bi bila meja dobro varovana bi bilo poskusov ilegalnih prehodov bistveno manj. Že ta zadnji primer pove več kot dovolj, ker ni šlo prvič, poskusiš drugič enkrat uspe. Vse skupaj je kot slaba komedija, slovenska policija ilegalca ujame, izroči Hrvaški in potem se ta zgodba ponavlja. Zakaj? Kaj lahko naredi hrvaška policija? Nima kaj počet z njim, nastani ga v center od koder bo spet pobegnil! Gospod predsednik vlade, neštetokrat sem že zapisal, problema Slovenija ne bo rešila, rešimo ga lahko samo s sodelovanjem vseh držav in z enotno politiko. Tudi Hrvaška ima zaradi tega ogromno dela in nepotrebne obremenitve policistov, ker je vse skupaj Sizifovo delo! Avstrija ščiti svoje meje, Nemčija tudi, zakaj ne stopimo skupaj in sprejmemo dogovor kako naprej saj to kar delamo sedaj ni učinkovito. Na ravni EU je treba sprejeti dogovor in to uzakoniti, da je pravna podlaga, se se ilegalce deportira v matično državo in ni več vračanja v sosednjo državo, stroške mora nositi EU, ker je to interes celotne EU in ne samo držav, ki so na zunanjih mejah Šengenskega območja.
Marija Gergar
10. 05. 2019 09.38
+6
Šarec je hotel reči, da njegov sistem deluje...ogradil se je z 2M visokim zidom in zdej misli, da je varen!!! Oni vsi skrbijo za svojo varnost, ne pa za našo. Plačujemo jih pa mi!!
mallonge
10. 05. 2019 09.38
+6
Policija ni kredibilna institucija za preiskovanje migracij. Je politično pristranska, vodstveno nesposobna in položajno koruptvna. Skupaj z nesposobno vlado samo nabijajo, kako imajo vse pod kontrolo, v resnici pa podpirajo kriminal.
denden
10. 05. 2019 09.36
+5
Žal tudi za varnost velja, koliko denarja toliko muzike. Svoje vojske ne želimo imet, NATU ne bi plačevali, tistim nekaj policistom privoščimo malo več kot minimalno plačo, 3.81 eur za malico in minimalni regres. Ograja je tudi nesprejemljiva in predraga. Torej?
mallonge
10. 05. 2019 09.35
+7
deluje edino ddržava klovnov Erjavca in Šarca!
prašek
10. 05. 2019 09.31
-10
Torej, desnosučni guruji komentiranja, dajte kakšen predlog za zaščito meje !!!!!
prašek
10. 05. 2019 09.34
-10
Naj samo povem, da je druga klet CD zasedena ....
prašek
10. 05. 2019 09.35
-9
Balki30
10. 05. 2019 09.37
+3
Balki30
10. 05. 2019 09.39
+5
Zapret mejo....vojsko poslat....gotovo....to niso vojni begunci ampak ekonomski migranti....mamo 90k folka brezposelnih....ne rabimo novih....pa to
ROMELS
10. 05. 2019 09.40
+0
A tam spet kučko z alijem in franotom mešetari z orožjem?
ROMELS
10. 05. 2019 09.48
+1
Prašk- Povej zakaj? Menda je kučkotu zmanjkalo WC papirja.
vedezevalka1
10. 05. 2019 09.27
-5
Serpentinšek je povedal svoje in pika...
ROMELS
10. 05. 2019 09.19
+14
Varnostni sistem v sloveniji deluje, ko ni potrebe. Ko pa nastane potreba pa zataji. Kot, da bi zmanjkalo elektrike. Pa tako mastno plačane birokrate imamo za ta in še marsikateri, ne bodi ga treba, sistem.
palmamala
10. 05. 2019 09.17
+13
Sistem garantirano deluje. Italijani so nam 3 migrante takoj vrnili, avstrijci pa so poostrili nadzor na meji. Tako mi varujemo schengesko mejo. Lahko pa levnuharje vprašamo, kako bi pa oni še izboljšali delovanje varnostnega sistema, če pa ne vedo odgovora, pa naj ljudi ob mejah vprašajo za nasvet. Brez strahu, tega si tako ne upajo.
prašek
10. 05. 2019 09.29
-9
Jaz bi vse desnosučne guruje komentiranja razporedil po 650 km meje ......
mallonge
10. 05. 2019 09.39
+3
A, da boš ti v miru pasel svoje ovce na brezovškem bregu?
ROMELS
10. 05. 2019 09.42
+3
Vi, marmeladarji, bi pa imeli ta čas zabave. Kot v starih partijskih časih. A ne?
A si ti mal bogi
10. 05. 2019 09.16
+15
Kako deluje če so ugrabili nekoga?
palmamala
10. 05. 2019 09.12
+0