Slovenija

Šarec: SDH bi moral razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke

Ljubljana, 07. 06. 2019 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Marjan Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank ocenil, da bi moral Slovenski državni holding krepko razmisliti o nadaljevanju prodaja Abanke. "Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je objavil na družbenem omrežju Twitter.

Mediji so v zadnjih dneh objavili več informacij o ovadbi zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Iz nje izhaja, da jim Nacionalni preiskovalni urad očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, s čimer naj bi NLB pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku 277,38 milijona evrov. O tem so v četrtek na Televiziji Slovenija pripravili tudi oddajo. 
"Glede na včeraj videno v oddaji o sanaciji bank, bi moral SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke," je na družbenem omrežju zapisal premier Marjan Šarec. V SDH so navedli, da se na premierjeve besede še ne nameravajo odzivati

Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni. "Postopki glede prodaje Abanke, ki jih vodi SDH v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in potekajo skladno s postavljeno časovnico," so nedavno zatrdili na ministrstvu za finance.
Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni. "Postopki glede prodaje Abanke, ki jih vodi SDH v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in potekajo skladno s postavljeno časovnico," so nedavno zatrdili na ministrstvu za finance. FOTO: POP TV

Rok za prodajo Abanke, ki ji ga je postavila Evropska komisija v zameno za odobritev državne pomoči, se bo konec meseca iztekel. "Ne bi rad špekuliral, kaj se bo zgodilo, je pa stvar zaenkrat takšna, da lahko Evropska komisija banko proda tudi sama, če je mi ne bi," je o tem v sredo delaj Šarec in spomnil, da "sam ni bil navdušen niti nad prodajo NLB", za katero so veljale iste zaveze. "To so zaveze iz preteklosti, ki nas lovijo. Počasi bi rad prišel v obdobje, ko se bomo lotevali zadev, ki niso povzročene od drugih, in da bomo lahko prešli naprej, v nek razvoj," je poudaril premier.

Premier Marjan Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank ocenil, da bi moral Slovenski državni holding krepko razmisliti o nadaljevanju prodaja Abanke. "Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je objavil na družbenem omrežju Twitter.
Premier Marjan Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank ocenil, da bi moral Slovenski državni holding krepko razmisliti o nadaljevanju prodaja Abanke. "Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne," je objavil na družbenem omrežju Twitter. FOTO: Aljoša Kravanja

Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni. "Postopki glede prodaje Abanke, ki jih vodi SDH v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in potekajo skladno s postavljeno časovnico," so nedavno zatrdili na ministrstvu za finance. Neuradno naj bi ponudbe oddale Nova KBM z njenim lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v procesu nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.

Kot so nedavno neuradno pisale Finance, v SDH od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. Odpiranje ponudb in odločitev o izboru kupca je predviden za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
08. 06. 2019 16.15
Kolikor sem sledila tem bančnim štorijam so vanje več ali manj vpletene ve dosedanje vlade. In te iste ljudi imamo čast gledati že 28 let. Kje drugje bi se po razkritju dogajali odstopi s položajev kot po tekočem traku. Pri nas seveda ta moralna praksa ni v navadi. Vsi vpleteni so izgubili spomin. Res vprašanje, kako sploh lahko še odločajo v imenu ljudstva. Oh, če bi ljudstvo "spregovorilo" v njihovem jeziku.... 🤔
marker1
08. 06. 2019 14.10
+1
Banke in podjetja v državni lasti se prodajajo samo zato, ker je država slab gospodar in zato, ker so bili tisti, ki so že kupili njihove deleže nesposobni vodenja in so propadli s podjetji in bankami vred. Bank in podjetij se ne sme prodajati na jug. To je preizkušen recept za propad.
aristotel
08. 06. 2019 11.07
+3
Končno so padle nekatere maske gnilobe domačih hlapcev zunanjega interesnega velekapitala. Pravkar tečemo zadnji krog samostojnosti in to da se prepreči prodaja Abanke še edine koliko - toliko sistemske banke ki zagotavlja minimalno samostojno ekonomijo ter tudi politično po njej stegujejo roke sosedi in skladi kaj to pomeni se ve ! ampak ali bo politika zmogla reči STOP ker je EU komisija sokriva za razprodajo z razlogom uničenje bančnega sistema v Sloveniji ni res da mora biti vse privatno,pametne države na zahodu imajo državne banke ker se zavedajo kaj to pomeni ! Zapravili in podarili smo našo sistemsko banko NLB in s tem srednjeročno tudi samostojnost države a to se večina ne zaveda,niso nas samo od zunaj razprodali in uničili ampak tudi od znotraj, seveda nekateri so in bodo obogateli država pa dokončno postaja odvisna od dobre volje zunanjih vplivov kapitala. Slovenija ne da bi poskrbela za pošteno transparentno upravljanje kot to delajo normalne in skrbne države,ki jim je mar za sedanjost in prihodnost ne najlažje je prodati in si umiti roke,ki je tudi za drobiž prodala NKBM v NKBM SMO DAVKOPLAČEVALCI ne po svoji volji vložili 870 milijonov €, prodali pa za 250 milijonov € in sedaj ta banka dela odlično. In še ogromno odličnih podjetji, večina prebivalcev in volivcev se ne zaveda kaj za Slovenijo pomenila NLB. Bistvo lastnine je razpolagalna pravica,če nekaj prodaš, bo novi lastnik razpolagal s tabo,kakor bo želel in hotel in banke in gospodarstvo so temelj tega,tudi če prodamo vso premoženje bomo še vedno dolžni 15 milijard € in nimamo nič več če ni gospodarske samostojnosti nismo več država ampak podružnica kapitala in popolnoma odvisna od njega. Resnični zmagovalec v letu 1989 ni bila demokracija, ampak plenilski kapitalizem ki je prispeval k oblikovanju takšne družbe,ki ni samo manj pravična,ampak tudi manj svobodna, liberaliziranje tržnega gospodarstva pa se je sprevrglo v absurdno privatiziranje, bolj fevdalno, kakor kapitalistično in s tem ne gremo naprej ampak nazaj v odvisno družbo in državo za katero smo mislili da je preteklost a kaj ko nekateri nezavedno kaj to pomeni navijajo za prodajo vsega to so jim v možgane vcepile stranke in zunanji prišepetalci ,ki svoji državi ne želijo nič dobrega po toči pa je prepozno zvoniti to vidimo tudi sedaj po neodzivu nekaterih političnih strank po apetitih sosedov po naših ozemljih. Vlada mora z vsemi sredstvi preprečiti prodajo Abanke za to ima obilo argumentov samo če ima hrbtenico dovolj močno...DOSTI JE BILO ! Pa državo narediti pravno ne samo za kurje tatove ampak za vse tu je tudi srž problemov od osamosvojitve nedelovanje te za kaj je odgovorna zakonodajna veja to se pravi PARLAMENT !
Chon
08. 06. 2019 11.02
+0
Še ena možnost več, da tuji "vlagatelji" pridejo do zelo dobro stoječega državnega imetja po diskontni ceni. In seveda priložnost za hiter, zanesljiv in velik zaslužek aktualnega prodajalca. Vse je bilo videno že v času Alenke Bratušek in kriminalne dokapitalizacije NLB ter odprodaje dobro stoječih slovenskih podjetij preko mafijske DUTB.
provni
08. 06. 2019 07.53
+3
Država Slovenija brez lastne slovenske banke ne more dolbo obstajati. Koprsko banko je kupila Intesa san paolo, ki je bila v minusu cca 150 miliaed EUR že več kot 10 let nazaj. NKB so prodali prav tako kot zdravo banko. Bruselj je v Sloveniji delal poizkuse.
Franci Luzar
08. 06. 2019 07.07
+1
prodajo vse da bo mir
Fredi34
07. 06. 2019 21.37
+1
Kaj smo je tudi preveč dokapitalizirali?
BobbyP
07. 06. 2019 20.47
+3
Svinje cvilijo, ker je korit vse manj. 🤨 Enkrat boste crknile, svinje. 😒
Franci Luzar
08. 06. 2019 07.08
+2
detect
07. 06. 2019 20.16
+9
Zaradi koncentracije kapitala sčasoma pride do tega, da večino tržnega deleža obvladuje peščica kapitalistov; vsi ostali kapitali, četudi formalno samostojni, so vezani na takšne velike kapitale. Ti imajo zaradi takšnega vpliva v ekonomiji monopolni položaj.
Malinha
07. 06. 2019 19.42
+7
"To so zaveze iz preteklosti, ki nas lovijo," torej družbenopolitične zaveze še s Cankarjevega obdobja. Za-veza klera, njene buržoazije, ostankov dekadentnih aristokratov, drobnih rokodelcev, v veliki meri pravnikov ter učiteljev, profesorjev, najbolj pa potlačenih in ustrahovanih delavcev. Če je bivši sistem kje slabo opravil svojo 'revolucionarno gesto', potem ravno na teh poljih, ki dandanes izbijajo in ki niso prešli preobrazbe. Če gospodar hlepi po gospostvu, bo to skušal na vsakem koraku udejanjiti, saj je to konec koncev njegova bit. Novo paradigmo je gospodar kot okrutnež našel v stari ideologiji, ki se je izognila revolucionarnim preobratom, jo v začetku devetdesetih povzdignil v svojstveno dialektiko razsvetljenstva, na pomoč mu je kot krinika poštenosti priskočil takrat z vso resnostjo razumevajoč koncept demokracije, sistem je ponudil nepoznan neoliberalizem (vsak lahko čez noč postane direktor in bogataš), gospodar je ponudil še ščepec - v bistvu je šlo za totalitarizem - agenture monopolnega kapitala, vse skupaj je obarval v avreolo bogaboječnosti, in v končni konsekvenci je tudi država kot taka padla na to 'finto'. Stvar je šla tako daleč, da je pravo države klecnilo pod enim samim agentom ustavnega sodišča, kartel agenture je posegel po monopolu države (z vmesnimi kriki "ulovite notranjega sovražnika") in - 'saniral banke', ne vedoč, da ga bodo lastne zaveze ne samo vkleščale, temveč tudi lovile. ".. lotevali zadev, ki niso povzročene od drugih, in da bomo lahko prešli naprej" pozablja na ravnilo bumeranga ter ostalih okostnjakov.
ina5785
07. 06. 2019 19.44
+2
miss - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Mauzahecmauzares
07. 06. 2019 19.42
+17
Kako bo Slovenija suverena na vseh področjih, če nima nacionalne investicijske banke, ki financira izključno državno infrastrukturo?!
Transformerji
13. 06. 2019 13.48
saturnsky23 saturnsky23
07. 06. 2019 19.37
-13
kaj se pa ti razumeš na finance, isto velja za tvojega svetovalca.
piljan
07. 06. 2019 19.50
+8
tron3
07. 06. 2019 19.19
+0
Si že brez dnarja, Šarkič je tak, ti je zmankal za tortice, ki si jih tako z radostjo talal na koncu lanskega leta in v začetku letošnjega leta, zdej pa ni dnarja za vse kar je podpisala Vlada z sindikati. Bomo pa banko prodal da bomo podpisano izpolnil, zdej Abanka potem kdo je na vrsti, mogoče Krka, Telekom, Petrol, Triglav to je še edino kar je v Sloveniji v lasti države sploh še kaj vredno.
piljan
07. 06. 2019 19.24
+6
Me preseneca,tako si odprte glave,koristi pa nobene od tebe.
tron3
07. 06. 2019 19.27
-5
piljan hvala na iskrenosti tvoji, prav lepo si se opisal.
piljan
07. 06. 2019 19.37
+5
Zakaj te resnica o tebi tako prizadane,da zacnes kot sveckar se podtikati???
DAEMONIUM
07. 06. 2019 19.05
+19
Bravo g. Sarec, kot Sveckar, ti dam priznanje, ce bos preprecil to evropsko lopovscino, ki jo banda izvaja nad naso drzavo. Naslednji korak pa, vrag je odnesel salo, fasizem v Italiji in na Madzarskem dviguje glavo zato je treba pod nujno povecati in utrditi vojasko moc drzave, ker tako kotnje sedaj vse raspusceno un nesposobno na vrhu kar klice krimskemu scenariju nad prekmurjem ali nad primorskem.
piljan
07. 06. 2019 19.26
+5
+++++++Glede sosedov pa boste drzavi najbolj pomagali,da izdajalce iz sekte sdeesek napodite iz parlamenta.
ina5785
07. 06. 2019 19.45
+6
piljan
07. 06. 2019 20.05
+10
Ina,je potrebno priznati,da je tudi glede ropanja bank posteno napisal.Preberi si.
ina5785
07. 06. 2019 20.16
+2
piljan pozdravljen - Da, čisto prav je napisal!!!! Sem vse prebrala!!!!
Malek
07. 06. 2019 20.17
+4
Kollerik
07. 06. 2019 20.39
+3
ne morš verjet, torej so še normalni svečkarji...Daemonium +++++
srebrnibreg
07. 06. 2019 21.39
+1
Kar tri krat sem bral, če res prav berem kar je napisal daemonium. To pa samo zaradi nicka pod katerim po navadi piše neumnosti in v škodo države. Zanimivo. Tudi od mene prvi plus za ta nick.
Vitruvio
07. 06. 2019 18.49
+11
Komur ni jasno kako poteka korporativni fašizem naj si ogleda oddajo Dosje na TV .
Zmaga Ukrajini ...
07. 06. 2019 18.41
+26
Kakorkoli že, glede na to, da so naši politikanti ves čas brez najmanjše sledi razumske kritičnosti špilali lakaje v Bruslju, je čas, da se ta trend obrne. Morda imamo tokrat "ta pravega" na oblasti, ki bi to lahko naredil. In še to - edino preostalo "našo" banko bi morali obdržat. Kar pa se tiče preiskave tega - "najhujšega natega Slovencev", pa upam, da tokrat vsi organi - sodstvo, tožilstvo, policija, ... opravijo svoje delo brezhibno - brez napak.
AlternativeFacts
07. 06. 2019 18.32
+20
Če ohrani banko v državni lasti in jo preoblikuje v sistemsko, potem ima moj glas na volitvah.....
Hasan
07. 06. 2019 18.13
+31
Država brez banke je kolonija.Resna politika tega ne dela.Državljani tega nebi smeli dopustiti.Kaj nam bodo proslave in zastave,če nimaš imovine.Kaj bo kmet brez zemlje?
Vitruvio
07. 06. 2019 18.50
+21
Razložite to Ivanu in kompaniji BANKSTERJEM .
Pan1
07. 06. 2019 19.16
-6
Brakedirt
07. 06. 2019 19.59
+4