Slovenija

Ali bo Šarec zahteval odstop Erjavca?

Ljubljana, 13. 01. 2020 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo po kongresu DeSUS z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem temeljito pogovoril o razmerah na ministrstvu in v Slovenski vojski, so pojasnili v Šarčevem kabinetu. S tem so se odzvali na različne interpretacije Šarčeve kritike ravnanja nekaterih politikov ob evakuaciji vojakov iz Iraka. Po naših informacijah Šarec meni, da si je Erjavec privoščil nedpoustno napako.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Karl Erjavec mora na zagovor
    02:17
    Iz SVETA: Karl Erjavec mora na zagovor
  • Iz 24UR: Se Erjavcu majeta dva stolčka?
    03:13
    Iz 24UR: Se Erjavcu majeta dva stolčka?

Predsednik vlade Marjan Šarec je namreč v soboto prek Twitterja opozoril, da je bil medijski pomp okrog slovenskih vojakov zadnje, kar so si želeli. "Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati," je med drugim navedel premier, ki je bil do vključevanja javnosti v odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov kritičen že nekaj dni pred tem.

Erjavec je takrat dejal, da tvita ne razume kot kritike, ki bi letela nanj, in pozornost preusmeril na odnos med premierjem in predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Karl Erjavec in Marjan Šarec
Karl Erjavec in Marjan Šarec FOTO: Damjan Žibert

Iz kabineta predsednika vlade so danes dodatno pojasnili, da se bo Šarec po kongresu DeSUS "temeljito pogovoril z ministrom o stanju in razmerah na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski". Dodal je, da se je v konkretnem primeru "pokazalo, da najodgovornejši v tej državi niso ravnali preudarno, kar je bilo neprijetno presenečenje glede na izkušnje, ki jih imajo na mednarodnem in varnostnem področju".

Po naših informacijah je premier prepričan, da si je Erjavec privoščil nedopustno kampanjo na račun slovenske vojske, kar mu bo težko oprostil. Neuradno, naj bi se sedaj tudi povečale možnosti, da Šarec Erjavcu pokaže vrata, tudi za ceno Desusovega odhoda iz koalicije in padca vlade, za katero je Janez Janša dejal, da je klinično mrtva.

Šarec naj bi bil tudi prepričan, da je vojska največ sredstev izgubila prav času, ko je vlado vodil zdajšnji predsednik Pahor. Predsednik vlade naj bi bil menja, da se z Erjavcem poskušata prikazovati kot velika rešitelja slovenskih vojakov, dejansko pa da sta močno prizadela mednarodni ugled in spoštovanje Slovenske vojske. Tudi nasplošno naj bi bil Šarec precej nezadovoljen z delom obrambnega ministra.

Zadnji dogodki v zvezi s predčasno rotacijo slovenskih vojakov v Iraku odmevajo tudi v poslanskih vrstah.

Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče bo politika počasi morala dozoreti oz. dojeti, da se na mednarodnem parketu stvari vodijo drugače, sploh če smo v zavezništvu s partnerji. Pogovor z Erjavcem, ki ga je napovedal Šarec, je po njeni oceni logična poteza, saj "je prav, da se pogovori z vsakim od ministrov, ki naredi napako". 

Kar sta Pahor in Erjavec počela minuli teden, je navadna predstava za javnost, pa je ocenil koordinator Levice Luka Mesec, ki vztraja, da slovenski vojaki nimajo v Iraku kaj početi. 

Predsednik DZ in SD Dejan Židan medtem ne verjame, da bo zaradi Erjavčevega ravnanja prišlo do rekonstrukcije vladne ekipe. Na vprašanje, čemu torej pripisuje premierjevo napoved, da bo razmislil, kako naprej, pa je Židan dejal, da mora to sam pojasniti. "Nisem njegov advokat," je dodal.

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bila napadena tudi baza v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim letalom falcon. Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
15. 01. 2020 08.05
+2
Šarec je glumač. Nekaj je pametoval, nardil pa ni še nič.
korintos23
14. 01. 2020 10.08
+3
Šarec čaka na kongres Desusa, če Karel pade ga bo razrešil, samo Pivčeva ni Desus, na žalost, Desus je Karel in njegovi stari kameradi.
korintos23
14. 01. 2020 10.06
-2
Kljub najvišji gospodarski rasti v EU si eni že prav noro želijo novih volitev.
masni
14. 01. 2020 10.38
-2
Tudi rang lopovščine ,se pravi kraje je najvišjia na Svetu ,tako da se rast ne pozna v nikakršni obliki izboljšanja življenja.
Deo30
14. 01. 2020 09.48
-1
Meni se ta Šarec dopada ni slab premier,in ne zaradi te afere......lp
dule100
14. 01. 2020 10.05
-4
hotchilipoper
14. 01. 2020 09.43
+3
Pri nas bi moral imeti premier vso vlogo odločanja,ne pa da mu lahko vsak be po nasprotuje.
hotchilipoper
14. 01. 2020 09.44
+1
NPC24ur
14. 01. 2020 09.37
+7
Erjavec je edein izmed 99% nesposobnih politikov, sam pa sodi v elitni krog 1% izmed 99%. Ta klub je ultra nesposobnih. Kaj je tale vse zafural, isto Bratuskova itd... Pa ga se vedno gledamo na vseh moznih polozajih. Ma slovencki, res smo bedasti...
prašek
14. 01. 2020 09.35
+3
Predvidevam, da bo Marjan Korla nagnal. In če zaradi tega vlada pade, sploh ni problem. Gremo pa na nove volitve, kjer dobi Šarec večino in lahko vlada brez raznih priveskov !!!!!!!
nightifly
14. 01. 2020 09.41
+5
Pozdravljen Medko! Glede na inf .,ki jih premorem in kolikor sem seznanjen o vsem kar je do sedaj storil Rjavec ,bi bilo res najbolje ,da mu premier pokaze rdeci karton . Ne samo zaradi se enega spodrsljaja ampak predvsem psihoze ,ki jo ta clovek vedno vzpostavlja v politicnem zivljenju Slovenije . Kar naprej se vrti nekaj okrog njega .V vseh vlogah ,ki jih zastopa pride do konfliktov ,napak , izsiljevanja etc . Kaj menis ? LP
NPC24ur
14. 01. 2020 09.44
-2
@nighty: Ti pricakujes racionalno mnenje/debato s tole osebo?🤣
prašek
14. 01. 2020 09.52
+4
Nighty ..... Tudi tebi lep pozdrav ! Upam, ampak res globoko upam, da Korl dobi rdeči karton, da ga Marjan lepo pospremi do izhodnih vrat in mu jih po potrebi še celo odpre ! Saj veš, kultura .......... ☺☺☺
korintos23
14. 01. 2020 10.03
+2
prašek, nimam nič proti če bo tako, vendar ne bo večine, ne bo niti 25%! Zakaj bi pa sedaj simpatizerji drugih tv teh vladi dali glas Šarcu in ne svojim?
korintos23
14. 01. 2020 10.04
+3
prašek, se spomniš na 50+? Tega v Sloveniji več ne bo.
Golobek
14. 01. 2020 09.31
+1
Kaj ser..e gdo bi odgovarjal??? če bi jih bognedaj ustrelili (Bi JJ bil tako glasen in govoril norije)TAKOJ ODSTOPI🤦‍♂️To so igrice iz vrca če nisi ok takoj v kot🥶🇸🇮
mosqito
14. 01. 2020 09.25
+2
Haha... tole repenčenje Šaričija, je show za naivno publiko... Novinarčki vzdržujejo neko pričakovanje, ki se NE BO uresničilo. Butast folk pa noče videt veliki neločljivi trojček ŠARIČI, JANKOVIĆ, ERJAVEC. Se zelo veliko privat družijo. In zdej tile Režimski mediji in njihovi ministranti trosijo meglo in smeti za naivne Slovenčke, ki še v sončnem vremenu, ne vidijo več kot 3m pred saboj.
nightifly
14. 01. 2020 09.50
+1
Bi nam lahko zaupal kdo je ta Sarici , ce vam ni tezko ? Studiram kdo od albancev je v politiki Slovenije pa moram priznati ,da sem pomislil od dalec samo na enega ,ampak ta ne more biti ,ker je ze dolgo pri koritu .Prej komunist ,in to trdi komunist , zdaj pa trdi ant-komunist . Pri nas na Dolenjskem je bilo ,je veliko takih ,ki so v zivljenju naredili veckratne rosade - crni , krizani , oportun . redeci , zdaj pa spet crni , eni vmes se zeleni , liberalci ,,,skratka babilonsko vzdusje . Kako naj drzava cveti ob vseh teh uvelih svetkah , ki samo srkajo nektar iz zemlje (korita) ,cebelce pa od njihovih cvetov (dela) nimajo nic , ker vse sami pozro in pokradejo zase , da samo njihova zvezda sije na raznih instagremih in FB sitih ..............
nightifly
14. 01. 2020 09.52
korintos23
14. 01. 2020 10.05
+1
pozdravljen night…, to je oni dečko s prištinskim doktoratom.
masni
14. 01. 2020 09.23
+2
Seveda ga bo zamenjal v primeru, da Rjavec pade na volitvah svoje stranke v soboto.Drugače pa ne saj ga bo krvavo rabil za to umetno vlado levičarjev.
Maks Novak
14. 01. 2020 09.19
+3
Odstopi naj celotna vlada,sami lenuhi in zajedalci, najhujše vrste.
Kristjan Rebec
14. 01. 2020 09.00
+8
Je pa že cajt za oba saj nista še nič naredila.
nightifly
14. 01. 2020 09.24
+5
Za enega se dobro ve kaj je do sedaj storil v vsaj 2 desetletjih -in vec , drugi, premier se pa po mojem mnenju kar dobro drzi ,glede na to ,da je padel v sredo ze ´´ établiranih´´ in izkusenih prisklednikov okrogle mize vladajocih in drzavnega erarja iz katerega crpajo in delijo denar tisim ,ki jim bodo pri naslednjih volitvah najvec pomagali obdrzati njihove zadnjice na toplih usnjenih prevlekah udobnih profitabilnih foteljev . In ravno tu je catch vsega . Politik pa bi moral delati ravno ono drugo .Skrbeti za drzavo ,na drugi strani pa za drzavljane in njihovo dobrobit , kar je sicer antipod eno drugemu po eni strani ,po drugi ,kot finalni proizvod pa sinergija - zadovoljen drzavljan ,uspesna drzava . Eno z drugim v korelaciji . Samo to je treba razumeti . Zelo lahko je biti sirokogruden z denarjem ,ki se nbira iz naslova davscin in ga razdeliti med ljudi , toda to pelje po kratkem postopku v bankrot . Zato mora vlada prvo poskrbeti za mocno in produktivno gospodarstvo ter ekonomijo , da lahko post festum lahko priredis igre . In tudi zato bi moral g.premier tega nezgrapnega vecnega ministra in minerca vlad ter drzave r-javca odpustiti in mu dati za popotnico -brc..... ,ah ne ,kava bo kar dovolj .
mosqito
14. 01. 2020 08.58
+8
Šarec, ne more NIČ ZAHTEVAT, ampak lahko samo na KOLENIH PROSI ERJAVCA, da ostane v koaliciji in pa kot del vlade. Je že itak tale Leva kamarila politično truplo, samo zato še vegetirajo, da lepe plače vlečejo, pa da še provizije pobirajo in javni denar kradejo. O sramoti, ki jo Sloveniji, vsak dan po petkrat povzročaji, se ne menijo. Se je tudi narod vsega navadil in je že od davno povsem apatičen.
hotchilipoper
14. 01. 2020 08.52
+10
Cajt bi že bil
hotchilipoper
14. 01. 2020 08.53
+16
Samo potem naj gre v penzijo,in naj dobiva osnovno zajamčeno,bo videl kako se “živi“ s 500 evri
Mungos2
14. 01. 2020 08.42
+7
Pivčeva in Erjavec morata takoj odstopiti !!!
setisfekšn
14. 01. 2020 08.33
+21
Zdej lahko vidte kako je minister bit nezahtevno delo lahko je ena oseba minister na vsej resorjih!kaj ima erjavc pojma o vojski strategiji??minister bi moral niti tudi vojaško podkovan vsaj malo!!
dule100
14. 01. 2020 08.29
+13
Počasi se bo treba prijeti dela na gasilskih veselicah!
slabogledam
14. 01. 2020 08.20
+15
Zakaj bi zahteval odstop,nagnat bi ga moral,ampak potem vlada pade,zato bo tudi Štromajer ostal,pa čeprav kot žival.
VZORNIK
14. 01. 2020 07.40
+17
Če se bo Korl obdržal predsedniško mesto v DESUS- u, bo tudi ostal minister, v nasprotnem bo izguba moči vodila tudi v izgubo stolčka ministra ...... Da bi ga Šarec odslovil prej, je njegov strah pred izgubo vodilnega mesta v štos teatru prevelika ......
krmeki
14. 01. 2020 07.38
-22
Proti Erjavcu so samo tisti, ki v zivljenju niso volili Desus. Seveda se ga hocejo znebiti zato da jim ne bi bilo treba skrbeti za upokojence
DeBill
14. 01. 2020 08.17
+22
ojoj, pa ti res misliš, da je kahla naredila sploh kaj za upokojence? ja, dela samo za enega upokojenca, za svojo penzijo.
NPC24ur
14. 01. 2020 09.12
+9