Slovenija

Šarčevih 17 mesecev v številkah: podpora vladi, stranki in njemu kot politiku

Ljubljana, 27. 01. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
137

Manjšinska vlada Marjana Šarca je bila na oblasti 17 mesecev. Največ volilvcev jo je podpiralo januarja 2019, najmanj pa oktobra 2018. Največjo podporo volivcev je stranka LMŠ imela februarja lani, najmanj - le sedemodstotno - pa novembra 2018. Šarec se je kot najbolj priljubljen politik od nastopa vlade izkazal trikrat - aprila, julija in avgusta 2019 - ko je prehitelj Boruta Pahorja.

Manjšinska vlada Marjana Šarca je bila na oblasti 17 mesecev.

Najvišjo podporo je imela pred natanko enim letom, ko jo je podpiralo 65,8 odstotka volivcev; najnižjo pa kmalu po nastopu mandata - oktobra 2018, ko je njeno delo kot uspešno ocenjevalo 36,4 odstotka volivcev.

Šarčevo LMŠ je medtem največ volivcev (20,6 odstotka) podpiralo februarja lani, najmanj (7 odstotkov) pa novembra 2018. Na prvo mesto se je Lista Marjana Šarca sicer uvrstila 11-krat, preostalih šest mesecev je vrh lestvice zasedala SDS.

Marjan Šarec je bil v preteklih 17 mesecih najbolj priljubljen politik trikrat - in sicer aprila, julija in avgusta lani - ko je 'premagal' predsednika republike Boruta Pahorja. Največ anketiranih (3,58 odstotka) je sicer prepričal junuarja, najmanj (2,95 odstotka) pa septembra 2018.

Šarčevih 17 mesecev v številkah.
Šarčevih 17 mesecev v številkah. FOTO: Miro Majcen

Januar 2020: Le odstotna točka ločila vodilni LMŠ in SDS, podpora vladi zrasla

Ocena dela vlade: V novem letu je Šarčeva manjšinska vlada nekoliko popravila vtis, saj jo je donedavnega podpirala skoraj polovica (48,9 odstotka) vprašanih. Od prejšnjega meseca ji je podpora zrasla s 45,4 odstotka. Vladi je še včeraj nasprotoval vsak tretji anketiranec (37,5 odstotka), 13,7 odstotka pa je bilo neopredeljenih.

Podpora vladi je od decembra zrasla za tri odstotke in pol, največja vladna stranka LMŠ pa je janurja ostajala na prvem mestu. SDS je zaostajala le za eno odstotno točko, na tretjem mestu pa so se znašli Socialni demokrati. Med najbolj priljubljenimi politiki na vrhu še vedno kraljuje predsednik Borut Pahor, na tretje mesto pa se je zavihtela nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

Podpora strankam: Med strankami je prvo mesto januarja ohranjala  največja vladna stranka LMŠ – če bi bile volitve včeraj, bi jo obkrožilo 15,1 odstotka vprašanih, na drugem mestu pa bi pristala SDS Janeza Janše z odstotno točko manj (14,1 odstotka). Na tretjem mestu so pristali Socialni demokrati Dejana Židana (7,2 odstotka), tik za njimi pa Levica (7,2 odstotka) in NSi (6,2 odstotka). V spodnjem delu lestvice z zamenjavo na vrhu stranke je pridobivala Desus (4,1 odstotka).

Ocena politikov: Med politiki je prvo mesto že tradicionalno rezervirano za predsednika republike Boruta Pahorja. Za njim je bil predsednik vlade Šarec, na tretje mesto pa se je po presenetljivo suvereni zmagi na kongresu stranke upokojencev 'izstrelila' nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec. Na četrtem mestu je pristal Janez Lenarčič, na petem pa Tanja Fajon.

December 2019: Šarčeva LMŠ znova prehitela Janševo SDS

Ocena dela vlade: Manjšinsko vlado Marjana Šarca je konec leta še vedno podpirala manj kot polovica vprašanih, ji je pa zadnji mesec podpora vseeno nekoliko zrasla. Podpiralo jo 45 odstotkov, nasprotovalo pa 38 odstotkov vprašanih; šestina volivcev je bila neopredeljenih.

Konec lanskega leta je bilo na domačem političnem parketu živahno. Po raziskavi Mediane je podpora vladi decembra nekoliko zrasla, Šarčeva LMŠ je znova prehitela Janševo SDS, volivci pa so tudi kaznovali Mateja Tonina za vnovično odpiranje arbitražne zgodbe.

Podpora strankam: Med strankami se je na prvo mesto vrnila Šarčeva LMŠ. Če bi bile volitve takrat, bi jo obkrožilo 13,1 odstotka vprašanih, s čimer je – sicer za malenkost – prehitela Janševo SDS. Tretja je bila Levica (8,9 odstotka), četrti Socialni demokrati (6,7 odstotka), peta pa Nova Slovenija s 5,3 odstotka glasov.

Ocena politikov: Med politiki je decembra ostajal najbolj cenjen predsednik republike Borut Pahor. Za njim je bil predsednik vlade Marjan Šarec, na tretje mesto pa je skočil zdravstveni minister Aleš Šabeder. Sledila sta evropski komisar Janez Lenarčič in evroposlanka iz vrst SD Tanja Fajon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

November 2019: Vroča politična jesen: SDS spet na vrhu

Ocena dela vlade: Aktualno oblast je novembra podpirala manj kot polovica vprašanih (43,7 odstotka), število njenih nasprotnikov pa je že skoraj dohitelo število volivcev, ki vladi zaupajo (40,9 odstotka). Dobrih 15 odstotkov (15,4 odstotka) je bilo neopredeljenih.

Prvič po januarju 2019 je Janševa SDS prehitela LMŠ. Težavno reševanje proračuna je dobro unovčil Zmago Jelinčič, kar dve parlamentarni stranki pa bi po novembrski javnomnenjski raziskavi Mediane ostali pred vrati državnega zbora.

Podpora strankam: Med strankami je prvo mesto prevzela opozicijska SDS. Če bi bile volitve takrat, bi jo izbralo 15,4 odstotka vprašanih. S težavnim sprejemanjem proračuna je na drugo mesto zdrsnila Šarčeva LMŠ, podpora ji je padla za dve odstotni točki (13,8 odstotka). Kljub razkritju, da družba njihovega šefa poslancev Matjaža Hana bogato posluje z državnim Petrolom, so na tretjem mestu Židanovi Socialni demokrati (9,5 odstotka). Sledi Levica, ki se ji je razhod s koalicijskim peterčkom očitno obrestoval (8,8 odstotka), hkrati pa je reševanje Šarčeve vlade pri volivcih dobro vnovčila tudi Jelinčičeva SNS, ki je bila skupaj z NSi peta.

Ocena politikov: Med politiki je še naprej vodil predsednik države Borut Pahor, drugi je bil premier Marjan Šarec, tretja pa evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Sledila sta slovenski kandidat za evropskega komisiarja Janez Lenarčič, drugi je bil evroposlanec SD Milan Brglez.

Oktober 2019: Podpora vladi padla, SDS tesno za petami LMŠ

Ocena dela vlade: Oktobrski izidi javnomnenjske raziskave Mediana so kazali, da je delo vlade podpiralo 43,7 odstotka vprašanih – podpora ji je tako v primerjavi s septembrom padla za kar šest odstotnih točk, medtem ko jo je še avgusta podpiralo več kot 50 odstotkov vseh vprašanih. Javnomnenjska podpora vladi je tako bila na ravni novembra 2018, ko je vlado podpiralo 42,9 odstotkov vprašanih. Da dela vlade ne podpira, je dejalo 39,7 odstotka, medtem ko je bilo dobrih 16 odstotkov neopredeljenih.

Burna politična jesen, afere, ki so pretresale stranke, vladno nategovanje elastike z Levico, zaposlovanje premierjeve znanke v Sovi ... Vse to se je odraža v javnomnenjski podpori vladi Marjana Šarca, so kazali rezultati Mediane.

Podpora strankam: Najbolj priljubljena med strankami je ostajala LMŠ, ki bi jo, če bi bile volitve takrat, podprlo 15,8 odstotka vprašanih. Zelo se ji je približala stranka SDS, od meseca poprej ji je podpora zrasla za slabo odstotno točko - svoj glas bi ji takrat namenilo 15,7 odstotkov volivcev. Očitno so se ji ostri napadi na vlado pri volivcih obrestovali. Sledi jima je Levica s 7,2 odstotka podpore, SD s 5,4 odstotka in NSi s petimi odstotki podpore vprašanih.

Ocena politikov: Desetim najbolje uvrščenim na lestvici najbolj priljubljenih politikov, z izjemo Janeza Lenarčiča, se je podpora od prejšnjega meseca zmanjšala. Predsednik republike Borut Pahor je ostajal na vrhu, sledil mu premier Marjan Šarec, na tretjem mestu se je znašel evropski komisar Lenarčič. Sledila sta slovenska poslanca v Evropskem parlamentu Tanja Fajon in Milan Brglez.

September 2019: Premiki na političnem parketu: Šarcu podpora padla, Levica žela uspeh

Ocena dela vlade: Podpora vladi Marjana Šarca je septembra prvič v letu 2019 padla pod prelomno mejo 50 odstotkov. Delo predsednika vlade in njegove ministrske ekipe je podpirala nekaj manj kot polovica vprašanih (49,7 odstotka). Tretjina je bila proti (33,7 odstotka), 16,6 odstotka pa je bilo neopredeljenih.

Premierju Šarcu, vladi in njegovi LMŠ je v začetku jeseni občutno škodil nespodoben klic njihovega generalnega sekretarja Braneta Kralja, ki je "v imenu države" zahteval službo za Igorja Šoltesa. Luka Mesec in tovariši so septembra želi uspeh v zdravstveno-zavarovalnem sporu s koalicijo. Volivci pa so tudi kaznovali vpletanje Alenke Bratušek v državno energetiko.

Podpora strankam: Med strankami je še vedno vodila Lista Marjana Šarca, a so po aferi Kralj in poskusu političnega pritiska izgubili skoraj tri odstotne točke podpore. Če bi bile volitve takrat, bi prepričali 16,1 odstotka vprašanih. Podporo je izgubljala tudi druga SDS (14,9 odstotka), medtem ko se je Levici obrestoval konflikt s koalicijskim petorčkom za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in je skočila na tretje mesto (7,5 odstotka). Sledili so Židanovi socialni demokrati (7 odstotkov) in Toninovi krščanski demokrati (5,3 odstotka).

Ocena politikov: Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov je bil septembra predsednik države Borut Pahor, ki je prehitel predsednika vlade Marjana Šarca. Tretja je bila evropska poslanka SD Tanja Fajon. Sledila sta zdravstveni minister Aleš Šabeder in prvak NSi Matej Tonin, ki se mu je očitno obrestoval premik na politično sredino.

Novembra lani se je na strankarskem parketu zgodila tektonska sprememba. Medtem ko je javna podpora vladi stagnirala, je Janševa SDS prehitevala Šarčevo LMŠ.
Novembra lani se je na strankarskem parketu zgodila tektonska sprememba. Medtem ko je javna podpora vladi stagnirala, je Janševa SDS prehitevala Šarčevo LMŠ. FOTO: Miro Majcen

Avgust 2019: Šarčeva vlada izgubila nekaj podpore, stranka LMŠ pa je povečala prednost

Ocena dela vlade: Glede na rezultate javnomnenjske raziskave Inštituta Mediana je delo vlade avgusta lani podpirala večina vprašanih (51,6 odstotka), a je to bila za premierja Marjana Šarca in njegovo ministrsko ekipo vendarle najnižja podpora v zadnjih osmih mesecih. Tretjina anketiranih ni podpirala vlade (32,9 odstotka), okoli 15 odstotkov (15,5) pa je bilo neopredeljenih. 

Poletni meseci in počasno ukrepanje vlade pri napadih zveri so vladi Marjana Šarca odnesli nekaj podpore. Tako je kazala najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo za našo medijsko hišo izvaja Inštitut Mediana. Je pa, po drugi strani, stranka LMŠ še povečala prednost pred SDS.

Podpora strankam: Med strankami je Šarčeva LMŠ še povečevala prednost. Če bi bile volitve takrat, bi stranka prepričala 18,8 odstotka anketirancev, opozicijska SDS pa 15,6 odstotka. Sledili so Socialni demokrati Dejana Židana (6,9 odstotka), vladna pogodbena opozicija Levica (4,8 odstotka) in NSi (4 odstotke).

Ocena politikov: Na vrhu brez premikov: prvi je konec poletja bil predsednik vlade Marjan Šarec, drugi predsednik republike Borut Pahor, tretji pa evropski poslanec SD Milan Brglez. Sledila sta evroposlanka Tanja Fajon in zdravstveni minister Aleš Šabeder.

Julij 2019: Šarec s stranko na vrhu, okrepila se je tudi podpora vladi

Ocena dela vlade: Podatki javnomnenjske raziskave za julij so kazali, da se je podpora vladi okrepila, saj je njeno delo podpiralo kar 57,1 odstotka vprašanih. Na drugi strani njenega dela ni podpirala oziroma ji je nasprotovala slaba tretjina (31,5 odstotka) vprašanih. Vsak deseti anketirani (11,4 odstotka) pa je bil neopredeljen.

Premier Šarec je julija ostajal najbolj priljubljen med politiki, v vodstvu je bila tudi njegova stranka LMŠ, medtem ko je delo vlade podpirala več kot polovica Slovencev. Vlada je tako še krepila stabilno podporo, so kazali podatki Medianine javnomnenjske raziskave.

Podpora strankam: Stranki z največjo podporo v državi sta julija ostajali Lista Marjana Šarca (LMŠ) in Slovenska demokratska stranka (SDS). Prva bi, če bi bile volitve takrat, prejela 19,2 odstotka vseh glasov vprašanih, svojo podporo pa je tako od junija povišala za dobra dva odstotka in pol. Podpora se je okrepila tudi drugouvrščeni SDS, ki bi prejela 18,2 odstotka, medtem ko bi svoj glas zanjo junija oddalo 15 odstotkov vprašanih. Na tretjem mestu se je s skorajda enako podporo znašla SD, sledili sta ji Levica in NSi, kateri podpora se je rahlo znižala.

Ocena politikov: In čeprav je bila Fajonova med slovenskimi volivci bolj cenjena in prepoznavna političarka kot Janez Lenarčič, je premier Marjan Šarec z avtoritarnim in samovoljnim kadrovanjem kariernega diplomata za slovenskega člana evropske komisije spet pridobil nekaj političnih točk in se znova zavihtel na vrh lestvice najbolj priljubljenih politikov. Sledil mu je predsednik države Borut Pahor, na četrtem mestu pa se je za Fajonovo presenetljivo znašel Milan Brglez. Na petem mestu je bil novi zdravstveni minister Aleš Šabeder.

Junij 2019: LMŠ še vedno v vodstvu, SDS tesno za petami

Ocena dela vlade: Junijska javnomnenjska raziskava, ki jo je za našo medijsko hišo opravil inštitut Mediana, je kazala, da je delo vlade podpiralo 53,9 odstotka vprašanih, podporo pa ji je odrekalo 32 odstotkov anketirancev.

Po junijski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za našo medijsko hišo pripravil inštitut Mediana, bi na morebitnih parlamentarnih volitvah takrat zmagala Lista Marjana Šarca, na drugo mesto bi se uvrstila SDS, sledila sta ji SD in NSi. Delo vlade je podpiralo 53,9 odstotka anketirancev, najbolj priljubljen slovenski politik pa je bil predsednik Borut Pahor.

Podpora strankam: Če bi bile volitve takrat, bi zmagala Lista Marjana Šarca - obkrožilo bi jo 16,6 odstotka vprašanih. Na drugo mesto bi se uvrstila stranka SDS, prepričala je točno 15 odstotkov anketirancev. Na tretjem mestu je bila SD s 7,6 odstotka podpore, sledili sta NSi (5,9 odstotka) in Levica (5,8 odstotka).

Ocena politikov: Prvi dve mesti sta bili junija že nekaj mesecev rezervirani za Boruta Pahorja in Marjana Šarca. Na tretje mesto se je uvrstila evropska poslanka Tanja Fajon, četrta najbolje ocenjena je bila novopečena evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledil je prvak NSi Matej Tonin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maj 2019: Najbolj priljubljen Pahor, med strankami LMŠ

Ocena dela vlade: Meseca maja je delo vlade podpiralo 53,2 odstotka vprašanih, nasprotovalo pa ji je 33,7 odstotka.

Podpora strankam: Če bi bile volitve maja, bi zmagala LMŠ s 16,8 odstotka. Sledila je SDS s 14,2 odstotka, na tretje mesto se je uvrstila SD z 8,7 odstotka glasov. Četrta bi bila NSi s 5,9, na petem mestu pa Levica s 5,8 odstotka.

Ocena politikov: Prvo mesto je maja spet zasedel predsednik republike, sledil mu je predsednik vlade Marjan Šarec. Na tretjem mestu je bila evroposlanka Tanja Fajon, četrta pa Ljudmila Novak. Na petem mestu se je maja lani znašel Matej Tonin.

April 2019: Podpora vladi se je okrepila, Šarec prehitel Pahorja

Ocena dela vlade: Podpora Šarčevi vladi se je aprila lani nekoliko okrepila. Delo vlade je podpiralo 56 odstotkov vprašanih, slaba tretjina je bila proti, skoraj 15 odstotkov pa je bilo neopredeljenih.

Po padcu marca se je podpora Šarčevi vladi aprila lani znova okrepila. Tudi Listi Marjana Šarca je kazalo bolje. Komu pa je podpora padla, kdo je prehitel koga?

Podpora strankam: Tudi Šarčeva stranka je pridobila - če bi bile volitve takrat, bi jo obkrožilo dobrih 17 odstotkov vprašanih. Janševi SDS pa je podpora malce padla - prepričala je dobrih 14 odstotkov anketirancev. Na tretje mesto so se znova prebili Socialni demokrati, ki so ostajali pri nekaj več kot 6-odstotni podpori. Sledila je Levica, ki ji je podpora nekoliko upadla, prejeli bi 5,9 odstotkov glasov. Prav tako tudi Novi Sloveniji, ki je s tretjega mesta padla na peto s 5,5 odstotka. Na šestem mestu je bila Slovenska nacionalna stranka s skoraj 4-odstotno podporo.

Ocena politikov: Na lestvici politikov je Šarec prehitel Pahorja. Evropska poslanka Socialnih demokratov Tanja Fajon je s tretjega mesta zrinila komisarko Violeto Bulc. Peti je bil osilec Desusove evropske liste Igor Šoltes.

Marec 2019: Šarčeva LMŠ izgubila kar petino podpore

Ocena dela vlade: Kot kaže, so odstopi in afere po začetni – tudi rekordni podpori – odnesle del priljubljenosti vladi Šarca. Da je njegova vlada izgubila del podpore, je potrjevala tudi marčevska raziskava Mediane. Delo vlade je sicer še vedno podpirala večina vprašanih (52,4 odstotka), dobra tretjina je bila proti (36,5 odstotka), 11 odstotkov je bilo neopredeljenih.

Afere in odstop že četrtega ministra v samo pol leta so ministrski ekipi pod vodstvom Šarca odnesli del začetne rekordne podpore. Marčevska raziskava agencije Mediana pa je pokazala, da je za petino padla tudi podpora Šarčevi stranki LMŠ.

Podpora strankam: Če bi bile volitve takrat, bi LMŠ obkrožilo 16,6 odstotka vprašanih, stranka SDS pa je prepričala 15,9 odstotka vprašanih. Skok na tretje mesto je s 6,6 odstotka uspel Novi Sloveniji. Četrta je bila nevladna koalicijska partnerica Levica (6,5 odstotka), peti pa Židanovi socialni demokrati (5,7 odstotka).

Ocena politikov: Prvi dve mesti sta bili marca lani že nekaj mesecev rezervirani za predsednika države Boruta Pahorja in predsednika vlade Šarca. Na tretje mesto se je uvrstila evropska komisarka Violeta Bulc, četrta najbolje ocenjena je bila evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst SD. Sledil je prvak NSi Matej Tonin.

Aprila lani je Šarec v priljubljenosti prehitelj Pahorja.
Aprila lani je Šarec v priljubljenosti prehitelj Pahorja. FOTO: Bobo

Februar 2019: SDS po desetih mesecih izgubila primat, na vrhu jo je nasledila LMŠ

Ocena dela vlade: Vlada je v primerjavi z januarjem 2019 izgubila skoraj sedem odstotnih točk podpore. Njeno delo je februarja 2019 podpirala dobra polovica vprašanih (56,1 odstotka), tretjina je bila proti (32,4 odstotka), dobra desetina pa je bila neopredeljena (11,5 odstotka).

Vladi Marjana Šarca je rekordna podpora februarja 2019 malce padla, stranki Marjana Šarca pa zrasla – prehitela je Janševo SDS, ki je prvič po aprilu 2018 izgubila primat med strankami. Februarska raziskava agencije Mediana pa je pokazala tudi zanimiv razplet na lestvici priljubljenosti posameznih politikov. Predsednik države Borut Pahor je držal le še minimalno prednost pred Šarcem.

Podpora strankam: Med strankami je prvič po slabem letu primat izgubila SDS, ki jo je dokončno prehitela LMŠ. Če bi bile volitve takrat, bi Šarčevo listo obkrožil vsak peti vprašani (20,6 odstotka), Janševo stranko pa 16,1 odstotka vprašanih. Tretja je bila Levica, (6,7 odstotka), ki je po aferi Prešiček prehitela SD (5,4 odstotka). Zgornji del lestvice je zaključevala Nova Slovenija (4,8 odstotka).

Ocena politikov: Manj kot 100 dni do evropskih volitev pa je bilo  zanimivo tudi na lestvici politikov. Najbolj priljubljen je ostajal predsednik države Borut Pahor, ki pa je imel le še minimalno prednost pred predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Tretja je bila nosilka evropske liste socialnih demokratov Tanja Fajon, četrta pa evropska komisarka Violeta Bulc. Peterico je zaključeval Igor Šoltes.

Januar 2019: Rekordno zaupanje vladi, LMŠ dohitela SDS

Ocena dela vlade: Delo vlade sta podpirali skoraj dve tretjini anketiranih (65,8 odstotka), kar je bila že drugi mesec zapored rekordna podpora kakšni vladi v zadnjih letih. Četrtina vprašanih je v začetku 2019 ocenjevala, da vlada dela slabo, 11 odstotkov je bilo neopredeljenih. 

Vlada Marjana Šarca je v začetku leta 2019 beležila rekordno zaupanje, je kazala anketa Mediane, ki takrat sicer še ni zajela vpliva 'afere Prešiček'. LMŠ je medtem štiri mesece pred evropskimi volitvami tudi dohitela SDS Janeza Janše. Januarska anketa javnega mnenja pa je pokazala tudi padec stranke Mira Cerarja in vrnitev stranke Marjana Podobnika.

Podpora strankam: Med strankami je na prvem mestu ostajala Janševa SDS - s 16,6 odstotka podpore, a jo je skoraj ujela Šarčeva LMŠ, ki je zaostajaka za manj kot odstotno točko. Tretji je bila Židanova SD z 9,2 odstotka podpore. Četrti so bili zunajvladni Šarčevi zavezniki iz Levice, na peto mesto pa se je prebila neparlamentarna Slovenska ljudska stranka Marjana Podobnika, ki je beleži 4-odstotno podporo.

Ocena politikov: Med politiki je bil najbolj priljubljen predsednik republike Pahor, ki pa mu je tesno 'za ovratnik dihal' premier Šarec. Sledili sta evropska poslanka Tanja Fajon in evropska komisarka Violeta Bulc. Predsednik SD Dejan Židan je bil peti.

December 2018: Po 100 dneh na oblasti rekordna podpora Šarčevi vladi

Ocena dela vlade: Delo Šarčeve ministrske ekipe, ki je bila decembra 2018 na oblasti komaj 100 dni, je takrat podpiral skoraj vsak drugi vprašani (49,5 odstotka), kar je bila najvišja podpora kakšni vladi v zadnjih letih. Dobra tretjina (35,9 odstotka) vprašanih je aktualni oblasti nasprotovala, 14,5 odstotka je bilo neopredeljenih. 

Po prvih 100 dneh na oblasti, ki jih je med drugim zaznamoval dvig minimalne plače, po drugi strani pa besedni konflikt z nekaterimi najuspešnejšimi podjetniki pri nas, je bila podpora vladi prvaka LMŠ rekordno visoka. Njeno delo je podpiral skoraj vsak drugi vprašani. Na lestvici strank pa je Janševa SDS še naprej ostaja krepko v vodstvu, na podpori pa je pridobivala tudi Šarčeva LMŠ.

Podpora strankam: Če bi bile volitve konec 2018, bi za SDS glasovalo 17,5 odstotka anketirancev. Na drugem mestu je ob rekordni podpori vlade pridobivala tudi Šarčeva LMŠ, ki je prepričala vsakega desetega (10,7 odstotka). Tretji so bili Židanovi Socialni demokrati (9 odstotkov). Podpora je rastla tudi nevladnim Šarčevim zaveznikom iz Levice (8,9 odstotka). Peta je bila Toninova Nova Slovenija (5,2 odstotka).

Ocena politikov: Ob zaključku prvega leta svojega drugega mandata je še naprej vodil predsednik države Borut Pahor. Drugi je bil, in to z vse manjšo razliko, premier Marjan Šarec. Sledili so evropska poslanka SD Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, peti je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

November 2018: Šarec in vlada z (dotlej) rekordno podporo

Ocena dela vlade: Odkar inštitut Mediana za našo televizijo opravlja raziskave, vlada in parlament še nista imela takšne podpore. Na vprašanje, ali podpirate delo vlade Marjana Šarca, je novembra 2018 namreč kar 42,9 odstotka anketirancev odgovorilo z da. 39,8 odstotka anketirancev je odgovorilo, da dela vlade ne podpira, približno vsak šesti pa je bil neopredeljen.

Vlada Marjana Šarca je novembra 2018 uživala rekordno podporo javnosti. Skoraj 43 odstotkov anketirancev je namreč podpiralo njeno delo. Šarcu je podpora rasla tudi na lestvici priljubljenosti politikov, kjer je dihal za ovratnik predsedniku Pahorju. SDS je vztraja na prvem mestu med strankami, večina ljudi pa se je tudi strinjala, da je bil odstop ministra Marka Bandellija pravilen.

Podpora strankam: SDS je podpora v primerjavi z oktobrom sicer malo padla, a so bili na lestvici priljubljenosti še vedno prvi - podporo jim je izreklo 18,3 odstotka anketirancev. Na drugem mestu je bila SD z 8,9 odstotka, ki je na tretje mesto zrinila Listo Marjana Šarca (7 odstotkov). Levica (6,1 odstotka) in NSi (5,5 odstotka) sta ostajali na istem mestu.

Ocena politikov: Prvo mesto na lestvici politikov je novembra 2018 ostajalo rezervirano za predsednika republike, za ovratnik pa mu je dihal Marjan Šarec, ki mu je podpora od oktobra še zrasla. Tretja je bila, enako kot oktobra, evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrto mesto se je povzpel Anže Logar, sledila mu je Romana Tomc.

Oktober 2018: Na vrhu še vedno SDS in Pahor, v zaledju zanimive rošade

Ocena dela vlade: Marjan Šarec je imel oktobra, sicer brez večine v državnem zboru, še kar solidno podporo javnosti. Njegovo vlado je namreč podpirala več kot tretjina vprašanih (36,4 odstotka), 42,2 odstotka pa je bila z novo oblastjo nezadovoljna. Približno vsak peti je bil neopredeljen.

Komu je tri tedne pred lokalnimi volitvami uspel najvišji skok na lestvici priljubljenosti? Prva je bila še vedno SDS, zanimive rošade pa so se dogajale na lestvici priljubljenosti politikov.

Podpora strankam: Med strankami se je na prvem mestu še naprej krepila Janševa SDS (če bi bile volitve takrat, bi jo obkrožil skoraj vsak peti vprašani). S precej zaostanka je sledila Šarčeva LMŠ - prepričala je 8,5 odstotka volivcev. Tretji so bili Židanovi Socialni demokrati, z malce več kot sedmimi odstotki. Sledili sta Levica (6,2 odstotka) in Nova Slovenija (5,1 odstotka).

Ocena politikov: Na lestvici politikov pa je bilo oktobra 2018 nekaj zanimivih rošad. Prvo mesto je ostajalo rezervirano za predsednika republike Pahorja. Na drugem mestu je premier Šarec prehitel evropsko komisarko Violeto Bulc. Tri tedne pred prvim krogom lokalnih volitev je priljubljenost skokovito poskočila ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je prehitel predsednika Državnega zbora Židana.

September 2018: Podpora vladi zrasla, med strankami največ podpore SDS

Ocena dela vlade: Delo vlade je septembra 2018 podpiralo 36,5 odstotka vprašanih, z njenim delom ni bilo zadovoljnih 45,4 odstotka, 18,1 odstotek pa se je izreklo za neopredeljene.

Kako je po desetih dneh, odkar je prisegla nova vlada, javnost ocenjevala politiko in politike? Podpora vladi Marjana Šarca je od prejšnjega merjenja, ko jo je vodil zdaj zunanji minister Miro Cerar, zrasla na 36,5 odstotka, slaba polovica vprašanih pa je bila z novo oblastjo nezadovoljnih. Dobrih 18 odstotkov je bilo neopredeljenih.

Podpora strankam: Med strankami je imela z naskokom največ podpore še vedno Janševa SDS - zanjo bi septembra 2018 volilo več kot 18,3 odstotka vprašanih. Na drugem mestu se je znašla SD (8,1 odstotek), sledila je Lista Marjana Šarca (7,7 odstotka). Sledila je Levica, ki je nekoliko izgubila, in je imela 6,1 odstotno podporo. Na petem mestu je bila Nova Slovenija s 5,4 odstotno podporo. Na šestem mestu je bila Stranka Alenke Bratušek, ki jo je podpiralo 4,3 odstotka vprašanih.

Ocena politikov: Na prvem mestu je bil zasidran predsednik države Pahor, za njim pa evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretjem mestu je Marjan Šarec prehitel nekdanjega predsednika parlamenta Milana Brgleza. Za kar pet mest je podpora zrasla evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Reif
03. 02. 2020 13.39
Reif
03. 02. 2020 13.38
-1
Po zadnji anketi na Nova24 bi bili sedeži razdeljeni takole: SDS 27 LMŠ 27 Levica 10 SDS 7 SNS 6 DESUS 6 NSI 5
alex_foley
28. 01. 2020 21.53
+0
V letu in pol razen popuščanja JS (itak spet višje plače), lomastenja po državnih firmah (zadnji primer Petrol), sramotenja na mednarodnem parketu (zavrnitev govora v evropskem parlamentu) niso naredili ama NIČ! Korupcija v zdravstvenem sistemu neovirano laufa naprej. NPU, državno tožilstvo itd... ...smo nastavili NAŠE™, ki bodo poskrbeli, da tako ostane. . In zdaj se bomo spet pol leta (predvolilna kampanja, volitve, sestava koalicije, izbiranje ministrov itd....) ukvarjali sami s sabo... :bonk: :bonk: :cheer::cheer: Ladja norcev. Aja, pa dodatnih 5.000 javnih uslužbencev sem še pozabil - Šarec je prav blestel v ustvarjanju delovnih mest. Vsi podjetniki skupaj niso toliko vredni. Seveda so vsa ta delovna mesta zelo koristna/potrebna, kajti storitve našega JS so res vsak dan boljše...:nigladek: ..in vrste v zdravstvu so tudi vsak dan krajše... ...a da nekaj ne štima pri merjenju dolžine čakalnih vrst... ...no pustimo to. . Ko pa bo časnik - proletarci vseh dežel združite se - DELO potem enkrat v 2021 "začudeno" ugotavljal, da zdaj so nas pa prehiteli že tudi Slovaki... ...se bo pa narod spet čudil kako je to možno:sprasujemse:. Verjetno premalo rdečo zvezdo nosimo.:bonk: . Sam da ni Janša.
Simoni?
28. 01. 2020 20.30
+5
Šarec je slepo zaupal raziskavam Tadej Toš Medie. To je bil kar konkreten račun brez oštirja....
Naglič
28. 01. 2020 19.37
+8
Tudi če bomo še 128 krat šli na volitve, stabilne vlade ne bomo dobili nikoli. Poldrugo leto nazaj so vsi šefi koalicijskih strank hlinili enotnost in se zalizali kot se spodobi. Ko danes slišim izjave ostalih članov koalicije da je Šarec le drugi Janša, ne morem da ne bi postavil vprašanja: kdo izmed pokvarjenih politikov bo šel v koalicijo in s kom? V le enem dnevu so se kar konkretno spljuvali. Spomnim se časov ob nastanku te koalicije, ko je nekdo napisal komentar, da se Šarec počuti kot ženin, ki mu je nevesta Cerar v zakon pripeljala enih devet zunajzakonskih otrok. Takrat so vsi govorili o novih obrazih. Kakšni novi obrazi, neki. Vsi slovenski politiki brez izjeme, so brez obrazni.
vezuv_
24. 03. 2020 09.26
Se strinjam s tvojo ugotvitvijo. Namesto, da bi Šarca podprli, so mu prikoritniki, ki so pri jaslih 30 let, metali polena pod noge. Kaj jim ni še jasno, da komunizma, socializma NI VEČ!! In prestopanje iz ene stranke v drugo, samo zaradi ministrskega stolčka, obnašajo se kot otroci v vrtcu, še huje....
ahim1225
28. 01. 2020 17.40
+6
Namesto, da bi delali so samo delili, ko bi morali sprejemati tudi nujne nepriljubljene sistemske reforme pa so obupali, ker bi priljubljenost močno padla. Šarec se je držal pravila: deli in vladaj, vendar se mu ni izšlo, podcenjeval je slovenske državljane.
vezuv_
24. 03. 2020 09.27
podcenjeval je nekdanje prikoritnike, ki so imeli v ozadju Kučkota.
nnanna
28. 01. 2020 16.17
-2
šarec, ti samo mirno čakaj. parlamentarci si bodo s svojimi bodočimi dejanji naredili medvedjo uslugo. ko bo čas, te bomo množično volili!
serumresnice
28. 01. 2020 15.48
-5
Šarec z močno stranko in močno koalicijo bi naredil lahko zelo veliko v korist državljanov,zato ga je treba množično podpreti na volitvah,da ne bo imel toliko priveskov,ki vlečejo vsak na svojo stran.
son?ece5
28. 01. 2020 16.16
+6
Je drek mešal, zdaj pa naj gre! Takšnih butenskal Slovenci ne potrebujemo. On bi, pa ne bi in podobni šarcizmi. Mar to spada med intelektualce???? Adijo pamet!!
ina5785
28. 01. 2020 19.32
+5
joze bizjak - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Človeku gre na bruh, ko gleda alenko, počivalška, gospoda iz DESUSa ki je dobil vsega skupaj SAMO nekaj čez 300 glasov. . . . . . . . . Samo NE iz politike, ker DRUGJE so opleli!!! in cekinčki NE bodo več tako padali!!!!
helter skelter
28. 01. 2020 14.11
+7
dajmo naredit eno anketo koga bi volili.... + desne stranke (nižji davki, prepoved nezakonitih migracij, manj državnih uslužbencev, boljše zdravstvene storitve, manj birokracije) .................................. - levičarske stranke (višji davki, vabljenje islamskih in afrišjih migrantov, več državnih uslužbencev, več birokracije, zdravstvene storitve kot jih poznamo zdaj) ...
pravakritika
28. 01. 2020 14.51
+9
....Nobenega od politikov, ki so bili bilo kdaj na oblasti ne bi volil... Po dveh mesecih postanejo itaq vsi vampirji... Pa nekako jih izda spomin, Pozabijo s kakšnimi floskulami so prišli na oblast. Največja napaka je, da dopustimo, da ti isti ljudje potem spišejo zakone s akterimi se zaščitijo tako dobro, da jih še zamenjati ne moreš... ....jaz bi cel parlament nagnal v avijon tega pa napotil v Iran. Tako dolgo bi moral krožiti nad letališčem da bi se res enemu moral zdeti sumljiv...
pravakritika
28. 01. 2020 14.54
-1
....Spet nekdo poskuša zaščititi lenuhe, brezdelneže in večne socialne probleme ter jih naprtiti na državne jasli. Zakaj pa ukinjat sistem prostovoljnega zavarovanja kot takega ??? Zakaj ga samo ne prenesemo v sklop obveznega zavarovanja??? Naj vsak državljan plača tistih 32 €...
SDS_je_poden
28. 01. 2020 15.57
+0
helter skelter: To kar ti pišeš so laži tako za leve, kot za desne..... ne eno ne drugo nima podlage ne v logiki ne v reali.
jesenvoyo
29. 01. 2020 07.48
+1
Prostovoljno (prikrito prisilno) zavarovanje je treba ukiniti takoj in z njim tudi milijonske dobičke zavarovalnic z njimi. Že imamo obvezno zavarovanje ki teče, če to ne pokrije dovolj stroškov se pa procent tega zavarovanja ustrezno dvigne. Seveda ne pozabiti da v zdravstvu je treba odpraviti korupcijo na prvem mestu, zmanjšati stroške pri nabavi zdravil in drugih medicinskih pripomočkih,itd.
SLObunkeljn
28. 01. 2020 14.08
+8
Zavarovalniški in nepremičninski lobi sta spet dosegla svoje ... še naprej (do novih volitev ... nove vlade ... itd) dopolnilno zavarovanje in nič stanovanj za mlade, oz. najemniških iz državnega sklada ... pa bodo veselo harali naprej dokler ne ustoličijo vlade, ki bo "jemala revnim in dajala bogatim"
Vojko Šarman
28. 01. 2020 13.24
+10
Šarec je zbežal pred privatnimi zdravstvenimi zavarovalnicami, ki kujejo dobičke. Ni jim upal stopiti na prste, rajši je odstopil in se gre kalimerota.
Vojko Šarman
28. 01. 2020 13.22
+8
Šarec je tipični kalimero. Za nič ni kriv on vse so drugi, on pa je predsednik vlade. Pa še hinavec je povrhu. Svoje partnerje v koaliciji o odstopu obvesti pereko novinarskih poročil. Podlo do onemoglosti! Hinavec za katerega upam, da ga ne bo več v politiki!!
provni
28. 01. 2020 13.19
+2
Ne rabimo novega obraza na volitvah, temveč Šarca z več glasovi v državnem zboru in Vladi, da bo lahko izpolnil obljubljeno. Pa srečno Slovenija.
ina5785
28. 01. 2020 19.33
-1
provni - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bullschevik
28. 01. 2020 12.46
+7
Šarec je od naporov osivel, prosim za nov obraz...….
Uporabnik443897
28. 01. 2020 12.24
+12
Lahko se tako nabijate kako visoko je Sarec na lestvici, no volitve pa so povsem nekaj drugega. Si želim spet nov OBRAZ, ki bo pobiral glasove vsem razen SDS :)
masni
28. 01. 2020 09.30
+28
Sedaj ga pa novinarji POP TV ne rabite več povzdigovat v nebo in lagati v njegovi preljubljenosti.Šarca ni več.Lahko prosim sedaj nehate.
Uporabnik443897
28. 01. 2020 12.25
+14
brat od pepetovga brata
28. 01. 2020 09.17
-7
rafaelcek. A ni zabavno dejstvo, da ste se sarcu kot komiku najbolj smejal in ga hvalili prav desnicarji???
Uporabnik443897
28. 01. 2020 12.26
+9
Niti enkrat SAMKRAT o Šarcu nisem rekel ene POZITIVNE, ne ZAVAJAJ !!!
Uporabnik443897
28. 01. 2020 12.29
+6
Tiste njegove bedarije na gasilskih veselicah, pa so bile žaljive ( baba je zaba in zaba ni clovek ), in oponasanje politikov mi je bilo vedno mimo !!!
Uporabnik443897
28. 01. 2020 12.30
+3
Pižama se dela pač norca iz debelih, nikoli pa ne žali politikov in je najbolj priljubljen !!!
brat od pepetovga brata
28. 01. 2020 09.15
+5
Ha ha ha ha akam ha ha ha ha a tole ti je uslo mimo cenzure?
Rožice cvetijo
27. 01. 2020 20.36
+7
In kaj naj bi naredil v taki družbi drugig strank? Samo polena, pa vsak je na svoj konec vlekel. Edina pametna odločitev. Na volitvah se bo videlo, kje imamo pamet.
pravica5
27. 01. 2020 20.40
+16
sam si jih je izbral!! in zakaj?? morda veš??
brat od pepetovga brata
28. 01. 2020 09.12
+2
brat od pepetovga brata
28. 01. 2020 09.13
+5
Celo Drnovsek si je enkrat janso izbral za ministra..
AntiFarseloncek
27. 01. 2020 19.14
+4
Taktika Šarca. Zdaj ko nima vec vpliva z manjsinsko vlado in ko je stranka lms kolker uredu da odstop. Volitve cez tri mesce, zmaga lahko ker ima se vedno dobro podporo, smc in sab odpadeta, sestavi lahko dobro vlado z vecino pa al je to sds al kdo drug. Pocakajmo