Slovenija

Med kandidati za vodilne položaje tudi hrvaški premier Plenković?

Bruselj, 30. 06. 2019 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Gregorc / M.S. / STA
Komentarji
338

Voditelji članic EU naj bi odločili o predsednikih Evropske komisije in Evropskega sveta ter o visokem zunanjepolitičnem položaju. Boj je trd, nihče ne popušča. Za vodilna mesta slovenskih kandidatov ni, so pa že v nizki pripravljenosti za naskok na stolčke Hrvati.

Po prihodih na srečanje voditeljev osemindvajseterice se zdi, da so karte že razdeljene. V boju za predsednika Evropske komisije najbolje kaže glavnemu favoritu iz vrst socialistov Fransu Timmermansu. Tega bi glede na napovedi francoskega predsednika Emmanuela Macrona lahko podprli tudi liberalci. Predlog se ne zdi slab niti Marjanu Šarcu, ki se zaveda, da pogajanja ne bodo preprosta.

Timmermansu nasprotuje višegrajska skupina, madžarski zunanji minister ga je celo označil za Soroševega plačanca. S prehitrim startom je tako očitno pregorel Manfred Weber, glavni favorit evropske ljudske stranke. Webru naj bi rdečo luč prižgali že voditelji G20, menijo, da ima za to funkcijo preprosto premalo izkušenj.

"Ja, več kot očitno je, da so se tu naredile nekakšne antikoalicije. Francoski predsednik je proti temu, da bi Nemec vodil evropsko komisijo," je povedal evropski poslanec Franc Bogovič

Bo pa za tolažilno nagrado očitno vseeno predsedoval evropskemu parlamentu. Liberalci pa si lahko obetajo vodenje evropskega sveta. "Imen je v tem trenutku veliko, tako da je potrebno počakati in računati na to, da voditelji v Bruslju vendarle dosežejo nek dogovor pred ustanovno sejo parlamenta," je povedala slovenska evroposlanka Irena Joveva

Hrvati so na čelu s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v nizki pripravljenosti za naskok na pomembne stolčke.
Hrvati so na čelu s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v nizki pripravljenosti za naskok na pomembne stolčke. FOTO: AP

Med kandidati za predsednika evropskega sveta ali celo komisije pa se je presenetljivo pojavilo tudi ime hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Kot je povedal Bogovič, naj bi Plenković visoko kotiral znotraj ljudske stranke, zdaj pa je tudi eden od dveh pogajalcev. 

To je potrdila tudi Tanja Fajon. "Drži, da je bil premier Plenković omenjen v tej kombinatoriki, predvsem, če se ne bi uspeli dogovoriti okrog teh glavnih akterjev. Plenkoviću gre na roko predvsem želja po geografski uravnoteženosti voditeljev unije. Visoke funkcije pa bi ga lahko stalo dejstvo, da hrvaška predstavnica že predseduje svetu Evrope," je dejala. 

Merklova napovedala težka pogajanja

Nekateri viri sicer opozarjajo, da je na mizi več morebitnih rešitev, da je vsaka problematična za nekatere države in da ni nujno, da bo katera od njih danes dejansko uspešna. Relativna zmagovalka volitev EPP naj bi bila pripravljena na kompromis, ki ohrani koncept spitzenkandidatov in zagotovi močan Evropski parlament.

Sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker, ki se je pred časom veselil, ker ni lahko najti njegovega naslednika, je danes poudaril, da je treba odločitev sprejeti nocoj in da mora predsednik komisije znati poslušati. O Timmermansu je dejal, da ga je imenoval za svojega prvega podpredsednika, tako da je nedvomno zelo sposoben in eden od tistih, ki bi danes morali biti v igri.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob prihodu na vrh EU napovedala težka pogajanja o vodilnih položajih, zlasti o novem predsedniku Evropske komisije, ter posvarila pred institucionalnim sporom med Evropskim svetom in Evropskim parlamentom. 

Neuradno naj bi nov predsednik Evropske komisije postal Frans Timmermans.
Neuradno naj bi nov predsednik Evropske komisije postal Frans Timmermans. FOTO: AP

Šarec: Timmermans je zagotovo dober kandidat

Ob prihodu na izredni vrh EU v Bruselj pa je neuradni scenarij komentiral tudi  slovenski premier Marjan Šarec. "Zdaj smo videli nek predlog. Za moje pojme to ni slab predlog. Tudi če bi se tako zgodilo, je to kar dober predlog," je dejal premier. A na konkretnejša vprašanja je odgovoril le, da je težko ob prihodu na vrh opisovati podrobnosti.

"Pravijo, da so se nekaj dogovorili na Japonskem. Zdajle, ko se bomo usedli, bomo videli, kako je s tem, in potem dalje. Težko zdajle kaj veliko povem, lahko izrazim samo upanje, da bo danes ali tekom noči dogovor, da bi proces lahko tekel naprej in da ne bi bilo predolge blokade," je o predlogu, ki je v igri, povedal Šarec.

Kot kandidat za predsednika Evropske komisije se omenja Nizozemec Timmermans, vodilni kandidat socialistov. Šarec pravi, da je on zagotovo dober kandidat, a obenem dodaja: "Bomo videli, kako se bodo odvili pogovori in ali ima kdo že kakšne druge predloge."

Šarec je novinarjem v Bruslju pojasnil, da se mu zdi Nizozemec Frans Timmermans primeren kandidat za predsednika Evropske komisije.
Šarec je novinarjem v Bruslju pojasnil, da se mu zdi Nizozemec Frans Timmermans primeren kandidat za predsednika Evropske komisije. FOTO: AP

To, da bi liberalci dobili položaj predsednika Evropskega sveta, se zdi slovenskemu premierju dobro. O imenih ni želel govoriti, češ da se morajo najprej usesti za mizo. Prav tako ni želel komentirati, kdo je njegova favoritinja ali favorit in ali danska liberalka Margrethe Vestager, ki jo je doslej podpiral za predsednico komisije, ostaja v igri.

"Zdajle moramo slišati predloge. Ničesar ne morem povedati, dokler nisem notri in dokler ne vidim, ali se je kaj novega v tem času zgodilo. Uro in pol je trajal let, v tem času se lahko že kaj spremeni," je dejal.

Šarec upa, da blokad ne bo, in ob tem spomni, da pri odločanju ni potreben čisti konsenz in da tudi pred petimi leti niso vsi podprli tedanjega kandidata Jean-Clauda Junckerja. Zdi se mu dobro, da bi do neke mere dosegli kompromis, a če to ni možno, potem je treba odločiti z večino.

O tem, ali je pametno osamiti višegrajsko četverico, ki nasprotuje Timmermansu, je dejal: "Treba je doseči kompromis. Če je neka večina za neko opcijo, se ne bo večina prilagajala nekaterim. Saj veste, včasih mora na izletu avtobus zapreti vrata in iti naprej, če nekoga čakaš. A ne bi želel prejudicirati. To so špekulacije. Upam, da bomo vseeno dosegli kompromis in enotno izbrali nekoga, ker je to boljša popotnica za naprej."

Na vprašanje, kako dolgo bodo sedeli za mizo, je odgovoril, da tudi tega ne ve in da če bi bilo po njegovem, ne bi dolgo sedeli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
01. 07. 2019 15.31
-1
Naše Cerarja, Erjavca, Židana in Šarca še pisati in brati naučimo pa bodože razumeli, da nič ne pomenijo in nič ne znajo.
vrtnar01
01. 07. 2019 13.23
-2
rvati so pred vrati
NA LEVO ni OK
01. 07. 2019 08.13
+6
Še malo, pa bodo hrvatje imeli v EU - parlamentu večino, vse pomembne pozicije in mi slovenčki jih bomo kao tožili na eu sodišču...Hahaha. Slovenski politiki nesposobni , predvsem jim gre za lastno korist...
DEEP
01. 07. 2019 08.12
+0
Se Kurel Erjavec ima 30. L. izkušnje v različnih resorjih politike in je primeren za komesarja ,in za precenika komisije ma on ni da ni!!!Ja, se ima potporo politikov in ljudstva Slo. Kakšni Plenkovič !!!
Melaj
01. 07. 2019 08.03
+6
Meni je že dolgo jasno, da je Hrvaška politika zelo dobro povezana z Brusljem. Ne vem, kako so sploh naši lahko pričakovali podporo iz strani EU, če pa so Hrvati največji priliznjenci v svetu. Če gremo še dlje, se lahko spomnimo NDH in njihovega sodelovanja z nacizmom in Vatikanom. Hrvati poleg vsega še opravljajo umazane posle za EU in ZDA. ZDA jim že nekaj časa dostavljajo starejše orožje, ki pa je še vedno dovolj dobro za obrambo. Mi smo v organizaciji EU in Nato več časa...in...kaj smo dobili? Zaušnice se nam kar vrstijo. Karkoli Slovenija poskuša izpeljat preko Bruslja, bojo Hrvati izvedeli tisti trenutek..celo jim bojo omogočili, da se nam zoperstavijo. To je vse...Če bi se mi začeli zanašat nase, bi to bilo drugače. Lahko bi te naveze razkrinkali in poskrbeli, da je Hrvati in Juncer osmešijo pred svetom. Končno so res eni klovni. Škoda pa, ker so taki tudi pri nas.
prašek
01. 07. 2019 07.00
+4
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam nadvse dober dan ! Jaz osebno sem za Timmermansa, bolj kot pa za Webra ! Kako pa se bodo odločili, pa bomo videli ! Kaj pa Mah nič ?
korintos23
01. 07. 2019 07.50
+2
Lep dan tudi tebi. Plenkovič pa zase navija kak satan, a njega pa bomo na cedilu pustili?
Zmaga Ukrajini ...
30. 06. 2019 21.59
+5
Eh, svečkarji,… danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.
prašek
01. 07. 2019 07.10
+5
Zmaga Ukrajini ...
01. 07. 2019 09.10
+3
... in nič ne bo zvonilo, ... samo gluha tišina.
korintos23
30. 06. 2019 21.55
+14
Če kaj proti HDZ napišeš fašeš takoj minuse, a je to hrvaški forum?
korintos23
30. 06. 2019 21.55
+3
Svečkarji že imajo Plehnatega za premierja, mu že čestitajo.
vertex
30. 06. 2019 21.57
+7
sagesse
30. 06. 2019 21.54
+5
nekateri pozabljate zakaj je slovenija izolirana kot je.ko je evropa dajala rusiji nove in nove sankcije,je erjavec povabil putina.cela evropa sploh ni dojela,kaj se gremo.evropa je pod patronatom zda,pa če je to komu všeč ali ne.hoteli smo kljubovati zda in priznati palestino....super,toda s tem smo se še bolj oddaljili od centrov moči.zaradi nesprejemljivih tajanovih besed smo zahtevali njegov odstop....kot otroci...tajani je omenjal tudi hrvaško istro,toda hrvati so to rešili z tiho diplomacijo....in za vse to pač plačujemo...bulčeva je videla mnenje eu pravne službe,pa je bila tiho in nan zabila nož v hrbet....ali je to možno pri hrvatih??? ni...bulčeva je kompletno financirala most na pelješac,medtem ko je za 2 tir zrihtala 100 milijonov,,,drobiš....vse to in milijon drugih slovenskih odločitev ima svojo ceno.ali mislite da ameriški veleposlanik ne vidi,da se obnašamo kot ruski satelit??? in poroča naprej....vse to pa plača slovenski delavec z 700 eu plače.....
Zmaga Ukrajini ...
30. 06. 2019 21.55
-2
korintos23
30. 06. 2019 21.56
+3
Spet lažeš, koliko smo dobili za drugi tir???
Polis123
30. 06. 2019 21.58
+3
Dej še kaj v puščo, da se bodo "grehov" na tvojem hrbtu očistili. 🙂
korintos23
30. 06. 2019 21.53
-1
Bravo Plehnati, ti si poštenjak, spoštuješ pravo in odločitve AS, take EU rabi. Imaš še mogoče kakega brata ali sestro?
Krainerland
30. 06. 2019 21.55
-3
K da je AS dobr za nas. Pa da zgubiš jorasa pa da to zagovarjate.
Brakedirt
30. 06. 2019 21.55
+5
mbtukaj
30. 06. 2019 21.56
+2
Koga bi rajši sestro ali brata.? Si Bil včeraj pri kužnem znamenju?
korintos23
30. 06. 2019 21.57
+6
Krainer..., Joras je itak Hrvat, kaj izgubimo?
korintos23
30. 06. 2019 21.57
+5
Bok Brake..., kako bo to v Bruslju, socialisti prevzamemo ali vi?
Krainerland
30. 06. 2019 21.59
-1
korintos23
30. 06. 2019 21.59
+3
mbt…., sem na južni meji doma, znamenj kolikor hočeš! hahaha
LazniviZares
30. 06. 2019 21.53
+3
Europa rdecega slovenskega stalinizma enostavno ne potrebuje.
Brakedirt
30. 06. 2019 21.56
+1
vertex
30. 06. 2019 21.56
+2
Vas nesposobnih sds komunjarjev jansistov stalinistov nihče na svetu ne potrebuje...odpad
Styria
30. 06. 2019 21.52
+6
...ded je imel prav: Ivan Cankar-Hlapci
vertex
30. 06. 2019 21.51
+1
Svečkarji navijajo za kro balkanskega kandidata.Kot kaže je veliko svečkarjev od tam dol ...špilajo pa slovence..haha tomsoni
Žac
30. 06. 2019 21.51
+2
Vi ste že zaćeli govoriti hop,hop a še skočili nista. Počasi.ni še določen. Pre rano je še za samomore.
malimoz2012
30. 06. 2019 21.49
+6
Levaki, poguba za lasten narod, saj dajejo prednost vsem, le lastnemu narodu ne.
kaktusar1
30. 06. 2019 21.51
+4
pa ja de...sds nas prodaja za vsakim vogalom..ste bili in boste..
mbtukaj
30. 06. 2019 21.49
+1
Smo pa mi meli v Mariboru včeraj parado oni pa ne.
Karantanija
30. 06. 2019 21.48
+7
Sicer pa še ni izvoljen, kandidatov je več.
komarec
30. 06. 2019 21.47
+0
Svečkarji, svečko vzet pa spat.
Karantanija
30. 06. 2019 21.46
+8
Juncker jim je lepo postlal!