Slovenija

Šarec: Tonin bo s stokrat pogretimi sestavinami težko skuhal okusno jed

Ljubljana, 16. 10. 2019 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š/U.V./STA
Komentarji
659

Zapleti v povezavi z opravljanjem nadzora na Sovi še naprej dvigujejo politični prah. Po seji Knovsa se je oglasil tudi premier Šarec in ostro zavrnil namigovanja o tem, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. Po njegovem bo zdaj svoje delo opravil inšpektorat za javni sektor ter ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov, s končnimi ugotovitvami pa bo seznanjen tudi Knovs. "Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti," je zapisal na Facebooku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaposlovanje na Sovi
    08:17
    Iz 24UR ZVEČER: Zaposlovanje na Sovi
  • Iz 24UR: Vohunska afera
    02:53
    Iz 24UR: Vohunska afera

Po včerajšnji seji komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami (Knovs), ki raziskuje zaposlovanje znanke premiera Marjana Šarca na Sovi, je predsednik komisije Matej Tonin naznanil, da dlje ko bo nadzor nad Sovo onemogočen, v večjih težavah bo predsednik vlade. S tem je Tonin odgovoril na potezo direktorja Sove Rajka Kozmelja, ki je proti znanim in neznanim storilcem vložil kazensko ovadbo zaradi odtekanja informacij o zaposlovanju Šarčeve znanke.

Tonin je prepričan, da je informacija o njeni zaposlitvi na Sovi prišla iz same Sove, saj se je menda na včerajšnji seji izkazalo, da poslanci niso bili obveščeni o dogajanju, preden se je informacija pojavila v javnosti. Kozmelj ob tem še naprej vztraja, da komisiji ne bodo izročili dokumentov o zaposlovanju, saj bodo za to pristojni inšpekcijski službi.

Marjan Šarec se je na zadnje dogajanje glede nadzora na Sovi odzval tudi prek Facebooka.
Marjan Šarec se je na zadnje dogajanje glede nadzora na Sovi odzval tudi prek Facebooka. FOTO: POP TV

Na zadnje dogajanje v zvezi z opravljanjem nadzora na Sovi in obravnavo zadevi na seji Knovs pa se je danes odzval tudi premier Marjan Šarec, ki je kritiko usmeril tudi v predsednika Knovsa Mateja Tonina. "Doslej ni bilo v moji navadi, da bi se ukvarjal s predsedniki drugih strank. Se pa nekateri precej z menoj, posredno ali neposredno. Dolgo časa sem razmišljal, ali sploh kaj napisati, vendar mislim, da si zaslužite še kakšen drug pogled na situacijo," se glasi začetek njegovega zapisa na družbenem omrežju Facebook.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nadaljevanju je premier osvetlil skupno zgodovino, ki jo imata s Toninom še iz časa, ko je bil Šarec kamniški župan. "Pred volitvami 2014 sva se dobila pri meni v pisarni, kjer sva se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju. Vprašal sem ga, če me bo podprl v primeru drugega kroga. Napovedal mi je, da bo NSi dobila 7 svetnikov, LMŠ pa 4, potem bomo pa v drugem krogu videli, kako bo s podporo. Zgodilo se je, da je LMŠ dobila 14 svetnikov, NSi pa 4, sam pa sem zmagal s 64 odstotki v prvem krogu. A sem mu vseeno takoj ponudil koalicijo, čeprav sem imel na voljo tudi druge opcije, saj nam je manjkal samo en glas do večine. Želel sem pač, da poslanec in župan sodelujeta, ne da sta na različnih bregovih, kot je bila to praksa v preteklosti," je zapisal Šarec in dodal, da je ves čas njunega sodelovanja s strani Tonina čutil pokroviteljski odnos, še posebej od trenutka, ko je vstopil na polje državne politike. "Potem se je dogajalo, kar se je, in stranka NSi je spet pristala v opoziciji, gospod Tonin pa je bil predsednik državnega zbora samo dva meseca. Skratka, vedno sem, kljub temu, da so me vsi tlačili dol, nekako uspel," je dodal.

Šarec Toninu očita, da je kot predsednik Knovsa ponovno začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira.
Šarec Toninu očita, da je kot predsednik Knovsa ponovno začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v nadaljevanju izpostavil Šarec, je Tonin zdaj kot predsednik Knovsa znova začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. "Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed," je pikro dodal Šarec.

'Namigi, da je inšpektorat vladni organ, so iz trte izviti'

In nadaljeval: "Knovs je parlamentarna komisija, ki je namenjena nadzoru obveščevalnih služb. Do tukaj vse lepo in prav. Ko postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije, nastanejo težave." Po njegovem bo zdaj inšpektorat za javni sektor opravil nadzor ter ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov. Z ugotovitvami pa bo seznanjen tudi Knovs. "Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti. Koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita gospod Tonin in gospod Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke. Da ne govorim, da je član komisije tudi gospod Janša, večni predsednik SDS," je bil oster premier Šarec.

Kot je še poudaril, želi stranka NSi priti v politično sredino, vendar je to po njegovem "z ministiranjem gospodu Janši težko dosegljivo". Ob koncu zapisa je še, kot se je izrazil, parafraziral gospoda Erjavca. "Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike."

Inšpektorat za javni sektor z nadzorom že začel

Očitke o tem, da naj bi bil nadzor nad Sovo onemogočem, pa je Šarec po zapisu na Facebooku odločno zavrnil tudi v izjavi novinarjem ob robu konference o trgovini na Brdu pri Kranju. Ko bo inšpektorat za javni sektor opravil svoje delo glede kadrovskih potez "bomo vsi seznanjeni s tem nadzorom", je dejal. 

Da je inšpektorat za javni sektor z nadzorom že začel, potrdili tudi na ministrstvu za javno upravo. Kot so dodali, rok za dokončanje nadzora ni določen, zakon o javnih uslužbencih pa določa, da mora inšpektor sestaviti zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru v roku 30 dni po opravljenem nadzoru.

V SLS, ki jo vodi Marjan Podobnik, so sicer zaradi ravnanja Sove, ki ne preda omenjenih dokumentov Knovsu, za četrtek napovedali zapore mestnih vpadnic v center Ljubljane. Šarec je na Brdu na to dejal le, da "upa, da je Podobnik že ugotovil, kaj je vpadnica". Na spletni strani SLS so sicer zapisali, da je "mišljena zapora dostopov do vladne palače v četrtek, na dan seje vlade", ne pa zapora ljubljanske obvoznice. V SLS napovedujejo zapore dostopov do vladne palače

Glede pravnega mnenja, ki ga je pridobil Tonin od odvetniške družbe Vrtačnik in govori o tem, da je Knovs pristojen za preveritev zaposlovanja v Sovi, pa je Šarec dejal, da ga izkušnje učijo, da "kolikor je pravnikov, toliko je mnenj".

Toninove navedbe, da informacije uhajajo iz Sove, pa, kot je dejal, težko komentira. "Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro," je ocenil. Spomnil je, da je bila na Sovi, ko je prišel na mesto predsednika vlade, že večmesečna stavka, zadeve niso funkcionirale, z novim direktorjem pa, je zatrdil. "Ne vem, imam svoje mnenje o tem, a naj organi opravijo svoje delo," je dodal.

Tudi v izjavi na Brdu je dodal, da ne moremo mimo dejstva, da je Knovs sestavljen politično in so opozicijski poslanci v večini. Ob tem se je obregnil ob Janšo, ki da je kot predsednik vlade v letu 2013 govoril, da Knovs ni pristojen za kadrovske zadeve na Sovi.

Židan pričakuje razjasnitev zadev v zvezi s pristojnostmi Knovsa

Predsednik DZ Dejan Židan se je zavzel za razjasnitev dilem o pristojnosti komisije. Ne želi se izreči, ali kadrovanje na Sovi sodi v to pristojnost, če prihaja do različnih razlag, pa je treba vprašati ustavno sodišče in morda spremeniti zakonodajo, meni.  "Moramo se zavedati, da obveščevalne in varnostne službe potrebujejo nadzor. Želim pa si, da ta poteka v tišini, in ne, da to postane nadzor, ki ga dnevno spremljamo tudi preko Twitterja," je opozoril v izjavi nekaterim novinarjem.

Tonin mora po Židanovem mnenju vztrajati pri tem, da se razčistijo pristojnosti komisije. "Prva lahko odloča vlada, druga možnost pa je ustavno sodišče," je dejal in ugotavljal, da bo morda prišlo tudi do predloga za spremembo kakšnega zakonodajnega akta, da bodo pristojnosti navedene jasneje. Po njegovih navedbah je namreč prav, da so pri tovrstnih zadevah, ki so lahko včasih občutljive, stvari napisane zelo jasno.

Na vprašanje, ali sam meni, da ima Knovs pravico do vpogleda v kadrovske podatke na Sovi, pa je odgovoril, da bo imel kot predsednik DZ takšno mnenje, kakršno bo na koncu mnenje ustavnega sodišča. "Nisem sodnik. Če bi si vzel funkcijo odločanja o tem, bi si vzel pravico, ki je nimam. Imam pa pravico zahtevati, da se stvari na koncu razjasnijo," je še dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (659)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
17. 10. 2019 13.28
-1
DESNI Tonin ;) ... Saj je ok. Levi in desni morajo biti. A prosim, ne se pretvarjati za sredinskega, ker to nisi. Sodeluješ bolj s skrajno desnico, kakor sredino. In kaj je sploh sredina? Šarčeva vlada vleče desne poteze. Dobro, ne izvaja ravno "šus v glavo" na meji, a zaradi tega še vedno ni levi. Pa recimo da je sredinski no. Če prav ni ;)
tv1206802
17. 10. 2019 12.40
+0
Mi se ukvarjamo z Šarčevo ljubico na drugi strani pa profesorji legalno kradejo vsem!!!
tv1206802
17. 10. 2019 12.39
+1
Dejstvo je, da Šarec nima pa več kot 1 letu nič za pokazat. Verjetno ni vsega kriv sam ker z Desusom si kaj veliko ni mogel pomagati SMC je v drugem svetu SD pa kot ponavadi dela po svoje in skrbi za dobre pozicije članstva. NSI ima problem, ker jih nihče ne jemlje resno ( nikoli se o pomembnih temah ne izjasnejo ) in so nekateri člani preveč pod vplivom SDS-a. Levičarji so znani po tem, da svoje prijatelje in žlahto postavljajo na dobro plačana delovna mesta v državnih službah in bi kar verjel, da se je tudi tukaj to zgodilo.
Petur
17. 10. 2019 11.04
+0
Slovenija je prepredena s kriminalnimi verigami,in ce je gospodar poskusal nekam infiltrirati svojega cloveka je storil prav.tonin z milko nej gre malo polirati zvonove in tako naprej
RUGIEVIT
17. 10. 2019 09.47
-2
Vir siol:Nekateri so zato prepričani, da ravno kadrovanje Anke Zajc pojasnjuje, zakaj je predsednik DZ in stranke SD Dejan Židan Mateja Tonina podprl pri preiskovanju domnevno spornih zaposlitev v Sovi.
ArkaMast
17. 10. 2019 09.33
+7
Tonin kuri fajhtna drva :))
ahim1225
17. 10. 2019 07.39
-10
Šarec ne seže Toninu niti do kolen.
srebrnibreg
17. 10. 2019 09.10
+8
Balki30
16. 10. 2019 21.58
+2
Dobro...povzetek danasnjega delovnega dne...se strinjamo da je jj the greatest....odlicno...nadaljevali bomo po kratkem.premoru in sporocilih nasega pokrovitelja....pa to
Malinha
16. 10. 2019 21.52
+4
Balki: "Janez Janša ima izreden dar,.... da ustvarja v nemogočem". Prav res. Na Trstenjakovi so še podgane zbežalo, on pa še vedno mlad, trden, pokončen, s titovko na glavi, ne da in ne da partijske knjižnice, pa so ga že pred tridesetimi leti zabrisali ven. Ampak, on ustvarja v nemogočem. Sicer ne vem kaj ustvarja, ampak, okej,
Balki30
16. 10. 2019 21.59
-2
123soba
16. 10. 2019 21.41
-1
MS IN LMS vse skupaj mi gre že nekam na... Če maš kaj v hlačah povej da si ljubici zrihtal službo. Ne boš prvi in niti zadnji ne. Vsi tako delajo. Problem je le eden. Vse preveč se širi jedro nesposobnih ljudi v državni upravi. Taksne ministrice kot so sedaj, ki znajo le brati stavke s papirja že dolgo časa ni bilo. A sploh znajo kaj iz svojih buč povedati. Poglejte Zokija nima niti računalnika, pa mu vse stima. MS zmanjkal bo denarja za priskledniki in za vse ostale Slovence tudi. Bi bil že čas, da bi kdo zmanjšal število zaposlenih v državni upravi, da ne omenjam vseh vladnih in nevladnih služb, kot je ta zadnja za migrante, ki rabi okoli 2 miljoncka Evrov. Lopovscina....
Balki30
16. 10. 2019 21.30
-5
642 komentarjev.....in do konca delavnika manj ko pol ure....ejga...zemljaki....ne se hecat....ce bo ispod jurja do 22 ....dobite vsi opomin....pa to
jankomat
16. 10. 2019 21.26
+8
in take fovšarje,brezveznike mi volimo. a tile politični oldtimerji res ne premorejo več drugega ,kot špecanje,poviševanja plač,....na žalost še levica gor ali dol ampak ima nekaj v programu in se zanj bori,tile pa samo šuhtajo narod. nsi pod toninom bo izgubila še več volivcev,saj že dela pod taktirko sds.
minkica91
16. 10. 2019 21.41
-7
vsaj pove, kar je res, ne pa da samo lažejo in sam sebe hvalijo, kot je za levičarje značilno. To se mi pač zdi najbolj nesramno in ponižujoče, če ljudi zavajajo in se lažejo.
ArkaMast
16. 10. 2019 20.59
+1
Toninov nacin ne bo vžgal fajhtnih dru.
nikita50
16. 10. 2019 20.26
+8
To kar je Tonin naredil s SOVO, je bolje da jo ukinemo. Po vsakem nadzoru Tonin naredi tiskovno konferenco in pove kaj dela Sova, Mahnič pa telefonari okrog in novinarja Požarja obvešča o tajnih podatkih, kateri pa obelodanja informacije, ki ima stopnjo tajnosti.
Kaktus111
16. 10. 2019 20.34
+0
najvsivedo
16. 10. 2019 20.34
-6
A ti si Japonska igralka nakitomičiči.???
piljan
16. 10. 2019 20.41
+5
najvsivedo
16. 10. 2019 20.43
+4
piljan
16. 10. 2019 20.46
-2
Najxi svečko mali,piše malo nižje,potrudi se malo.
najvsivedo
16. 10. 2019 20.50
+1
piljan
16. 10. 2019 20.52
+0
Svečka mala zgodbice o tvojem dohtar januški,da ti je bilo toplo v srčku,ko si jih bral.A pišem kitajsko???
26277
16. 10. 2019 20.20
+6
Povzetek zgodbe....ženske so krive, mater nas....vsa čast.
26277
16. 10. 2019 20.22
+2
srebrnibreg
16. 10. 2019 20.28
+4
Pepe Bolcev
16. 10. 2019 20.13
+7
Balki... Takih nakladancij ni bil niti Tito delezen...
najvsivedo
16. 10. 2019 20.18
-6
ahahhahahhahahahhahha...dober vas žlajfa..
piljan
16. 10. 2019 20.28
+0
Najsi svečka mala,torej si užival v tem,kar sem ti zrihtal?
srebrnibreg
16. 10. 2019 20.30
+3
Pepe pusti ga saj vidiš, da je psihično uničen in, ker ga nihče ne mara tu išče pozornost. Tudi takšni morajo živeti. Menja nick vendar mu neumnost ostane.
najvsivedo
16. 10. 2019 20.33
-4
piletina--dementna...kaj si ti meni zrihtal ????...TI SE KAR NAJAVI.
piljan
16. 10. 2019 20.44
+1
Kaj je najsi svečka mala,spet korajžen?Seveda sem ti jaz zrihtal zgodbice o dohtar januški.Poglej spodaj,ko sem nagovoril,da naj jih pove vam svečkarjem,da vam bo vsaj trenutek toplo pri srčku...ali pa vprašaj sosvečkarja Balkija.
Balki30
16. 10. 2019 21.32
-4
Pravzaprav...pepe....tp so navedki o titu....google...o titu so povedali...ime je drugo....pa to
Balki30
16. 10. 2019 21.33
-4
Sarkazem res no za vsakogar...treba met.+ 100 iq....tezko najt tu folk res...pa to
Balki30
16. 10. 2019 21.34
-4
piljan
16. 10. 2019 21.42
+2
Hehehe Balki,veš tudi tvoj dohtar januška bi bil Tito.Seveda ti dobro veš,da mu je to srčna želja,zato imaš prav.Točno to velja zanj.Svečkarji ste pa še večje kosmate ...ki se pasejo.
Balki30
16. 10. 2019 20.08
-8
Tako...zdj poznate resnico...ponavljajte jo....zacutite jo...naj postane vasa mantra....sanjajte jo....in obozujte....prenesite to znanje na vase otroke....potem...boste blazeni....pa to
piljan
16. 10. 2019 20.12
+0
Blagor dohtar januški dokler bo imel svečkarje,kot si ti.
srebrnibreg
16. 10. 2019 20.07
+4
Ubogi janšisteg bacek misli, da kdo njegovo tisoč krat prilepljeno lajnanje bere.
Balki30
16. 10. 2019 20.03
-10
Nikoli ne bomo pozabili, da je v plamenih pomladne revolucije na pot revolucionarja stopil tudi tovariš Janez Janša, ki ga vsi poznamo kot organizatorja in heroja osvobodilnega revolucionarnega boja slovenskega naroda,kot nespornega voditelja slovenske države in vsega slovenskega življa. Je eden redkih ljudi, ki so s svojim življenjem in dosežki spremenili tok zgodovine.Prostovoljno se je vpregel v voz napredka in svojo zaostalo deželo popeljal na pot slave in uspeha. Spremenil jo je v uspešno politično ekonomsko in vojaško silo. Je veliko ime med praočeti slovenstva in med graditelji prihodnosti ne samo slovenskega življa, temveč vseh evropejcev in vsega človeštva. Življenja se je učil na univerzi boja svojih narodov, habilitiral pa je z zmago nad nasiljem in hegemonijo močnih sil.Danes je NJEGOVA ideja , ne glede na število njenih privržencev, ki jih, mimogrede rečeno ni malo, sestavni del moralnega kodeksa človeštva in etičnih idealov humanizma, svobode in demokracije. Je prvi človek ki si je drznil vsemogočnemu Kučanu reči "propadel boš"!!, ki si je upal izzvati tega strašnega silak, zavitega v neskončne mreže iz katerih se cedijo klientelizem, nepotizem in korupcija in mu reči ne. ki se je prostovoljno vpregel v voz napredka in zaostalosti napovedal vojno »do zadnjega diha«, človek, ki je slavno in junaško zgodovino svojiega naroda usmeril v službo prihodnosti, državnik, ki ne priznava meja, kadar gre za mir, enakopravnost in pravico do svojega življenjskega boja, žepol stoletja koraka po tem našem planetu, osrečuje svoj narod in človeštvo jutrišnjega dne. Janez Janša Je državnik svetovnega formata ki vodi svoj narod in brani negovo svobodo že več kot dvajset let.V miru in vojni je del slovenske evropske in svetovne zgodovine, zgodovine vseh prejšnjih generacij in tudi današnje. Je človek z neusahljivo močjo, neusahljivo mladostjo, neusahljivo borbenostjo in neusahljivim pogumom.To je človek, ki ima velike vodstvene sposobnosti. Kot takšen niza zmago za zmago brez da bi žrtvoval eno samo načelo. Pazi Janez na zdravje, ker te bo Slovenija še potrebovala!
nikita50
16. 10. 2019 20.18
+10
Tako na Madžarskem poveličujejo Orbana, seveda sta prijatelja z J.J..
resslovenka
16. 10. 2019 20.45
+10
Balki30
16. 10. 2019 20.03
-13
Skrivnost Janševega političnega vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Janez Janša, naš mučenik, večji od življenja, nas s svojim mučeništvom kaže da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Janez odprl pot v večno življenje. Ave